Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΑΛΙΟΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Α1 4Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΑΛΙΟΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Α1 4Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΑΛΙΟΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Α1 4Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ
ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ ΚΑΛΙΟΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Α1 4Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ

2 Τι είναι τα αναβολικά Τα αναβολικά είναι ομάδα φυσικών ή συνθετικών παραγώγων της τεστοστερόνης, που προάγει την αύξηση των μυών και των οστών. Δρουν με τρόπο παρόμοιο με την ορμόνη τεστοστερόνη. Η τεστοστερόνη προκαλεί την ανάπτυξη των ανδρικών χαρακτηριστικών του φύλου (ανδρογόνος δράση) και τη σταδιακή αύξηση του μυϊκού ιστού (αναβολική δράση).

3 Ποιοι χρησιμοποιούν και γιατί τα αναβολικά
Η χρήση αναβολικών ουσιών από έφηβους και νέους ενήλικες παρουσιάζει ανησυχητική αύξηση. Η αρνητική αυτή εξέλιξη δεν παρατηρείται μόνο στα αγόρια και στους νέους άνδρες αλλά επίσης στα κορίτσια και νέες γυναίκες. Οι πρώτοι τα χρησιμοποιούν για να βελτιώσουν τις αθλητικές τους επιδόσεις και τη σωματική τους εικόνα ενώ οι δεύτερες για απώλεια βάρους και βελτίωση της εμφάνισης τους.

4 Τέσσερις είναι οι βασικοί λόγοι της αυξημένης χρήσης των αναβολικών ουσιών:
εξωτερική εικόνα (image) έντονη ανταγωνιστικότητα (πρωταθλητισμός) άγνοια των συνεπειών εποχή της ταχύτητας (επιθυμίε για γρήγορα και άμεσα αποτελέσματα)

5 Λόγοι και αιτίες χρήσης των αναβολικών
Λόγοι και αιτίες χρήσης των αναβολικών Θεραπευτικά χορηγούνται σε χρόνιες νόσους, που επιφέρουν σημαντική εξασθένιση και ανεξέλεγκτη απώλεια βάρους, σε βαριές αναιμίες, λευχαιμίες και σε περιπτώσεις καρκίνου του μαστού. Ωστόσο η συχνότερη αιτία χρήσης δεν είναι θεραπευτική, αλλά αφορά τους αθλητές αγώνων που επιθυμούν την αύξηση της μυϊκής μάζας για την απόκτηση μεγαλύτερης δύναμης και αντοχής ώστε να επιτύχουν καλύτερες επιδόσεις

6 Τα αναβολικά στεροειδή (ανδρογόνα)
προάγουν την ανάπτυξη των μυών, κάνουν τα οστά πιο δυνατά και μειώνουν το λίπος του σώματος. Οι αθλητές χρησιμοποιούν τα αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή για να βελτιώσουν την αθλητική τους επίδοση και συγκεκριμένα για να: αυξήσουν το μέγεθος, και την ισχύ των μυών τους. μπορούν να προπονούνται σκληρότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δηλαδή να αυξήσουν την αντοχή τους και να μειώσουν την προκαλούμενη κόπωση. αυξήσουν την επιθετικότητα και την ανταγωνιστικότητα τους. προκαλέσουν ήπιου βαθμού ευφορία. προπονούνται σκληρότερα και να ανακάμπτουν ταχύτερα με αποτέλεσμα την αυξανόμενη ενδυνάμωσή τους

7 Ποιες είναι οι αναβολικές ουσίες
Μερικά από τα στεροειδή αναβολικά είναι: Ανδροστενεδιόνη Ανδροστενεδιόλη Νορανδροστενεδιόνη Νορανδροστενεδιόλη DHEA (διυδροεπιανδροστερόνη). Πρέπει να σημειώσουμε ότι έχουν απαγορευτεί από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), αλλά και από κυβερνητικούς φορείς αρμόδιους για την άθληση σύμφωνα με σχετική νομοθεσία που απαγορεύει την χρήση τους χωρίς θεραπευτικούς λόγους.

8 Παρενέργειες Αναβολικών
Πολλοί από τους χρήστες των αναβολικών ουσιών έχουν λανθασμένη αντίληψη για τις επιδράσεις τους στον ανθρώπινο οργανισμό. Δεν είναι γνώστες των επικίνδυνων και μόνιμων επιδράσεων που έχουν τα στεροειδή αναβολικά στον ανθρώπινο οργανισμό, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης. Τα στεροειδή αναβολικά είναι σε θέση να προκαλούν πολλά, σοβαρά και μακροχρόνια προβλήματα στην υγεία. Όσο πιο ψηλή είναι η δόση, τόσο σοβαρότερα είναι τα προβλήματα που δυνατόν να προκληθούν. τα θετικά που μπορεί να προκύψουν παροδικά, είναι ασήμαντα και αμελητέα συγκρινόμενα με τις μεγάλες και μόνιμες επιπλοκές που είναι σε θέση να προκαλούν.

9 Μερικά από τα αρνητικά αποτελέσματα των αναβολικών στον οργανισμό των εφήβων είναι ανατρέψιμα. Δυστυχώς όμως υπάρχουν άλλα τα οποία καθίστανται μόνιμα. Για παράδειγμα στους έφηβους που βρίσκονται σε ανάπτυξη, ένας από τους μεγάλους κινδύνους της χρήσης των στεροειδών αναβολικών, είναι η μόνιμη μείωση του ύψους του σώματος τους και γενικότερες διαταραχές στη σωματική τους ανάπτυξη. Μπορεί να προκαλέσουν τρεμούλιασμα και ψηλή πίεση η οποία με το πέρασμα του χρόνου προκαλεί βλάβες στα αγγεία και στην καρδία. Το δέρμα κιτρινιάζει. Επίσης παρατηρούνται ανωμαλίες στη λειτουργία διαφόρων οργάνων όπως στους νεφρούς, στο συκώτι και στην καρδία με τον κίνδυνο να προκληθούν ασθένειες σε αυτά.

10 Οι συνέπειες των αναβολικών
Καρδιαγγειακές βλάβες: Σχηματιςμός θρόμβων, αυξημένη πίεση αίματος, υπέρταση, ταχυκαρδία, καρδιακή προσβολή, υπερινσουλιναιμία. Ενδοκρινικές βιοχημικές διαταραχές: Μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη, αλλαγές στο λιποπρωτεϊνικό προφίλ (αλλαγές στο ισοζύγιο HDL / LDL), αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων. Ηπατικές βλάβες: Ηπατίτιδα, καρκίνος, ίκτερος, ηπατοκυτταρικό αδένωμα. Άλλες βλάβες: Νανισμός (πολύ μικρό ύψος).

11 Ψυχολογικές παρενέργειες: Κατάθλιψη, ερεθιστικότητα, αδυναμία συγκέντρωσης, επιθετικότητα, βιαιότητα, παράνοια, υπερδιέγερση. Οι συνέπειες των αναβολικών επηρεάζονται από το φύλο του χρήστη και σχετίζονται με διαταραχές στην ομαλή και φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού του.

12 Συγκεντρωτικά οι επιπλοκές που μπορούν να υπάρξουν και στα δύο φύλα είναι:
Ψυχολογικά προβλήματα: Απότομες και συχνές αλλαγές της ψυχικής διάθεσης, ευερεθιστικότητα, επιθετικότητα, μείωση της ικανότητας κρίσης, προβλήματα ύπνου, ψευδαισθήσεις, παράνοια. Επίσης η κατάθλιψη μετά από τη διακοπή των στεροειδών αναβολικών έχει συσχετισθεί με αυτοκτονίες Αύξηση της πίεσης Υπερπηκτικότητα του αίματος Ανωμαλίες του ήπατος Αύξηση της κακής χοληστερόλης LDL Μείωση της καλής χοληστερόλης HDL Ψηλή πίεση Αυξημένος κίνδυνος για καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια Σοβαρή μορφή ακμής Μόλυνση λόγω κοινής χρήσης βελονών για τη χορήγηση των αναβολικών Πιθανή ανάπτυξη εξάρτησης σε ναρκωτικά.

13 Παρατηρήσεις Οι αρνητικές συνέπειες στον οργανισμό παραμένουν για μεγάλο χρόνο μετά τη διακοπή λήψης τους ή ακόμη παραμένουν μόνιμα. Και η αλόγιστη χρήση των ουσιών αυτών συνεχίζεται, σήμερα, περισσότερο από ποτέ.

14 Συμπεράσματα Σύμφωνα με τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι τα αναβολικά είναι επιβλαβή και επικίνδυνά τόσο για την σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία καθώς προκαλούν διαταραχές στην ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

15 Βιβλιογραφία και Πηγές
Εγκυκλοπαίδεια ΔΟΜΗ τόμος 2ος


Κατέβασμα ppt "ΚΑΛΙΟΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Α1 4Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google