Η θέση της γυναίκας στη θρησκεία (Χριστιανισμός, Ισλάμ, Ινδουϊσμός, Βουδισμός) Ερευνητική εργασία του τμήματος Β3 του 2ου ΓΕΛ Μεγάρων Σχολικό Έτος 2014-2015.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Το Ισλάμ.
Advertisements

Α΄ Προς Κορινθίους Επιστολή
ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ Β΄ (βουδιστικός μοναχικός βίος, βουδιστική λατρεία,
 Οικογενειακό Δίκαιο Οικογενειακό Δίκαιο είναι το σύνολο των κανόνων που ρυθμίζει τις οικογενειακές σχέσεις κυρίως μεταξύ συζύγων καθώς και γονέων και.
ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ.
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ.
Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΚΑΒΑΛΙΩΤΗΣ (π. Απόστολος)
1.1 Η οικογένεια- Η ελληνική οικογένεια
1. Πιστεύετε ότι υπάρχουν διακρίσεις σε σχέση με:.
Η θέση της γυναίκας στην Ινδία
ΣΩΚΡΑΤΗΣ.
ΜΑΘΗΤΕΣ : ΣΙΩΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΛΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΟΛΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ.
Κατά την Παλαιά Διαθήκη, ο σκοπός της δημιουργίας του ανθρώπου είναι... α. να φθάσει σε κοινωνία με τον Θεό β. να επιβληθεί στη γυναίκα γ. να ενωθεί.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΡΑΦΑΕΛΛΑ Β’
Πολυμενάκου Ουρανία Θεολόγος καθηγήτρια στο Γεν. Λύκειο Νεάπολης
Η γυναίκα στην Αρχαία Αθήνα
Η αφύπνιση του Δία πάνω στον Ίδη επαναφέρει τον μύθο στην κοίτη του
1.Ιστορική αναδρομή της Οικιακής Οικονομίας
1ο ΓΕΛ Μεγάρων Ερευνητική Εργασία στο «Χάσμα Γενεών» με θέμα «Χάσμα Γενεών και ο Θεσμός της Οικογένειας» Ομάδα «Green Day» Βαρθολομαίος Γιάννης Ζαχαρόπουλος.
ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ Σε κανέναν δεν επιτρέπεται να τρώει όποιο φαγητό του αρέσει.Στις περισσότερες θρησκείες, υπάρχουν διαιτολογικοί κανόνες.
ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ Εργασία 6: Η θέση της γυναίκας στην ομηρική εποχή & η σύγκριση με άλλες εποχές, καθώς και σύγκριση με την σύγχρονη εποχή. Ρωμανός.
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ.
Η ΘΡΗΣΚ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ Η ραββινική παράδοση θέλει την εκπαίδευση του παιδιού σύμφωνη με εκείνη των γονιών του. Συμβουλεύουν όμως τους παιδαγωγούς.
Φανατισμός και ανεξιθρησκία
Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ
Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Κειμενικές εργασίες με τη βοήθεια του διαδραστικού πίνακα
13. Χριστιανισμός – Ελληνισμός : μια ιδιότυπη συνάντηση
Πόσο Ελεύθερες είναι οι Προσωπικές Επιλογές μας
33ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΖΩΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ
16. Η Εκκλησία ως κιβωτός φυλάει την αλήθεια
ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ: Τάξη : B4 Καθηγήτρια : Παπαδημητρίου Ζωή
Εργασία Λογοτεχνίας “Η γυναίκα στην σύγχρονη εποχή” Από τους μαθητές:
ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ & ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΧΘΕΣ & ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ
Δ.Ε.32: Ο Ινδουϊσμός (Α).
“ΕΓΩ, Ο AΛΛΟΣ, Ο ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ … ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ”
ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ
 ΠΩΣ βλέπετε τους ανθρώπους που έχουν διαφορετικό χρώμα δέρματος ή ανήκουν σε διαφορετική εθνικότητα από εσάς; Τους θεωρείτε ίσους με εσάς; Δυστυχώς,
Θέμα: «Η κοινωνική θέση της γυναίκας και η θέση της στη θρησκεία»
Τάματα ονομάζουμε τις υποσχέσεις ή τις ευχές που κάνουμε στο Θεό. Μερικοί κάνουν τάματα για να ευχαριστήσουν το Θεό για κάτι που τους έδωσε, ενώ άλλοι.
Τα δικαιώματα της γυναίκας στο Ισλάμ και το Χριστιανισμό
Η κορη στο Βυζαντιο «Γυναικός κολακεία ψιθύρισμα όφεως»
Κωνσταντίνος Δραβίλας Β’1
ΠΡΟΣΩΠΟ ΙΔΙΟΤΗΤΑ Αθηνά θεά, κόρη του Δία Πηνελόπη Γυναίκα Οδυσσέα
Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΟΜΗΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ
Ο μύθος στην Αγία Γραφή Εργασία προτζεκτ των μαθητών της Α’ Λυκείου, Κύρα Πασχάλη, Μανώλης Πασχάλης, Μιχάλης Τσανάκας.
ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ!!! Είναι δικαίωμά μου;
Δικαιώματα Γυναικών στις θρησκίες
Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ
ΤΕΧΝΗΤΟ ΟΦΣΑΙΝΤ: γυναίκες και άντρες όμοιοι και διαφορετικοί
Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ
Ο ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ Ο όρος ρατσισμός στην κυριολεκτικά σημαίνει το μίσος ή τον φόβο για άτομα που ανήκουν σε φυλές διαφορετικές από τη δική μας, καθώς και την εχθρική.
Ιερά βιβλία των μεγάλων θρησκειών
Ισότητα Mind Mosaic Από τις μαθήτριες: Καραγιωργάκη Κατερίνα, Κυπραίου Αγγελική, Πολίτη Κατερίνα, Τσαγκαράκη Μαρία.
Ερευνητική εργασία Ερευνητική ομάδα: Υπεύθυνη καθηγήτρια:
Ανθρώπινα δικαιώματα.
ΚΕΦ 8 ΣΕΛ 43 ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΦ 11 ΣΕΛ 53 ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ 4
Κεφάλαιο 19 Γλώσσες και θρησκείες.
21. Το Βυζάντιο εκχριστιανίζει τους Σλάβους
Η οικογένεια - Η ελληνική οικογένεια
Η καθημερινή μέρα μιας γυναίκας και ενός άντρα
ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΜΑ: «Η θεση τησ γυναικασ στην αρχαια ελλαδα, τη ρωμαϊκη κοινωνια, το βυζαντιο και τη νεοτερη εποχη.» ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: Αγγελική Κανελλοπούλου ΣΧΟΛΙΚΟ.
Η ισότητα των δυο φύλων Η θέση της γυναίκας ιστορικά
Οι γυναίκες ως κόρες στην Αρχαία Ελλάδα
ΓΕ.Λ. ΜΑΤΑΡΑΓΚΑΣ – ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ:
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η θέση της γυναίκας στη θρησκεία (Χριστιανισμός, Ισλάμ, Ινδουϊσμός, Βουδισμός) Ερευνητική εργασία του τμήματος Β3 του 2ου ΓΕΛ Μεγάρων Σχολικό Έτος 2014-2015

Χριστιανισμός Η θέση της γυναίκας στον Χριστιανισμό παρουσιάζεται ισότιμη απέναντι στον άντρα. Αυτό φαίνεται ήδη από την δημιουργία της γυναίκας η οποία δημιουργείται από το ίδιο πλευρό με τον άντρα για να δείξει ότι γυναίκα και άντρας είναι ισότιμοι. Έτσι και αλλιώς ο θεός έδωσε το ίδιο δικαίωμα στη γυναίκα να φτάσει στη Θέωση, για αυτό γυναίκα και άντρας αλληλοσυμπληρώνονται για να φτάσουν στο μεγαλύτερο αυτό στόχο τους. Στη Καινή Διαθήκη δηλαδή στα χρόνια του Χριστού, ο Χριστός συνομιλεί με την γυναίκα ενώ υπήρχαν πολλές γυναίκες οι οποίες τον ακολούθησαν στο σωτήριο έργο του. Επίσης ο Χριστός εκφράζει την ισότητα της γυναίκας με τον άντρα, αφού ο ίδιος συναναστρεφόταν με γυναίκες και δεν έκανε διακρίσεις ανάμεσα στα δύο φύλα. Η κοινωνία έξω από την Εκκλησία εκμεταλλεύτηκε τη γυναίκα και την μετέτρεψε σε σκλάβα στα χέρια του άντρα με τη βοήθεια και της νομοθεσίας.

ΙΣΛΑΜΙΣΜΟΣ Στον Ισλαμισμό η θέση της γυναίκας φαίνεται να είναι αρκετά κατώτερη σε σχέση μ’ αυτή του άνδρα όσον αφορά την οικογενειακή και κοινωνική ζωή, κάτι που γίνεται δεκτό και από την διδασκαλία του Κορανίου. Η γυναίκα είναι υποχρεωμένη να ασχολείται με την ανατροφή και την διαπαιδαγώγηση την παιδιών, ενώ το διαζύγιο αποτελεί μία ανδρική απόφαση. Η πολυγαμία είναι εφικτή σύμφωνα με τον νόμο. Στην δημόσια κοινωνική ζωή η γυναίκα έχει περιορισμένα δικαιώματα. Δεν υποχρεούται να δουλεύει, αφού οι άνδρες είναι αυτοί που πρέπει να εργάζονται για να καλύπτουν τις ανάγκες της οικογένειας. Οι γυναίκες είναι αναγκασμένες να κυκλοφορούν με την καλύπτρα στο κεφάλι (μπούργκα), στις εξόδους τους αλλά και κατά την συναναστροφή τους με άλλα άτομα.

ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ Ο βουδισμός αποτελεί τη θρησκεία σύμφωνα με την οποία οιπιστοί πρέπει να ζουν ενάρετα, ώστε να δοθεί τέλος στα προβλήματά τους. Η θέση της γυναίκας στο βουδισμό φαίνεται να είναι υποβαθμισμένη, όπως γίνεται σαφές τόσο από την καθημερινή ζωή, όσο και από το μοναχισμό, μολονότι τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει περισσότερα δικαιώματα. οι γυναίκες ως σύζυγοι οφείλουν να είναι φιλόξενες προς όλη την οικογένεια, να φροντίζουν το σύζυγο τους, να είναι πιστές, καθώς και να τελούν τις υποχρεώσεις τους με προθυμία. Όσον αφορά το μοναχισμό, οι μονάζουσες γυναίκες δεν έχουν ισότιμη θέση με τους άντρες, παρόλο που στην εποχή του Βούδα είχαν το δικαίωμα να μυηθούν και να μονάσουν. Μολαταύτα, η θρησκεία του βουδισμού τονίζει ότι οι άνδρες θα πρέπει να σέβονται τις γυναίκες τους, κάτι, όμως, που δεν μπορεί να αντισταθμίσει την κατωτερότητα της θέσης τους. Παράλληλα, η γυναίκα πρέπει να υπομείνει τις όποιες δοκιμασίες της ζωής προκειμένου στην επόμενη ζωή να γεννηθεί άντρας. Το σώμα των γυναικών είναι ακάθαρτο. Γι’ αυτό η γυναίκα, ακόμη και μια μοναχή, πρέπει να υπακούει στους άντρες μοναχούς και δεν μπορεί να φτάσει στη λύτρωση μέσω του διαλογισμού. Συμπερασματικά, καθίσταται κατανοητό το ότι συμφωνά με τον βουδισμό οι γυναίκες έχουν υποβαθμισμένη θέση σε σχέση με τους άντρες, θέση η οποία γίνεται σαφής τόσο απ την κοινωνική, όσο και από τη θρησκευτική ζωή

Ινδουϊσμός Στο Ινδουϊσμό η γυναίκα είναι εξαρτημένη από τον άντρα Ινδουϊσμός Στο Ινδουϊσμό η γυναίκα είναι εξαρτημένη από τον άντρα . Πρέπει να παντρεύεται σε μικρή ηλικία, άντρα τρείς φορές μεγαλύτερό της κυρίως μέσα από την ίδια κάστα. Βέβαια μια γυναίκα μπορεί να πάρει άντρα κατώτερης κάστας. Η χήρα δεν πρέπει να ξαναπαντρευτεί και προτιμότερο θα ήταν να καεί μαζί με τον άντρα της (Sati) παρά να ζήσει σε μια ζωή – κόλαση. Άλλωστε πραγματοποιώντας το Sati θα έσβηνε τις προηγούμενες αμαρτίες του άντρα της αλλά και τις δικές της.