Διάλεξη 6 Η μετρική του χωροχρόνου Βοηθητικό Υλικό Liddle A1.1 σελ. 119-120, A2.1 σελ. 125-127 Πρόβλημα A2.1 απο Liddle.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ομαλή κυκλική κίνηση.
Advertisements

ΤΟ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΚΟ ΠΛΗΘΩΡΙΣΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ
ΚΙΝΗΣΗ ΣΕ ΔΥΟ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ Η διανυσματική αναπαράσταση.
Ανάλυση λευκού φωτός και χρώματα
… όταν η ταχύτητα αλλάζει
ΣΥΜΒΟΛΗ ΚΥΜΑΤΩΝ.
Γένεση, εξέλιξη και μέλλον του Σύμπαντος
ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Tάσος Μπούντης Τμήμα Μαθηματικών Πανεπιστήμιο Πατρών
Διάθλαση σε 2 διαστάσεις
Χώρος και χρόνος στα πλαίσια της ειδικής και γενικής θεωρίας της σχετικότητας Υπεύθυνος καθηγητής : Κ. Αναγνωστόπουλος Ντρέκης Κωνσταντίνος.
Μαθηματικά & Λογοτεχνία
H Mathematica στην υπηρεσία της Φυσικής
Η Γεωμετρία της Γενικής θεωρίας
SN 1987A Παρουσίαση Ερευνητικής Πρότασης. 1. Υπερκαινοφανείς Ορισμένοι αστέρες κατά το τέλος της ζωής τους (αφού κάψουν όλο το υδρογόνο που περιέχουν)
Δείκτης Διάθλασης Το φώς διαδίδεται μέσα στο νερό με μικρότερη ταχύτητα από ότι στο κενό. Αυτό περιγράφεται με το δείκτη διάθλασης Η διαφορετική ταχύτητα.
Ανάκλαση και διάδοση σε ένα όριο.
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟI LORENTZ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ
Τεστ (χρήση διαφανειών- Αρχής Huygens)
5.3 XAΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Μελανές οπές Σεμινάριο φυσικής 2007 Μπεθάνη Αγνή.
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΥΜΑΤΩΝ.
ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ.
Αν θέλουμε να περιγράψουμε με ακρίβεια τις κινήσεις χρειαζόμαστε και άλλα μεγέθη. Κατά τη διάρκεια κάθε κίνησης ένα άλλο μέγεθος που αλλάζει συνεχώς.
Φυσική Α Λυκείου Μηχανική ΠΡΟΤΥΠΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ.
Ταχύτητα Νίκος Αναστασάκης 2010.
ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Αντικείμενο μελέτης της Φυσικής είναι:
Μεταβαλλόμενη Κίνηση σε μία διάσταση
Κεφάλαιο 15 Κίνηση Κυμάτων
Η Γεωμετρία και η σημασία της στη σύγχρονη Φυσική
6.1 ΦΩΣ: ΟΡΑΣΗ & ΕΝΕΡΓΕΙΑ.
Μελέτη κίνησης με εξισώσεις
Φαινόμενο Doppler- Fizeau
Κεφάλαιο 2 Κίνηση σε μία διάσταση
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ
2ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας
Κινηματική.
Ευθύγραμμη Ομαλή Κίνηση
Τεστ Ηλεκτροστατική. Να σχεδιάσεις βέλη στην εικόνα (α) για να δείξεις την κατεύθυνση του ηλεκτρικού πεδίου στα σημεία Ρ, Σ και Τ. Αν το ηλεκτρικό.
ΥΛΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΗ Η κίνηση είναι χαρακτηριστική ιδιότητα της ύλης. Κίνηση παρατηρούμε από τους μακρινούς γαλαξίες έως μέχρι το εσωτερικό των ατόμων. Η.
Κινήσεις στερεών σωμάτων
ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Διάλεξη 22 Πληθωριστικό Σύμπαν: Λύση στα Προβλήματα Επιπεδότητας, Ορίζοντα και Μονοπόλων Βοηθητικό Υλικό: Liddle κεφ Ryden κεφ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ Τεστ 7 /11/2011. Για να βρω τις τελικές ταχύτητες θα πρέπει να βρω τις τελικές κινητικές ενέργειες από το θεώρημα: Μεταβολή της κινητικής ενέργειας.
Διάλεξη 5 Η Γεωμετρία του Σύμπαντος
Σύνοψη Διάλεξης 1 Το παράδοξο του Olber: Γιατί ο ουρανός είναι σκοτεινός; Γιατί δεν ζούμε σε ένα άπειρο Σύμπαν με άπειρη ηλικία. Η Κοσμολογική Αρχή Το.
Θέση σώματος, συμβολίζεται συνήθως με χ: πού βρίσκεται το σώμα σε σχέση με ένα σημείο αναφοράς (αρχή συστήματος αξόνων). Πλήρης περιγραφή της κίνησης προυποθέτει.
Διάλεξη 19 Οι θερμοκρασιακές διαταραχές του CMB Βοηθητικό Υλικό: Liddle A5.4 Ryden κεφ. 9.4, 9.5.
Διάλεξη 8 Κοσμολογικές Παράμετροι
Διάλεξη 16 Αποσύζευξη και Επανασύνδεση
ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σκοπός της κινηματικής είναι η περιγραφή της κίνησης του ρευστού Τα αίτια που δημιούργησαν την κίνηση και η αναζήτηση των.
Σύνοψη Διάλεξης 2 Η Διαστολή του Σύμπαντος υπακούει στο νόμο του Hubble Το Σύμπαν περιλαμβάνει ποικιλία γνωστών σωματίων. Η πυκνότητα ενέργειας Ακτινοβολία.
Διάλεξη 11 Απόσταση Φωτεινότητας Μετρώντας την επιταχυνόμενη διαστολή με μακρινούς υπερκαινοφανείς Βοηθητικό Υλικό: Liddle A.2.-A2.3.
Περιστροφή στερεού σώματος γύρω από σταθερό άξονα
Καθηγητής Σιδερής Ευστάθιος
Μετασχηματισμοί 3Δ.
Διάλεξη 9 , η Κοσμολογική Σταθερά
H καμπύλη περιστροφής του γαλαξία μας
ΣΥΝΕΣΤΙΑΚΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ.
Διάλεξη 7 Απλά Κοσμολογικά Μοντέλα
Επιταχυνόμενη Διαστολή του Σύμπαντος:
ΦΩΣ & ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗ Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
2 ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας Ανάκλαση και διάθλαση του φωτός.
Πως μετράμε το πόσο μακριά είναι τα ουράνια αντικείμενα
Θέση Αλέξης Μπρες. o Φέρνουμε την ευθεία πάνω στην οποία είναι το αντικείμενο, τη θέση του οποίου θέλουμε να περιγράψουμε. o Επιλέγουμε ένα σημείο αναφοράς.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Διάλεξη 6 Η μετρική του χωροχρόνου Βοηθητικό Υλικό Liddle A1.1 σελ , A2.1 σελ Πρόβλημα A2.1 απο Liddle.

Σύνοψη Διάλεξης 5 Η καμπυλότητα του χωροχρόνου καθορίζεται από την ύλη/ενέργεια και με την σειρά της καθορίζει καθορίζει την κινητική συμπεριφορά της ύλης. Ένας ομογενής και ισοτροπικός χώρος μπορεί να έχει τριών ειδών γεωμετρίες: Σφαιρική (θετική καμπυλότητα), Επίπεδη (μηδενική καμπυλότητα) και Υπερβολική (αρνητική καμπυλότητα). Η μετρική είναι η ‘συνταγή’ με την οποία μετατρέπουμε διαφορές συν/νων σε αποστάσεις σε γενικούς χώρους. Η μετρική που περιγράφει ομογενείς και ισοτροπικούς χώρους είναι η μετρική Robertson Walker.

Απόσταση Τι είναι μετρική; Είναι ο μόνος τρόπος να μετατρέπουμε διαφορές συντεταγμένων σε αποστάσεις σε γενικούς χώρους. Παράδειγμα: Ευκλείδειος χώρος σε 2D (επίπεδο). Από το Πυθαγόρειο θεώρημα: Αν ο χώρος διαστέλλεται Όπου a(t) είναι ο παράγοντας διαστολής. Σε 3D: Δx 1 Δx 2 Δs 2 Συνκινούμενες σύν/νες

Σφαιρικές συν/νες Σε 3 χωρικές διαστάσεις μπορουμε να χρησιμοποιήσουμε σφαιρικές συν/νες: r: απόσταση από την αρχή  : αζιμουθιακή γωνία απο 0 ως 2   : πολική γωνία από 0 ως .

Σφαιρικές συν/νες, Ευκλείδειος χώρος Ποια είναι η απόσταση μεταξύ δύο σημείων που οι συν/νες τους διαφέρουν κατα dr, d , d  ; Κόκκινο 2 = πράσινο 2 +b 1 2 =b 1 2 +b 2 2 +b 3 2 b1b1 b3b3 b2b2

Για 3 χωρικές διαστάσεις περιλαμβάνοντας και την καμπυλότητα k: ΣΗΜΕΙΩΣΗ: r είναι η συνκινούμενη συν/νη που δεν αλλάζει με τον χρόνο. Ένα γεγονός περιγράφεται απο 3 χωρικές συν/νες+χρόνο. Θεωρείστε δύο γεγονότα σε χρονική απόσταση dt, που συμβαίνουν σε δύο γειτονικές θέσεις με διαφορές συν/νων dr, d , d . Η χωροχρονική απόσταση μεταξύ των δύο γεγονότων σ’ ένα διαστελόμενο Σύμπαν δίνεται από την μετρική Robertson-Walker: Η μετρική του χωρό-χρονου

Φωτοειδής γεωδαισιακή: η τροχιά των φωτονίων Τα φωτόνια διαδίδονται στο χώρο σε τροχιές που λέγονται φωτοειδείς γεωδαισιακές και ορίζονται από την σχέση ds 2 =0. Θεωρείστε ένα φωτόνιο που κινείται σε ακτινική τροχιά από ή προς την αρχή των συν/νων. Τότε d  =d =0 και Για επίπεδη (Ευκλείδια) γεωμετρία, k=0, έχουμε Σημείωση: a(t)dr είναι η φυσική απόσταση που διανύει το φως σε χρόνο dt, dr είναι η συνκινούμενη συν/νη που είναι χρονικά ανεξάρτητη.

Σχέση μεταξύ παράγοντα κλίμακας a και ερυθράς μετατόπισης z: Γενική Περίπτωση Θεωρείστε ένα φωτόνιο που εκπέμπεται την στιγμή t e στη θέση r=0, και κινείται ακτινικά προς τα εμάς όπου ανιχνεύεται την στιγμή t r στην θέση r 0. Τότε Ένα δεύτερο φωτόνιο εκπέμπεται την στιγμή t e +dt e στη θέση r=0, και φθάνει στο r 0 την στιγμή t r +dt r. Έχουμε δηλ. Αφου r είναι η συνκινούμενη συν/νη, αυτή είναι χρονικά ανεξάρτητη και χωρικά ολοκληρώματα στα δεξιά είναι ταυτόσημα. Επομένως

c/a(t) dt e dt r Αφού τα δύο ολοκληρώματα είναι ίσα, τα μη επικαλυπτόμενα μέρη τους θα είναι ίσα: Αντί να είναι δύο ξεχωριστές ακτίνες θα μπορούσαν να είναι δύο διαδοχικά μέτωπα του ίδιου κύματος (tote dt είναι μια περίοδος κύματος Τ). Αφού  dt  a(t), έχουμε: Σχέση μεταξύ παράγοντα κλίμακας a και ερυθράς μετατόπισης z: Γενική Περίπτωση t

Το μήκος κύματος του φωτός αυξάνεται καθώς το φως ταξιδεύει στο Σύμπαν. Για ερυθρή μετατόπιση z ο παράγοντας κλίμακας (και οι φυσικές αποστάσεις) ήταν μικρότερες κατά παράγοντα 1+z. Όταν παρατηρούμε ένα γαλαξία με z=2, τον παρατηρούμε όπως ήταν όταν το Σύμπαν είχε παράγοντα κλίμακας a(t)=1/3. Η ερυθρή μετατόπιση που παρατηρούμε για ένα μακρινό αντικείμενο εξαρτάται μόνο από τον σχετικό παράγοντα κλίμακας μεταξύ της στιγμής εκπομπής και της στιγμής. Δεν εξαρτάται από τον ρυθμό αύξησης του παράγοντα κλίμακας μεταξύ των δύο τιμών. Σχέση μεταξύ παράγοντα κλίμακας a και ερυθράς μετατόπισης z: Γενική Περίπτωση

Σύνοψη Η μετρική Robertson-Walker είναι: Η σχέση μεταξύ παράγοντα κλίμακας και ερυθρής μετατόπισης είναι: c/a(t) dt e dt r