Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ADIPOR1, APPL1 ΚΑΙ RAB5 ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΙΠΟΝΕΚΤΙΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ ΣΕ ΛΕΠΤΟΣΩΜΑ ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΑ ΠΑΙΔΙΑ Αλίκη Παππά1, Αλεξία.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ADIPOR1, APPL1 ΚΑΙ RAB5 ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΙΠΟΝΕΚΤΙΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ ΣΕ ΛΕΠΤΟΣΩΜΑ ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΑ ΠΑΙΔΙΑ Αλίκη Παππά1, Αλεξία."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ADIPOR1, APPL1 ΚΑΙ RAB5 ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΙΠΟΝΕΚΤΙΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ ΣΕ ΛΕΠΤΟΣΩΜΑ ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΑ ΠΑΙΔΙΑ Αλίκη Παππά1, Αλεξία Καρβέλα1, Ανδρέα-Παόλα Ρόχας-Χίλ1, Ευστρατία Σαμκινίδου2, Γεώργιος Γεωργίου2, Βασιλική Γκρέκα-Σπηλιώτη1 Ερευνητικό Εργαστήριο Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, Μονάδα Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας και Διαβήτη1, Τμήμα Παιδιατρικής Κλινικής, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών, και Τμήμα Παιδιατρικής Χειρουργικής2, Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων, Πάτρα Εισαγωγή Η παιδική παχυσαρκία σχετίζεται: με την ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη Η αδιπονεκτίνη και ο υποδοχέας της AdipoR1 ρυθμίζουν: την ευαισθησία στην ινσουλίνη μέσω των μορίων APPL1 και Rab5, που σηματοδοτούν την πρόσληψη της γλυκόζης. Σκοπός Να μελετήσουμε τα επίπεδα έκφρασης των AdipoR1, APPL1 και Rab5 σε παχύσαρκα και λεπτόσωμα παιδιά σε σχέση με τα επίπεδα HMW αδιπονεκτίνης και ινσουλίνης.

2 Υλικά και Μέθοδοι Πρωτογενείς καλλιέργειες προ- και ώριμων λιποκυττάρων υποδόριου κοιλιακού λιπώδους ιστού από βιοψίες χειρουργείων 17 παχύσαρκων (ΒΜΙ≥95%) και 36 λεπτόσωμων (ΒΜΙ<85%) προεφηβικών παιδιών: ομάδα A: 2 μηνών-7 ετών και ομάδα B: 9-12 ετών RT-PCR: μελετήθηκε η έκφραση του AdipoR1, APPL1 και Rab5 σε επίπεδο mRNA. Western Immunoblotting: μελετήθηκε η έκφραση του AdipoR1 και APPL1 σε πρωτεϊνικό επίπεδο. Elisa: Η ινσουλίνη και HMW αδιπονεκτίνη μετρήθηκαν στον ορό αίματος των παιδιών.

3 Αποτελέσματα Ι Ομάδα B Λεπτά Παχύσαρκα Ομάδα A p=0.012 p<0.0001 p=0.0029 p<0.0001 p=0.0075 p=0.005 p=0.0007 p=0.0012 mRNA: Το AdipoR1 βρέθηκε μειωμένο στα προ-λιποκύτταρα των μικρότερων λεπτών σε σύγκριση με τα αντίστοιχα παχύσαρκα και μειωμένο στα προ και ώριμα λιποκύτταρα των μεγαλύτερων παχύσαρκων παιδιών σε σχέση με τα λεπτά τους. Πρωτεΐνη: Το AdipoR1 παρατηρήθηκε σημαντικά μειωμένο στα προ και ώριμα λιποκύτταρα των παχύσαρκων παιδιών της ομάδας Α και στα ώριμα λιποκύτταρα των παχύσαρκων παιδιών της ομάδας Β. mRNA και πρωτεϊνικό επίπεδο: το APPL1 βρέθηκε σημαντικά αυξημένο στα ώριμα λιποκύτταρα των μικρότερων παχύσαρκων παιδιών σε σύγκριση με τα λεπτά.

4 Αποτελέσματα ΙΙ Ομάδα B Λεπτά Παχύσαρκα Ομάδα A P<0.05 P=0.005 mRNA: το Rab5 βρέθηκε σημαντικά μειωμένο στα ώριμα λιποκύτταρα των παχύσαρκων παιδιών και των δύο ηλικιακών ομάδων. HMW αδιπονεκτίνη: ήταν μειωμένη στα μεγαλύτερα λεπτόσωμα και παχύσαρκα παιδιά σε σύγκριση με τα μικρότερα και αυξημένη στα μικρότερα παχύσαρκα παιδιά σε σύγκριση με τα λεπτά τους. Ινσουλίνη: ήταν αυξημένη στα μεγαλύτερα λεπτόσωμα και παχύσαρκα παιδιά σε σχέση με τα μικρότερα

5 Συμπεράσματα Η μειωμένη HMW αδιπονεκτίνη και η αυξημένη ινσουλίνη στα μεγαλύτερα προεφηβικά παιδιά, πιθανόν να αντικατοπτρίζουν την προετοιμασία του οργανισμού για τη «φυσιολογική» αντίσταση στην ινσουλίνη της εφηβείας. Η μείωση του AdipoR1 και του Rab5 μαζί με την μειωμένη HMW αδιπονεκτίνη στα μεγαλύτερα παχύσαρκα προεφηβικά παιδιά, ενδεχομένως να αυξάνει την εφηβική αντίσταση στην ινσουλίνη. Η ινσουλινοευαισθησία των μικρών παχύσαρκων παιδιών, ίσως οφείλεται στην προστατευτική αύξηση της HMW αδιπονεκτίνη και του APPL1, σε αντιπαράθεση με τα μειωμένα AdipoR1 και Rab5.


Κατέβασμα ppt "ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ADIPOR1, APPL1 ΚΑΙ RAB5 ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΙΠΟΝΕΚΤΙΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ ΣΕ ΛΕΠΤΟΣΩΜΑ ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΑ ΠΑΙΔΙΑ Αλίκη Παππά1, Αλεξία."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google