Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Από τους : Άννα Μαρία Παυλή Μαρία Πασχάλη Νικόλαος Μουτάφης Δημήτριος Μπάκας.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Από τους : Άννα Μαρία Παυλή Μαρία Πασχάλη Νικόλαος Μουτάφης Δημήτριος Μπάκας."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Από τους : Άννα Μαρία Παυλή Μαρία Πασχάλη Νικόλαος Μουτάφης Δημήτριος Μπάκας

2 Αντιμετώπιση κατάθλιψης Ατομική προσπάθεια Το άτομο που εμφανίζει συμπτώματα κατάθλιψης θα πρέπει να είναι αποφασισμένο ότι θα αλλάξει τον τρόπο ζωής του. Το άτομο θα πρέπει να ‘ πιέσει ’ κατά κάποιο τρόπο τον εαυτό του να ασχοληθεί με κάτι που το ενδιαφέρει έστω και λίγο. Τα βήματα των αλλαγών πρέπει να είναι μικρά και να αυξάνονται προοδευτικά έτσι ώστε η προσπάθεια αυτή να μην είναι πιεστική.

3 Ο καθορισμός μικρών στόχων είναι πολύ βοηθητικός για να ξεκινήσει κάποια ενέργεια. Αρχικά μπορεί να οριστούν δραστηριότητες που ευχαριστούν το άτομο όπως για παράδειγμα ένας περίπατος στη φύση, μουσική, αθλητισμός κτλ. Οι δραστηριότητες αυτές μπορούν να εφαρμόζονται καθημερινά ακόμα και εάν δεν υπάρχει όρεξη. Σιγά σιγά με την επανάληψη η διάθεση του ατόμου θα βελτιωθεί.

4 Πολλές έρευνες αναφέρουν ότι η συχνή άσκηση επιδρά ως αντικαταθλιπτικό, αυξάνοντας τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο, μειώνοντας το άγχος και την σωματική ένταση. Η ενασχόληση με την άσκηση μπορεί να φαίνεται βουνό σε κάποιο καταθλιπτικό.

5 Η καλή διατροφή, η σταθερότητα, ο προγραμματισμός στα γεύματα παίζουν και αυτά ρόλο στην διατήρηση καλής ψυχικής διάθεσης. Επίσης η υιοθέτηση υγιεινών συμπεριφορών είναι βοηθητική στο να ξεπεραστούν τα συμπτώματα κατάθλιψης. Πολύ σημαντικό ρόλο στη διάθεση παίζουν οι κοινωνικές επαφές. Η συζήτηση για τα συναισθήματα θα βοηθήσει να γίνει κατανοητή η διάθεση και συγχρόνως θα ανακουφίσει το καταθλιπτικό άτομο.

6 Η αλλαγή των αρνητικών σκέψεων μπορεί να πραγματοποιηθεί με μελέτη και παρατήρηση των αρνητικών σκέψεων και των συμπεριφορών. Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι όταν τα βλέπουμε όλα μαύρα δεν είμαστε σε θέση να λαμβάνουμε σημαντικές αποφάσεις. Επίσης τις περιόδους αυτές δεν χρειάζεται να έχουμε υψηλές απαιτήσεις από τον εαυτό μας. Όταν έχουμε επίγνωση των συναισθημάτων και μπορούμε να τα ελέγξουμε είμαστε και πιο ανθεκτικοί.

7 Εάν οι αρνητικές σκέψεις μας επηρεάζουν την καθημερινότητα το να ζητήσουμε βοήθεια από κάποιο ειδικό μπορεί να μας βγάλει από τη “ δύσκολη ” κατάσταση πιο γρήγορα. Όσο αφήνουμε τα συμπτώματα της κατάθλιψης ανεξέλεγκτα τόσο πιο δύσκολα θα μπορέσουμε να τα ξεπεράσουμε.

8 Ψυχοθεραπεία Η θεραπεία της κατάθλιψης πρέπει να περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία, σκοπός της οποίας είναι η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο διαχειρίζεται κανείς το άγχος, η αύξηση της αυτοεκτίμησης και η σωστή επεξεργασία των προσωπικών στρεσογόνων βιωμάτων. Οι θεραπείες μειώνουν επιπλέον σε βάθος χρόνου τον κίνδυνο υποτροπής και χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά τόσο εντός όσο και εκτός θεραπευτικών κλινικών. Ψυχοθεραπεία Η θεραπεία της κατάθλιψης πρέπει να περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία, σκοπός της οποίας είναι η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο διαχειρίζεται κανείς το άγχος, η αύξηση της αυτοεκτίμησης και η σωστή επεξεργασία των προσωπικών στρεσογόνων βιωμάτων. Οι θεραπείες μειώνουν επιπλέον σε βάθος χρόνου τον κίνδυνο υποτροπής και χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά τόσο εντός όσο και εκτός θεραπευτικών κλινικών.

9 1. Συμπεριφορική θεραπεία Η «συμπεριφορική θεραπεία» αντιμετωπίζει τα αρνητικά μοντέλα τόσο σε επίπεδο σκέψης όσο και σε επίπεδο συμπεριφοράς. 2. Διαπροσωπική ψυχοθεραπεία. Στόχος της διαπροσωπικής ψυχοθεραπείας είναι η ανακούφιση από τα καταθλιπτικά συμπτώματα, καθώς και η βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων στον προσωπικό και/ή στον επαγγελματικό τομέα. 1. Συμπεριφορική θεραπεία Η «συμπεριφορική θεραπεία» αντιμετωπίζει τα αρνητικά μοντέλα τόσο σε επίπεδο σκέψης όσο και σε επίπεδο συμπεριφοράς. 2. Διαπροσωπική ψυχοθεραπεία. Στόχος της διαπροσωπικής ψυχοθεραπείας είναι η ανακούφιση από τα καταθλιπτικά συμπτώματα, καθώς και η βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων στον προσωπικό και/ή στον επαγγελματικό τομέα.

10 Πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν έναν ασθενή με κατάθλιψη οι συγγενείς του; Να τον βοηθήσουν να βρει βοήθεια: Αν γνωρίζετε κάποιον που παλεύει με την κατάθλιψη, ενθαρρύνετέ τον – με ήπιο τρόπο - να αναζητήσει βοήθεια. Να είναι ενημερωμένοι : Αν τα άτομα αισθάνονται ενοχή ή ντροπή που έχουν κατάθλιψη, χρειάζεται να τους υπενθυμίζουν ότι η κατάθλιψη είναι μια ιατρική διαταραχή ακριβώς όπως το άσθμα ή ο διαβήτης. Όσα περισσότερα γνωρίζουν για την ψυχική ασθένεια, τόσο καλύτερα μπορούν να καταλάβουν τι περνούν οι ασθενείς και να τους υποστηρίξουν. Να μην υποβαθμίζουν την ασθένεια: Αν προσπαθούν να συγκρίνουν αυτό που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με κατάθλιψη, με τα φυσιολογικά, προσωρινά συναισθήματα της θλίψης, ενδέχεται να νιώσουν περισσότερο ένοχοι που παλεύουν να την υπερβούν. Πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν έναν ασθενή με κατάθλιψη οι συγγενείς του; Να τον βοηθήσουν να βρει βοήθεια: Αν γνωρίζετε κάποιον που παλεύει με την κατάθλιψη, ενθαρρύνετέ τον – με ήπιο τρόπο - να αναζητήσει βοήθεια. Να είναι ενημερωμένοι : Αν τα άτομα αισθάνονται ενοχή ή ντροπή που έχουν κατάθλιψη, χρειάζεται να τους υπενθυμίζουν ότι η κατάθλιψη είναι μια ιατρική διαταραχή ακριβώς όπως το άσθμα ή ο διαβήτης. Όσα περισσότερα γνωρίζουν για την ψυχική ασθένεια, τόσο καλύτερα μπορούν να καταλάβουν τι περνούν οι ασθενείς και να τους υποστηρίξουν. Να μην υποβαθμίζουν την ασθένεια: Αν προσπαθούν να συγκρίνουν αυτό που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με κατάθλιψη, με τα φυσιολογικά, προσωρινά συναισθήματα της θλίψης, ενδέχεται να νιώσουν περισσότερο ένοχοι που παλεύουν να την υπερβούν.

11 Να εξαλείψουν το στίγμα: Οι ανοιχτές συνομιλίες σχετικά με την ψυχική ασθένεια βοηθούν να διαβρωθεί το στίγμα και να καταστήσει την αναζήτηση βοήθειας ευκολότερη. Και, όσο περισσότεροι ασθενείς αναζητούν θεραπεία, τόσο περισσότεροι επιστήμονες θα μάθουν για την κατάθλιψη και οι θεραπείες θα γίνουν καλύτερες. Να συνεχίσουν τη συνομιλία: Επειδή τα συμπτώματα της κατάθλιψης δεν είναι πάντα εμφανή είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποιος μπορεί να δείχνει ότι είναι εντάξει, αλλά πραγματικά να παλεύει. Ακριβώς επειδή ο φίλος σας μπορεί να φαίνεται μια χαρά μια μέρα, μην υποθέσετε ότι έγινε «καλύτερα». Παραμείνετε υποστηρικτικοί. Να εξαλείψουν το στίγμα: Οι ανοιχτές συνομιλίες σχετικά με την ψυχική ασθένεια βοηθούν να διαβρωθεί το στίγμα και να καταστήσει την αναζήτηση βοήθειας ευκολότερη. Και, όσο περισσότεροι ασθενείς αναζητούν θεραπεία, τόσο περισσότεροι επιστήμονες θα μάθουν για την κατάθλιψη και οι θεραπείες θα γίνουν καλύτερες. Να συνεχίσουν τη συνομιλία: Επειδή τα συμπτώματα της κατάθλιψης δεν είναι πάντα εμφανή είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποιος μπορεί να δείχνει ότι είναι εντάξει, αλλά πραγματικά να παλεύει. Ακριβώς επειδή ο φίλος σας μπορεί να φαίνεται μια χαρά μια μέρα, μην υποθέσετε ότι έγινε «καλύτερα». Παραμείνετε υποστηρικτικοί.

12 Αντιμετώπιση αγχωδών διαταραχών.

13 Υπάρχει μόνιμη θεραπεία; Η λήψη φαρμάκων, η κατάχρηση αλκοόλ, και η αποφυγή των καταστάσεων που μας προκαλούν άγχος μας ωφελούν για λίγο καιρό. Προσπαθούμε να αλλάξουμε τα συναισθήματά μας ή προσπαθούμε να ξεχάσουμε ότι μας απασχολεί. Έτσι όμως το πρόβλημα παραμένει και εξακολουθεί να δημιουργεί δυσάρεστα συναισθήματα. Υπάρχουν και στρατηγικές που βοηθούν και ωφελούν άμεσα και μακροπρόθεσμα. Στρέφονται προς το ίδιο το πρόβλημα με στόχο την αντιμετώπισή του και την απαλλαγή μας από αυτό και τις συνέπειές του. Τρεις συμβουλές για την αντιμετώπιση του στρες 1. Χαλαρώστε από την ένταση 2. Αντιμετωπίστε κατευθείαν το αγχώδες ερέθισμα 3. Ελέγξτε τις δυσάρεστες σκέψεις

14 Πώς αντιμετωπίζονται οι αγχώδεις διαταραχές; Υπάρχουν δυο βασικές ιατρικές προσεγγίσεις για τη θεραπεία των αγχωδών διαταραχών: (1) η φαρμακευτική αγωγή και (2) η γνωστική-συμπεριφοριστική θεραπεία (CBT). Ο συνδυασμός και των δύο προσεγγίσεων καθιστά την θεραπεία αποτελεσματικότερη. Η σωστή διάγνωση αποτελεί το κλειδί για την ορθή θεραπευτική αντιμετώπιση του πάσχοντος από αγχώδη διαταραχή. Πολλοί πάσχοντες δεν έχουν διαγνωσθεί για περισσότερα από 10 χρόνια. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι πολλοί γενικοί γιατροί δεν γνωρίζουν όλες τις κατάλληλες θεραπείες για τις αγχώδεις διαταραχές. Θα πρέπει να εξεταστεί η πιθανότητα εξειδικευμένης κλινικής στις αγχώδεις διαταραχές. Πώς αντιμετωπίζονται οι αγχώδεις διαταραχές; Υπάρχουν δυο βασικές ιατρικές προσεγγίσεις για τη θεραπεία των αγχωδών διαταραχών: (1) η φαρμακευτική αγωγή και (2) η γνωστική-συμπεριφοριστική θεραπεία (CBT). Ο συνδυασμός και των δύο προσεγγίσεων καθιστά την θεραπεία αποτελεσματικότερη. Η σωστή διάγνωση αποτελεί το κλειδί για την ορθή θεραπευτική αντιμετώπιση του πάσχοντος από αγχώδη διαταραχή. Πολλοί πάσχοντες δεν έχουν διαγνωσθεί για περισσότερα από 10 χρόνια. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι πολλοί γενικοί γιατροί δεν γνωρίζουν όλες τις κατάλληλες θεραπείες για τις αγχώδεις διαταραχές. Θα πρέπει να εξεταστεί η πιθανότητα εξειδικευμένης κλινικής στις αγχώδεις διαταραχές.

15 Αντιμετώπιση Κρίσεων Πανικού Οι κρίσεις πανικού εμφανίζονται και εντείνονται πολύ γρήγορα. Όταν εμφανίζονται πρέπει να γνωρίζουμε πώς θα σταματήσουμε αυτά τα συναισθήματα και τις σκέψεις. Τη στιγμή που νιώθουμε τα πρώτα συμπτώματα πρέπει να κλείσουμε τα μάτια μας και να πάρουμε μερικές ήρεμες αναπνοές. Η εκμάθηση τεχνικών αναπνοών και τεχνικών χαλάρωσης είναι πολύ αποτελεσματικές στη διαχείριση των κρίσεων πανικού. Προσοχή πρέπει να δώσουμε σε κάποιους παράγοντες οι οποίοι μπορεί να επηρεάζουν τα επίπεδα άγχους. Αντιμετώπιση Κρίσεων Πανικού Οι κρίσεις πανικού εμφανίζονται και εντείνονται πολύ γρήγορα. Όταν εμφανίζονται πρέπει να γνωρίζουμε πώς θα σταματήσουμε αυτά τα συναισθήματα και τις σκέψεις. Τη στιγμή που νιώθουμε τα πρώτα συμπτώματα πρέπει να κλείσουμε τα μάτια μας και να πάρουμε μερικές ήρεμες αναπνοές. Η εκμάθηση τεχνικών αναπνοών και τεχνικών χαλάρωσης είναι πολύ αποτελεσματικές στη διαχείριση των κρίσεων πανικού. Προσοχή πρέπει να δώσουμε σε κάποιους παράγοντες οι οποίοι μπορεί να επηρεάζουν τα επίπεδα άγχους.

16 Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται σε ψυχικά προβλήματα που δεν υποχωρούν με απλές συμβουλές. Σε τέτοιες περιπτώσεις η βοήθεια από ειδικούς είναι απαραίτητη. Εάν δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα μόνοι μας δεν πρέπει να το αφήνουμε να μας κυριεύσει για πολύ καιρό. Όσο πιο σύντομα αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε.

17 Μπορεί το άτομο να θεραπευτεί οριστικά από ψυχολογικές διαταραχές από μόνο του; Όταν ένα άτομο είναι ψυχικά ανθεκτικό σε συνδυασμό με την κατάλληλη υποστήριξη από το περιβάλλον του μπορεί να θεραπευτεί από μερικές ψυχολογικές διαταραχές ελαφριάς μορφής. Σε κάθε περίπτωση το άτομο πρέπει να αναπτύξει άμυνες ώστε να μπορεί να ξεπεράσει καταστάσεις που του προκαλούν αρνητικά συναισθήματα. Σε κάθε περίπτωση ο ρόλος του περιβάλλοντος είναι πολύ σημαντικός. Όταν η ασθένεια πάρει βαρύτερη μορφή είναι απαραίτητη η βοήθεια ενός ειδικού της ψυχικής ασθένειας. Μερικές φόρες το περιβάλλον του ατόμου αν δεν γνωρίζει τον σωστό τρόπο να βοηθήσει τον πάσχοντα, μεγεθύνει το πρόβλημα.

18 Η ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΘΕΙ Εάν: Αναγνωρίζεται έγκαιρα Ο ασθενής λαμβάνει τη φαρμακευτική του αγωγή. Η οικογένεια συμμετέχει ενεργά και συνειδητά στη θεραπευτική προσπάθεια. Η κοινωνία αποδέχεται τον ασθενή με αγάπη, όχι με οίκτο, και του προσφέρει ευκαιρίες για ισότιμη αντιμετώπιση. Η σχιζοφρένεια είναι μια ασθένεια που μπορεί να θεραπευτεί. Υπάρχουν όμως τρόποι ελέγχου αυτής, κυρίως με ψυχιατρικά φάρμακα και εξειδικευμένες ψυχοθεραπείες. Με την ατομική ή την ομαδική ψυχοθεραπεία, οι ασθενείς είναι σε θέση να βοηθηθούν στο να καταλάβουν καλύτερα τον εαυτό τους και την νόσο από την οποία ασθενούν. Παράλληλα, βοηθούνται από τη στοχευόμενη θεραπεία στο να βελτιώσουν την ικανότητά τους να επικοινωνούν με τους άλλους ανθρώπους. Η ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΘΕΙ Εάν: Αναγνωρίζεται έγκαιρα Ο ασθενής λαμβάνει τη φαρμακευτική του αγωγή. Η οικογένεια συμμετέχει ενεργά και συνειδητά στη θεραπευτική προσπάθεια. Η κοινωνία αποδέχεται τον ασθενή με αγάπη, όχι με οίκτο, και του προσφέρει ευκαιρίες για ισότιμη αντιμετώπιση. Η σχιζοφρένεια είναι μια ασθένεια που μπορεί να θεραπευτεί. Υπάρχουν όμως τρόποι ελέγχου αυτής, κυρίως με ψυχιατρικά φάρμακα και εξειδικευμένες ψυχοθεραπείες. Με την ατομική ή την ομαδική ψυχοθεραπεία, οι ασθενείς είναι σε θέση να βοηθηθούν στο να καταλάβουν καλύτερα τον εαυτό τους και την νόσο από την οποία ασθενούν. Παράλληλα, βοηθούνται από τη στοχευόμενη θεραπεία στο να βελτιώσουν την ικανότητά τους να επικοινωνούν με τους άλλους ανθρώπους.

19 Η φαρμακοθεραπεία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για μια επιτυχή αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας. Τα βασικά φάρμακα στην αντιμετώπιση της νόσου είναι τα αντιψυχωσικά. Τα νεότερα φάρμακα χαρακτηρίζονται από πολύ λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες σε σχέση με παλιά. Τα ψυχιατρικά φάρμακα μπορούν να επαναφέρουν στον ασθενή τον έλεγχο για αυτά που κάνει και μπορούν επίσης να του επιτρέψουν να σκέφτεται πιο καθαρά. Έτσι εξασφαλίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό η συμμόρφωση του ασθενούς, η καλύτερη λειτουργικότητά του και η καλύτερη ποιότητα ζωής του ίδιου και της οικογένειάς του. Η ατομική ψυχοθεραπεία περιλαμβάνει τακτικές συνεδρίες συνομιλίας ανάμεσα στον ασθενή και έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Αυτές οι συνεδρίες μπορεί να εστιάζουν σε τρέχοντα ή προηγούμενα προβλήματα, εμπειρίες, σκέψεις ή συναισθήματα. Υπάρχουν μελέτες που υποδεικνύουν ότι η προσανατολισμένη προς την πραγματικότητα, ατομική ψυχοθεραπεία και οι γνωσιακές – συμπεριφορικές προσεγγίσεις, που διδάσκουν δεξιότητες αντιμετώπισης και επίλυσης προβλημάτων, μπορούν να είναι ευεργετικές για τους ασθενείς με σχιζοφρένεια. Με τις ομαδικές θεραπείες καταπολεμάται η κοινωνική απομόνωση, αποκτώνται διαπροσωπικοί δεσμοί και ουσιαστική υποστήριξη, καθώς και εκμάθηση δεξιοτήτων για την αντιμετώπιση καθημερινών καταστάσεων. Η φαρμακοθεραπεία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για μια επιτυχή αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας. Τα βασικά φάρμακα στην αντιμετώπιση της νόσου είναι τα αντιψυχωσικά. Τα νεότερα φάρμακα χαρακτηρίζονται από πολύ λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες σε σχέση με παλιά. Τα ψυχιατρικά φάρμακα μπορούν να επαναφέρουν στον ασθενή τον έλεγχο για αυτά που κάνει και μπορούν επίσης να του επιτρέψουν να σκέφτεται πιο καθαρά. Έτσι εξασφαλίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό η συμμόρφωση του ασθενούς, η καλύτερη λειτουργικότητά του και η καλύτερη ποιότητα ζωής του ίδιου και της οικογένειάς του. Η ατομική ψυχοθεραπεία περιλαμβάνει τακτικές συνεδρίες συνομιλίας ανάμεσα στον ασθενή και έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Αυτές οι συνεδρίες μπορεί να εστιάζουν σε τρέχοντα ή προηγούμενα προβλήματα, εμπειρίες, σκέψεις ή συναισθήματα. Υπάρχουν μελέτες που υποδεικνύουν ότι η προσανατολισμένη προς την πραγματικότητα, ατομική ψυχοθεραπεία και οι γνωσιακές – συμπεριφορικές προσεγγίσεις, που διδάσκουν δεξιότητες αντιμετώπισης και επίλυσης προβλημάτων, μπορούν να είναι ευεργετικές για τους ασθενείς με σχιζοφρένεια. Με τις ομαδικές θεραπείες καταπολεμάται η κοινωνική απομόνωση, αποκτώνται διαπροσωπικοί δεσμοί και ουσιαστική υποστήριξη, καθώς και εκμάθηση δεξιοτήτων για την αντιμετώπιση καθημερινών καταστάσεων.

20 Οι ψυχοκοινωνικές θεραπείες τέλος εστιάζουν στην βελτίωση της κοινωνικής λειτουργικότητας, είτε στο νοσοκομείο, είτε στην κοινότητα, στο σπίτι ή την εργασία. Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας εξαρτάται από το πόσο έντονα εκδηλώνεται η σχιζοφρένεια σε κάθε ασθενή. Αντίθετα με τις εντυπώσεις που ίσως παίρνουμε, μελέτες έδειξαν πως τα άτομα που πάσχουν από σχιζοφρένεια δεν εγκληματούν περισσότερο από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Αντιθέτως, τα άτομα αυτά προτιμούν να αποσύρονται από την κοινωνική ζωή και να απομονώνονται, ενώ, ιδιαίτερα μετά από θεραπεία, οι εκρήξεις βίας είναι μάλλον σπάνιες. Οι ψυχοκοινωνικές θεραπείες τέλος εστιάζουν στην βελτίωση της κοινωνικής λειτουργικότητας, είτε στο νοσοκομείο, είτε στην κοινότητα, στο σπίτι ή την εργασία. Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας εξαρτάται από το πόσο έντονα εκδηλώνεται η σχιζοφρένεια σε κάθε ασθενή. Αντίθετα με τις εντυπώσεις που ίσως παίρνουμε, μελέτες έδειξαν πως τα άτομα που πάσχουν από σχιζοφρένεια δεν εγκληματούν περισσότερο από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Αντιθέτως, τα άτομα αυτά προτιμούν να αποσύρονται από την κοινωνική ζωή και να απομονώνονται, ενώ, ιδιαίτερα μετά από θεραπεία, οι εκρήξεις βίας είναι μάλλον σπάνιες.

21 Θεραπεία Οικογένειας Σε περίπτωση που κρίνεται χρήσιμο, οι γονείς συμμετέχουν σε θεραπευτικές συνεδρίες ως ζευγάρι (συνεδρίες ζεύγους) ή με τα παιδιά τους (οικογενειακές συνεδρίες) με στόχο να επεξεργαστούν σε βάθος προβλήματα σχέσεων και επικοινωνίας και να κάνουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ τους, οι οποίες θα οδηγήσουν σε μια νέα, πιο ικανοποιητική ισορροπία για ολόκληρη την οικογένεια. Η συχνότητα των συνεδριών είναι εβδομαδιαία ή δεκαπενθήμερη. Συνεργασία μεταξύ ειδικών Η συνεργασία μεταξύ ειδικών είναι συχνά απαραίτητη για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων του παιδιού. Γι’ αυτό, όποτε κριθεί απαραίτητο, με τη σύμφωνη γνώμη του γονέα, υπάρχει συνεργασία με όποιους ειδικούς εμπλέκονται στη θεραπεία του παιδιού/εφήβου (ιατροί, παιδοψυχίατροι, εκπαιδευτικοί) για την κατάρτιση ενός κοινού θεραπευτικού πλάνου.

22 Στάση Κοινωνίας Οι ψυχικά ασθενείς δεν έχουν ανάγκη από λύπηση, χρειάζονται: κοινωνική αποδοχή και αλληλεπίδραση στενούς δεσμούς με το περιβάλλον ίσες ευκαιρίες στην εύρεση εργασίας συμμετοχή σε ομάδες Ένας τρόπος θετικού επηρεασμού της κοινής γνώμης είναι η δυνατότητα που έχουν τα ΜΜΕ να δίνουν βήμα στους ανθρώπους με ψυχική ασθένεια να μιλήσουν ανοιχτά για τα θέματα που αντιμετωπίζουν. Σημαντική προσπάθεια στην στροφή του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης είναι και η δημόσια τοποθέτηση γνωστών ηθοποιών και καλλιτεχνών που ομιλούν για περιόδους της ζωής τους που ήρθαν αντιμέτωποι με την ψυχική ασθένεια. Στάση Κοινωνίας Οι ψυχικά ασθενείς δεν έχουν ανάγκη από λύπηση, χρειάζονται: κοινωνική αποδοχή και αλληλεπίδραση στενούς δεσμούς με το περιβάλλον ίσες ευκαιρίες στην εύρεση εργασίας συμμετοχή σε ομάδες Ένας τρόπος θετικού επηρεασμού της κοινής γνώμης είναι η δυνατότητα που έχουν τα ΜΜΕ να δίνουν βήμα στους ανθρώπους με ψυχική ασθένεια να μιλήσουν ανοιχτά για τα θέματα που αντιμετωπίζουν. Σημαντική προσπάθεια στην στροφή του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης είναι και η δημόσια τοποθέτηση γνωστών ηθοποιών και καλλιτεχνών που ομιλούν για περιόδους της ζωής τους που ήρθαν αντιμέτωποι με την ψυχική ασθένεια.

23 Βιβλιογραφία : http://psychinfo.gr/psychforall/ www.skf.psych.uoa.gr http://www.depression.ch/documents/griechisch.pdf www.ektonendon.gr http://www.psych.gr/documents/psychiatry/14.4-GR- 68.pdf http://agxos.gr/?page_id=20 http://www.kantartzis- sotirios.gr/html/sxizofreneia.html Συνέντευξη με Ελένη Μαρόκου, φοιτήτρια Ψυχολογίας


Κατέβασμα ppt "Από τους : Άννα Μαρία Παυλή Μαρία Πασχάλη Νικόλαος Μουτάφης Δημήτριος Μπάκας."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google