Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ερευνα και καινοτομια για την αναδειξη τησ κορινθιακησ σταφιδασ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ερευνα και καινοτομια για την αναδειξη τησ κορινθιακησ σταφιδασ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ερευνα και καινοτομια για την αναδειξη τησ κορινθιακησ σταφιδασ
Εκδήλωση με θέμα: «Νέες Τεχνολογίες στην Αγροδιατροφή: Ποιότητα και Πιστοποίηση» ερευνα και καινοτομια για την αναδειξη τησ κορινθιακησ σταφιδασ Δρ. Ελευθερία Κατεχάκη Τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης Π.Ε.Σ. Α.Ε.Σ Α.Ε.

2 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΑΦΙΔΑΣ

3 Άπλωμα σταφίδας στην σκιά.
Ιστορικό παραδοσιακό προϊόν της ελληνικής οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Αναφορές της σταφιδοκαλλιέργειας στον ελλαδικό χώρο από τον φιλόσοφο Αριστοτέλη και τον Όμηρο. Η καλλιέργεια της σταφίδας ξεκίνησε στην Πάτρα και το Αίγιο. Άπλωμα σταφίδας στην σκιά. Μεταφορά σταφίδας.

4 Κατά το δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνα και κατά την αναδιάρθρωση του Ελληνικού Κράτους οι εξαγωγές σταφίδας αποτελούσαν το 80% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών. Εξαγωγή σταφίδας από το λιμάνι της Πάτρας. Εξαγωγή σταφίδας από το λιμάνι του Αιγίου.

5 ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ Α.Ε.Σ. Α.Ε.
ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ Α.Ε.Σ. Α.Ε.

6 1935 Ιδρύεται η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών 1983 Η Π.Ε.Σ. ξεκινά πρώτη στην Ελλάδα την καλλιέργεια, συσκευασία και εξαγωγή Βιολογικής Κορινθιακής Σταφίδας 1990 Ιδρύεται το νέο σύγχρονο εργοστάσιο σταφίδας σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 1998 Ύστερα από ενέργειες της Π.Ε.Σ., η Κορινθιακή Σταφίδα "Βοστίτσα" αναγνωρίζεται ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) 2012 Η Π.Ε.Σ. είναι η πρώτη συνεταιριστική οργάνωση που μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρεία

7 Εγκαταστάσεις Η Παναιγιάλειος Ένωση διαθέτει 3 σύγχρονα εργοστάσια για τα βασικά της προϊόντα συνολικής κάλυψης τ.μ.

8 Περίπου 200 εξειδικευμένα άτομα απασχολούνται στις βιομηχανικές δραστηριότητες της Π.Ε.Σ.
Οι διαδικασίες παραγωγής είναι πιστοποιημένες κατά ISO 9001, ISO 22000, BRC, KOSHER, HALAL και GLOBALGAP. Τα Εργαστήρια Ποιοτικού Ελέγχου είναι διαπιστευμένα κατά ISO

9 ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ Α. Ε. Σ. Α
ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ Α.Ε.Σ. Α.Ε.

10 Το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης στοχεύει:
Στην διασφάλιση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων. Στην έρευνα νέων μεθόδων για την παραγωγή νέων προϊόντων. Η έρευνα έχει οδηγήσει στην παραγωγή νέων προϊόντων και διαδικασιών, αλλά και στην δημιουργία επιστημονικής γνώσης που έχει δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

11 Η έρευνα πραγματοποιείται με ευθύνη και σχεδιασμό από το Τμήμα R&D της εταιρείας με τη συμμετοχή ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων. Η χρηματοδότηση προέρχεται από ίδιους πόρους αλλά και από ευρωπαϊκά και ελληνικά προγράμματα. Συμμετοχή σε Διεθνή Συνέδρια και εκθέσεις για την επικοινωνία των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

12 Ευρήματα της Διατροφικής Έρευνας
Αποδείχθηκε ότι η Κορινθιακή σταφίδα είναι ένα προϊόν με πολύ μεγάλη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών, (π.χ. ανθοκυανίνες), βιταμινών (π.χ. βιταμίνη Β6) και ιχνοστοιχείων (κάλιο, φώσφορος, σίδηρος). Συγκρίνοντας τη σταφίδα με άλλα superfoods προέκυψε η ανωτερότητά της σε μικροσυστατικά. Η Κορινθιακή σταφίδα έχει πολύ μεγάλο ποσοστό φυτικών ινών. Chiou et al. (2014). Anthocyanins content and antioxidant capacity of Corinthian currants (Vitis vinifera L., var. Apyrena). Food Chemistry, 146, 157–165. Chiou et al. (2007). Currants (Vitis vinifera L.) content of simple phenolics and antioxidant activity. Food Chemistry, 102, 516–522.

13 Ευρήματα της Διατροφικής Έρευνας
Η κατανομή σακχάρων της σταφίδας είναι αντίστοιχη με αυτή του μελιού, δηλ. περιέχει φρουκτόζη ως κύριο σάκχαρο, που είναι πιο γλυκιά από τη ζάχαρη αλλά με πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Η σταφίδα σε αντίθεση με άλλα προϊόντα δεν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη και η επεξεργασία της γίνεται χωρίς κανένα πρόσθετο. Περιέχει, επίσης, μεγάλο ποσοστό φρουκτοολιγοσακχαριτών, που σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλή υγεία του πεπτικού και δρουν ως πρεβιοτικά συστατικά.

14 Ευρήματα της Διατροφικής Έρευνας
Συνεργασία με την Ιατρική Σχολή Αθήνας Αποδείχθηκε ότι η κατανάλωση 36 g Κορινθιακής Σταφίδας την ημέρα από ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη ΙΙ: Δεν αυξάνει τη γλυκόζη του αίματος. Αυξάνει σημαντικά το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο του αίματος. Μειώνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση. Βελτιώνει σημαντικά την κλινική εικόνα του ήπατος σε ασθενείς με μη-αλκοολική λιπώδη διήθηση του ήπατος (NAFLD). Σε ex vivo μελέτες διαπιστώθηκε η αντικαρκινική δράση των εκχυλισμάτων σταφίδας σε κύτταρα του στομάχου και του παχέος εντέρου. Kanellos et al. (2013). A pilot randomized controlled trial to examine the health outcomes of raisin consumption in diabetic subjects. Nutrition, 30, 358–364. Kaliora et al. (2008). Effect of Creek Raisins (Vitis Vinifera L.) From Different Origins on Gastric Cancer Cell Growth. Nutrition and Cancer, 60(6), Kountouri et al. (2013). Chemopreventive properties of raisins originating from Greece in colon cancer cells. Food Funct., 4,

15 Ευρήματα της Διατροφικής Έρευνας
Συνεργασία με το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών Μελετήθηκε η επίδραση της Κορινθιακής σταφίδας και των αντιοξειδωτικών της στην αθηρωμάτωση σε κουνέλια Νέας Ζηλανδίας. Yanni et al. (2015). Effects of dietary Corinthian currants (Vitis vinifera L., var. Apyrena) on atherosclerosis and plasma phenolic compounds during prolonged hypercholesterolemia in New Zealand White rabbits. Food Funct., 6(3),

16 Ευρήματα της Διατροφικής Έρευνας
Τομές της κοιλιακής αορτής Α: κανονική δίαιτα. Β: κανονική δίαιτα με προσθήκη 10% επί της τροφής Κορινθιακής σταφίδας. C: σχηματισμός αθηρωματικής πλάκας λόγω κατανάλωσης τροφής με χοληστερόλη. D: σημαντική μείωση του σχηματισμού αθηρωματικής πλάκας όταν στην τροφή των ζώων προστίθεται εκτός από τροφές πλούσιες σε χοληστερόλη και Κορινθιακή σταφίδα.

17 Ευρήματα της Διατροφικής Έρευνας
Συνεργασία με το Τμήμα Διατροφής-Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αποδείχθηκε ότι η χορήγηση Κορινθιακής σταφίδας (36 g/ημέρα) μειώνει το σωματικό βάρος. Η Κορινθιακή σταφίδα είναι ένα προϊόν χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Τα συστατικά της Κορινθιακής σταφίδας μπορούν να προστατεύσουν τον ανθρώπινο οργανισμό από το οξειδωτικό στρες. Kanellos et al. (2014). A Study of Glycemic Response to Corinthian Raisins in Healthy Subjects and in Type 2 Diabetes Mellitus Patients. Plant Foods Hum Nutr., 68, 145–148. Kanellos et al. (2013). Absorption and Bioavailability of Antioxidant Phytochemicals and Increase of Serum Oxidation Resistance in Healthy Subjects Following Supplementation with Corinthian Raisins. Plant Foods Hum Nutr., 68, 411–415.

18 Επίλογος Η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών επενδύει στην έρευνα και την καινοτομία για την παραγωγή ελληνικών αγροτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και ασφάλειας με ισχυρά αναγνωρίσιμη ταυτότητα και υψηλή προστιθέμενη αξία, προάγοντας την ανταγωνιστικότητα, ενισχύοντας την εξωστρέφεια και καλύπτοντας παράλληλα τις απαιτήσεις του σύγχρονου καταναλωτή.

19 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ


Κατέβασμα ppt "ερευνα και καινοτομια για την αναδειξη τησ κορινθιακησ σταφιδασ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google