Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

DOPING Τι είναι Φαρμακοδιέγερση (Doping);

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "DOPING Τι είναι Φαρμακοδιέγερση (Doping);"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 DOPING Τι είναι Φαρμακοδιέγερση (Doping);
Η χρήση ενός μέσου (ουσίας ή μεθόδου), η οποία είναι ενδεχομένως βλαβερή για την υγεία μας και είναι ικανή να αυξήσει την απόδοση των αθλητών. Ως doping ορίζεται επίσης ανεύρεση στο σώμα ενός αθλητή μιας Απαγορευμένης Ουσίας ή απόδειξη της χρήσης από αυτόν ή απόδειξη της χρήσης Απαγορευμένης Μεθόδου. Το ντόπινγκ αντικρούει τις θεμελιώδεις αρχές του Ολυμπισμού, των αθλημάτων και της ιατρικής ηθικής. Απαγορεύεται η σύσταση, πρόταση, έγκριση, εμπορία, παράβλεψη ή διευκόλυνση της χρήσης οποιασδήποτε ουσίας ή μεθόδου που καλύπτεται από τον ορισμό του ντόπινγκ.

2 DOPING ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ
Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ένας αθλητής, είναι ότι το ντόπινγκ μπορεί να τον σκοτώσει, σε κάθε περίπτωση πάντως σκοτώνει τον αθλητισμό. Το ντόπινγκ καταλύει όλες τις αρχές του αθλητισμού. Τραυματίζει ανεπανόρθωτα τη χαρά του παιχνιδιού, δεν σέβεται τους αθλητικούς κανόνες, τους υπόλοιπους αθλητές και τους φιλάθλους. Πέρα από την καταστρατήγηση της κάθε προσωπικής ή αθλητικής ηθικής, το ντόπινγκ είναι πάνω απ'όλα επικίνδυνο για την υγεία, έχει προσωρινά αποτελέσματα και καθιστά αβέβαιο το μέλλον του αθλητή, γιατί μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στον οργανισμό. Είναι λοιπόν ανούσιο να ριψοκινδυνεύει κανείς τα πάντα, από τη στιγμή που μια καλά σχεδιασμένη προπόνηση, μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με μια επαρκή αξιοποίηση των προσωπικών δεξιοτήτων, είναι σε θέση να κάνει πραγματικότητα τα όνειρα και τις φιλοδοξίες ενός αθλητή.

3 DOP-ΑΡΙΣΤΗΣ Στη σύγχρονη εποχή πρώτος “ντοπαριστής” θεωρείται ο Γιούστους φον Λίμπινγκ, ο άνθρωπος που το 1847 έγινε ο παρασκευαστής του “συμπυκνωμένου ζωμού κρέατος Λίμπινγκ”. Επρόκειτο για ένα συμπλήρωμα διατροφής το οποίο εφοδίαζε τον οργανισμό με μεγάλες ποσότητες κρεατίνης.

4 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ DOPING Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ένας αθλητής, είναι ότι το ντόπινγκ μπορεί να τον σκοτώσει, σε κάθε περίπτωση πάντως σκοτώνει τον αθλητισμό. Το ντόπινγκ καταλύει όλες τις αρχές του αθλητισμού. Τραυματίζει ανεπανόρθωτα τη χαρά του παιχνιδιού, δεν σέβεται τους αθλητικούς κανόνες, τους υπόλοιπους αθλητές και τους φιλάθλους. Πέρα από την καταστρατήγηση της κάθε προσωπικής ή αθλητικής ηθικής, το ντόπινγκ είναι πάνω απ'όλα επικίνδυνο για την υγεία, έχει προσωρινά αποτελέσματα και καθιστά αβέβαιο το μέλλον του αθλητή, γιατί μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στον οργανισμό. Είναι λοιπόν ανούσιο να ριψοκινδυνεύει κανείς τα πάντα, από τη στιγμή που μια καλά σχεδιασμένη προπόνηση, μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με μια επαρκή αξιοποίηση των προσωπικών δεξιοτήτων, είναι σε θέση να κάνει πραγματικότητα τα όνειρα και τις φιλοδοξίες ενός αθλητή.

5 Είναι κοινώς αποδεκτό, ότι το ντόπινγκ αποτελεί μια παγκόσμια πραγματικότητα σε πλήθος αθλητικών δράσεων. Σε μια εποχή άλλωστε που μεσουρανεί η άκρατη φιλοδοξία, και η αμετροέπεια, το ντόπινγκ δείχνει απόλυτα εναρμονισμένο με το πνεύμα της, την στιγμή μάλιστα που ο αθλητισμός συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας και επ’ αυτού διακινούνται τεράστια χρηματικά ποσά.

6 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ DOPING Η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση ντόπινγκ εμφανίστηκε στην κολύμβηση το 1865 κατά τον αγώνα στο κανάλι του Άμστερνταμ. Συγκεκριμένα, περιγράφηκε η πρόσληψη μιας ανώνυμης ουσίας που βελτιώνει την απόδοση. Το 1904 ο νικητής του μαραθωνίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σεντ Λούις, Τόμας Χικς, κατέρρευσε μετά τον τερματισμό επειδή είχε καταναλώσει στρυχνίνη και μπράντι. Αυτό θεωρείται το πρώτο επίσημο κρούσμα ντόπινγκ. Το 1896 αναφέρεται ο πρώτος θάνατος που προκλήθηκε από το ντόπινγκ. Ο Άγγλος ποδηλάτης A. Linton πέθανε λόγω λήψης εφεδρίνης στον αγώνα Παρίσι-Μπορντό. Ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία του ντόπινγκ άνοιξε το 1935 όταν οι επιστήμονες χρησιμοποιώντας σκύλους ως πειραματόζωα κατάφεραν να απομονώσουν την ανδρική τεστοστερόνη, ώστε να τη χορηγούν στους στρατιώτες τους και να αυξάνεται η επιθετικότητά τους.

7 Φυσικά, η ουσία χορηγήθηκε και σε αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο, ενώ την ίδια εποχή λέγεται ότι έγιναν τα πρώτα βήματα στο γενετικό ντόπινγκ. Το 1954 η ομάδα της Δυτικής Γερμανίας κατέκτησε το Μουντιάλ και τις επόμενες ημέρες οι παίκτες της νοσηλεύτηκαν με ίκτερο και προβλήματα στο συκώτι

8 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ Αναβολικά Ανδρογόνα Στεροειδή: Νανδρολόνη, Στανοζόλη, Τεστοστερόνη, Μπολντενόνη, Ανδροστενεδιόνη, Ανδροστενεδιόλη, 19-νορανδροστενεδιόνη, 19-νορανδροστενεδιόλη και DHEA (δεϋδροεπιανδροστερόνη) κ.α Άλλοι Αναβολικοί Παράγοντες (β2-Αγωνιστές): Κλενβουτερόλη και Ζερανόλη

9 DOPING ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, 13 % των νεαρών αθλητών στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν κρεατίνη και 8% συμπληρώματα αμινοξέων. Η χρήση αναβολικών στεροειδών είναι επίσης διαδεδομένη, με ποσοστά 5-11% και % για αγόρια και κορίτσια αντίστοιχα. Περίπου 50% των νέων ξεκινούν τη χρήση πριν την ηλικία των 16 ετών, ενώ η μέση ηλικία έναρξης είναι τα 14 έτη. Χαρακτηριστικό είναι ότι 30% των νεαρών δεν είναι καν αθλητές και χρησιμοποιούν τα φάρμακα για τη βελτίωση της εξωτερικής τους εμφάνισης. Οι έφηβοι που λαμβάνουν αναβολικά είναι επιρρεπείς και σε άλλου τύπου συμπεριφορές υψηλού κινδύνου. Οι νέοι δεν γνωρίζουν τις επιπτώσεις των ουσιών αυτών στην υγεία και ενθαρρύνονται στη χρήση έχοντας σαν παράδειγμα διάσημους αθλητές - πρότυπα για τη νεολαία- που φέρονται ως χρήστες.

10 Στην πραγματικότητα, ελάχιστες από τις ουσίες αυτές μπορούν να βελτιώσουν την αθλητική απόδοση, ενώ το σίγουρο είναι ότι έχουν σημαντικές αρνητικές και συχνά μη αναστρέψιμες για τον οργανισμό συνέπειες. Άλλωστε η δύναμη της αυθυποβολής έχει αναγνωριστεί από πολύ παλιά και είναι συνυφασμένη με την ανθρώπινη φύση : «Αυτό που βοηθά περισσότερο τους ανθρώπους είναι αυτό στο οποίο έχουν τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη» (Γαληνός , 150 μΧ.).

11 ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ DOPING
  Το ντόπινγκ αθλητών, όπως λέγεται πιο επιστημονικά, τιμωρείται, διότι όπως επί λέξει αναφέρει ο σχετικός ελληνικός Νόμος : "αλλοιώνει τη γνησιότητα του αποτελέσματος και τις προσπάθειες των αθλητών, θέτει σε κίνδυνο την υγεία των αθλητών και ιδίως των ανηλίκων και είναι αντίθετο με τις αρχές του ευ αγωνίζεσθε, του Ολυμπισμού και της ιατρικής ηθικής".      Ο Νόμος ορίζει αναλυτικά τι συνιστά ντόπινγκ, ποιες είναι οι απαγορευμένες ουσίες και μέθοδοι, ποιοι έχουν ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες καθώς και ποιές είναι οι απαγορευμένες δραστηριότητες, αναφορικά με το ντόπινγκ, διότι δεν είναι μόνον η χρήση, αλλά και η παρασκευή, η εμπορία, διακίνηση, προμήθεια και παρακίνηση σε χρήση κ.ο.κ.

12    Υπάρχουν ουσίες που απαγορεύονται πάντα, όπως τα αναβολικά και τα ναρκωτικά, ουσίες που απαγορεύονται ανάλογα με το άθλημα ή την ποσοτική συγκέντρωση, όπως κανναβιδοειδή και κορτικοστεροειδή, καθώς και απαγορευμένες μέθοδοι, όπως η χορήγηση ουσιών, που διογκώνουν το πλάσμα.      Επιπλέον στο Νόμο ορίζεται η διαδικασία, αλλά και ο τόπος και χρόνος διενέργειας των ελέγχων, οι οποίοι έλεγχοι πρέπει να γίνονται υπό αυστηρές διαδικασίες και με προσοχή, ώστε να εξασφαλίζεται η ακρίβεια και η εγκυρότητα των αποτελεσμάτων και να μη θίγονται άδικα υπολήψεις.       Πέρα από τις πειθαρχικές παραβάσεις, που προβλέπονται για αθλητές, προπονητές κλπ και φτάνουν από την έγγραφη επίπληξη έως τον ισόβιο αποκλεισμό και τα τσουχτερά πρόστιμα (μέχρι και ευρώ), εδώ θα αναφερθούμε πιο αναλυτικά στις ποινικές -κυρώσεις :

13 - Όποιος χορηγεί σε αθλητή απαγορευμένη ουσία, προκειμένου να βελτιώσει την αγωνιστική του διάθεση, ικανότητα και απόδοση, κατά τη διάρκεια ή ενόψει αγώνων, τιμωρείται με φυλάκιση από 3 έως 5 έτη και με χρηματική ποινή από έως ευρώ. Στον καταδικασθέντα επιβάλλεται και ισόβια απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος, σχετικού με τον αθλητισμό. Αν τώρα ο υπαίτιος ενεργεί κατ' επάγγελμα ή με σκοπό το κέρδος, επιβάλλεται κάθειρξη από 5 έως 10 έτη !        -Η χρήση από αθλητή απαγορευμένης ουσίας, τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος, με φυλάκιση από 2 έως 5 χρόνια.        -Στην πρώτη περίπτωση, αν ο αθλητής είναι ανήλικος, επιβάλλεται κάθειρξη από 10 έως 20 χρόνια

14 Τέλος, ορίζεται ότι εξαγορά ποινής, μπορεί να κάνει μόνον ο αθλητής, που πιάνεται ντοπαρισμένος, ενώ οι λοιποί κατηγορούμενοι (προπονητές, προμηθευτές, ιατροί κλπ), αν δεν έχουν τις προϋποθέσεις της αναστολής, ...πάνε μέσα

15 DOPING ΣΤΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ 1. Ποδηλασία (θετικά τεστ: 3,7%):
Η ποδηλασία έχει όχι μόνο τα υψηλότερα ποσοστά κατά μέσο όρο σχετικά με το ντόπινγκ, αλλά το συγκεκριμένο άθλημα διαθέτει και ιστορικό αθλητών που αρνούνται εντόνως την κατηγορία για να καταλήξουν σε εκ βαθέων εξομολογήσεις αργότερα. Για παράδειγμα, το 2007 ο Αμερικανός ποδηλάτης Floyd Landis, που κέρδισε τον Γύρο της Γαλλίας το 2006, κατηγορήθηκε για χρήση συνθετικής τεστοστερόνης, αλλά αποκάλεσε αυτές τις κατηγορίες «απολύτως παράλογες». Ωστόσο, τρία χρόνια αργότερα, παραδέχτηκε τη χρήση απαγορευμένων ουσιών, κατηγορώντας και τον Λανς Άρμστρονγκ για την ίδια παράβαση.

16 «Ο Floyd Landis έχασε την αξιοπιστία του αρκετό καιρό τώρα», είχε δηλώσει τότε ο Άρμστρονγκ, αν και τρία χρόνια ύστερα από το περιστατικό αυτό, ο ίδιος ο Άρμστρονγκ εξομολογήθηκε στην Όπρα ότι είχε κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών, όπως η ερυθροποιητίνη, η τεστοστερόνη καθώς και διάφορες μεταγγίσεις αίματος από το 1999 ως το 2005, στο διάστημα δηλαδή που είχε κερδίσει επτά τίτλους στο Γύρο Γαλλίας. Όπως δήλωσε αργότερα ο Floyd «η ποδηλασία είναι οργανωμένο έγκλημα».

17 2. Άρση Βαρών (θετικά τεστ: 3%):
Δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι ένα άθλημα σαν την άρση βαρών είναι επιρρεπές στο ντοπάρισμα, καθώς οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να σηκώσουν όσο γίνεται μεγαλύτερο βάρος στην πλάτη τους. Το 2012, ο Αλβανός αρσιβαρίστας Hysen Pulaku είχε την «τιμή» να είναι ο πρώτος αθλητής των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου που πιάστηκε ντοπαρισμένος (ο προπονητής και θείος του ισχυρίστηκε ότι εκείνος και ο Pulaku δεν γνώριζαν πώς αυτές οι ουσίες κατέληξαν στο σώμα του αθλητή). Μια από τις πιο ασυνήθιστες περιπτώσεις κι ήταν αυτή του 2004, όταν τρεις Τούρκοι αρσιβαρίστες κατηγόρησαν τον πρώην προπονητή Mehmet Ustundag για σεξουαλική επίθεση και εξαναγκασμό στη χρήση στεροειδών. Τότε, ο Ustundag προπονούσε ακόμα τη χρυσή Ολυμπιονίκη Nurcan Taylan, που υπερασπίστηκε τον προπονητή της, επιτιθέμενη στους τρεις κατηγορούντες.

18 «Δεν είναι πολιτισμένοι», ανέφερε εκείνη
«Δεν είναι πολιτισμένοι», ανέφερε εκείνη. «Εγώ είμαι μορφωμένη και πολιτισμένη και είμαι πιο ελκυστική από όλους τους. Έχω γραφτεί στην ιστορία ως η πρώτη Τουρκάλα που στέφθηκε Ολυμπιονίκης, κι αυτοί ζηλεύουν την επιτυχία και την ομορφιά μου». Η Taylan αποκλείστηκε αργότερα από το άθλημα προσωρινά για τέσσερα χρόνια για τη χρήση στεροειδών.

19 3. Μποξ (θετικά τεστ 2,9 %) Σε μια από τις πιο παράξενες περιπτώσεις ντόπινγκ το 2007, μια έφοδος των αρμόδιων φορέων της Αμερικής ανακάλυψε μια λίστα ασθενών σε μια «αντιγηραντική» κλινική που από ότι φάνηκε μοίραζε παράνομα στεροειδή. Η λίστα δεν περιελάμβανε τον Evander Holyfield, ένα από τα πιο διάσημα ονόματα του μποξ, αλλά είχε ένα όνομα “Evan Fields», που είχε τα ίδια γενέθλια με τον Holyfield και παρόμοια διεύθυνση. Όταν οι υπεύθυνοι κάλεσαν τον αριθμό του κινητού που υπήρχε δίπλα σε αυτό το όνομα, στο τηλέφωνο απάντησε ο Holyfield. Από τη μεριά του ο ίδιος αρνήθηκε τη χρήση στεροειδών και ξεκίνησε τη δική του έρευνα για την υποτιθέμενη χρήση μετά τις κατηγορίες που εκφράστηκαν. Ακόμα και τώρα, αρνείται ότι έκανε χρήση ουσιών. Εν τω μεταξύ, ο μποξέρ Vitali Klitschko αποκάλυψε στην αυτοβιογραφία του το 2004 ότι πήρε στεροειδή το 1996 και αποκλείστηκε από την ομάδα της Ουκρανίας πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. Πλέον, βρίσκεται στην ηγεσία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Μποξ.

20 4. Τρίαθλο (θετικά τεστ: 2,7%):
Οι αθλητές του τριάθλου δεν βρίσκονται συνήθως στην πρώτη θέση με τα θετικά αποτελέσματα εξετάσεων ντόπινγκ, γεγονός παράξενο, καθώς το συγκεκριμένο άθλημα είναι ιδιαίτερα εξουθενωτικό. Ο Dmitriy Gaag από το Καζακστάν τερμάτισε τέταρτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000, προτού πέσει στην 25η θέση στους Αγώνες του 2004, ενώ αποβλήθηκε το 2008 λόγω χρήσης ερυθροποιητίνης, μιας ορμόνης που αυξάνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Η Mariana Ohata από τη Βραζιλία που δεν ολοκλήρωσε τον αγώνα της το 2000 και τερμάτισε 37η το 2004 αποκλείστηκε από το διαγωνισμό για έξι χρόνια το 2009 λόγω χρήσης φουροσεμίδης.

21 5. Μπέιζμπολ (θετικά τεστ: 2,5%):
Σίγουρα το μπέιζμπολ δεν είναι από τα λαοφιλέστερα αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ καταργήθηκε σαν Ολυμπιακό άθλημα μετά τους αγώνες του Παρόλα αυτά, το μπέιζμπολ είχε από τα υψηλότερα ποσοστά θετικών αποτελεσμάτων σε ελέγχους ντόπινγκ προτού καταργηθεί και σίγουρα τα πράγματα θα ήταν χειρότερα στην επαγγελματική κατηγορία του αθλήματος, καθώς εκεί δεν γινόταν καν έλεγχος μέχρι το Βεβαίως, η κατάσταση έχει καλυτερέψει από τότε, γιατί πλέον οι έλεγχοι είναι συχνότεροι και πιο αυστηροί, ωστόσο βγήκε στο φως της δημοσιότητας μια είδηση ότι η λίγκα ετοιμάζεται να αποβάλλει 20 παίκτες, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων σταρ του αθλήματος, όπως ο Alex Rodriguez και ο Ryan Braun λόγω πιθανής εμπλοκής τους σε κύκλωμα χρήσης στεροειδών.

22 ΠΟΙΑ ΕΊΝΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΥ DOPING
Η υπερβολική εμπορευματοποίηση στο χώρο του αθλητισμού. Η έκρηξη των τηλεοπτικών δικαιωμάτων σε συνδυασμό με τα μεγάλα συμβόλαια χορηγίας Οι πολλές αθλητικές διοργανώσεις Τα συμβόλαια των χορηγών που πριμοδοτούν ανάλογα με τα αποτελέσματα ή τα μετάλλια που θα κατακτήσουν οι αθλητές σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις. Η πίεση που δέχονται οι αθλητές από τον περίγυρό τους (από τον προπονητή μέχρι το γιατρό, τον αρχηγό της ομάδας και τους συγγενείς), Διάφοροι οικονομικοί παράγοντες που θέλουν να "παράγουν" ακατάπαυστα αθλητές με μεγάλη προβολή από τα μέσα ενημέρωσης οδηγεί σε αύξηση του προσωρινού χαρακτήρα της καριέρας νεαρών αθλητών.

23  Ο εγωισμός για εκείνους που δεν δέχονται την ήττα.
  Η οικονομική στενότητα για κάποιους έστω να αθληθούν. H έλλειψη εξασφαλισμένης δουλειάς για το μέλλον, μέσα από την απόκτηση γνώσης. Οι ελπίδες των γονέων να ζήσουν το όνειρό τους μέσα από τα παιδιά τους. Η εντύπωση που δίνουν τα ΜΜΕ πως για να υπάρχεις πρέπει να είσαι διάσημος. Οι φιλοδοξίες των προπονητών Με την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, όπως είδη αναφέρθηκε, το δέλεαρ μιας λαμπρής καριέρας με άφθονο χρήμα και δόξα είναι μεγάλο. Οι πρωταθλητές- πρωταγωνιστές, είτε πρόκειται για δημοφιλή ομαδικά αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, είτε για ατομικά όπως ο στίβος, αποτελούν ινδάλματα, πρότυπα. Είναι δε γνωστό ότι ακόμα και χωρίς ιδιαίτερα σημαντική διάκριση-επίδοση, που σε ορισμένα

24 αθλήματα μπορεί να μην είναι αποκλειστικά δικό του επίτευγμα, ένα παιδί είναι δυνατό
να προσπορίσει οφέλη όπως η πριμοδότηση για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

25 ΕΡΕΥΝΙΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ ΠΟΠΟΡΗΣ ΣΤΡΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΜΠΑΝΙ ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΕΝΤΡΕΑ ΑΛΕΞΙΑ ΠΗΓΕΣ


Κατέβασμα ppt "DOPING Τι είναι Φαρμακοδιέγερση (Doping);"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google