Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Ιατρική Σχολή Ακαδημαϊκό Έτος: 2011-2012 Βιοτεχνολογία Υπεύθυνη μαθήματος : Μαρία Φράγκου Φοιτητής/ρια : Παναγιώτα Παναγιώτου Α.Μ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ
Advertisements

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΙΣΧΑΙΜΙΚΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΝΕΚΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΠΤΩΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΙΣΧΑΙΜΙΑ-ΕΠΑΝΑΙΜΑΤΩΣΗ (ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ.
4FHH1153 Βασικές Αρχές Διατροφής του Ανθρώπου
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6ο ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Α
ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΟΡΙΑΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ
Βούρος Μιλτιάδης-Χρήστος
Κωνσταντίνος Βαμβακερός
ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ Εργασία του Μπελεχάκη Σπύρου
ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ Ν. ΓΡΗΓΟΡΙΑ
Τ Κύτταρα και Ρύθμιση της Διάρκειας Ζωής τους
ΠΡΩΤΕΑΣΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6ο ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Β
ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ, ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ
Εφαρμογές της βιοτεχνολογίας στην Ιατρική.
…I.Σ.ΠΑΠΑΣΙΔΕΡΗ Κεφ. 14: ΕΞΩΚΥΤΤΑΡΙΕΣ ΟΥΣΙΕΣ
Το κύτταρο σαν εργοστάσιο
Συμπεράσματα: Η χαμηλή έκφραση TACI αποτελεί χαρακτηριστικό εύρημα για την πλειονότητα των ασθενών με Β-ΧΛΛ και σχετίζεται με την επαγωγή της απόπτωσης.
Διάγνωση γενετικών ασθενειών
Θα έλεγες ότι είσαι ένας
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ
Εφαρμογές της Βιοτεχνολογίας στην Ιατρική
Νόσος του Wilson Γενετική και θεραπεία
Διάγνωση γενετικών ασθενειών
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ ΣΤOΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
Εργασία Βιοτεχνολογίας ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΑΤΟΣ (PRESIDENT) Β’ ΕΤΟΣ Α.Μ:4815 ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ:
Πανεπιστημιο ιωαννινων – ιατρικη σχολη
ΑΥΞΟΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ microRNA-34a ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΝΕΥΡΩΝΩΝ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
Στις νευροεκφυλιστικές παθήσεις, ορισμένοι πληθυσμοί ενηλίκων νευρώνων σταδιακά χάνονται λόγω τοξικού στρες. Οι τέσσερις Myocyte Enhancer Factor 2 (MEF2)
ΝΙΚΟΛ-ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΑΡΑΝΤΗ 4565
Περιφερικά ρολόγια και ρολόι στο δωδεκαδάκτυλο Μάθημα : Βιοτεχνολογία - Μοριακές ασθένειες Εργασία : round table: sleep-clocks Υπεύθυνη μαθήματος : Φράγκου.
Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων Μάθημα : Βιοτεχνολογία Υπεύθυνη μαθήματος : Μ. Φράγκου Ον/μο φοιτητή : Νάσιος Αναστάσιος Α.Μ. : 4896, Ακ. Έτος :
Ένα παράδειγμα στοχευμένης θεραπείας για τον καρκίνο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Μάθημα: Μοριακές Ασθένειες Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Φράγκου Μαρία.
Π. Ξαπλαντέρη, M.D., Ph.D. ΓΛΑΥΚΩΜΑ. Η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΔΟΦΘΑΛΜΙΑ ΠΙΕΣΗ Το υδατοειδές υγρό που παράγεται από το ακτινωτό σώμα διαχέεται και γεμίζει το χώρο.
ΚΥΤΤΑΡΟΚΙΝΕΣ ή ΚΥΤΤΟΚΙΝΕΣ. Είδαμε ότι οι ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΜΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΝΟΣΙΑΣ είναι… 1.Ανατομικοί φραγμοί - Δέρμα - Βλεννώδεις μεμβράνες 2. Φυσιολογικοί φραγμοί.
ΝΕΥΡΟΕΚΦΥΛΙΣΜΟΣ Οι διαφάνειες που περιέχουν υπερσύνδεση έχουν σημειωθεί με σχήμα υπερσύνδεσης.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Σ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΜΗΜΑ Β3. ΘΕΜΑ: ΕΝΑΣ ΝΕΑΡΟΣ ΣΥΝΗΘΙΖΕΙ ΚΑΘΕ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΧΑΛΑΡΟ ΡΥΘΜΟ ΔΥΟ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ. ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΕΤΡΕΞΕ ΈΝΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ,
Διατροφικές Ανάγκες Αθλητών Μεγάλων Αποστάσεων. % Πρόσληψη Ημερήσιας Ενέργειας.
ΤO ΒΙΒΛΙΟ TOY ROBERT HOOKE ΛΟΝΔΙΝΟ 1665
Αιμορραγία-Θρόμβωση-Εμβολή-Εμφραγμα-Είδη νεκρώσεων
HIF-1α and p53: the ODD couple?
Η βιοσύνθεση τω πρωτεϊνών στα ριβοσώματα
ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΞΕΛΙΞΗ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ
Φυσιολογικός Ρόλος του Οξειδωτικού Στρες Δημήτριος Γαλάρης
ΤΟ ΦΥΤΙΚΟ ΚΥΤΤΑΡΟ.
Βιοτεχνολογία Χρίστος Κόρτας
Φάρμακα για τη Θεραπεία της Οστεοπόρωσης
ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ, ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ
Ερωτήσεις από όλη την ύλη
ΙΔΙΟΠΑΘΗΣ ΑΙΜΟΧΡΩΜΑΤΩΣΗ
ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ADIPOR1, APPL1 ΚΑΙ RAB5 ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΙΠΟΝΕΚΤΙΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ ΣΕ ΛΕΠΤΟΣΩΜΑ ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΑ ΠΑΙΔΙΑ Αλίκη Παππά1, Αλεξία.
ΑΝΑΙΜΙΕΣ.
«ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΠΑΘΟΓΟΝΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΚΑΡΒΟΞΥΤΕΛΙΚΟΥ ΑΚΡΟΥ (BRCT) ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ BRCA1 ΣΤΗΝ ΔΟΜΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ, ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΤΟΠΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ.
Μελέτη του μηχανισμού δράσης αιθερικών φωσφολιπιδίων με αντικαρκινικές ιδιότητες Περιστέρη1 Ελ., Αυλωνίτης2 Ν., Γεωργικοπούλου2 Κ., Καλογεροπούλου2 Θ.,
Κυτταρικός κύκλος - Απόπτωση
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Βασιλική Ε. Γκρέκα-Σπηλιώτη1.
Διατροφή και Ασθένειες
ΑΝΑΠΝΟΗ Οι οργανισμοί χρειάζονται ενέργεια και την εξασφαλίζουν με τη διάσπαση της γλυκόζης Κυτταρική αναπνοή Σειρά αντιδράσεων διάσπασης που γίνονται.
«ΑΝΑΠΤΥΞΗ PDLF ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΙΚΡΙΩΜΑΤΑ»
ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ NUCKS ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΜΒΡΥÏΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΟΥΡΑΙΟΥ Παύλου Μ1, Δρόσος Γ1, Γεωργούλης Αν2, Χαβάκη Σ2, Østvold AC3, Παταργιάς.
Ρετρομεταθετά στοιχεία
Διακυτταρική επικοινωνία
Κούρτη Μαρία Βιολόγος, Msc, PhD 18 Ιανουαρίου 2018
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6ο ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Α.
ΑΣΚΗΣΙΟΓΕΝΗΣ ΜΥΙΚΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ
THOMAS H. CORMEN, et al., ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥΣ, Β΄ έκδοση, ΠΕΚ 2016,
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Ιατρική Σχολή Ακαδημαϊκό Έτος: Βιοτεχνολογία Υπεύθυνη μαθήματος : Μαρία Φράγκου Φοιτητής/ρια : Παναγιώτα Παναγιώτου Α.Μ : 4953

«Το ΡΙΝΚ1 επιλεκτικά σταθεροποιεί τα εξασθενημένα μιτοχόνδρια για να ενεργοποιήσει την Παρκίνη(Parkin)»

Πάρκινσον Αιτία :Πρόωρη νέκρωση ντοπαμινεργικών νευρώνων της συμπαγούς μοίρας της μέλαινας ουσίας.

Πάρκινσον Η Νόσος Πάρκινσον(PD) χαρακτηρίζεται από απώλεια μελαινοραβδωτών κυττάρων τα οποία παράγουν ντοπαμίνη. Έτσι η νόσος εμφανίζεται σαν μια διαταραχή ελλείμματος ντοπαμίνης.

Τα αίτια της έρευνας Η δυσλειτουργία των μιτοχονδρίων στη μέλαινα ουσία Αυξημένο οξειδωτικό στρες, έλλειψη ΑΤΡ και κυτταρικός θάνατος Συσσώρευση ΡΙΝΚ1(σηματοδότης της Παρκίνης) Η Παρκίνη προσλαμβάνεται στα δυσλειτουργικά μιτοχόνδρια με χαμηλό δυναμικό της μεμβράνης. Eπάγει την απόπτωση των κατεστραμμένων μιτοχονδρίων.

Αποτελέσματα....

Το ΡΙΝΚ1 συσσωρεύεται μετά την εκπόλωση των μιτοχονδρίων HeLa κύτταρα που εκφράζουν σταθερά YF P-Parkin υποβλήθηκαν σε θεραπεία με CCCP. Από εκεί πήραμε ένα ίζημα πλούσιο σε πρωτεΐνες που έτρεξε σε SDS.

Το ΡΙΝΚ1 συσσωρεύεται μετά την εκπόλωση των μιτοχονδρίων Για να εξηγήσουμε την κινητική του ΡΙΝΚ1 κάναμε ξανά την θεραπεία με το CCCP ενώ τα είχαμε μαρκάρει με το MTR.Ανασοαποτύπωση.

Συσσώρευση ΡΙΝΚ1 στα εκπολωμένα μιτοχόνδρια στα μεμονομένα κύτταρα Βάλαμε τα κύτταρα HeLa με paraquat και είδαμε ότι το ΡΙΝΚ1 συσσωρεύεται περιφερικά της μεμβράνης με χαμηλό δυναμικό που έχουν καταστραφεί από οξειδωτικό στρες.

Η Διάσπαση της ΡΙΝΚ1 Το μεγάλο ΡΙΝΚ1 διασπάτε σε μόρια ~52 kDa με έναν τασεο- εξαρτούμενο τρόπο.Και αυτή η μορφή σύντομα αποσήρεται από τα πρωτεοσώματα.

Ποσοτική PCR Ποσοτική RT- PCR χρησιμοποιήθηκε για τη μέτρηση της σχετικής PINK1 mRNA έκφραση στa HeLa, θεραπεία με DMSO και CCCP για 1 ώρα. Η αύξηση της ΡΙΝΚ1 μετά από την εκπόλωση δεν οφείλεται σε μεταγραφή.

Η πρόσληψη της Παρκίνης απαιτεί την ύπαρξη του Ν-τελικού άκρου του ΡΙΝΚ1 Δεν γίνεται πρόσληψη της Παρκίνης αν το κύτταρο δεν είναι θετικό σε ΡΙΝΚ1.

Ύπαρξη ΡΙΝΚ1 στα κύτταρα απαραίτητη για λήψη Παρκίνης Θεραπεία με Κυκλοεξαμιδίνη(αναστολέ ας της βιοσύνθεσης πρωτεϊνών):Σταματά την πρόσληψη της Παρκίνης Θεραπεία με Ακτινομυκίνη Δ(αναστολέας μεταγραφής):μέτρια απόδοση στη λήψη Παρκίνης

Συνεστιακή Μικροσκοπία

Μετάλλαξη στην Παρκίνη και το ΡΙΝΚ1

Αυτού του είδους η μετάλλαξη μπορεί να προκαλέσει αυτοσωμικό υπολειπόμενο Πάρκινσον Χαρακτηριστικό είναι η «όγκοι» που συνδέονται άμεσα με το Πάρκινσον Τα μιτοχόνδρια δεν καταλήγουν σε αυτοφαγία απλώς συσσωρεύονται.

Συμπεράσματα ΡΙΝΚ1 συσσωρεύεται στα κατεστραμμένα μιτοχόνδρια. Σε φυσιολογικά μιτοχόνδρια το ΡΙΝΚ1 συντήθεται, διασπάται και εισάγεται σε όλες τις μεμβράνες τους. Όταν το ΡΙΝΚ1 συσσωρεύεται τότε αυτό σηματοδοτεί την Παρκίνη και αυτή με την σειρά της επάγει την αυτοφαγία του μιτοχονδρίου. Σε περίπτωση μετάλλαξης η απόσυρση δεν γίνεται και τα κατεστραμμένα μιτοχόνδρια οδηγούν σε αυτοσωμικό υπολειπόμενο Πάρκινσον. Το μονοπάτι της επιλογής των μιτοχονδρίων που έχουν υποστεί βλάβη από την Παρκίνη και το πώς τα επιλέγει από τα υγιή μας είναι ακόμα άγνωστο.

Ευχαριστώ για την ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!!

Βιβλιογραφία 1. D.Pruves et al (2004) Neurosience; Third Edition ; Sinauer Associates,Inc ; , Thomas E.Andreoli μεταφράστηκε από Χ.Μουτσόπουλος (2010);Cecil Βασική Παθολογία ; Β’τόμος ;Ιατρικές Εκδόσης Λίτσας ; R.W Albers et al (1991) Basic Neurochemistry ;Fourth Edition; Raven Press; L.Stryer et al (2004) Βιοχημεία Τόμος Ι ;Πανεπιστημιακές Εκδόσης Κρήτης ; , References:D.P Narendra et al:"PINK1 is selectively stabilized on impaired mitochondria to activate Parkin" PLoS Biology(2010); 8, e

Βιβλιογραφία B9%CE%BD%CF%83%CE%BF%CE%BD&um=1&hl=el&sa=N&tbm=isch&tbn id=EMv893vGR9HRKM:&imgrefurl= physiotherapy.blogspot.com/p/parkinson.html&docid=FqszGyasaiNoPM&i mgurl= AAAAc/OCWYhSVzAd4/s1600/%2525CE%2525A0%2525CE%252591%2525C E%2525A1%2525CE%25259A%2525CE%252599%2525CE%25259D%2525CE% 2525A3%2525CE%25259F%2525CE%25259D.cmap.jpg&w=1600&h=1176&ei=F Jq2T7bRLuKC4gSBzcjvCQ&zoom=1&iact=hc&vpx=752&vpy=304&dur=265& hovh=141&hovw=192&tx=149&ty=59&sig= &page=3&t bnh=140&tbnw=190&start=45&ndsp=24&ved=1t:429,r:3,s:45,i:188&biw=1366& bih=