ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Advertisements

Προληψη καρκινου: ΑλλαγεΣ στο τροπο ζωηΣ απο την παιδικη ηλικια
Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
Πυραμίδα των τροφών.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΕΛΛΗ -ΨΥΧΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Εργασία για > Παπαδοπούλου Νικολέτα ΒΛ2 Σχολικό Έτος:
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ :
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ (Οικιακή Οικονομία)
Μεσογειακή Διατροφή Μαρίνα Πόγκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΛΙΠΗ Οικογενειακή Αγωγή Ι Κατερίνα Καρεκλά.
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου –Σειρά Παρουσίασης-
ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ – ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΑΓΩΝΕΣ
EΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΕΡΟΒΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ.
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΣ Α’
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
ΡΟΦΗΜΑΤΑ ΣΤΟΧΟΙ.Ο Μαθητής να μπορεί 1.Να αναφέρει χώρες που παράγουν καφέ 2.Κατονομάζει διάφορα είδη καφέ,όπως προσφέρονται στη Κυπριακή αγορά 3.Κατονομάζει.
ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Ενότητα 6.1 ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ.
μάθημα 5.10 Διατροφή και Άσκηση
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Πρωτεΐνες & Υδατάνθρακες
Ομάδες Τροφών Ιωάννα & Σταυρούλα.
Βιταμίνες & Οφέλη.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ♪ ΑΦΘΟΝΙΑ ΤΡΟΦΩΝ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (ΦΡΟΥΤΑ,ΛΑΧΑΝΙΚΑ,ΠΑΤΑΤΕΣ,ΟΣΠΡΙΑ) ♪ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ♪ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ.
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ ΣΤOΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ Α ΤΑΞΗ
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Επιμέλεια παρουσίασης Καλοδήμου Ιωάννα
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Μέτρο, ποικιλία , ισορροπία¨ έχει
Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Σχολικό έτος Υπεύθυνοι καθηγητές: ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΣΟΠΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ 3 ος Διαγωνισμός Έφηβου Μεσσήνιου Καταναλωτή.
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
Διατροφική Αγωγή Σταμπουλής Θεόδωρος Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. Υποψήφιος Διδάκτωρ Σ.Ε.Φ.Α.Α. Δ.Π.Θ. ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
 Η χοληστερίνη είναι μια κηρώδης οργανική ουσία που ανήκει στην κατηγορία των στεροειδών λιπιδίων.  Είναι απαραίτητο συστατικό όλων των κυττάρων του.
Πεπτικό σύστημα Από τι αποτελείται το πεπτικό σύστημα;
Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους θεωρεία & Άσκηση Πράξης ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’
Δασκαλάκη Δ. Δέσποινα Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Επ. συνεργάτιδα Medtronic Ηράκλειο, 10/9/2016 Διατροφικές συστάσεις & άσκηση σε ασθενείς με Διαβήτη.
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου -Σειρά Παρουσίασης & Πρόγραμμα Όλη η ερευνητική εργασία βρίσκεται στη σελίδα
Διατροφική Αγωγή ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ - Είναι οργανικές ενώσεις που περιέχονται στα τρόφιμα σε μικρές ποσότητες και δεν συντίθενται στον ανθρώπινο οργανισμό Είναι υπεύθυνες για την.
Κατάρτιση διαιτολογίου
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
ΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Ο αθλητισμός και ψυχική υγεία.
ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Διατροφή και Ασθένειες
Πρωτεΐνες και συμπληρώματα διατροφής
Διατροφή-Διαιτολογία
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
Ομάδες τροφίμων.
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ  ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ

ΧΩΡΙΣ ΤΡΟΦΗ Σε γενικές γραμμές ένας άνθρωπος αντέχει χωρίς νερό 2-3 ημέρες και χωρίς τροφή 30-40 ημέρες Η έλλειψη νερού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην νεφρική λειτουργία ειδικά αν το άτομο είναι ενεργητικό. Όσον αναφορά την έλλειψη τροφής, οι ειδικοί πιστεύουν πως οι γυναίκες μπορούν να επιβιώσουν περισσότερο από τους άντρες καθώς τείνουν να έχουν περισσότερο σωματικό λίπος από ότι μυϊκή μάζα η οποία απαιτεί περισσότερες θερμίδες για να διατηρηθεί.

Μια επαρκής δίαιτα πρέπει να ικανοποιεί τις ενεργειακές απαιτήσεις του σώματος και να παρέχει μια ελάχιστη ποσότητα υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών. Άλατα, βιταμίνες και επαρκή ποσότητα νερού είναι εξίσου σημαντικά.

ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ Επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών είναι απαραίτητη για την διατήρηση της σωστής ισορροπίας αζώτου. Η ελάχιστη απαίτηση για πρωτεΐνη είναι 0,5 g/kg βάρους σώματος την ημέρα(λειτουργικό ελάχιστο). Περίπου το μισό της πρωτεΐνης της τροφής πρέπει να είναι ζωικής προέλευσης για την εξασφάλιση αρκετών σημαντικών αμινοξέων.

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Οι υδατάνθρακες(άμυλο, σάκχαρα, γλυκογόνο) παρέχουν το μεγαλύτερο τμήμα ενεργειακής απαίτησης . Η ενεργειακή προσφορά τους μπορεί να πέσει στο 10% (φυσιολογικά 60%) πριν εμφανιστούν μεταβολικές διαταραχές.

ΛΙΠΟΣ Δεν είναι σημαντικό αν η πρόσληψη λιποδιαλυτών βιταμινών(Ε, D, K και Α) και σημαντικών λιπαρών οξέων(λινολαικό οξύ) επαρκεί.

ΑΛΑΤΑ Μια επαρκή πρόσληψη αλάτων: ασβέστιο 800 mg/ημέρα σίδηρο 10-20 mg/ημέρα ιώδιο 0.15 mg/ημέρα είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία του σώματος.

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Βιταμίνες ( A, B1, B2, B6, B12, C, D2, D3, E, H, K1, K2, φολικό οξύ, νικοτιναμίδιο, παντοθενικό οξύ) είναι συστατικά που παίζουν ζωτικό ρόλο στον μεταβολισμό καθώς το σώμα δεν τα παράγει ή δεν τα παράγει σε επαρκή ποσότητα.

ΠΕΨΗ

ΠΕΨΗ ΠΡΩΤΕΙΝΩΝ

ΠΕΨΗ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ

ΠΕΨΗ ΛΙΠΙΔΙΩΝ

ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ???????? ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΥΣ?? ΚΑΙ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΣΧΗΜΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ????

ΤΡΟΦΕΣ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ Μαύρη σοκολατα: Μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σεροτονίνης(λόγω της σεροτονίνης, της L-τρυπτοφάνης αλλά και των υδατανθράκων). Πρωτεΐνες: Από τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες εκκρίνεται η ντοπαμίνη, μια ορμόνη που μας προκαλεί όμορφα συναισθήματα.

Μπανάνες: Οι μπανάνες περιέχουν ντοπαμίνη, μια φυσική χημική ανταμοιβή που ενισχύει τη διάθεσή. Καφές: Ο καφές ενεργοποιεί ένα μηχανισμό στον εγκέφαλο, που απελευθερώνει BDNF, το οποίο ενεργοποιεί τα βλαστικά κύτταρα του εγκεφάλου και τα μετατρέπει σε νέους νευρώνες, βελτιώνοντας έτσι την υγεία του εγκεφάλου σας.

Βατόμουρα: Οι ανθοκυανίνες είναι οι χρωστικές ουσίες που δίνουν στα βατόμουρα βαθύ χρώμα τους. Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν τον εγκέφαλο να παράγει ντοπαμίνη. Ψάρια: Έρευνες έχουν δείξει πως τα ωμέγα-3 λιπαρά λειτουργούν ακριβώς όπως και τα αντικαταθλιπτικά στην πρόληψη των σημαδιών της κατάθλιψης.

ΤΡΟΦΕΣ ΤΗΣ ΛΥΠΗΣ Ζάχαρη: Η ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα , το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε εναλλαγές της διάθεσης. Γλουτένη: Ένας μηχανισμός που μπορεί να βοηθήσει να εξηγήσει τη μυστηριώδη σχέση μεταξύ σιτάρι και τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι το γεγονός ότι το σιτάρι αναστέλλει την παραγωγή της σεροτονίνης .

Επεξεργασμένα τρόφιμα: Εκτός από τη ζάχαρη και γλουτένη , μπορούν επίσης να περιέχουν τρανς λιπαρά , τεχνητά χρώματα , το όξινο γλουταμινικό νάτριο ( MSG ) , τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και άλλα συνθετικά συστατικά που συνδέονται με την ευερεθιστότητα και κακή διάθεση.

Αν σήμερα καταναλώσουμε φρέσκα φρούτα, τότε η βιταμίνη C θα γίνει σύμμαχος στην προσπάθεια του οργανισμού μας απέναντι στις διάφορες λοιμώξεις. Αν σήμερα καταναλώσουμε επαρκή πρωτεΐνη, τότε την επόμενη μέρα θα γίνει πλήρης αποκατάσταση των φθαρμένων ιστών, ενώ αν καταναλώσουμε περισσότερη από αυτή που χρειαζόμαστε, θα ξυπνήσουμε με περισσότερο αποθηκευμένο λίπος μέσα στο σώμα μας.

Αν προσθέσουμε δυο με τρεις κουταλιές ωμό ελαιόλαδο στο φαγητό μας, η καρδιά μας θα εργάζεται καλύτερα και ο νους μας θα λειτουργεί γρηγορότερα. Αν έχουμε καθημερινά δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια στη διατροφή μας, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β θα βοηθήσουν το σώμα μας να είναι πιο δραστήριο και το νευρικό μας σύστημα σε πλήρη διαύγεια και ετοιμότητα. Αν οτιδήποτε φάμε σήμερα είναι όσο το δυνατόν πιο φρέσκο, πιο ζωντανό και πιο κοντά στη φυσική του πηγή προέλευσης, χωρίς πρόσθετα χημικά και συντηρητικά, τότε σίγουρα αυτό θα αντανακλάται θετικά στη διάθεσή μας, στις δυνάμεις μας, στη διανοητική ευεξία μας και στη άριστη φυσική μας κατάσταση.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ http://www.news-medical.net/health/Lipid-Metabolism-(Greek).aspx http://www.eufic.org/article/el/page/BARCHIVE/expid/The-Basics-Proteins_greek/ http://www.clickatlife.gr/euzoia/story/9098 http://www.webmd.com/food-recipes/features/how-food-affects-your-moods http://www.mayoclinic.org/healthy-living/nutrition-and-healthy-eating/expert-blog/food-and-mood/bgp-20056183 http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/01/02/food-affects-mood.aspx http://www.actionondepression.org/information/depression/treating-depression/lifestyle-changes/food-and-mood http://edition.cnn.com/2013/11/26/health/upwave-food-mood/ https://www.stavrolexaonline.gr/did-you-know/poso-antexei-o-anthrwpos-xwris-nero-kai-trofi/ http://www.carbsmart.com/pdigestion.html