Πρακτικη Ασκηση προοδος ΘΕΜΑ : κρισιμα συμβαντα

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Πώς μπορείς να μάθεις να χρησιμοποιείς τις πιθανότητες.
Advertisements

Η δομή του μαθήματος των μαθηματικών στο σύγχρονο ΤΕΙ Σάλτας Βασίλειος, Τσιάντος Βασίλειος Γενικό Τμήμα Θετικών Επιστημών ΤΕΙ Καβάλας.
Έρευνα «Η θέση και ο ρόλος των ασκήσεων στη διδασκαλία των μαθηματικών στο σύγχρονο ελληνικό σχολείο» Σάλτας Βασίλειος Διδάκτωρ Μαθηματικών.
Βελτιώνοντας την μάθηση των Μαθηματικών μέσα σε ένα ψηφιακό περιβάλλον Ελισσάβετ Καμπάνη Phd Διδακτική των Μαθηματικών Σχ. Σύμβουλος Μαθηματικών.
Σοφία Πιτέρη, Μαθηματικός, M.Sc., Ph.D.
Για τη διδασκαλία της Τριγωνομετρίας
Εισηγητής:Στέφανος Μέτης
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι
4. Απόψεις και κίνητρα των μαθητών στο μάθημα των Μαθηματικών.
Η χρήση των Τ.Π.Ε. κατά τη διδασκαλία των μαθηματικών Α΄ Λυκείου
Γ΄ κατεύθυνση Προβληματισμοί για τους ορισμούς, θεωρήματα, παραδείγματα και τις ασκήσεις του 3ου κεφαλαίου
5. Χαρακτηρισμός των μαθηματικών γνώσεων των μαθητών.
Ο νόμος του Ωμ ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να,
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι Ιανουάριος 2014.
ΘΕΩΡΙΑ ΑΛΓΕΒΡΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο Μάθημα:Μαθηματικά Καθηγητής:CV Τμήμα:Γ’3 Έτος:2014.
Θεωρία Υπολογισμού Εισαγωγή (μέρος 2 ο ) Πρακτική Θεωρία.
ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Σχολική Βαθμίδα : Β κατεύθυνσης Διάρκεια μαθήματος : 1 διδακτική ώρα 1) Να μελετούν τη συμπεριφορά της συνάρτησης f με τύπο στο μέσω της.
ΤΡΕΛΟΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ Λογοτεχνία – Γλώσσα Ονόματα μαθητών Ασλανίδου Νεκταρία – Χριστίνα Α1 Τουλούμη Αντιγόνη Α4 Αραούζου Βαρδαλάχου Αθηνά Α1 Νικοδημητροπούλου.
Βασικές συνιστώσες/εντολές ενός αλγορίθμου
ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Πρακτική Άσκηση 2013 – 2014 Ιωσηφίδης Σταύρος Καραγγέλης Κωνσταντίνος
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ – ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Καλαμάρα Αγγελική
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ – ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Μαρκουλιδάκης Ανδρέας 1112.
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Μπιλίνη Ελένη.
3 η διδασκαλία. Παραγοντοποίση- Χρήση ταυτοτήτων- Επίλυση εξισώσεων Τάξη: Γ’ Γυμνασίου Αριθμός Μαθητών: 28.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Γιώργος Σούλτης.
ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΥΜΒΑΝ ΖΑΝΝΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ Γ ΄ΛΥΚΕΙΟΥ ( ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ) ΠΛΥΤΑ ΕΛΕΝΗ 08/03/2013.
1.4 Καθορισμός απαιτήσεων Είναι η διαδικασία κατά την οποία πρέπει να κάνουμε: ✗ τον επακριβή προσδιορισμό των δεδομένων που παρέχει το πρόβλημα ✗ την.
Παναγιωτοπούλου Κωνσταντίνα Χροναίου Χρυσάνθη.
Introducing a New Product Ονοματεπώνυμα: Μαρία Καλογείτονα Ηλίας Χασακής Σχολείο: 2ο Λύκειο Βούλας Τάξη: Β' Λυκείου Κατευθυνση Καθηγητής: Μιχάλης Κασκαντάμης.
ΠΩΣ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΓΕΒΡΑ.
Πρακτική Άσκηση σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ενότητα 1: Η πρακτική άσκηση των φοιτητών του μαθηματικού στα σχολεία: Μια πιλοτική εφαρμογή.
Πρακτική Άσκηση σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ενότητα 1: Σύγκριση δραστηριοτήτων (καθοδηγούμενων/διερευνητικών) Δέσποινα Πόταρη Σχολή Θετικών.
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 3 ΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Ζώη ΠανωραίαΞενιάς Κωνσταντίνος.
Παράδειγμα μοντελοποίησης στην Άλγεβρα Α’ Λυκείου.
Παρουσίαση ενός κρίσιμου συμβάντος
Μαθηματικά προσανατολισμού Β΄ Λυκείου
Ανάλυση κρίσιμου συμβάντος
Εργασία των φοιτητών: Κοσμάς Βασίλης Ραράκου Μαρία Αγγελική
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ (Κ105)
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Σχολ. Έτος
Β’ γυμνασίου(Γεωμετρία)
Πρακτική Άσκηση σε Σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Μαθηματικά προσανατολισμού Β΄ Λυκείου
ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Η Πρακτική σας Άσκηση στο πλαίσιο της Διδακτικής Μαθηματικών ΙΙ
Στα μαθηματικά του Γυμνασίου με βάση τα Νέα Προγράμματα Σπουδών
ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΡΙΣΙΜΟΥ ΣΥΜΒΑΝΤΟΣ
Δραστηριότητα από ΑΠΣ Α’ Λυκείου
Οι ευρετικές στρατηγικές
Πρακτική Άσκηση στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι
795. Πρακτική άσκηση σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσησ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΡΙΣΙΜΟΥ ΣΥΜΒΑΝΤΟΣ
Νικόλαος Τρουπιώτης - Γεωργία Βελέντζα
ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δ. ΠΟΤΑΡΗ ΕΤΟΣ:
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ (Κ105)
Πρακτική Άσκηση: Διδασκαλία σε Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Γ΄ Γυμνασίου Α΄ Τρίμηνο
Ενότητα Γ6.10 (Δημιουργία, Τροποποίηση και Εκτύπωση Εκθέσεων )
Ενότητα Γ6.11 (Ταξινόμηση Δεδομένων )
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι
Ενότητα Γ6.9 (Δημιουργία και Τροποποίηση Ερωτημάτων )
Λογισμικό Εφαρμογών/Επεξεργασία Κειμένου
Βάσεις Δεδομένων (Δύο Περίοδοι)
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Ενότητα Γ6.14 (Δημιουργία Ερωτημάτων από δύο Συσχετιζόμενους Πίνακες )
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Πρακτικη Ασκηση προοδος ΘΕΜΑ : κρισιμα συμβαντα ΜΑΘΗΜΑ : αλγεβρα ΤΑΞΗ :A’ λυκειου ΣΧΟΛΕΙΟ : πειραματικο λυκειο ευαγγελικης σχολης ΥΠΕΥΘΗΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : Α.Τζελεπης ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ :7/3/2013 ΩΡΑ : 11:00- 11:50 ΘΕΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ : Aριθμητικη και γεωμετρικη προοδος

Προεπισκοπηση μαθηματος Συνεργασια σε ομαδες. Χρηση προβληματος για την κατανοηση της αριθμητικης και γεωμετρικης προοδου. Μοντελοποιηση προβληματος (μετατροπη των λεξεων σε μαθηματικους τυπους). Χρηση των τυπων των προοδων. Το προβλημα : Σε ένα θέατρο , η πρώτη σειρά έχει 70 καθίσματα και η τελευταία έχει 250 καθίσματα. Το πλήθος των καθισμάτων κάθε σειράς αυξάνεται κατά τον ίδιο σταθερό αριθμό. Η προτελευταία σειρά έχει 140 καθίσματα περισσότερα από την δεύτερη σειρά. Α) να αποδείξετε ότι κάθε σειρά καθισμάτων του θεάτρου έχει 20 καθίσματα περισσότερα από την προηγούμενη σειρά. Β) να υπολογίσετε το πλήθος των καθισμάτων του θεάτρου Γ) την πρώτη παράσταση ενός θεατρικού έργου παρακολούθησαν 100 θεατές, ενώ σε κάθε επομένη παράσταση ο αριθμός των θεατών διπλασιάζονταν. Ποια είναι η παράσταση στην οποία θα γεμίσει το θέατρο;

Μοντελοποιηση της υποθεσης αριθμητικη προοδος. μοντελοποιηση αριθμητικης προοδου 70 καθισματα ~ α1 250 καθισματα ~ α ν αυξηση σειρας καθισματων κατα τον ιδιο σταθερο αριθμο ~ ω 140 καθισματα ~ αν-1 = α2 +140 υπενθυμιση τυπολογιου αριθμητικης προοδου.

Επιλυση του 1 και 2 ερωτηματος Επιλυση του πρωτου ερωτηματος με την χρηση συστηματος 2 εξισωσεων. Ευρεση του ω Παρατηρηση καθηγητη πανω στον τυπο της αριθμητικης προοδου (προσαρμογη του τυπου αναλογα με τα δεδομενα της ασκησης《τι σημαινει η σχεση με λογια》 .) Ευρεση του ν . Ευρεση του S 10 . Ανακεφαλαιωση δεδομενων.

Επιλυση 3 ερωτηματος Υστερα απο συνεργασια μαθητων-καθηγητη κατεληξαν στο γεγονος οτι το 3 ερωτημα αφορα γεωμετρικη προοδο με λ =2 και β 1 = 100. Ο καθηγητης συμβουλεψε τα παιδια να αλλαζουν συμβολισμο οταν εχουν στην ιδια ασκηση 2 διαφορετικες προοδους. Υπενθύμιση τυπων γεωμετρικης προοδου. Σύνδεση των 2 προόδων μέσω μιας μαθηματικής εξίσωσης και επίλυση του ερωτήματος.

Κρίσιμο συμβάν Οι μαθητές δυσκολευόντουσαν να μοντελοποιήσουν την έκφραση του προβλήματος «ποια είναι η παράσταση στην οποία θα γεμίσει για πρώτη φορά το θέατρο» και να την ανάγουν σε μαθηματική έκφραση. Οι μαθητές υπέπεσαν διαρκώς σε σφάλματα π.χ «να βρούμε το βμ » Ο καθηγητής διευκρινίζει τις λάθος απαντήσεις τους π.χ «το β 1, β 2 , β3, εκφράζουν το πλήθος των θεατών.» και επαναλαμβάνει συνεχώς την φράση του προβλήματος «ποια είναι η παράσταση». Ο καθηγητής χρησιμοποιεί μια επαγωγική μέθοδο για να αναληφθούν οι μαθητές ποιο μαθηματικό σύμβολο αντιστοιχεί στην λέξη «παράσταση». Επαγωγική μέθοδος : 1 παράσταση 100 θεατές 2 παράσταση 200 θεατές 3 παράσταση 300 θεατές μ παράσταση β μ θεατές Μετά από αυτό κατέληξαν ότι το «μ» είναι αυτό που αντιστοιχεί στην λέξη παράσταση. Ηχητικό ντοκουμέντο από το κρίσιμο συμβάν :

Σύνοψη Ο καθηγητής διευκρίνισε όλες τις απορίες των παιδιών που αφορούσαν την μοντελοποίηση του προβλήματος . Επαναλάμβανε συνεχώς τις λέξεις- κλειδιά για να μπορέσουν οι μαθητές να φτάσουν στην λύση του προβλήματος και όχι να δώσει αυτός την λύση. Κατά την διάρκεια του μαθήματος εφάρμοσε διαφορετικές διδακτικές μεθόδους όπως (επαγωγική μέθοδος) για να λύνει τις απορίες και τις λάθος απαντήσεις των μαθητών . Υπενθύμιζε προηγούμενες μαθηματικές γνώσεις και μαθηματικούς τύπους για να έχει ροη το μάθημά του, καλύπτοντας παράλληλα πιθανά κενά μαθητών από προηγούμενο διάστημα ή από προηγούμενα έτη. Συμφώνα με τον καθηγητή το μάθημα δεν είχε κάποιες διαφοροποιήσεις , από το προσδοκώμενο και στο μόνο σημείο στο όποιο επέμεινε ήταν το κρίσιμο συμβάν το οποίο εντοπίσαμε και εμείς .έξαλλου, εξ αρχής ο στόχος του ήταν να δώσει στους μαθητές να καταλάβουν πώς να μετατρέπουν ένα πρόβλημα σε ένα μαθηματικό μοντέλο εξισώσεων και τύπων .