Ο χάρτης του χαμένου θησαυρού…

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Αξιοποιώντας τον μαθητικό υπολογιστή στη τάξη … Γ. Λαγουδάκος – Χρ. Σταύρου
Advertisements

Διανομή έκτασης με ευθεία διερχόμενη από σταθερό σημείο
ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ.
O ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΙΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ
ΤΡΙΓΩΝΑ.
Παιχνίδι γνώσεων γεωμετρία στη.
Κανονικά πολύγωνα Τουρναβίτης Στέργιος.
ΣΤΟΧΟΙ: ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
Sketchpad Χρήση του λογισμικού ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ
Τα Μαθηματικά την Αρχαία Ελλάδα.
Η Γεωμετρία της Γενικής θεωρίας
Παραλληλόγραμμα τεστ 1 τεστ 2 ασκήσεις Φάνης Παπαδάκης
ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Τ ρ ί γ ω ν α Ιωάννης Τάσιου.
Τεστ (χρήση διαφανειών- Αρχής Huygens)
ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΤΑΝΙΑ ΤΙ.
ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΣΟΦ ΤΖΑ.
ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ από την Κλ.Μπ..
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ
ΤΡΙΓΩΝΑ. ΤΡΙΓΩΝΑ Το σχήμα που προκύπτει είναι το τρίγωνο ΑΒΓ Το τρίγωνο Α Β Γ Ορίζουμε τρία σημεία Α, Β, Γ πάνω στο επίπεδο 2. Ενώνουμε τα σημεία.
ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ! Ισι Κου.
03 ΠΡΟΒΟΛΕΣ.
ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΙΣ ΑΚΡΙ.
ΜΕΡΚ ΚΩΝ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ.
Λόγος εμβαδών Όμοια τρίγωνα Όμοια πολύγωνα Τρίγωνα με Α = Α΄
Test διάθλαση, φακοί.
Άσκηση 7 Οι πλευρές του ορθογωνίου τριγώνου ΑΒC είναι x-14, x, x+4 και η περίμετρος του είναι 80m. Να υπολογίσετε την τιμή του x και στη συνέχεια να επαληθεύσετε.
Ντενίσα Λεσάι Ελένη Κοντογόνη
ΠΟΛΥΓΩΝΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ Τα πολύγωνα που έχουν πλευρές και τις γωνίες τους ίσες λέγονται πολύγωνα κανονικά.
Το Scratch και ο σχεδιασμός γεωμετρικών σχημάτων
Εργασία για το τρίγωνο του Πασκάλ
Αρχαίοι Έλληνες μαθηματικοί και η συμβολή τους στη θετική σκέψη
Γεωμετρικές έννοιες και μετρήσεις μεγεθών
Η ευκλειδeια και οι μη ευκλειδειεσ γεωμετριεσ
Πρακτική Άσκηση 2013 – 2014 Ιωσηφίδης Σταύρος Καραγγέλης Κωνσταντίνος
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ – ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Καλαμάρα Αγγελική
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ – ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Μαρκουλιδάκης Ανδρέας 1112.
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΡΙΓΩΝΩΝ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Γεωμετρικές έννοιες και μετρήσεις μεγεθών (ή, διαφορετικά, αντίληψη του χώρου)
ΕΥΚΛΕΙΔΙΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο ΒΑΣΙΚΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ( )
ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΤΑΞΗ κ. ΝΑΚΗ ΧΡΗΣΤΟΥ.
start  ΤΟ ΑΘΡΟΙΣΜΑ ΤΩΝ ΓΩΝΙΩΝ ΚΑΘΕ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟ ΜΕ 180 ΜΟΙΡΕΣ  ΟΙ ΟΞΕΙΕΣ ΓΩΝΙΕΣ ΜΕ ΠΛΕΥΡΕΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΩΝΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ  ΟΙ.
Πρακτική Άσκηση σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ενότητα 7: Παράδειγμα από Α΄ Λυκείου: Ανισοτικές σχέσεις στο τρίγωνο Δέσποινα Πόταρη Σχολή Θετικών.
Εξορθολογισμός της ύλης για την Γεωμετρία Α΄ & Β΄ Λυκείου Ηρακλής Νικολόπουλος Εκπαιδευτικός ΠΕ 03.
Παράδειγμα από Α΄Λυκείου: Ανισοτικές σχέσεις στο τρίγωνο.
Εξορθολογισμός της ύλης για την Γεωμετρία Α΄ & Β΄ Λυκείου Ηρακλής Νικολόπουλος Εκπαιδευτικός ΠΕ 03.
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Ι 8 η Διάλεξη ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Ι ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΤΩΝ ΡΙΖΩΝ Το σύστημα ελέγχου.
Μαθηματικά προσανατολισμού Β΄ Λυκείου
Μη Ευκλείδειες Γεωμετρίες
Παρέμβαση σε μαθητές Α’Λυκείου
Εργασία των φοιτητών: Κοσμάς Βασίλης Ραράκου Μαρία Αγγελική
ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ Γιάννης Ρίζος Κών/νος Βελαλής.
Β’ γυμνασίου(Γεωμετρία)
Το πείραμα του Ερατοσθένη
ΤΡΙΓΩΝΑ.
Βρίσκω το εμβαδό τριγώνου
Άραγε, γνωρίζουν οι μέλισσες μαθηματικά?
Συνισταμένη δύναμη Το πλοίο το τραβάνε με δύο
Σχεδιάζουμε γεωμετρικά σχήματα...
Μια μικρή παρουσίαση Επιμέλεια : Κοσόγλου Ιορδάνης , μαθηματικού
Το πρόβλημα του Βαρκάρη
Εργασία 2η: Δραστηριότητα από την Α΄ Λυκείου (Γεωμετρία)
ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ Ο ΣΑΜΙΟΣ ( πΧ)
(Προαπαιτούμενες γνώσεις)
Κλικ για επιστροφή στην ερώτηση
ΕΙΔΗ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΡΘΗ ΠΡΟΒΟΛΗ
ΤΡΙΓΩΝΑ.
ΣΤΟΧΟΙ: ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
1η διδακτική ώρα από τις 2 ή 3 για την ολοκλήρωση του.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ο χάρτης του χαμένου θησαυρού…

Στα παιδιά δόθηκε μια φανταστική ιστορία ενός χάρτη χαμένου θησαυρού που περιλάμβανε εντολές κωδικοποιημένες στα μαθηματικά. Ο χάρτης που τους δόθηκε ενέπλεκε γεωμετρικά σχήματα, ενώ οι εντολές θα παρουσιαστούν αναλυτικά παρακάτω.

Μαθηματικό Περιεχόμενο Παράλληλες ευθείες : Εντός εναλλάξ γωνίες Εντός εκτός και επί τ’ αυτά γωνίες Εντός και επί τ’ αυτά γωνίες.

Μαθηματικοί Στόχοι Έλεγχος εξοικείωσης με παλαιότερες γνώσεις. (πυθαγόρειο θεώρημα, σύγκριση τριγώνων, συμπληρωματικές και παραπληρωματικές γωνίες) Εισαγωγή εννοιών σχετικά με τις γωνίες που βρίσκονται εντός και εκτός ζώνης παραλλήλων. Απόδειξη θεωρήματος: «αν δύο ευθείες τεμνόμενες από τρίτη σχηματίζουν δύο εντός εναλλάξ γωνίες ίσες, τότε είναι παράλληλες.» (εξοικείωση με την «εις άτοπο απαγωγή»)

Το πρόβλημα του χαμένου θησαυρού!!!!! Δυο αγόρια ζούσαν σ’ ένα μακρινό χωριό μαζί με τον παππού τους, έναν εξαιρετικό μαθηματικό! Όταν ο παππούς τους πέθανε, τα αγόρια ανακάλυψαν στο μπαούλο του έναν χάρτη θησαυρού, ο χάρτης ήταν κωδικοποιημένος έτσι ώστε να τον καταλαβαίνουν μόνο γνώστες της γεωμετρίας! Βοηθήστε τα αγόρια να βρουν το θησαυρό τους!

▪ Πόσα μέτρα θα προχωρήσετε τελικά και γιατί ; Εντολή 1 Ξεκινώντας από το σημείο Ε, την κορυφή του σπιτιού του παππού, προχωρήστε κάθετα στο ΝΕ με προορισμό τον ποταμό. Προχωρήστε τόσα μέτρα όσο είναι το άθροισμα των περιμέτρων των δύο γειτονικών σπιτιών, μέχρι να συναρτήσετε τον πλάτανο. (σημείο Δ) ▪ Πόσα μέτρα θα προχωρήσετε τελικά και γιατί ;

▪ Πόσα μέτρα προχωρήσατε και γιατί ; Εντολή 2 Από τον Πλάτανο, προχωρήστε παράλληλα στην όχθη του ποταμού προς τα αριστερά μέχρι να βρείτε την βάρκα (σημείο A). ▪ Πόσα μέτρα προχωρήσατε και γιατί ; Στοιχείο 1 : το οικόπεδο του θείου Λάμπρου, είναι ισόπλευρο τρίγωνο με περίμετρο Π = 21m.

▪ Πόσες μοίρες είναι η γωνία ω ; Εντολή 3 Μπράβο σας! Βρήκατε τη βάρκα που θα σας φέρει πιο κοντά στο θησαυρό. Προσοχή όμως! Πρέπει να διασχίσετε το ποτάμι στρίβοντας τη βάρκα με τέτοιον τρόπο ώστε οι γωνίες ω και y να είναι συμπληρωματικές. ▪ Πόσες μοίρες είναι η γωνία ω ;

▪ πόσες μοίρες θα είναι η γωνία Β1 ; Εντολή 4 Προσοχή! Ο βράχος είναι επικίνδυνος. Πρέπει να αποφύγετε τα βράχια με τέτοιον τρόπο ώστε η γωνία Β1 να πληροί τις προϋποθέσεις που σας δίνονται στο χάρτη. ▪ πόσες μοίρες θα είναι η γωνία Β1 ; Στοιχείο 2 : Ο στάβλος έχει σχήμα πλάγιου παραλληλογράμμου. Σε κάθε παραλληλόγραμμο ισχύει ότι οι διαδοχικές γωνίες είναι παραπληρωματικές. ▪ Τι παρατηρείτε για τα ζευγάρια των γωνιών Β1 και ω , Β2 και ω ; ποια η διαφορά των θέσεών τους στη ζώνη που σχηματίζουν οι ευθείες ε1 και ε2 δηλαδή οι όχθες του ποταμού μας ; επιπλέον ποια η θέση τους σε σχέση με την ευθεία ε3 που μας δείχνει την πορεία της βάρκας μας ;

Τα καταφέρατε! Δέστε τη βάρκα σας στη προβλήτα (σημείο Ζ). Εντολή 5 Τα καταφέρατε! Δέστε τη βάρκα σας στη προβλήτα (σημείο Ζ). Διασχίστε τη προβλήτα και προχωρήστε τόσα βήματα όσες μοίρες είναι η γωνία φ. ▪ τι παρατηρείτε για τις γωνίες ω και φ και για τη θέση τους ;

απαντήσετε στο παρακάτω ερώτημα : ▪ Αν υποθέσω ότι οι ε1 , ε2 Εντολή 6 το τελευταίο σας δίλλημα είναι η κατεύθυνση που θα ακολουθήσετε. Για να σας δοθεί αυτό το στοιχείο, πρέπει να απαντήσετε στο παρακάτω ερώτημα : ▪ Αν υποθέσω ότι οι ε1 , ε2 δηλαδή οι όχθες του ποταμού, τέμνονται κάπου παρακάτω σε ένα σημείο Γ, τότε τι παρατηρείτε για τις γωνίες του τριγώνου ΑΒΓ που σχηματίζεται από την τομή των ευθειών ;

Στα παιδιά δόθηκε το παρακάτω σχήμα :

◄ ΕAΝ ΝΑΙ : ΣΤΡΙΨΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ► ΕΑΝ ΟΧΙ : ΣΤΡΙΨΤΕ ΔΕΞΙΑ ▪ συναντιούνται τελικά κάπου οι όχθες του ποταμού μας; Δηλαδή τέμνονται τελικά ε1 και ε2 σε κάποιο σημείο Γ ; ◄ ΕAΝ ΝΑΙ : ΣΤΡΙΨΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ► ΕΑΝ ΟΧΙ : ΣΤΡΙΨΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΤΕΛΟΣ!!!!!!!!!!!