ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΤΟ ΤΥΡΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ
Advertisements

7η ομαδα ΑΓΟΡΑ- ΣΥΝΗΘΙΕΣ-ΧωΡΟΣ-ΕΠΙΠΛΑ ΘΑΝΑΣΗΣ, ΝΙΚΟΛΕΤΑ, ΠΑΥΛΙΝΑ
ΟΣΠΡΙΑ Τα όσπρια χρησιμοποιούνται άμεσα για τη διατροφή του ανθρώπου, ενώ πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των ζώων. Ανάμεσα στα όσπρια,
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Διατροφή και Υγεία.
διατροφή «Ένα ξεροκόμματο που το τρως ήρεμος είναι καλύτερο
ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:
ΣΟΥΠΕΣ.
Σούπες - Soups.
ΜΑΡΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΣΤ΄1.
Η ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
ΖΥΜΑΡΙΚΑ.
ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ.
Όσπρια ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα όσπρια και να δινει παραδείγματα
ΜΠΟΥΦΕ.
ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ Στοιχεια: ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ
Η πυραμίδα της διατροφής
Όσπρια Σήμερα θα : 1. Μάθουμε να αναγνωρίζουμε και να ονομάζουμε τα διάφορα όσπρια 2. Μάθουμε για τη θρεπτική τους αξία, άρα και γιατί πρέπει να τα βάζουμε.
ΣΑΛΑΤΕΣ & ΟΡΕΚΤΙΚΑ.
Ελληνική- παραδοσιακή κουζίνα.
ΚΟΚΤΕΙΛ Ευριπίδης Σάββα Ευριπίδης Σάββα.
Μαθαίνω για τις… Ομαδεσ τροφιμων.
ΑΛΙΠΑΣΤΩΣΗ.
ΦΑΓΗΤΑ ΕΥΚΟΛΗΣ ΧΡΗΣΗΣ # 1
Λαχανικά ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα λαχανικά
1.Ιστορική αναδρομή της Οικιακής Οικονομίας
ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ.
Φαγητά εύκολης χρήσης ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ:
2 ΔΗΜΟΤΗΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ ΣΤ ΤΑΞΗ
ΣΑΛΟΜΙΔΟΥ ΕΥΗ ΟΜΠΟΥΚΟΒΙΤΣ ΠΑΟΛΑ
Η διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα
4ο μαθημα στο τραπεζι την ωρα του φαγητου
Σαλατες - Salads.
Πρωτεΐνες & Υδατάνθρακες
Ζυμαρικά - Pasta.
` «Το αγαπημένο μου φαγητό» Ελισσάβετ Χριστίνα Μελιάδη
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Χαλλούμι ''Το τυρί της Κύπρου''
ΣΑΛΤΣΕΣ - SAUCES.
ΕΝΟΤΗΤΑ:7 ΠΡΟΓΕΥΜΑ ΜΕΡΟΣ Δ΄ ΣΤΟΧΟΙ:
ΕΝΟΤΗΤΑ:6 ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΦΑΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΜΕΡΟΣ Α΄ ΣΤΟΧΟΙ:
Ποια είναι η μεσογειακή διατροφή;
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΙΣΟΡΟΠΙΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΜΑ: «ΤΟ ΚΡΑΣΙ»
Διατροφή των Αρχαίων Τάξη: Στ 3 Μαίρη Τσιάκαλου Χαρά Σπύρου
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Μέτρο, ποικιλία , ισορροπία¨ έχει
ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ!!! ‘Αλεξ Χαράλαμπος Στ’2.
TOMATO SAUCE. ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ Η ντομάτα ήρθε στη Ευρώπη από το Νέο Κόσμο (Αμερική), το 1521 μετά την κατάκτηση των Αζτέκων από τους Ισπανούς Μια από τις.
Υγιεινή διατροφή: Είμαστε ό,τι τρώμε. Μια εργασία των μαθητών της Β΄ τάξης.
22:28 ΣΑΛΤΣΕΣ Ευριπίδης Σάββα Ευριπίδης Σάββα.
ᆭ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ. Οι διατροφικές συνήθειες σε κάθε ήπειρο, και κατ’επέκταση σε κάθε χώρα, εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό.
7ο Δημοτικό σχολείο Αρτέμιδος Δ2’ Αλέξανδρος, Δημήτρης, Μάρκος
ΙΤΑΛΙΑ.
Γιατί οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ήταν τόσο έξυπνοι;
Διάφορες πληροφορίες για τα Δωδεκάνησα
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Αμερικανική και Μεξικανική κουζίνα
Παραδοσιακές Συνταγές της Πάτμου
Σάντουιτς.
Η ελληνική κουζίνα και τα οφέλη της
Γαστρονομικός τουρισμός : τις κουζίνες του κόσμου
Λαχανικά ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα λαχανικά
Διατροφή των αρχαίων Ελλήνων
Διαρρύθμιση στο μπουφέ
ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΓΕΜΙΣΤΑ: Από τον κήπο στο τραπέζι μας
Λατινική Αμερική Συνεργάστηκαν: Βασιλειάδη Δήμητρα Θανοπούλου Φαίη
Η ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Ο μαθητής μετά το πέρας του μαθήματος να:   Περιγράφει τα κύρια χαρακτηριστικά της Κυπριακής κουζίνας. (Κύριες Επιδράσεις, Κύρια υλικά, Αντιπροσωπευτικές παρασκευές) Κατονομάζει παρασκευές που περιλαμβάνει η Κυπριακή κουζίνα. Περιγράφει τη μέθοδο προετοιμασίας και τη σειρά εργασίας για ετοιμασία και παρουσίαση του Κυπριακού μπουφέ.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ, ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ Η Κύπρος με την μοναδική της γεωγραφική θέση, πολυτάραχη ιστορία της και πάμπολλους κατακτητές της έχει να επιδείξει μια μεγάλη ποικιλία φαγητών.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ, ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ Από τον δωδέκατο αιώνα και μετά η Κύπρος υπέφερε κάτω από την διαδοχική κατοχή των Γάλλων, Ιταλών, Τούρκων και Άγγλων. Όλοι επηρέασαν την Κυπριακή κουζίνα διαμορφώνοντας την σε ένα μείγμα Ελληνικής, Ανατολίτικης και Ευρωπαϊκής κουζίνας.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ, ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ Την πλέον δυνατή επίδραση είχαν οι Φράγκοι, οι Ενετοί και οι Τούρκοι τα σημάδια των οποίων βλέπουμε σήμερα στην παραδοσιακή Κυπριακή κουζίνα.

ΚΥΡΙΑ ΥΛΙΚΑ Η Κύπρος, λόγο του μεγέθους, του ξηρού της κλίματος και του ότι είναι νησί, έχει μεγάλους περιορισμούς στην διαθεσιμότητα υλικών. Παρόλο της περιορισμένης διαθεσιμότητας των υλικών η ποικιλία των φαγητών είναι μεγάλη.

ΚΥΡΙΑ ΥΛΙΚΑ Κυρίαρχο υλικό είναι φυσικά το ελαιόλαδο. Το κλίμα της Κύπρου είναι τέλειο για την καλλιέργεια της ελιάς και το ελαιόλαδο χρησιμοποιείτο από τους αρχαίους χρόνους όπως και στον υπόλοιπο Ελληνικό χώρο.

ΚΥΡΙΑ ΥΛΙΚΑ Τα φρέσκα εποχιακά λαχανικά, ντομάτες, αγγουράκια μελιτζάνες, μαϊντανός και κόλιαντρος είναι βασικά υλικά στην κυπριακή κουζίνα.

ΚΥΡΙΑ ΥΛΙΚΑ Το ξηρό κλήμα της Κύπρου και η γενική φτώχια που χαρακτήριζε το νησί κάτω από τους κατακτητές της έκαναν τα όσπρια το βασικό φαγητό των Κυπρίων και την κύρια πηγή πρωτεΐνης. Φασόλια, λουβιά, κουκιά και ρεβίθια ήταν σχεδόν καθημερινά στο τραπέζι των Κυπρίων.

ΚΥΡΙΑ ΥΛΙΚΑ Τα βασικά αρωματικά τα οποία χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα είναι το κόλιαντρο (αφέλια), ο δυόσμος (ραβιόλες), η κανέλα (καπαμάς βαρωσιώτικος), η δάφνη (κλέφτικο) και το κύμινο, αρτισιά (τταβάς).

ΚΥΡΙΑ ΥΛΙΚΑ Το κρέας ήταν πολυτέλεια για τους Κύπριους όμως κυρίαρχη θέση στην Κυπριακή κουζίνα έχει το αρνί, το κατσίκι, το γουρούνι, όλα τα μικρά πτηνά και ζώα όπως τα κοτόπουλα τα περιστέρια και τα κουνέλια. Όλα ζώα τα οποία μπορούσε ο καθένας να μεγαλώσει στην αυλή του.

ΚΥΡΙΑ ΥΛΙΚΑ Η ποικιλία των αλλαντικών στην Κυπριακή κουζίνα παρόλο περιορισμένη είναι σημαντική. Οι Κύπριοι διατηρούσαν το χοιρινό κυρίως κρέας με διάφορους τρόπους. Το κρασί, το αλάτι και ο καπνός ήταν τα βασικά υλικά διατήρησης του κρέατος.

ΚΥΡΙΑ ΥΛΙΚΑ Χαρακτηριστικά είναι τα παστά, τα λουκάνικα, η λούντζα και η τσαμαρέλλα.

ΚΥΡΙΑ ΥΛΙΚΑ Η ανατολική Μεσόγειος θάλασσα προσφέρει στην κουζίνα της Κύπρου εξαιρετικά ψάρια και θαλασσινά. Τα ψάρια της θάλασσας της Κύπρου είναι εξαιρετικής ποιότητας λόγο του πετρώδη πυθμένα της και των ζεστών νερών της.

ΚΥΡΙΑ ΥΛΙΚΑ Τα ψάρια της θάλασσας της Κύπρου είναι εξαιρετικής ποιότητας λόγο του πετρώδη πυθμένα της και των ζεστών νερών της. Τα μπαρμπούνια, οι ορφοί, οι κουρκούνες, τα λυθρίνια και τα οχταπόδια είναι μόνο λίγα από τα αγαπημένα ψάρια των Κυπρίων.

ΚΥΡΙΑ ΥΛΙΚΑ Τα κύρια τυριά της Κύπρου είναι δύο, το χαλούμι και η αναρή. Το χαλούμι με την ιδιαίτερη του γεύση και άρωμα, το γεγονός ότι μπορεί να φαγωθεί με πολλούς τρόπους τόσο ωμό όσο και ψημένο το έχει κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΚΥΡΙΑ ΥΛΙΚΑ Είναι το μοναδικό είδος τυριού το οποίο μπορεί να ψηθεί στη σχάρα χωρίς να λιώσει.

Αξιολόγηση   Περιγράψετε τα κύρια χαρακτηριστικά της Κυπριακής κουζίνας. (Κύριες Επιδράσεις, Κύρια υλικά, Αντιπροσωπευτικές παρασκευές) Κατονομάστε παρασκευές που περιλαμβάνει η Κυπριακή κουζίνα. Περιγράψετε τη μέθοδο προετοιμασίας και τη σειρά εργασίας για ετοιμασία και παρουσίαση του Κυπριακού μπουφέ.