Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Κος ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Κος ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Κος ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

2 Doping Μέλη ομάδας: Δανάη Παπαγεωργίου, Μελίνα Παπαδημητρίου, Αθανασία Σουσάνη, Βασιλεία Σπαϊδιώτη, Καλλιρρόη Ταγκάλου

3 Τι είναι Doping ή φαρμακοδιέγερση ονομάζεται η χρήση ενός μέσου (ουσίας ή μεθόδου), με σκοπό την αύξηση της επίδοσης ενός αθλητή. Η φαρμακοδιέγερση καταλύει όλες τις αρχές του αθλητισμού. Τραυματίζει ανεπανόρθωτα τη χαρά του παιχνιδιού, δηλώνει ασέβεια προς τους αθλητικούς κανόνες, τους υπόλοιπους αθλητές και τους φιλάθλους. Πέρα από την καταπάτηση κάθε προσωπικής ή αθλητικής ηθικής, το ντόπινγκ είναι πάνω απ'όλα επικίνδυνο για την υγεία, έχει προσωρινά αποτελέσματα και καθιστά αβέβαιο το μέλλον του αθλητή, καθώς υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες.

4 Παραδείγματα Ο Lance Armstrong, παγκόσμιος πρωταθλητής ποδηλασίας παραδέχτηκε ότι η υπεραπόδοσή του ήταν αποτέλεσμα χρήσης απαγορευμένων ουσιών (ερυθροποιητίνη, τεστοστερόνη κ.ά.), μεταγγίσεων αίματος και άλλων τεχνικών ενίσχυσης των επιδόσεων: «Ήταν αδύνατο να κερδίσω επτά Γύρους Γαλλίας χωρίς να ντοπάρομαι», είπε ατάραχος, επιρρίπτοντας την ευθύνη των πράξεών του αποκλειστικά στον εαυτό του. «Πήρα μόνος μου τις αποφάσεις μου. Το λάθος είναι δικό μου. Και βρίσκομαι εδώ σήμερα για να το αναγνωρίσω και να ζητήσω συγνώμη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

5 Παραδείγματα Στους Ολυμπιακούς Αγώνες που έλαβαν χώρα στην Σεούλ στις 24 Σεπτεμβρίου του 1988, ο Καναδός δρομέας Ben Johnson τερμάτισε πρώτος με το παγκόσμιο ρεκόρ των 9.79 δευτερολέπτων, κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο. Την επόμενη όμως μέρα, στο Ολυμπιακό Κέντρο Ελέγχου Ντόπινγκ η ανάλυση των δειγμάτων ούρων του Τζόνσον έδειξε χρήση απαγορευμένων ουσιών και συγκεκριμένα στανοζολόλης. Επικράτησε σοκ. Ο ίδιος υποστήριζε ότι ήταν αθώος. Όταν επέστρεψε στη γενέτειρα του δήλωσε: «ποτέ εν γνώσει μου δεν έχω πάρει παράνομα ναρκωτικά». Μια συνηθισμένη δικαιολογία από αθλητές που πιάνονταν ντοπαρισμένοι...

6 Παραδείγματα Η Μάριον Τζόουνς το 2000 στο Σύδνεϋ ήταν η απόλυτη βασίλισσα. Κέρδισε τρία χρυσά και δύο χάλκινα μετάλλια. Η «βασιλεία» της έληξε, όμως, άδοξα, όταν το όνομά της συνδέθηκε με το σκάνδαλο ντόπινγκ της εταιρίας BALCO. Η Τζόουνς είχε καταθέσει επανειλημμένα για την υπόθεση και πάντα δήλωνε ότι δεν είχε κάνει ποτέ χρήση απαγορευμένων ουσιών. Τελικά, το 2007, η Τζόουνς παραδέχθηκε ότι είχε πει ψέματα. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι μηνών και έχασε τα Ολυμπιακά μετάλλιά της.

7 Παραδείγματα Ο Χρήστος Ιακώβου αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας. Ωστόσο, ως προπονητής της εθνικής ομάδας άρσης βαρών έγραψε τις πιο πλούσιες σελίδες δόξας του αθλήματος. Τελικά τον Απρίλιο του 2008 υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του ομοσπονδιακού προπονητή, αφότου όπως αναφέρθηκε έντεκα από τους δεκατέσσερις αθλητές της εθνικής ομάδας βρέθηκαν θετικοί για ντόπινγκ. Το Μάιο του 2008 ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον του Ιακώβου για πέντε πλημμελήματα για αυτή την υπόθεση.

8 Παραδείγματα Η Λουΐζα Γκαλιούλινα, αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής από το Ουζμπεκιστάν τιμωρήθηκε με προσωρινό αποκλεισμό από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Συμφώνα με ανακοίνωση της ΔΟΕ σε δείγμα ούρων που έδωσε η Γκαλιούλινα, ανιχνεύθηκε η απαγορευμένη ουσία φουροσεμίδη.

9 Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ HAZEL ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΞΑΣΤΕΡΟΥΛΙΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΙΝΟΣ ΜΑΡΟΥΛΙΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑΚΗ ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΗΣ

10 Η Τραγωδία του Χέιζελ ήταν μια από τις χειρότερες ποδοσφαιρικές τραγωδίες. Συνέβη στις 29 Μαΐου του 1985 στο στάδιο Χέιζελ στις Βρυξέλλες, όταν η Λίβερπουλ και η Γιουβέντους θα αγωνίζονταν σε έναν τελικό για το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης στο ποδόσφαιρο.

11 Μία ώρα πριν από την έναρξη του αγώνα, οι οπαδοί της αγγλικής ομάδας παραβίασαν ένα κιγκλίδωμα που τους χώριζε από τους φιλάθλους της Γιουβέντους, οι οποίοι οπισθοχωρούσαν προς έναν τοίχο. Όσοι βρισκόταν κοντά στον τοίχο συνεθλίβησαν από την πίεση χιλιάδων κόσμου και έχασαν την ζωή τους. Ο τοίχος τελικά κατέρρευσε, ενώ πολλά άτομα αναρριχήθηκαν από πάνω με ασφάλεια. Πολλοί άλλοι, ωστόσο, τραυματίστηκαν σοβαρά, γράφοντας μια από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Το παιχνίδι τελικά συνέχισε κανονικά παρά την καταστροφή, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω βία.

12 Η ανεπάρκεια της βελγικής αστυνομίας που άργησε να αντιληφθεί το τι συνέβαινε, η αφέλεια της ΟΥΕΦΑ που οργάνωσε τον αγώνα σε ένα τόσο ακατάλληλο γήπεδο και διέθεσε ελεύθερα χωρίς περιοριστικές ζώνες τα εισιτήρια και επίσης η πολύ αργή αντίδραση των σωστικών συνεργείων που μόνο όταν πια είχε γίνει φανερό πως υπήρχαν σοβαρά τραυματίες στην κερκίδα Ζ άρχισαν να αντιδρούν, ήταν μία σειρά γεγονότων που οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία, όπου 40 άτομα έχασαν την ζωή τους και πάνω από 600 τραυματίστηκαν σοβαρά.

13 Το Hazel ήταν ένα γεγονός που σημάδεψε ολόκληρο το αγγλικό ποδόσφαιρο

14 Ο τόσο άδικος θάνατος των ανθρώπων στις Βρυξέλλες πριν τριάντα χρόνια, ήταν η αφορμή για να αλλάξει το ποδόσφαιρο επίπεδο και να ληφθούν μέτρα ασφαλείας με συνθήκες που πιο παλιά θα φαινόντουσαν υπερβολικές. Πλέον οι σημαντικοί αγώνες γίνονται καινούρια γήπεδα και αρκετές φορές γίνονται έλεγχοι των γηπέδων πριν από κάποιο αγώνα.

15 Η Σφαγή του Μονάχου Μέλη ομάδας: Τσιμπίλη Έλενα Ξαγοράρη Γεωργία
Φραγκάκη Θεοδώρα Σταματιάδη Σοφία Χρυσού Εύη

16 Με λίγα λόγια Η Σφαγή του Μονάχου έγινε κατά τη διάρκεια των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1972, όταν μέλη της Ισραηλινής αποστολής έπεσαν θύματα απαγωγής από παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση.

17 Η επίθεση Τον Σεπτεμβρίου 1972, κι ενώ οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Μονάχου βρίσκονταν ήδη σε εξέλιξη, μια ομάδα Παλαιστινίων, μέλη της οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης», εισέβαλε στο Ολυμπιακό Χωρίο και κράτησε ομήρους 11 Ισραηλινούς αθλητές. Αίτημά τους: η απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων από τις ισραηλινές φυλακές.

18 Συνέχεια... Τα ξημερώματα της 5ης Σεπτεμβρίου 1972, λίγο μετά τις 04:30 το πρωί και ενώ οι Ισραηλινοί αθλητές κοιμόντουσαν, 8 μέλη της οργάνωσης μπήκαν στα δωμάτιά τους στο Ολυμπιακό Χωρίο του Μονάχου και τους έπιασαν ομήρους. Οι αθλητές προσπάθησαν να αντισταθούν, με αποτέλεσμα 2 από αυτούς να σκοτωθούν. Ορισμένοι κατάφεραν να διαφύγουν από τα παράθυρα. Τελικά, 9 αθλητές κρατήθηκαν όμηροι.

19 Η Ankie Spitzer , στο δωμάτιο του ολυμπιακού χωριού.
Η έκβαση της επίθεσης Η απαγωγή έληξε με αποτυχημένη επέμβαση της γερμανικής αστυνομίας, κατά την οποία σκοτώθηκαν 9 αθλητές, ένας αστυνομικός και πέντε από τους απαγωγείς. Μαζί με τους δυο αθλητές που είχαν δολοφονηθεί νωρίτερα, ο τελικός απολογισμός έφτασε τους 17 νεκρούς. Η Ankie Spitzer , στο δωμάτιο του ολυμπιακού χωριού.

20 Τι έχουμε να πούμε γι αυτό;
Ο αθλητισμός εκπροσωπεί την ειρήνη και τη συμφιλίωση των εθνών. Τέτοια γεγονότα είναι άκρως απαράδεκτα και εναντιώνονται στο αθλητικό και ταυτόχρονα Ολυμπιακό ιδεώδες. Κάποιος ίσως να πήγαινε με την μεριά των Εβραίων ταραχοποιών υποστηρίζοντας τους, λέγοντας ότι παίρνουν το αίμα τους πίσω από το Ολοκαύτωμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ίσως όμως δεν χρειάζεται να το κάνουν αυτό, γιατί έγιναν αυτοβούλως οι ίδιοι σφαγείς Ναζί που σκότωσαν τους συγγενείς τους. Πήραν αρκετό αίμα πίσω, όχι όμως το δικό τους...

21 Πηγές el.wikipedia.org

22 ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 1972

23 Ένα από τα πιο σοκαριστκά γεγονότα που στιγμάτισαν την ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού είναι γνωστό ως η σφαγή του μονάχου, όπου μερικοί παλαιστίνιοι τρομοκράτες επηρεασμένοι από ναζιστικές αντιλήψεις σκότωσαν 11 ισραηλινούς αθλητές.

24 Το 1972 η Δυτική Γερμανία ήταν η διοργανώτρια χώρα των Ολυμπιακών Αγώνων. Το Ισραήλ αποφάσισε να διαγωνιστεί παρά τις όποιες ανησυχίες καθώς είχαν περάσει μόνο 27 χρόνια από το ολοκαύτωμα. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας των αγώνων τρομοκράτες από την οργάνωση Black September (Μαύρος Σεπτέμβρης), διέρρηξαν κάποια σπίτια, που στέγαζαν Ισραηλινούς αθλητές και τους πήραν όμηρους. Μετά από ώρες διαπραγματεύσεων η αστυνομία δεν δέχθηκε τα αιτήματα τους και έτσι πέταξαν έναν από τους αθλητές από το παράθυρο.

25 Η Γερμανική κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε η ίδια με τους τρομοκράτες, προσφέροντάς τους γιγαντιαία οικονομικά ποσά, ωστόσο οι τρομοκράτες παρέμεναν αμετάκλητοι. Μία από τις προσπάθειες της Γερμανικής αστυνομίας ήταν η έφοδος και απομάκρυνση των ομήρων από εκεί που κρατούνταν, αλλά έχοντας ανεπαρκή εκπαίδευση αυτό το σχέδιο απέτυχε. Οι τρομοκράτες απαίτησαν ένα τζετ το οποίο θα τους μετέφερε στην Αίγυπτο και η Γερμανική κυβέρνηση μπλόφαρε πως δέχεται το αίτημα τους με απώτερο σκοπό να τους βγάλει από τη κρυψώνα τους.

26 Οι τρομοκράτες με τους μάρτυρες πήγαν στο αεροδρόμιο με ελικόπτερο όπου και ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί από τους αστυνομικούς που τους περίμεναν εκεί πέρα. Οι τρομοκράτες φοβήθηκαν πως το σχέδιο τους θα αποτύχει και άρχισαν να πυροβολούν τους μάρτυρες. Στο τέλος, σκοτώθηκαν και οι 11 όμηροι, ισραηλινοί αθλητές και προπονητές, 1 αστυνομικός και 5 από τους 8 τρομοκράτες και οι υπόλοιποι αιχμαλωτίστηκαν. Έτσι όλο αυτό το μαρτύριο τέλειωσε με τον χειρότερο τρόπο και ήταν η αιτία να γραφτεί, δυστυχώς, άλλη μία μαύρη σελίδα στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού.

27 Η ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ Γ3 Παπαδόπουλος Γιώργος Πετρίδης Ρωμανός
Πίπης Βαγγέλης Σαφός Φρίξος Σάφτα Κριστιάν Χρηστάκης Μάνος

28 Η σφαγή του Μονάχου ήταν μια επίθεση κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972 στο Μόναχα, στη Δυτική Γερμανία, κατά την οποία έντεκα μέλη της Ισραηλινής ομάδας έπεσαν θύματα απαγωγής και τελικά σκοτώθηκαν, μαζί με έναν Γερμανό αξιωματικό της αστυνομίας, από την παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Μαύρος Σεπτέμβρης.

29 Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1972 βρίσκονταν στη δεύτερη εβδομάδα διεξαγωγής τους. Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Δυτικής Γερμανίας είχε δημιουργήσει μία φιλική ατμόσφαιρα στο Ολυμπιακό Χωριό του Μονάχου, με σκοπό να διαγραφούν οι μνήμες της στρατοκρατικής εικόνας της Γερμανίας στον πόλεμο.

30 Η ασφάλεια στο χωριό των αθλητών ήταν σκοπίμως χαλαρή και πολλές φορές οι αθλητές έρχονταν ή έφευγαν από το Χωριό χωρίς να προσκομίζουν την απαραίτητη ταυτότητα. Πολλοί αθλητές παρέκαμπταν τα σημεία ελέγχου της ασφάλειας και σκαρφάλωναν πάνω από τους φράχτες που περιέβαλλαν το Χωριό. Η Ισραηλινή αποστολήφιλοξενήθηκε σε ένα σχετικά απομονωμένο τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού, σε ένα μικρό κτήριο κοντά στην πύλη, το οποίο έκανε την ομάδα ιδιαίτερα ευάλωτη σε ενδεχόμενη εξωτερική επίθεση.

31 Στις 4:30 π.μ., τοπική ώρα, στις 5 Σεπτεμβρίου, καθώς οι αθλητές κοιμούνταν, οκτώ μέλη της φατρίας Μαύρος Σεπτέμβρης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, που μεταφέρουν τσάντες φορτωμένες με ΑΚΜ τουφέκια, πιστόλια Tokarev, και χειροβομβίδες, σκαρφάλωσαν τον αλυσιδοτο φράχτη με τη βοήθεια ανυποψίαστων αθλητών οι οποίοι προσπαθούσαν επίσης να μπουν στο Ολυμπιακό Χωριό. Αφού μπήκαν μέσα, τα μέλη του Μαύρου Σεπτέμβρη χρησιμοποίησαν κλεμμένα κλειδιά για να μπούν στα δύο διαμερίσματα που χρησιμοποιούσε η ισραηλινή ομάδα, και σκότωσαν δύο μέλη της αποστολής πριν απαγάγουν άλλα εννιά.

32 Λίγο μετά την έναρξη της κρίσης, απαίτησαν 234 κρατούμενοι στο Ισραήλ και οι Γερμανοκρατούμενοι ιδρυτές του RAF (Andreas Baader και Ulrike Meinhof) να απελευθερωθούν. Ο Μαύρος Σεπτέμβρης κάλεσε την επιχείρηση «Iqrit και Biram», από δύο παλαιστινιακά χριστιανικά χωριά των οποίων οι κάτοικοι εκδιώχθηκαν από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις το 1948.

33 Η επίθεση υποκινήθηκε από καθαρό εθνικισμό, με τον διοικητή της τρομοκρατικής ομάδας, Luttif Afif, να έχει γεννηθεί σε χριστιανούς και εβραίους γονείς. Κατά τη διάρκεια μιας αποτυχημένης προσπάθειας διάσωσης, δυστυχώς οι αθλητές πέθαναν, ενώ οι αστυνομικοί σκότωσαν πέντε από τα οκτώ μέλη του Μαύρου Σεπτέμβρη. Συνέλαβαν τους τρεις επιζώντες, τους οποίους η Δυτική Γερμανία ελευθέρωσε αργότερα σε διάρκεια αεροπειρατείας της πτήσης Lufthansa 615 τον Οκτώβριο.

34 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ


Κατέβασμα ppt "ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Κος ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google