Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γενικός τίτλος εργασίας: Συνάνθρωποι ή απάνθρωποι; Η επίδραση του εθελοντισμού στη ζωή, στην υγεία, στο περιβάλλον και στην κοινωνία γενικότερα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γενικός τίτλος εργασίας: Συνάνθρωποι ή απάνθρωποι; Η επίδραση του εθελοντισμού στη ζωή, στην υγεία, στο περιβάλλον και στην κοινωνία γενικότερα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γενικός τίτλος εργασίας: Συνάνθρωποι ή απάνθρωποι; Η επίδραση του εθελοντισμού στη ζωή, στην υγεία, στο περιβάλλον και στην κοινωνία γενικότερα.

2 Υπεύθυνος καθηγητής: Μπαράκος Κων/νος
Tίτλος εργασίας της ομάδας : Οι θετικές επιδράσεις του εθελοντισμού και παραδείγματα εθελοντικών οργανώσεων στη Σκιάθο. Υπεύθυνος καθηγητής: Μπαράκος Κων/νος Μέλη: Ανοικτόγλου Χρήστος, Κανταράκιας Παναγιώτης, Μιτζέλου Μαγδαληνή, Τάσσος Γεώργιος, Χούμας Άλεξ

3 Εθελοντισμός και περιβάλλον
Οι εθελοντικές δράσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον αφορούν σε γενικές γραμμές την αναγνώριση των δικαιωμάτων της φύσης και των ζώων και την προσπάθεια για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος.

4 Όμως ποιά είναι τα επιμέρους οφέλη του εθελοντισμού για το περιβάλλον;
1. Ο εθελοντισμός βοήθα στην διατήρηση του κλίματος της γης 2. Οι εθελοντές προστατεύουν τα ζώα που είναι υπό εξαφάνιση και έτσι διατηρείται η τροφική αλυσίδα . 3. Οι εθελοντές καθαρίζουν διάφορες περιοχές 4.Μέσω του εθελοντισμού ωφελούνται και οι ίδιοι οι άνθρωποι, καθώς τρέφονται με υγιεινά προιόντα. 5. οι άνθρωποι αλλά και τα ζώα αναπνέουν καθαρό αέρα, κολυμπούν σε καθαρές θάλασσες.

5 6. Εξοικονομούνται οι φυσικοί και μη ανανεώσιμοι πόροι ενέργειας (π
6.Εξοικονομούνται οι φυσικοί και μη ανανεώσιμοι πόροι ενέργειας (π.χ πετρέλαιο) 7. Μειώνεται η υλοτομία και ελαττώνεται η παραγωγή πετροχημικών. 8.Εξασφαλίζονται καλύτερες συνθήκες ζωής για τις μελλοντικές γενιές και παρατείνεται ο χρόνος ζωής του πλανήτη.

6

7

8

9

10

11

12

13 Εθελοντισμός και κοινωνία
Ο εθελοντισμός είναι υπέρτατη μορφή κοινωνικής δράσης και προσφοράς ,που οι σημερινές κοινωνίες θα πρέπει να αναζητούν και να αναδεικνύουν καθημερινά, αφού δίνει και τη δυνατότητα σε όλους ανεξαρτήτως τους πολίτες να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας τους.

14 Παραδείγματα εθελοντικών δράσεων που αφορούν την κοινωνία είναι τα εξής :
1. εθελοντική συλλογή τροφίμων, ρούχων και αναγκαίων προιόντων 2. εθελοντική αιμοδοσία 3. εθελοντική παροχή ιατρικών και άλλων υπηρεσιών κρίσιμων για τα μέλη της κοινωνίας που είναι ασθενέστερα οικονομικά 4. εθελοντικές ψυχαγωγικές δράσεις σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας 5. εθελοντική εργασία για την κατασκευή αθλητικών υποδομών

15 θετικές συνέπειες του εθελοντισμού στην κοινωνία.
1.Μέσω της εθελοντικής προσφοράς οι πολίτες ενεργοποιούνται και παύουν να αδιαφορούν για τα προβλήματα των συνανθρώπων τους. 2.Ενδυναμώνονται οι δεσμοί μεταξύ των πολιτών . 3. Πατάσσεται ο εγωισμός και ο αντικοινωνικός ωφελιμισμός, ενώ καλλιεργείται η συνεργασία, η αλληλεγγύη και η κοινωνική συνείδηση. 4.Δημιουργούνται προυποθέσεις κοινών στόχων και ευνοείται η εθνική ομοψυχία και παράλληλα βελτιώνεται ο διεθνής ρόλος και η φυσιογνωμία ενός λαού.

16 5. Ανακουφίζεται ο ανθρώπινος πόνος, προωθείται ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και επιτυγχάνεται η ενεργός συμμετοχή στα κοινά. 6.Η εθελοντική δράση βοηθά στην επαγγελματική αποκατάσταση αλλά και στον επαγγελματικό προσανατολισμό του ατόμου. 7.Οι σχέσεις των λαών συσφίγγονται και ο αγώνας για ειρηνική συμβίωση αποδίδει καρπούς.

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27 Εθελοντισμός και ψυχολογία/Υγεία
Η γενναιοδωρία λειτουργεί ως επιβράβευση γι' αυτόν που προσφέρει, επειδή επικεντρώνεται στο παρόν, βοηθά στο να αποσπά τον άνθρωπο από το άγχος που αντιμετωπίζει λόγω προσωπικών προβλημάτων Αναρίθμητες έρευνες έχουν μελετήσει τις θετικές συνέπειες διαφόρων μορφών γενναιοδωρίας (π.χ. εθελοντισμός, φιλανθρωπικές δωρεές).

28 Πώς μας ωφελεί ο Εθελοντισμός ως άτομα;
1.Συναίσθημα της ικανοποίησης.  2. 40 %  λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης συγκριτικά με τους μη εθελοντές 3. Ο εθελοντισμός μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της άνοιας και τα συμπτώματα της κατάθλιψης. 4.Ενισχύει την αυτοεκτίμηση μέσα από την κοινωνική προσφορά. 5.Μειώνει την εμφάνιση διαταραχών ύπνου 6. Ελλατώνει το άγχος και εξαφανίζει τα συναισθήματα απελπισίας

29 7. Βοηθά στο να κάνουμε πιο εύκολα φιλίες
8. Συμβάλλει θετικά και στην ψυχική υγεία ατόμων με σοβαρές ψυχικές διαταραχές, βοηθώντας τα να διαχειρίζονται καλύτερα τις καταστάσεις. 9. Ωφελεί τους ανθρώπους μέσης ηλικίας. 10. Μέσω του εθελοντισμού τα άτομα αποκτούν μοναδικές εμπειρίες.

30

31

32

33

34

35

36 Οι εθελοντικές οργανώσεις στη Σκιάθο
Οι σύλλογοι γονέων Ο πολιτιστικός σύλλογος ‘Σκιάθος’ ‘Οι φίλοι του κάστρου’ ‘Οι δύο Αλέξανδροι’ η εθνική ομάδα διάσωσης βάση ετοιμότητας Σκιάθος Ο σύλλογος γυναικών Σκιάθου Η διεθνής ένωση γυναικών το Σ.Ε.Ο

37 Στην εργασία μας επικεντρωθήκαμε ειδικότερα σε δύο από αυτές τις οργανώσεις:
Στην Διεθνή ένωση γυναικών( Πράσινη αλεπού). Στην ομάδα διάσωσης (Βάση ετοιμότητας Σκιάθου).

38 Συνέντευξη με την πρώην πρόεδρο του συλλόγου I.W.C

39 Συνέντευξη με την Ελένη Γιαννακοπούλου και την Κονδυλία φεγγερού

40 Συμπέρασμα Κατά τη διάρκεια της ενασχόλησής μας με την εργασία μας, καταλάβαμε ότι ο εθελοντισμός είναι πολύ σημαντικός για την πρόοδο της κοινωνίας, αλλά και για την υγεία (σωματική και ψυχολογική) των μελών της. Επιπροσθέτως συνειδητοποιήσαμε ότι ο εθελοντισμός είναι διέξοδος από τη ρουτίνα και ένας τρόπος να προσφέρεις στο σύνολο, ενώ παράλληλα αισθάνεσαι ικανοποίηση και συμβάλλεις στην άμβλυνση των κοινωνικών προβλημάτων. Τέλος μέσω της εργασίας μας γνωρίσαμε και εμείς οι ίδιοι, αρκετές μορφές εθελοντισμού που δεν είχαμε σκεφτεί και μας χαροποίησε το γεγονός ότι υπάρχουν χώρες που τοποθετούν τον εθελοντισμό στην θέση που του αξίζει, αν και στην Ελλάδα χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά.

41 Ποίημα: «Γίνε και εσύ εθελοντής» (έμπνευση της ομάδας)
Γίνε κι εσύ εθελοντής Και θα το δείς Μπορείς χαμόγελα να δώσεις Μπορείς να συνεργαστείς Μεσ’την καρδιά σου ψάξε να βρείς Το νόημα της ζωής Μια λέξη μόνο θα πείς «αλληλεγγύη» και τη λύση θα δείς Γι’αυτό γίνε κι εσύ εθελοντής! Κοίτα γύρω σου, σίγουρα, δεν είν’όλα καλά Όμως μπορείς ΕΣΥ να φέρεις κάπου τη χαρά Με τη δική σου προσφορά! Κι όταν οι κόποι σου «πιάσουν τόπο» Και νιώσεις να σε γεμίζει η εθελοντική δουλειά Θα καταλάβεις ότι μόνο κερδίζεις –όχι υλικά- Αλλά αλλάζεις σαν άνθρωπος ηθικά Από την προσφορά.

42 Σας Ευχαριστούμε!!


Κατέβασμα ppt "Γενικός τίτλος εργασίας: Συνάνθρωποι ή απάνθρωποι; Η επίδραση του εθελοντισμού στη ζωή, στην υγεία, στο περιβάλλον και στην κοινωνία γενικότερα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google