Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σχεδιάζουμε γεωμετρικά σχήματα...

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σχεδιάζουμε γεωμετρικά σχήματα..."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σχεδιάζουμε γεωμετρικά σχήματα...
...εκμεταλλευόμενοι τις ιδιότητές τους

2 Α. Σχεδιάζουμε ένα τετράγωνο

3 Δηλαδή τέμνονται μεταξύ τους κάθετα και χωρίζονται σε 4 ίσα τμήματα.
Δηλαδή τέμνονται μεταξύ τους κάθετα και χωρίζονται σε 4 ίσα τμήματα. Ξέρουμε πως οι διαγώνιοι του τετραγώνου διχοτομούνται κάθετα.

4 Έτσι...

5 Το σχήμα που φτιάξαμε είναι τετράγωνο.
Με τον γνώμονα και τον χάρακα χαράζουμε μία κάθετη ευθεία που περνά από το κέντρο. Παίρνουμε 5 εκ. από το ένα μέρος και 5 εκ. από το άλλο. Σβήνουμε ό,τι περισσεύει... και ενώνουμε τα 4 άκρα των ευθυγράμμων τμημάτων. Χαράζουμε με τον χάρακα ένα ευθύγραμμο τμήμα, π.χ. 10 εκ. Βρίσκουμε το μέσον του και το σημειώνουμε. Το ευθύγραμμο τμήμα χωρίζεται σε 5 εκ. και 5 εκ. 5 εκ. 5 εκ. 5 εκ. 5 εκ. Το σχήμα που φτιάξαμε είναι τετράγωνο.

6 ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο
(ή απλώς «ορθογώνιο») Β. Σχεδιάζουμε

7 Δηλαδή καθώς τέμνονται πλάγια μεταξύ τους χωρίζονται σε 4 ίσα τμήματα.
Δηλαδή καθώς τέμνονται πλάγια μεταξύ τους χωρίζονται σε 4 ίσα τμήματα. Ξέρουμε πως οι διαγώνιοι του ορθογωνίου διχοτομούνται (αλλά όχι κάθετα).

8 Έτσι...

9 Το σχήμα που φτιάξαμε είναι ορθογώνιο.
Με τον χάρακα χαράζουμε μία τυχαία ευθεία που περνά από το κέντρο. Παίρνουμε και σ’ αυτήν 6 εκ. από το ένα μέρος και 6 εκ. από το άλλο. Σβήνουμε ό,τι περισσεύει... και ενώνουμε τα 4 άκρα των ευθυγράμμων τμημάτων. Χαράζουμε με τον χάρακα ένα ευθύγραμμο τμήμα, π.χ. 12 εκ. Βρίσκουμε το μέσον του και το σημειώνουμε. Το ευθύγραμμο τμήμα χωρίζεται σε 6 εκ. και 6 εκ. 6 εκ. 6 εκ. 6 εκ. 6 εκ. Το σχήμα που φτιάξαμε είναι ορθογώνιο.

10 Γ. Σχεδιάζουμε έναν ρόμβο

11 Κάθε διαγώνιος χωρίζεται σε δύο ίσα τμήματα.
Όμως ή μία έχει μεγαλύτερο μήκος από την άλλη. Ξέρουμε πως οι διαγώνιοι του ρόμβου τέμνονται κάθετα και σχηματίζουν έναν «σταυρό».

12 Έτσι...

13 Το σχήμα που φτιάξαμε είναι ρόμβος.
Με τον γνώμονα και τον χάρακα χαράζουμε μία κάθετη ευθεία που περνά από το κέντρο. Παίρνουμε δεξιά κι αριστερά 2 μικρότερα ίσα τμήματα, π.χ. 4,5 εκ. από το ένα μέρος και 4,5 εκ. από το άλλο. Σβήνουμε ό,τι περισσεύει... και ενώνουμε τα 4 άκρα των ευθυγράμμων τμημάτων. Χαράζουμε με τον χάρακα ένα ευθύγραμμο τμήμα, π.χ. 15 εκ. Βρίσκουμε το μέσον του και το σημειώνουμε. Το ευθύγραμμο τμήμα χωρίζεται σε 7,5 εκ. και 7,5 εκ. 7,5 εκ. 4,5 εκ. 4,5 εκ. 7,5 εκ. Το σχήμα που φτιάξαμε είναι ρόμβος.

14 Τ Ε Λ Ο Σ . . .


Κατέβασμα ppt "Σχεδιάζουμε γεωμετρικά σχήματα..."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google