Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Μέτρο, ποικιλία , ισορροπία¨ έχει

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Advertisements

Ισορροπημένη διατροφή
Πυραμίδα των τροφών.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.
ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Διατροφή και υγεία «Οι κακοί ζουν για να τρώνε και να πίνουν, ενώ οι καλοί τρώνε και πίνουν για να ζήσουν» ΣΩΚΡΑΤΗΣ.
Project με θέμα: Υγιεινή διατροφή, Αθλητισμός και παχυσαρκία
Η δική μας έρευνα για τη διατροφή
Μεσογειακή Διατροφή Εκδήλωση «Μεσογειακό γεύμα»
Μεσογειακή Διατροφή Μαρίνα Πόγκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Χαράλαμπος Σπύρου Δάσκαλος ΛΕΥ14Γ3_Α06Δ 28/2/2006
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Η πυραμίδα της διατροφής
Β΄ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΑΧΩΝΙΟΥ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ « ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
Τα μυστικα της υγειασ… για μικρουσ μαθητεσ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
τρώω καλύτερα ζω καλύτερα
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Δημοτικό Σχολείο Δρεπάνου
Μαθαίνω για τις… Ομαδεσ τροφιμων.
Καλημέρα στην ζωή με … υγιεινό πρόγευμα!
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
Ομάδες τροφών Ιουστίνη.
Γεύματα και ομάδες τροφίμων
Ομάδες Τροφών Ακραμ.
Πρωτεΐνες & Υδατάνθρακες
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔιατροφικεΣ συνηθειεσ
Ομάδες τροφών Παναγιώτα & Ζαχαρούλα.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
Συνιστώμενες Διατροφικές Οδηγίες για τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους Μπίλιου Διαμάντω Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Εξειδικευμένη στις Διατροφικές.
Όλα για την υγεία μου Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό. Ο οργανισμός για να λειτουργήσει καλά, χρειάζεται ενέργεια. Για τον.
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Επιμέλεια παρουσίασης Καλοδήμου Ιωάννα
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Σχολικό έτος Υπεύθυνοι καθηγητές: ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΣΟΠΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF
Παρουσίαση Πρακτικής στην Κοινότητα (Α’ Εξάμηνο) Ιδιωτικό Διαιτολογικό Γραφείο Α. Παπαλαζάρου Γκίκας Κωνσταντίνος Α.Μ.:
ΔΙΑΤΡΟΦΗ 3 ος Διαγωνισμός Έφηβου Μεσσήνιου Καταναλωτή.
Υγιεινή διατροφή: Είμαστε ό,τι τρώμε. Μια εργασία των μαθητών της Β΄ τάξης.
Διατροφική Αγωγή Σταμπουλής Θεόδωρος Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. Υποψήφιος Διδάκτωρ Σ.Ε.Φ.Α.Α. Δ.Π.Θ. ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ «ΕΙΜΑΙ Ο,ΤΙ ΤΡΩΩ:Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ»
ΜΠΕΛΛΕΝΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΡΟΥ Σχ. Έτος: ΣΧΟΛΙΚΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ: ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΚΛΕΙΔΩΝΙΑΡΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΡΑΝΤΑΝΗ ΜΕΛΙΝΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.
ΔΙΑΤΡΟΦΗΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.
Πεπτικό σύστημα Από τι αποτελείται το πεπτικό σύστημα;
ΣΤΑΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ. Πως γίνεται η συντήρηση: Τα 5 βασικά στάδια H συντήρηση έχει ως απώτερο στόχο να κάνει το άτομο να τρώει σε όλη την υπόλοιπη.
Eυέλικτη ζώνη « Παιδί και υγιεινή διατροφή »
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Διατροφική Αγωγή ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
Κατερίνα Τσιαδήμου Αρετή Παρδή Διονύσης Καραγιάννης Ζωή Γκιόζη
Γιατί τρεφόμαστε ; Ενέργεια Απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (nutrients)
ΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Η ελληνική κουζίνα και τα οφέλη της
«Μαθαίνοντας… έρχεται η … σωστή όρεξη»
ΠΡΟΣΕΧΩ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ ΠΛΑΘΩ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΤΗΝ ΤΡΟΦΗ ΜΟΥ
ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΕΙΟ: 2ο Γυμνάσιο Μετaμόρφωσης
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
Πρακτική στη Κοινότητα
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Μέτρο, ποικιλία , ισορροπία¨ έχει ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Μέτρο, ποικιλία , ισορροπία¨ έχει ως σκοπό την προαγωγή και διατήρηση της καλής υγείας των παιδιών μέσω της διατροφικής εκπαίδευσης στο σχολείο. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού δίνεται έμφαση στις λανθασμένες συνήθειες διατροφής και φυσικής δραστηριότητας των παιδιών «ΣΤΑΣΕΙΣ» και στην προσπάθεια αντικατάστασης με νέες «ΔΡΑΣΕΙΣ». Για να δείτε την παρουσίαση απλά κάντε ένα κλικ για την αλλαγή διαφάνειας.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΡΟΦΗ = ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ + ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ + ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Διατροφή Φυσική δραστηριότητα

ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Κάθε ομάδα τροφίμων προσφέρει διαφορετικά θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας. Για να πετύχω το στόχο μου, το μυστικό είναι να τρέφομαι ισορροπημένα, δηλαδή να διαλέγω τροφές με τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Καμιά τροφή δεν έχει από μόνη της όλα τα συστατικά που χρειάζομαι. Γι’ αυτό θα πρέπει να τρώω κάθε μέρα ποικιλία από διαφορετικές τροφές.

Οι τροφές χωρίζονται σε 6 ομάδες ΤΡΟΦΩΝ ΟΜΑΔΕΣ Λαχανικά Κοτόπουλο, αβγό Το κρέας, ψάρι, τυρί Τα δημητριακά, όσπρια, Αμυλούχα και ψωμί Τα γαλακτοκομικά Τα φρούτα Τα λίπη

Γαλακτοκομικά Τυροκομικά Λάδι,Ελιές Ψάρια Φρούτα Όσπρια Λαχανικά Ψωμί Δημητριακά ρύζι Γλυκά Κρέατα Μηνιαία εβδομαδιαία Καθημερινά Καθημερινά

Τι περιέχουν οι τροφές Υδατάνθρακες Πρωτεΐνες Λίπη Επίσης Βιταμίνες Μέταλλα Ιχνοστοιχεία

Υδατάνθρακες Οι Υδατάνθρακες δίνουν ενέργεια στον οργανισμό μου και είναι η μοναδική πηγή ενέργειας του εγκεφάλου μου!!! Δηλαδή είναι αυτοί που με βοηθούν να έχω καθαρό μυαλό, να σκέφτομαι γρήγορα και να νιώθω ξεκούραστος. Τους βρίσκω στα δημητριακά, φρούτα, γαλακτοκομικά, όσπρια.

Πρωτεΐνες Οι Πρωτεΐνες δίνουν ενέργεια στον οργανισμό μου, αλλά κυρίως χτίζουν τους μύες και τους ιστούς του σώματός μου. Χωρίς τις πρωτεΐνες το σώμα μου μπορεί να μην αναπτυχθεί σωστά. Τις βρίσκουμε στο κρέας, όσπρια, τυριά.

Λίπη Τα Λίπη είναι υπεύθυνα για την καλή υγεία του δέρματος, για την παραγωγή ορμονών και για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας στο σώμα μας. Προσοχή!!! Μόνο σε μικρές ποσότητες! Σημαντικό να γνωρίζω: Υπάρχουν καλά και κακά λίπη! Το καλύτερο λίπος είναι το παρθένο ελαιόλαδο. Τα κακά λίπη τα συναντάμε στα τηγανητά, στα έτοιμα φαγητά, στα αλλαντικά κ.α.

Βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου και στη σωστή ανάπτυξη των πνευματικών λειτουργιών. Θα τα βρω στα φρούτα και τα λαχανικά!

Τι σημαίνει ισορροπημένη διατροφή; Ισορροπημένη διατροφή σημαίνει να καταναλώνω μια ποικιλία τροφών κάθε μέρα, με βιταμίνες υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και καθόλου λιπαρά. Για να τρέφομαι σωστά και ισορροπημένα πρέπει: Να τρώω ψάρια, πουλερικά και κρέας χωρίς λίπος. Να τρώω ψωμί ολικής άλεσης, δημητριακά. Να τρώω φρούτα και λαχανικά. Να τρώω όσπρια. Να τρώω λιγότερα λίπη. Λιγότερο παγωτό, τυρί, βούτυρο, αλλαντικά. Να τρώω λιγότερο ζάχαρη. Να τρώω λιγότερο αλάτι.

ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΩ? ΒΡΑΔΙΝΟ ΣΝΑΚ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΠΡΩΙΝΟ

Το πρωινό μου γεύμα Παραδείγματα πρωινού Το πρωινό είναι μια μακροχρόνια υγιεινή συνήθεια. Ένα καλό πρωινό δίνει την ενέργεια που χρειαζόμαστε για το υπόλοιπο της ημέρας. Παραδείγματα πρωινού γάλα φρούτο κορνφλέικς γάλα φρούτο Ψωμί με τυρί

Ποσότητα τροφής Το σώμα μας μπορεί να καθορίσει μόνο του την ποσότητα της τροφής. Όταν γουργουρίζει η κοιλιά σημαίνει ότι πεινάμε. Όταν φουσκώνει η κοιλιά σημαίνει ότι χορτάσαμε. Το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού είναι τα μηνύματα που καθορίζουν την ποσότητα της τροφής.

Καθιστικές δραστηριότητες Οι καθιστικές δραστηριότητες δεν πρέπει να ξεπερνούν ημερησίως την μία ώρα. Μπορείτε να συνδυάσετε τις καθιστικές δραστηριότητες με γυμναστική!!! Υπάρχουν πολλές ασκήσεις που μπορούν να γίνουν καθώς παρακολουθούμε στην τηλεόραση το αγαπημένο μας πρόγραμμα!

Φυσική δραστηριότητα Η ενίσχυση της φυσικής δραστηριότητας και η μείωση των καθιστικών δραστηριοτήτων προάγουν τη σωματική και ψυχική υγεία.

Οφέλη φυσικής δραστηριότητας Στη φυσική κατάσταση Στην ανάπτυξη Στο βάρος Στη διάθεση Στην υγεία

Δυναμώνοντας τους μυς Βοηθάμε το σώμα μας ώστε να έχει καλή στάση, να μην καμπουριάζουμε, να έχουμε γερά οστά.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ Μέσα από την παρουσίαση και εφαρμογή του προγράμματος διατροφής «ΜΕΤΡΟ – ΠΟΙΚΙΛΙΑ – ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ» και την συμμετοχή των παιδιών σε διάφορες δραστηριότητες (ζωγραφική, γυμναστική, πληροφορική, εκδρομή στην λαϊκή αγορά, στο γήπεδο, σύνδεση με μαθήματα μελέτης περιβάλλοντος, μαθηματικών) προσπαθήσαμε τα παιδιά να αποκτήσουν νέες δράσεις στην καθημερινότητά τους. Να αντικαταστήσουν τις καθιστικές δραστηριότητες και παράλληλα να έχουμε πλήρη γεύματα με όλες τις ομάδες τροφίμων. Η προσπάθεια ενημέρωσης θα συνεχιστεί σε όλη τη διάρκεια της σχολικής ζωής.

Συντελεστές Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι μαθητές του Δ3. Υπεύθυνοι καθηγητές: Κ. Βουλτσίδης Πέτρος, δάσκαλος του τμήματος. Κ. Γάτσιος Κων/νος, γυμναστής. Κ. Γκαϊτατζής Σπυρίδων, καθηγητής πληροφορικής.