Γλωσσική πολυμορφία και γλωσσική διδασκαλία στο Δημοτικό Σχολείο

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων
Advertisements

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟΝ ΚΡΙΤΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ
ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΙΔΗ Α. ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ = αφηγηματικό είδος στο οποίο ένας άνθρωπος εκθέτει το βίο και το έργο του (εστίαση εσωτερική-μηδενική)
Η φωνολογική επίγνωση.
Επιμόρφωση μάχιμων εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης – Φάση 1η
ΝΕΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ (Σύμφωνα με το νόμο 4186/ ) ΚΕ.ΣΥ.Π. Ηρακλείου Δρ. Αντωνίου Θεόδωρος.
Το γλωσσικό μάθημα στο Δημοτικό Σχολείο Δ’ τάξη
Η διαφήμιση ως πεδίο αναγνωστικής και συγγραφικής πρακτικής
«Ενδυναμώνοντας την Παιδαγωγική Αυτονομία
ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΙΣΧΥΟΝΤΩΝ Α.Π. ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ Α.Π.
Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγράμματων ταυτοτήτων
«Γραμματική Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού»
Ομάδα Α Διδακτική της Γλώσσας Γ’-Δ’ Δημοτικού
Σωφρ. Χατζησαββίδης Η διδασκαλία της Πρώτης Γραφής και Ανάγνωσης
Διαφοροποίηση στα δοκίμια αξιολόγησης Πρακτικές εφαρμογές Ευαγγελία Μοναστήρα Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Δ΄ ΦΑΣΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΤΠΕ & Γλωσσική διδασκαλία
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Μια διδακτική παρέμβαση για τις Α΄ και Β΄ Τάξεις ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2013.
Η χρήση του Kidspiration στη Διδασκαλία της Γλώσσας
Έλενα Βλαχογιάννη Φιλόλογος – Επιμορφώτρια ΤΠΕ
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΕΙΔΟΥΣ
ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΟΥΡΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
Εισαγωγή στην Γλωσσολογία
Ταξίδι στον κόσμο της Γλώσσας Β’ Δημοτικού
ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Δομιστική προσέγγιση (Ι)
Κοινές προδιαγραφές (Επίπεδο Γ1 – Πολύ καλή γνώση) Παρασκευή, 27 Μαρτίου ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΔΙΑΔΡΑΣΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ.
Η ΝΕΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ Ε’ ΚΑΙ Στ’ ΤΑΞΗΣ.
Κριτικός γραμματισμός και διδασκαλία της Α΄ γραφής & ανάγνωσης
ΟΜΙΛΟΣ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ Καλλιέργεια του προφορικού λόγου σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής σκέψης Καλλιέργεια επικοινωνιακών δεξιοτήτων.
Δεκέμβριος 2014 Γιώτα Γιαννοπούλου – Αθηνά Μακροπόδη Αρσάκεια –Τοσίτσεια Δημοτικά Σχολεία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Γιώτα Γιαννοπούλου – Αθηνά Μακροπόδη.
Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγράμματων ταυτοτήτων Ειδικό Μέρος Ενότητα Ι, 2.4.
Ταξίδι στον κόσμο της Γλώσσας Β’ Δημοτικού
Σχολικός Σύμβουλος Ν. Φλώρινας
Αναπτύσσοντας, κινητοποιώντας και βελτιώνοντας δεξιότητες: η εφαρμογή μαθησιακού προγράμματος σε ομάδα τμήματος του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου.
Η χρήση του Kidspiration στη Διδασκαλία της Ιστορίας
Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγράμματων ταυτοτήτων Ειδικό Μέρος Ενότητα Ι, 2.4.
Γλωσσική πολυμορφία και γλωσσική διδασκαλία στο Δημοτικό Σχολείο
περιεχόμενο της γλωσικής διδασκαλίας
Μάθημα 6: Γλώσσα και περιεχόμενο Διδάσκουσα: Βασιλάκη Ευγενία ΠΤΔΕ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Γραμματισμός και σχεδιασμός γλωσσικού μαθήματος: 5. Πολυγραμματισμοί
ΚΟΙΝΩΝΙΟΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ Μάθημα 1ο Επιστημολογία της κοινωνιογλωσσολογίας Διδάσκων: Γιώργος Ανδρουλάκης ΠΤΔΕ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
ΚΟΙΝΩΝΙΟΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ 7 η Θεματική ενότητα Κοινωνιογλωσσολογία και σχολείο Διδάσκων: Γιώργος Ανδρουλάκης ΠΤΔΕ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 1.
Η εργογραφία του Ναπολέοντα Μήτση
ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΟΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ 4η Θεματική ενότητα Γλώσσα, ταυτότητα και εξουσία Διδάσκων: Γιώργος Ανδρουλάκης ΠΤΔΕ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Η έννοια της ποικιλίας στην ανθρώπινη γλώσσα
Ο μύθος της ομοιογένειας
1 Διδασκαλία του γραμματισμού
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Δεκαπενθήμερο Ενημέρωσης για την Πρόσβαση στην Εκπαίδευση, Οκτωβρίου 2015 «Προσβάσιμο Εκπαιδευτικό και Εποπτικό Υλικό για Κωφούς και Βαρήκοους Μαθητές»
Παρουσίαση Αξιολόγηση μαθητή και διδασκαλίας Κατσίρας Λεωνίδας, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 13, Νομικών- Πολιτικών Επιστημών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
ΚΟΙΝΩΝΙΟΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ 2η Θεματική ενότητα Μεθοδολογία της κοινωνιογλωσσολογίας Διδάσκων: Γιώργος Ανδρουλάκης ΠΤΔΕ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Η διδασκαλία, εκμάθηση, πιστοποίηση της ελληνικής σε ΑμεΑ
Διδακτική της Πληροφορικής
ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.
Τπε και γλώσσα.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Θέματα κοινωνικής γλωσσολογίας
ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ (ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ)
Νεοελληνική Γλώσσα (ΝΠΣ)
ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ
Το μάθημα των “Νέων Ελληνικών” στα ΕΠΑΛ: Ζητήματα διδασκαλίας
Τι σημαίνει «γνωρίζω μια γλώσσα»;;;
ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΠΑΙ 150 Προφορικός και γραπτός λόγος παιδιών προσχολικής ηλικίας
Μοντέλα διδασκαλίας της γλώσσας Σχετίζονται με εκάστοτε θεώρηση και αντίληψη για γλώσσα και παιδαγωγικές και διδακτικές τάσεις που επικρατούν. Η διδακτική.
έκθεση – έκφραση α΄ λυκείου
Η χρήση του Kidspiration στη Διδασκαλία της Ιστορίας
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΙΣΧΥΟΝΤΩΝ Α.Π. ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ Α.Π.
Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Γλωσσική πολυμορφία και γλωσσική διδασκαλία στο Δημοτικό Σχολείο Μάθημα 7: Γλωσσική ποικιλότητα και διδασκαλία Διδάσκουσα: Βασιλάκη Ευγενία ΠΤΔΕ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

μαθησιακοί στόχοι να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές πώς η γλωσσική ποικιλότητα εντός της ίδιας γλώσσας εντάσσεται στη γλωσσική διδασκαλία να έρθουν σε επαφή με τεχνικές ενσωμάτωσης της γλωσσικής ποικιλότητας στη διδασκαλία μέσω ενός παραδείγματος εφαρμογής για την κυπριακή διάλεκτο Λέξεις κλειδιά: γλωσσική ποικιλότητα και γλωσσική διδασκαλία, κυπριακή διάλεκτος

γλωσσική ποικιλία γλωσσικές ποικιλίες με βάση το χρήστη: γεωγραφικές ποικιλίες (διάλεκτοι, ιδιώματα) κοινωνιόλεκτοι (ηλικία, φύλο, μόρφωση, κοινωνική θέση, ιδεολογία, επάγγελμα ή ασχολία) γλωσσικές ποικιλίες με βάση τη χρήση: επίπεδα ύφους ενδοσυστηματική ποικιλία (μιλώ-μιλάω, έρχονταν-ερχόντουσαν, πες το μου-πες μου το κτλ.)

η έννοια της νόρμας (πρότυπη ή επίσημη γλώσσα) νόρμα ή πρότυπη γλώσσα: η μορφή της γλώσσας που προκρίνεται ως υπόδειγμα χρήσης, σε επίπεδο οργανωμένου συνόλου η επίσημη εθνική γλώσσα που καθορίζει και την εκπαιδευτική γλωσσική πολιτική χαρακτηριστικά: κύρος ενοποιητικός χαρακτήρας σταθερότητα και μονιμότητα γραπτός λόγος, τυποποίηση

γλωσσική ποικιλότητα και εκπαίδευση πώς αντιμετωπίζεται η γλωσσική ποικιλότητα από το εκπαιδευτικό σύστημα; συνέπειες διαφορετικά σημεία αφετηρίας για τα παιδιά με γλωσσικές ποικιλίες άλλες από την πρότυπη δυσκολίες στην κατάκτηση της γραφής και της ανάγνωσης χαμηλές σχολικές επιδόσεις

οι στάσεις και η στάση των εκπαιδευτικών αρνητικές αξιολογήσεις της ποικιλίας (κοινωνικός στιγματισμός) επιστημονικά και παιδαγωγικά άστοχες παρεμβάσεις («πες το σωστά», «πες το καλύτερα», «αυτό δεν λέγεται») 

κατευθύνσεις για τη διδασκαλία  αξιοποίηση της γλωσσικής ικανότητας των μαθητών  καλλιέργεια νέων γλωσσικών ικανοτήτων μέσω της καλλιέργειας νέων γλωσσικών μορφών κατάλληλων για εύρος επικοινωνιακών περιστάσεων  καλλιέργεια μεταγλωσσικής ενημερότητας

ένα παράδειγμα διδακτικής παρέμβασης στην Κύπρο (Τσιπλάκου & Χατζηιωάννου 2010) παρέμβαση που εφαρμόστηκε σε τμήμα της Δ΄ Δημοτικού στη Λεμεσό παρουσίαση συστηματικής διαφοροποίησης των δύο ποικιλιών στο επίπεδο της σύνταξης (θέση των εγκλιτικών αντωνυμιών) με τη χρήση μεταγλωσσικής ορολογίας (αντωνυμία, ρήμα) αλλά και κατονομάζοντας τις δύο ποικιλίες και αντιμετωπίζοντάς τες ως συστήματα που μπορεί να περιγραφούν με τους ίδιους γραμματικούς όρους εργασία σε ομάδες για την παραγωγή συνταγών, προφορικών και γραπτών και στις δύο ποικιλίες, με εσωτερικές διαβαθμίσεις ως προς την επισημότητα του ύφους (γραπτή και τηλεοπτική συνταγή στα «καλαμαρίστικα», προφορικές συνταγές στο δημόσιο και ιδιωτικό πεδίο στην κυπριακή)

ένα παράδειγμα διδακτικής παρέμβασης στην Κύπρο (Τσιπλάκου & Χατζηιωάννου 2010) διδακτικοί στόχοι (Τσιπλάκου & Χατζηιωάννου 2010:621) η αύξηση της γλωσσικής ενημερότητας των μαθητών σε σχέση με στοιχεία της κυπριακής μορφολογίας και σύνταξης (μορφολογία και συντακτική θέση των εγκλιτικών αντωνυμιών) ο εντοπισμός των διαφορών με τις αντίστοιχες συντάξεις της κοινής νέας ελληνικής η ενίσχυση της επίγνωσης ότι η γραμματική της διαλέκτου εμφανίζει συστηματικότητα η επαγωγική κατάκτηση των παραπάνω μέσα από ένα δομημένο μοντέλο διδασκαλίας με κέντρο συγκεκριμένο κειμενικό είδος (την προφορική και γραπτή συνταγή) και τις παραλλαγές του η κατανόηση της κειμενικής οργάνωσης του συγκεκριμένου κειμενικού είδους η ενίσχυση της υφολογικής και κοινωνιογλωσσικής ενημερότητας

ένα παράδειγμα διδακτικής παρέμβασης στην Κύπρο (Τσιπλάκου & Χατζηιωάννου 2010) αποτελέσματα παρέμβασης αυξημένη συμμετοχή και ενδιαφέρον εκ μέρους των μαθητών καλή κατανόηση του γραμματικού φαινομένου-στόχου συνειδητοποίηση ότι η κυπριακή διάλεκτος έχει γραμματική αυξημένη κοινωνιογλωσσική / επικοινωνιακή ενημερότητα συσχετισμός περίστασης επικοινωνίας με επιλογές κώδικα μεταγλωσσική πραγμάτευση των διαθέσιμων γλωσσικών επιλογών

Βιβλιογραφία ενότητας Κακριδή, Μ., Δ. Κατή & Β. Νικηφορίδου . 1999. Γλωσσική ποικιλία και σχολική εκπαίδευση. Γλωσσικός Υπολογιστής 1. http://www.komvos.edu.gr/periodiko/periodiko1st/default.htm Κακριδή, Μ. 2000. Νόρμα, γλωσσική ποικιλία και εκπαίδευση. Γλωσσικός Υπολογιστής 2. http://www.komvos.edu.gr/periodiko/periodiko2nd/thematikes/new_print/1/ 1.htm Τσιπλάκου, Σ. & Ξ. Χατζηιωάννου 2010. Η διδασκαλία της γλωσσικής ποικιλότητας: μια διδακτική παρέμβαση. Μελέτες για την Ελληνική Γλώσσα 30. Θεσσαλονίκη: ΙΝΣ. 617-629. http://ins.web.auth.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=522&Ite mid=179&lang=el Φραγκουδάκη, Α. 2003. Γλώσσα του σπιτιού και γλώσσα του σχολείου. Κλειδιά και Αντικλείδια. Εκπαίδευση Μουσουλμανοπαίδων 2002-2004. Αθήνα: ΥΠΕΠΘ- Πανεπιστήμιο Αθηνών. www.kleidiakaiantikleidia.net

δραστηριότητα ενότητας Στα ακόλουθα αποσπάσματα από τη διαδκτική εφαρμογή των Τσιπλάκου & Χατζηιωάννου 2010, εντοπίστε στοιχεία που αναδεικνύουν τη γλωσσική και κοινωνιογλωσσική ενημερότητα των μικρών μαθητών