4ο Γυμνάσιο Πύργου Ηλειακή κορινθιακή σταφίδα

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Advertisements

Ελένη Μαρτσέλου Μαρία Κουρή Πάολα Αλυσανδράτου
Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΜΑΓΕΙΡΟΙ TΗΣ Γ ΄2 ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ….
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ.
ΒΟΥΡΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΙΒΑΔΙΩΝ ΧΙΟΥ
Συνταγή φιλίας Εκτέλεση ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!! Παρουσίαση
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ.
Παραδοσιακές Συνταγές
Η διατροφική αξία του σταφυλιού και των προϊόντων του
Ιταλία Από τις Ελένη Χριστοδούλου Εύη Χατζούδα ΣΤ’1
ΥΛΙΚΑ:  ½ Kg κιμά μοσχαρίσιο  1 και ½ Kg μελιτζάνες  3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα  2 τομάτες αποφλοιωμένες και πολτοποιημένες  1 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο.
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
ΖΥΜΑΡΙΚΑ.
Μια γλυκιά σοκολατένια ΙΣΤΟΡΙΑ!!!!!
“To κάθε φύλλο της Ελιάς έσταζε φως¨
Παραδοσιακές Συνταγές Μυτιλήνης
ΔΟΥΚΙΣΣΑ Μαρία Αγαθοκλέους.
Τούρτα Spider-man Μάριος Αντώνης.
ΓΛΥΚΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ από το Μιχάλη Αλεξανίδη Στ΄1 Δημοτικό Αγίας Μαρίνας Στροβόλου (Κ.Β.) Δεκέμβριος 2013.
Ενότητα: 4 Μαγειρική Χώρου Εστίασης Κεφάλαιο 4. 2
Παρασκευές επιδορπίων
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
ΕΛΙΑ – ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
ΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΡΕΜΕΣ.
Λάβα - Κέικ.
4o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ‘’ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ’’
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ
ΣΑΛΟΜΙΔΟΥ ΕΥΗ ΟΜΠΟΥΚΟΒΙΤΣ ΠΑΟΛΑ
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
ΚΑΡΠΟΥΖΙ.
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΓΛΥΚΑ ΤΑΨΙΟΥ
Διατροφη & υγεια Βικτώρια Σιταρά Αναστασία Βερβέρη Δανάη Καρακούση
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ
Project στο μάθημα Τ.Π.Ε Μυκονιάτικη Κουζίνα.
Τρούφες Υλικά: Για το παντεσπάνι σοκολάτας 3/4 φλιτζανιού αλεύρι [που
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΙΧΘΥΩΝ
ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ # 4 PROFITEROLES
Λουΐζα Παντζιαρά Δ΄2 τάξη 10/2/2015. Για τη ζύμη  1 κιλό αλεύρι σκληρό (περίπου)  2 φακελάκια μαγιά ξερή  1 κ.γ.κοφτό αλάτι  2-3 ποτήρια νερό χλιαρό.
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ
Μάθημα: Φλαμπέ Ενότητα: 19 - Μαγειρική χώρου εστίασης Κεφάλαιο 1 - Αστακός Νιούμπουργκ (Lobster Newburg) 1.
ΟΙ ΜΕΛΙΣΤΑΛΑΧΤΕΣ Σχολείο: Γενικό Λύκειο Μύρινας Τάξη: Α
Ενότητα: Μαγειρική χώρου εστίασης
2 ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πόλεως Ρόδου. ΑναφορέςΠεριεχόμενο σχετικό με το ελαιόλαδο Τροποποίηση (CEE) αρ.136/66/CEE του Συμβουλίου της 22 ης Σεπτεμβρίου.
Λίπη και έλαια Παπαηλιού Άννα.
ΥΛΙΚΑ 1 ΚΙΛΟ ΚΑΡΥΔΙΑ (ΦΛΟΥΔΑ) 1 ΚΙΛΟ ΖΑΧΑΡΗ 1 ΚΙΛΟ ΚΟΝΙΑΚ 10 ΓΑΡΥΦΑΛΛΑ 1 ΞΥΛΟ ΚΑΝΕΛΑ.
Π ΡΟΓΕ Υ ΜΑΤΑ Ευριπίδης Σάββα. ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤ ΗΣ ΝΑ Ε Ι ΝΑΙ Σ Ε Θ ΕΣ Η ΝΑ : Διακρίνει τους παράγοντες ελέγχου της ποιότητα των αυγών. Περιγράφει τους.
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΡΟΥΠΑ.
Υλικά : 1 κιλό κρέας 3 σκελίδες σκόρδο 2 κουταλιές βιτάμ αλάτι και πιπέρι Εκτέλεση : Ξεθερμίζουμε το κρέας, το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε μια λαδόκολλα.
Χριστουγεννιάτικοι στολισμοί και συνταγές από όλο τον κόσμο Πολιτιστικό πρόγραμμα: «Γνωρίζοντας τον κόσμο μέσα από γεύσεις και εικόνες» Γυμνάσιο Μελίκης.
Κατερίνα Τσιαδήμου Αρετή Παρδή Διονύσης Καραγιάννης Ζωή Γκιόζη
Η Πάτρα είναι το μεγαλύτερο οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της Πελοποννήσου και της δυτικής Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων χιλιετιών.
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ ΥΛΙΚΑ Για τη ζύμη και τα φύλλα: 6 φύλλα κρούστας
5 Ελληνικά φαγητά που ο υπόλοιπος κόσμος δεν καταλαβαίνει
Εργασία των μαθητών της τάξης Ε1
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ Αυτή είναι η συνταγή για το παστίτσιο, που φτιάχνανε οι μαμάδες κι οι γιαγιάδες μας και δεν το χορταίναμε ποτέ. Πλούσιο, γευστικό,
Παραδοσιακά φαγητά διαφόρων χωρών
4o Γυμνάσιο Σπάρτης «Γ. Ρίτσος» Τάξη Α’ Τμήμα Α1 Σχ
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
11 ερωτήσεις για τη διατροφή
«Μαθαίνοντας μαγειρική από τα λάθη μου»
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ
Cupcakes Κατερίνα + Μαρβίνα.
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΤΑΞΗ Α’ ΤΜΗΜΑ 2 ΣΧ. EΤΟΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

4ο Γυμνάσιο Πύργου Ηλειακή κορινθιακή σταφίδα 4ο Γυμνάσιο Πύργου Ηλειακή κορινθιακή σταφίδα

Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ Η σπουδαιότητα της σταφίδας ως εμπορικού προϊόντος φαίνεται πως έχει ρίζες στην αρχαιότητα, κατά την οποία χρησιμοποιούνταν μεταξύ άλλων ως μέσο ανταλλαγής για την αγορά σκλάβων. Επίσης, προσφερόταν ως επιβράβευση και αξιοποιούνταν ως θεραπεία σε διάφορες ασθένειες.

Η σταφίδα δεν είναι παρά η αποξηραμένη μορφή του σταφυλιού, και αν και συχνά συγκαταλέγεται στους ξηρούς καρπούς, ωστόσο ανήκει στην κατηγορία των φρούτων. Καλλιεργείται τους καλοκαιρινούς μήνες, και οι καλύτερες είναι αυτές οι οποίες αποξηραίνονται φυσικά πάνω στο κλήμα .Η θετική τους δράση στην υγεία μας, έγκειται στο γεγονός ότι περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, φυτικές ίνες, κάλιο, σελήνιο, βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο . Το αλώνι

Αναλυτικότερα Οι αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και προστατεύουν τα κύτταρα από τον εκφυλισμό που επιφέρουν οι φυσιολογικές διαδικασίες της οξείδωσης οι οποίες οδηγούν στη γήρανση και τελικά στο θάνατο. Οι φυτικές ίνες, που υπάρχουν στις σταφίδες βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου και καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα. Επίσης, βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και στη μείωση του κινδύνου του καρκίνου του ορθού.

Ο σίδηρος που περιέχουν σε φυτική μορφή, βοηθά στην αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας. Το κάλιο είναι ένα μέταλλο το οποίο ρυθμίζει τα επίπεδα νατρίου στον οργανισμό με αποτέλεσμα να μειώνονται τα συμπτώματα των κατακρατήσεων καθώς επίσης συμβάλλει και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι σημαντικές για πολλές βασικές λειτουργίες του οργανισμού μας, όπως για τον μεταβολισμό, την παραγωγή ενέργειας, την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων καθώς επίσης συμβάλλουν στη βελτίωση της μνήμης, της συγκέντρωσης και της διάθεσης. Η βιταμίνη Α, είναι σημαντική για την όραση, την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή καθώς εξυπηρετώντας και άλλες λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα

Κουλουράκια σταφίδας Τι χρειαζόμαστε: 2 φακελάκια μαύρη σταφίδα 1 1/2 ποτήρι νερού ζάχαρη 2 1/2 ποτήρια νερού νερό 1 ποτήρι καλαμποκέλαιο ή ελαιόλαδο 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 κουταλάκια σόδα 2 κουταλάκια γαρίφαλο 2 κουταλάκια κανέλα Πώς το κάνουμε: Βράζουμε το νερό και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αμέσως ρίχνουμε στο ζεστό νερό τις σταφίδες και τις αφήνουμε για 1 ώρα. Βγάζουμε τις σταφίδες από το νερό (το νερό δεν το πετάμε) και ρίχνουμε στο νερό που ήταν οι σταφίδες την ζάχαρη και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το λάδι, την κανέλα, το γαρίφαλο, την σόδα, τις σταφίδες και το αλεύρι. Ζυμώνουμε καλά και πλάθουμε σε μπαλάκια. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά στους 180°C.

Καροτοσαλάτα με μήλα και σταφίδες Υλικά συνταγής 6 καρότα 1 μήλο τριμμένο ½ φλιτ. σταφίδες ⅓ φλιτ. μαγιονέζα αλάτι πιπέρι Διαδικασία συνταγής Τρίβουμε τα καρότα και τα μήλα στον τρίφτη (στη χοντρή πλευρά) Αφήνουμε τα τριμμένα καρότα σε τρυπητό για λίγη ώρα, ώστε να στραγγίσουν τα υγρά τους. Ανακατεύουμε το μήλο με την μαγιονέζα. Προσθέτουμε στο μήλο τις σταφίδες, το αλάτι, το πιπέρι και το καρότο. Αναμειγνύουμε καλά τα υλικά μας και σερβίρουμε.

Μπισκότα με καρύδια και σταφίδες Υλικά συνταγής 450γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο 180γρ. ζάχαρη 160γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου 100γρ. σταφίδες ξανθές 50γρ. καρύδια σπασμένα 3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου 10γρ. μπέικιν πάουντερ 1 λεμόνι (το ξύσμα του) βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού Διαδικασία εκτέλεσης Πασπαλίζουμε τις σταφίδες με λίγο αλεύρι. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικον πόιντερ. Χωρίζουμε τα αυγά, τους κρόκους από το ασπράδι και χτυπάμε το ασπράδι σε μαρέγκα. Χτυπάμε με μίξερ την μαργαρίνη να ασπρίσει. Προσθέτουμε τους κρόκους και το ξύσμα λεμονιού. Συνεχίζουμε το χτύπημα. Έπειτα προσθέτουμε το μισό αλεύρι, τις σταφίδες, τα καρύδια και την μαρέγκα. Ανακατεύουμε με το χέρι. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να γίνει η ζύμη μας σφιχτή. Πλάθουμε μικρά στρογγυλά μπισκότα και τα βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί. Ψήνουμε στους 180οC για 15 λεπτά περίπου. Αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα βγάλουμε από το ταψί.

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σταφίδες Υλικά συνταγής 2 φλιτ. σιμιγδάλι χονδρό 1 φλιτζ. ηλιέλαιο 2½ φλιτζ. ζάχαρη ½ φλιτζ. σταφίδες ξανθές 4 φλιτζ. νερό 1 φλούδα λεμονιού 1 ξύλο κανέλα Διαδικασία συνταγής Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει και καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι. σοτάρουμε μέχρι να πάρει το σιμιγδάλι ένα καστανό χρώμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα. Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τις σταφίδες και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Αφαιρούμε από την κατσαρόλα τη φλούδα λεμονιού και το ξύλο κανέλας. Προσθέτουμε στο σιμιγδάλι τις σταφίδες και περιχύνουμε με το σιρόπι. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει ο χαλβλάς. Σερβίρουμε σε ατομικά φορμάκια ή μπολάκια.

Για την παρουσίαση αυτή εργάστηκαν οι εξής μαθητές του Β4: Παυλοπούλου Αναστασία Τσόπελα Αγγελική Φωτεινοπούλου Νίκη Τζουάνος Δημήτρης Χριστακόπουλος Παναγιώτης Υπεύθυνες καθηγήτριες: Ταγαρίδη Γεωργία Τζανέτου Αφροδίτη Σχολικό έτος: 2013-2014

Σας ευχαριστούμε!