Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οι σπουδές στα Οικονομικά

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οι σπουδές στα Οικονομικά"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οι σπουδές στα Οικονομικά
Τσιτσιρίδη Ελπίδα Χαριτάκης Ιωάννης Μέλη Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Τμήματος Δυτικής Κρήτης

2 Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (Ο. Ε. Ε
Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (Ο.Ε.Ε.) αποτελεί το θεσμοθετημένο οικονομικό σύμβουλο της χώρας, ενώ παράλληλα είναι ο φορέας έκφρασης περίπου Ελλήνων Πτυχιούχων Οικονομολόγων. Τα Οικονομικά ανήκουν στις Κοινωνικές Επιστήμες και το αντικείμενό τους είναι η Οικονομία υπό την έννοια ότι αυτή αποτελεί το σύνολο των συνειδητών ενεργειών τις οποίες πράττουν άτομα (ή ομάδες ατόμων) οργανωμένων κοινωνιών, προκειμένου να αποκτήσουν τα απαραίτητα "μέσα" για να ικανοποιούν τις ανάγκες τους.

3 ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
Τμήματα τα οποία - μεταξύ άλλων - αφορούν σε Οικονομικές Σπουδές: Οικονομικών Επιστημών Marketing Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων Διοίκησης & Τεχνολογίας Ναυτιλιακών Σπουδών Διεθνών & Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Στατιστικής & Ασφαλιστικής Επιστήμης Οργάνωσης & Διαχείρισης Αθλητισμού Περιφερειακής Ανάπτυξης, Οικιακής Οικονομίας & Οικολογίας Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές

4 ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ
Πιθανές Κατευθύνσεις πτυχιούχων Οικονομολόγων… Φοροτέχνης - Λογιστής Τραπεζικός Χρηματοοικονομικός Αναλυτής ή Σύμβουλος Δημόσιος Υπάλληλος Εκπαιδευτικός Β’βάθμιας ή Γ’βάθμιας Εκπαίδευσης Μελετητής και Σύμβουλος Επενδύσεων Ορκωτός Ελεγκτής – Λογιστής Στέλεχος Πωλήσεων – Marketing, Ανθρώπινου Δυναμικού, Εφοδιαστικής Αλυσίδας, Πληροφοριακών Συστημάτων, Ξενοδοχειακής Διοίκησης, Διοίκησης Μονάδων Υγείας… Ασφαλιστής Εκτιμητής Ακίνητης Περιουσίας ή Κτηματομεσίτης Οικονομικός Δημοσιογράφος Διπλωμάτης κ.ά.

5 ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ;
Ο Οικονομολόγος σπουδάζει έρευνα, πρόβλεψη κι αξιολόγηση τάσεων (επιχειρηματικών, εισοδήματος κ.λπ.) σε όλους σχεδόν τους τομείς της Οικονομίας, ενώ μπορεί να εργαστεί είτε ατομικά είτε για μια επιχείρηση ή ακόμη και για το κράτος. Τα Οικονομικά έχουν να κάνουν με τις επιλογές αλλά και την επίδραση των επιλογών αυτών στις μεταξύ μας σχέσεις. Συνδέονται με κάθε πλευρά της ζωής μας, από τις αποφάσεις που λαμβάνουμε είτε ως άτομα είτε ως κρατικές και επιχειρησιακές δομές. Ο οικονομικός τρόπος σκέψης βοηθάει στη λήψη καλύτερων αποφάσεων. Η επίλυση προβλημάτων κι η αξιολόγηση κι ανάδειξη σημαντικών λεπτομερειών, η κριτική σκέψη και η διορατικότητα είναι χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει ένας Οικονομολόγος.

6 Ενδεικτικά σχόλια αποφοίτων Οικονομικών Σχολών:
«Ήμουν περίεργος για όλα όσα συμβαίνουν γύρω μου. Σπουδάζοντας Οικονομικά ικανοποίησα αυτή μου την περιέργεια για τα πράγματα» «Ένα πτυχίο στα Οικονομικά είναι χρήσιμο ακόμη κι αν δεν προτίθεται κάποιος να γίνει Οικονομολόγος. Είναι ένα πτυχίο σχετικό τόσο πρακτικό όσο και θεωρητικό, ενώ δείχνει στους εργοδότες ότι μπορείτε να χειριστείτε αριθμούς και ότι διαθέτετε αναλυτική σκέψη» «Ολοκληρώνοντας τις σπουδές στα Οικονομικά, μπορεί κανείς να διαβάζει τόσο καλά όσο ένας Νομικός, να σκέπτεται τόσο καλά όσο ένας Λογιστής και να αναλύει τόσο καλά τα δεδομένα όσο ένας Στατιστικός»

7 ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ;
Η κλίση ενός υποψηφίου σε τέτοια θέματα πιθανώς είναι ένδειξη ότι η καριέρα του Οικονομολόγου είναι μια καλή επιλογή. Το WikiHow.com παρουσιάζει απλά και κατανοητά τη διαδικασία, χωρίζοντάς την σε τρία στάδια: Στάδιο Α : Δημιουργία προϋποθέσεων Στάδιο Β : Ξεκινώντας τη σταδιοδρομία Στάδιο Γ : Μπαίνοντας στην αγορά εργασίας Εμείς στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησης έχει σημασία να αναλύσουμε κυρίως το πρώτο….

8 ΣΤΑΔΙΟ Α: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΩΝ
Βήμα 1ο: Δώστε βαρύτητα σε Μαθηματικά, Στατιστική και Οικονομία ήδη από το σχολείο. Θα σας βοηθήσει σημαντικά στην παρακολούθηση του προγράμματος σπουδών του Πανεπιστημίου. Πολύ σημαντικό επίσης είναι να ενημερώνεστε για τρέχοντα πολιτικά και οικονομικά γεγονότα. Η τριβή με τέτοια θέματα θα εξελίξει την κριτική σας σκέψη και θα σας βοηθήσει να αντιληφθείτε πολύ καλύτερα τις οικονομικές έννοιες, με τις οποίες θα έρχεστε σε επαφή κατά το πρόγραμμα σπουδών σας και τη συγγραφή εργασιών.

9 ΣΤΑΔΙΟ Α: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΩΝ
Βήμα 2ο: Οι βασικές σπουδές (προπτυχιακό). Οι σπουδές στα Οικονομικά, στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ή σε άλλη βασισμένη στα μαθηματικά κατεύθυνση, όπως η Στατιστική, είναι καλή ιδέα. Ιδιαιτέρως, μαθήματα όπως Μικροοικονομική και Μακροοικονομική Θεωρία, Οικονομετρία, Οικονομική Σκέψη και Οικονομική Θεωρία αλλά και μαθήματα όπως το Μάρκετινγκ, τα Χρηματοοικονομικά και η Λογιστική διαμορφώνουν το κύριο κορμό της εκπαίδευσης της Οικονομικής Επιστήμης. Χρήσιμα όμως είναι και πρόσθετα μαθήματα όπως π.χ. Πολιτική Οικονομία ή Διεθνή Οικονομικά, καθώς δίνουν επιπλέον ερεθίσματα για θέματα που αφορούν την τοπική και διεθνή πραγματικότητα και μπορεί να σας οδηγήσουν σε μελλοντική σταδιοδρομία.

10 ΣΤΑΔΙΟ Α: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΩΝ
Βήμα 3ο: Θεωρείστε σχεδόν αναγκαίο τον Μεταπτυχιακό Τίτλο. Οι περισσότεροι επιτυχημένοι οικονομολόγοι έχουν εκπαίδευση υψηλότερη από αυτή του Πτυχίου. Άλλωστε οι ευκαιρίες εργασίας πολλαπλασιάζονται στην περίπτωση κατοχής Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών. Πολλοί επίσης επιλέγουν να πιάσουν κάποια (σχετική) δουλειά ώστε να συγκεντρώσουν επαγγελματική εμπειρία και μετά να συνεχίσουν σε υψηλότερη εκπαίδευση μεγιστοποιώντας έτσι την εξέλιξη της καριέρας τους.

11 ΣΤΑΔΙΟ Α: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΩΝ
Βήμα 4ο: Κάντε Πρακτική. Συχνά μεταπτυχιακοί ή διδακτορικοί φοιτητές κάνουν πρακτική άσκηση (μαθητεία) κατά της διάρκεια των σπουδών τους, εντός της Σχολής ή σε κάποια επιχείρηση. Το γεγονός αυτό, εκτός του ότι δίνει μεγάλο πλεονέκτημα στο βιογραφικό σας, μπορεί να δώσει στίγμα κατεύθυνσης στη μετέπειτα καριέρα σας. Αξιολογήστε επίσης τις ευκαιρίες που προκύπτουν κατά τη διάρκεια των σπουδών σας συμπληρώνοντας έτσι την εκπαίδευσή σας, με μαθήματα επιλογής, σεμινάρια κλπ.

12 ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ
Το οικονομολογικό θεωρείται ως ένα επάγγελμα με σταθερά θετικές προοπτικές. Αυτό οφείλεται κυρίως στο εύρος των επιλογών που έχει στη διάθεσή του ο Οικονομολόγος μετά το πτυχίο του αλλά και στην ευελιξία και διεισδυτικότητα του ίδιου του αντικειμένου σε πολλούς κλάδους της Οικονομίας. Παρόλα αυτά αν ένα επάγγελμα σήμερα θεωρείται π.χ. κορεσμένο δε σημαίνει ότι μια ενδεχόμενη αλλαγή των συνθηκών στην Οικονομία δε θα διαφοροποιήσει μια τέτοια συνθήκη. Συνεπώς, ο πιθανός κορεσμός δε θα πρέπει να αποτελεί το μοναδικό κριτήριο βάσει του οποίου κάποιος θα προβεί σε εκπαιδευτικές ή επαγγελματικές αποφάσεις. Η οικονομική ρευστότητα και η τεχνολογική μεταβλητότητα της εποχής μας ενδέχεται να οδηγήσει τους ανθρώπους να αλλάξουν επάγγελμα περισσότερες από μια φορές στη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους.

13 ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Στον επαγγελματικό κόσμο και στην αγορά εργασίας ισχύει ένα είδος "φυσικής επιλογής". Αυτό σημαίνει ότι, πλεονέκτημα έχουν τα άτομα εκείνα που είναι προετοιμασμένα για άμεση αναπροσαρμογή στόχων και διαρκή εμπλουτισμό γνώσεων. Ένας εργαζόμενος πρέπει πλέον να είναι διαρκώς προετοιμασμένος να μεταπηδήσει από ένα κορεσμένο επάγγελμα σε ένα άλλο, που πιθανώς να είναι (ή και να μην είναι) συναφές με το προηγούμενο, αλλά να διαφαίνεται ότι έχει καλύτερες προοπτικές. 

14 ΕΜΠΕΙΡΙΚΑ Η μη ύπαρξη απόλυτης επαγγελματικής στόχευσης εν τέλει καμιά φορά μπορεί και να βοηθάει. Κι εξηγώ: 1ον: Χωρίς το μόνιμο άγχος, ίσως καταφέρνουμε να απολαμβάνουμε την επαγγελματική μας ζωή και τις μικρές μας επιτυχίες καθημερινά! Όλοι έχουμε γνωρίσει ανθρώπους με μόνιμο το άγχος της επιτυχίας, οι οποίοι τελικά δεν καταφέρνουν ποτέ να ευχαριστηθούν τη «διαδρομή» προς την επιτυχία και κυρίως ποτέ δεν είναι ευχαριστημένοι με την καριέρα τους.

15 ΕΜΠΕΙΡΙΚΑ 2ον: Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να κάνει κανείς σε όλη του την επαγγελματική ζωή θυσίες για μία θέση-όνειρο, και όταν πια τα καταφέρει να διαπιστώνει ότι ίσως δεν ήταν αυτό που (νόμιζε) ήθελε. Να θυμάστε ότι, η έννοια «τέλεια δουλειά» δεν υφίσταται εξ ορισμού, αλλά δημιουργείται όταν έχεις καλό εργασιακό περιβάλλον και συνάδελφους, κίνητρα, ικανοποίηση και αυτοπραγμάτωση, σχετικά καλό μισθό και υγιή προσωπική ζωή… 3ον: Όταν δεν ονειρεύεσαι κάτι συγκεκριμένο αποδεικνύεται ότι γίνεσαι πιο ευέλικτος. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι, στη ζωή όλα μεταβάλλονται δυναμικά : οι σκέψεις μας, οι επιθυμίες μας, οι συνθήκες, οι ευκαιρίες… Αυτό που μπορεί να θέλαμε πριν λίγα χρόνια ίσως σήμερα να μη μας ενδιαφέρει τόσο πια.

16 ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ! Η καριέρα είναι ένα μόνο (όχι το μόνο) από τα κομμάτια που συνθέτουν το πάζλ της ζωής. Το να μην ονειρεύεστε κάτι συγκεκριμένο σήμερα, δε σας κάνει λιγότερο καλούς από αυτούς που το κάνουν. Κυρίως δε σας κάνει λιγότερο ικανούς να πετύχετε στη ζωή σας. Σας βοηθάει να χτίσετε τη σταδιοδρομία σας βήμα προς βήμα, να έχετε χρόνο να αφομοιώσετε αλλαγές και ευκαιρίες και αυτό καμιά φορά αποδεικνύεται πιο σταθερό.

17 Καταλήγοντας, εμείς οι Οικονομολόγοι θα θέλαμε να κρατήσετε το εξής: Να θυμάστε πάντα ότι το μεγαλύτερο κεφάλαιο για το μέλλον σας είναι η ΓΝΩΣΗ. Αυτή είναι που θα σας οδηγήσει στη σιγουριά και την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και κατ’ επέκταση στην ευελιξία στην αγορά εργασίας!

18 να κάνετε αυτό που σας εκφράζει!
Καλή σταδιοδρομία και να κάνετε αυτό που σας εκφράζει! Τσιτσιρίδη Ελπίδα Χαριτάκης Ιωάννης Μέλη Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Τμήματος Δυτικής Κρήτης


Κατέβασμα ppt "Οι σπουδές στα Οικονομικά"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google