Πρακτική Άσκηση 2013 – 2014 Ιωσηφίδης Σταύρος Καραγγέλης Κωνσταντίνος

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Αμπαλάκης Στέλιος Διδακτικοί σκοποί  Στο σύνταγμα κάθε χώρας καθορίζονται οι γενικοί σκοποί της εκπαίδευσης  Με βάση τον γενικό σκοπό.
Advertisements

ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΑΘΗΣΗΣ «Εξερευνώντας τα τρίγωνα»
Κανονικά πολύγωνα Τουρναβίτης Στέργιος.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Τηλεπικοινωνιών και δικτύων Εργασία για το μάθημα: Διδακτική της πληροφορικής.
ΣΤΟΧΟΙ: ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Sketchpad Χρήση του λογισμικού ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ
Διδακτική της Πληροφορικής
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
«Σχέδια μαθήματος, από τον σχεδιασμό στην υλοποίηση» Μαρία Αντωνάτου
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΤΔΕ ΡΟΔΟΣ 2010
Έρευνα «Η θέση και ο ρόλος των ασκήσεων στη διδασκαλία των μαθηματικών στο σύγχρονο ελληνικό σχολείο» Σάλτας Βασίλειος Διδάκτωρ Μαθηματικών.
Βελτιώνοντας την μάθηση των Μαθηματικών μέσα σε ένα ψηφιακό περιβάλλον Ελισσάβετ Καμπάνη Phd Διδακτική των Μαθηματικών Σχ. Σύμβουλος Μαθηματικών.
Ανάλυση Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου:
A΄ ΤΑΞΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ.
Γιάννης Θωμαΐδης Πέτρος Οικονόμου
Μέθοδοι επιστημονικής γνώσης στη διδασκαλία των μαθηματικών
Βασίλης Κόμης Αναπληρωτής Καθηγητής
Ιδιότητες ευθ. τμήματος που ενώνει τα μέσα των πλευρών τριγώνου
Αναλυτικά Προγράμματα για τα Δημόσια Σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας Σεμινάρια Σεπτεμβρίου 2010 Κουτσίδης Γιώργος 1.
ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Σχολική Βαθμίδα : Β κατεύθυνσης Διάρκεια μαθήματος : 1 διδακτική ώρα 1) Να μελετούν τη συμπεριφορά της συνάρτησης f με τύπο στο μέσω της.
ΦΥΣΙΚΗ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΓΙΑΛΟΥΡΗΣ.
Διδασκαλία των Θρησκευτικών με Νέες Τεχνολογίες
Πρόγραμμα Σπουδών ΤΠΕ-Τεχνολογίες Πληροφορίας Επικοινωνίας Ε’ τάξης.
Xρήση Νέων Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση (692) Χρήση Ψηφιακών Εργαλείων στη Διδασκαλία των Μαθηματικών Εαρινό εξάμηνο 2008 Μαθηματικό Τμήμα ΕΚΠΑ.
Γεωμετρικές έννοιες και μετρήσεις μεγεθών
Η ευκλειδeια και οι μη ευκλειδειεσ γεωμετριεσ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ – ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Καλαμάρα Αγγελική
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ – ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Μαρκουλιδάκης Ανδρέας 1112.
Πρακτικη Ασκηση προοδος ΘΕΜΑ : κρισιμα συμβαντα
Επιχειρηματολογία και απόδειξη στη διδασκαλία των μαθηματικών
Ένα Παιχνίδι Ρόλων στο Δημοτικό για τη Διδασκαλία των Διαδικασιών σε Logo Θωμάς Σκυλογιάννης Καθηγητής Πληροφορικής.
1 Αναλυτικό Πρόγραμμα Μαθηματικών Δείκτες Επιτυχίας και Δείκτες Επάρκειας Μάριος Πιττάλης, Phd Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου Επιστημονικός.
Γεωμετρικές έννοιες και μετρήσεις μεγεθών (ή, διαφορετικά, αντίληψη του χώρου)
ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΥΜΒΑΝ ΖΑΝΝΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ Γ ΄ΛΥΚΕΙΟΥ ( ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ) ΠΛΥΤΑ ΕΛΕΝΗ 08/03/2013.
ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΤΑΞΗ κ. ΝΑΚΗ ΧΡΗΣΤΟΥ.
ΚΑΤΑΝΟΩ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ SCRATCH Χρήστος Μανώλης, Πληροφορικός ΠΕ 19 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015 Ομάδα ανάπτυξης 6 ο εσπερινό ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης.
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΕΙΟ 2 Ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΑΞΗΆ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΆΛΓΕΒΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΘΕΜΑ ΡΙΖΕΣ.
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 3 ΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Ζώη ΠανωραίαΞενιάς Κωνσταντίνος.
Διδασκαλία στην Β’ Λυκείου Τριγωνομετρία. Επίλυση προβλημάτων στην Τριγωνομετρία Κατανόηση την σχέση των τριγωνομετρικών αριθμών μεταξύ τους Συσχέτιση.
ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΙΑΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΩΡΑΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ.
Γεωργία Τσαπάλου & Στέλλα Κούρτη Μια μικρή εισαγωγή : Η σημασία της ερώτησης στην διδακτική διαδικασία  Η ερώτηση αποτελεί συστατικό μέρος του λόγου.
ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ - ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΤΟ ΕΠΑΛ» 2 Ο ΕΠΑΛ ΣΕΡΡΩΝ – ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΚΟΥΤΑΡΕΩΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΚΟΥΤΑΡΕΩΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ Εισηγήτρια:
Εξορθολογισμός της ύλης για την Γεωμετρία Α΄ & Β΄ Λυκείου Ηρακλής Νικολόπουλος Εκπαιδευτικός ΠΕ 03.
Εξορθολογισμός της ύλης για την Γεωμετρία Α΄ & Β΄ Λυκείου Ηρακλής Νικολόπουλος Εκπαιδευτικός ΠΕ 03.
Παρουσίαση ενός κρίσιμου συμβάντος
Μαθηματικά προσανατολισμού Β΄ Λυκείου
Παρέμβαση σε μαθητές Α’Λυκείου
Εργασία των φοιτητών: Κοσμάς Βασίλης Ραράκου Μαρία Αγγελική
Β’ γυμνασίου(Γεωμετρία)
ΤΡΙΓΩΝΑ.
Διδασκαλία Μοντελοποίησης
Πρακτική Άσκηση σε Σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Πρακτική Άσκηση σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Μαθηματικά προσανατολισμού Β΄ Λυκείου
ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Εργασία 2η: Δραστηριότητα από την Α΄ Λυκείου (Γεωμετρία)
Διδασκαλία και Μάθηση των Μαθηματικών με διαδικασίες επίλυσης προβλημάτων Επιλογή μια από τις προτεινόμενες δραστηριότητες στο ΑΠΣ Α’ Λυκείου και επεξεργασία.
1ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών
Νικόλαος Τρουπιώτης - Γεωργία Βελέντζα
ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δ. ΠΟΤΑΡΗ ΕΤΟΣ:
Πρακτική Άσκηση: Διδασκαλία σε Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
ΣΤΟΧΟΙ: ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
1/θ Νηπιαγωγείο Ριόλου
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Πρακτική Άσκηση 2013 – 2014 Ιωσηφίδης Σταύρος Καραγγέλης Κωνσταντίνος Πρακτική Άσκηση 2013 – 2014 Ιωσηφίδης Σταύρος Καραγγέλης Κωνσταντίνος

Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Αγ. Αναργύρων Τάξη: Α’ λυκείου (Α 3) Ημερομηνία: 26/02/2014 Διδακτική ώρα: 3η Μάθημα: Διδακτική Παρέμβαση στη Γεωμετρία Θεματική ενότητα: Εφαρμογές των παραλληλογράμμων στα τρίγωνα Υπεύθυνη καθηγήτρια: Γεωργία Πετροπούλου

Αναλυτικό πρόγραμμα Στη Δ’ Δημοτικού οι μαθητές συναντούν τα παραλληλόγραμμα ως προς τον ορισμό και το γεωμετρικό τους σχήμα. Στην Α’ Γυμνασίου εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους με τις ιδιότητες των παραλληλογράμμων. (Επιπλέον, στην Α’ Γυμνασίου μελετούν τις παράλληλες ευθείες και την ισότητα γωνιών που προκύπτει εξ αυτών)

Απαιτούμενες γνώσεις Ό,τι έχουν διδαχθεί οι μαθητές από την αρχή της Α’ τάξης του λυκείου. Κάθε πρόταση αποδεικνύεται με τη χρήση των προηγούμενων θεωρημάτων που έχουν διδαχθεί οι μαθητές και χρησιμοποιείται ως εργαλείο για τη συνέχεια.

Περιγραφή προηγούμενου μαθήματος Ορισμός παραλληλογράμμου Ιδιότητες παραλληλογράμμου Κριτήρια για να εξασφαλίσουμε ότι ένα τετράπλευρο είναι παραλληλόγραμμο

Δραστηριότητα Σε ένα σχολείο θέλουν να στρώσουν το δάπεδο του γυμναστηρίου με μαλακά στρώματα γυμναστικής. Τα στρώματα με τα οποία θα κατασκευαστεί το δάπεδο, έχουν σχήμα παραλληλογράμμου. Ένα μέρος του δαπέδου φαίνεται στο παραπάνω σχήμα. Στους μαθητές δόθηκε φύλλο εργασίας

Επιδιωκόμενοι στόχοι δραστηριότητας Θεώρημα Ι Το ευθύγραμμο τμήμα που ενώνει τα μέσα των δύο πλευρών τριγώνου είναι παράλληλο προς την τρίτη πλευρά και ίσο με το μισό της. Απόδειξη της ισότητας και της παραλληλίας που αναφέρεται στο θεώρημα και απόδειξή του μέσα από τη χρήση του σχήματος - μοτίβου

Ερωτήσεις δραστηριότητας 1η ερώτηση: Τι παρατηρούμε για τις ευθείες του σχήματος; Σκοπός: η διασφάλιση της ύπαρξης παραλληλόγραμμων σχημάτων παρά την διατύπωση του προβλήματος. 2η ερώτηση: Επιλέγοντας τέσσερα (4) σημεία, μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα παραλληλόγραμμο; Σκοπός: η διαισθητική αντίληψη του παραλληλογράμμου – σημεία στο πλέγμα

Ερωτήσεις δραστηριότητας (2) 3η ερώτηση: Κρατώντας σταθερή τη μία πλευρά του παραλληλογράμμου, μπορούμε να σχεδιάσουμε κάποιο άλλο παραλληλόγραμμο; Σκοπός: η μεταβολή της μίας πλευράς του σχήματος, μπορεί να προσδιορίσει επιπλέον παραλληλόγραμμα του αρχικού; 4η ερώτηση: Επαληθεύονται οι ιδιότητες του παραλληλογράμμου και στο καινούριο σχήμα; Σκοπός: καταγραφή ισοτήτων με βάση τα δύο σχήματα που κατασκευάσαμε.

Δυσκολίες μαθητών Οι μαθητές φάνηκε να δυσκολεύονται να κατανοήσουν πως σχετιζόταν το αρχικό μας σχήμα με το θεώρημα που θέλαμε να αποδείξουμε. Όταν βήμα-βήμα φτάσαμε στην κατασκευή του ζητούμενου σχήματος, αφ’ ενός μπορούσαν να διακρίνουν το τρίγωνο με το οποίο θα ασχολούμασταν όχι όμως το ευθύγραμμο τμήμα που ενώνει τα μέσα των δύο πλευρών του.

Στόχος δραστηριότητας Όταν διατυπώσαμε τις ισότητες που προέκυπταν και αποδείξαμε την ισχύ του θεωρήματος, οι μαθητές με ικανοποίηση είδαν ότι ο στόχος ήταν πλέον εφικτός. Κλήθηκαν να κατασκευάσουν την απόδειξη του θεωρήματος  Σε ελάχιστο χρόνο, με βάσει το αρχικό σχήμα-μοτίβο κατασκεύασαν παραλληλόγραμμα για να αποδείξουν το ζητούμενο.

ΜΟΤΙΒΑ (PATTERNS) Τα Μαθηματικά ως επιστήμη των μοτίβων Μοτίβο ή πρότυπο στα μαθηματικά είναι ο τρόπος με τον οποίο επαναλαμβάνεται ένα γεωμετρικό σχήμα ή ένα αριθμητικό φαινόμενο. Παρασχίδης Κυριαζής Σχολικός Σύμβουλος

Σύμφωνα με την έρευνα… Τα μοτίβα αποτελούν ένα θεμελιώδες κομμάτι των μαθηματικών και η ικανότητα της αναγνώρισης τους από τους μαθητές όλων των ηλικιακών ομάδων αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο για την ανάπτυξη της κατανόησης τους. Τα μοτίβα τα βρίσκουμε σε όλες τις ενότητες των μαθηματικών, στην αριθμητική, στην άλγεβρα, στη γεωμετρία, στην στατιστική και στα παιχνίδια, ενώ στην σύγχρονη διδασκαλία χρησιμοποιούνται ήδη από την προσχολική ηλικία. (Graham Littler, Dave Benson)

Τέλος Παρουσίασης