ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εργασία Βιολογίας Από: Ραφτοπούλου Μαρία
Advertisements

Διατροφή και υγεία.
Προληψη καρκινου: ΑλλαγεΣ στο τροπο ζωηΣ απο την παιδικη ηλικια
Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Για να διατηρηθεί ο άνθρωπος σε καλή φυσική κατάσταση και να αποφύγει σοβαρές διαταραχές στην υγεία του, χρειάζονται ορισμένες βασικές.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΕΛΛΗ -ΨΥΧΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Εργασία για > Παπαδοπούλου Νικολέτα ΒΛ2 Σχολικό Έτος:
Διατροφή και υγεία «Οι κακοί ζουν για να τρώνε και να πίνουν, ενώ οι καλοί τρώνε και πίνουν για να ζήσουν» ΣΩΚΡΑΤΗΣ.
Μεσογειακή Διατροφή Εκδήλωση «Μεσογειακό γεύμα»
Υδατάνθρακες.
ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ: ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΓΓΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α’
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ (ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ)
ΔΙΑIΤΑ ΣΤΗ ΣΦΠΚ.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Υδατάνθρακες & Διατροφή
Ενότητα 4.1 ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ.
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Από: ΒΕΡΩΝΗ ΕΙΡΗΝΗ.
ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
Η ανάπτυξη και η καλή διατήρηση του ανθρώπινου οργανισμού εξαρτάται από την ποιότητα, την ποικιλία και την ποσότητα των θρεπτικών ουσιών που παίρνει.
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Ενότητα 1.1 Νερό.
Ομάδες Τροφών Ιωάννα & Σταυρούλα.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου
ΝΑΤΡΙΟ (Να). ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ Η κυριότερη πηγή Να είναι το επιτραπέζιο αλάτι Προσοχή χρειάζεται η χρησιμοποίηση των επεξεργασμένων τροφίμων και κονσερβών.
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ ΣΤOΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
ΦΩΣΦΟΡΟΣ (Ρ).
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S
ΑΝΑΓΚΕΣ-ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S Ph.D., C.S.C.S MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING.
ΚΑΡΝΙΤΙΝΗ.
ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ Σχολικό έτος :
Αγωγή υγείας Μεσογειακή Διατροφή Ενότητα 3.8
Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Σχολικό έτος Υπεύθυνοι καθηγητές: ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΣΟΠΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
Λίπη και έλαια Παπαηλιού Άννα.
 Η χοληστερίνη είναι μια κηρώδης οργανική ουσία που ανήκει στην κατηγορία των στεροειδών λιπιδίων.  Είναι απαραίτητο συστατικό όλων των κυττάρων του.
ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους θεωρεία & Άσκηση Πράξης ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
1 Υδατάνθρακες και Φυτικές Ίνες. Τ Ι ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ; Είναι ενώσεις ευρύτατα διαδεδομένες στη φύση με σημαντικό δομικό και λειτουργικό ρόλο Χημικά:
C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration.
Ανόργανη και Οργανική Χημεία (Θ) Ενότητα 20: Υδατάνθρακες Σπύρος Παπαγεωργίου, Χημικός MSc, Καθηγητής Εφαρμογών Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας Ανοικτά.
Δασκαλάκη Δ. Δέσποινα Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Επ. συνεργάτιδα Medtronic Ηράκλειο, 10/9/2016 Διατροφικές συστάσεις & άσκηση σε ασθενείς με Διαβήτη.
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΓΟΥΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ Ως φυτοφάγος χαρακτηρίζεται εκείνος που συνειδητά έχει αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο την κατανάλωση.
Αποστολίδου Ευτέρπη Φυσιολογία Νοέμβριος 2013
Κατερίνα Τσιαδήμου Αρετή Παρδή Διονύσης Καραγιάννης Ζωή Γκιόζη
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
Κατάρτιση διαιτολογίου
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
Μεταβολικές διαδικασίες
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Διατροφή γυναίκας, παιδιού
Πρόσληψη ουσιών και πέψη στον άνθρωπο
Διατροφή και Ασθένειες
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
Ορθόδοξη Χριστιανική Διατροφή
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ  ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S

Οι υδατάνθρακες που περιέχονται στις τροφές δεν είναι αυστηρά αναγκαίοι γιατί μερικά αμινοξέα και η γλυκερόλη των τριγλυκεριδίων μπορούν να μετατραπούν σε γλυκόζη. Η απώλεια τους προκαλεί οξοναιμία και συνεπάγεται υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνών του σώματος Καθημερινή λήψη 150-250 γραμμάρια προλαμβάνει τα προηγούμενα φαινόμενα

Κατηγορίες Υδατανθράκων Απλοί υδατάνθρακες (σάκχαρα) Σύνθετοι υδατάνθρακες (άμυλο και φυτικές ίνες)

Σάκχαρα Μονοσακχαρίτες (γλυκόζη και φρουκτόζη) Δισακχαρίτες (σακχαρόζη, μαλτόζη, λακτόζη) Κυριότερο σάκχαρο στη δίαιτα δυτικού τύπου είναι η σακχαρόζη ή η κοινή επιτραπέζια ζάχαρη Σιρόπια καλαμποκιού

Σάκχαρα Προϊόντα Πέψης Διαιτητικές πηγές Μονοσακχαρίτες Γλυκόζη Φρούτα Φρουκτόζη Μέλι, σιρόπι καλαμποκιού Δισακχαρίτες Σακχαρόζη Γλυκόζη, φρουκτόζη Λακτόζη Γλυκόζη, γαλακτόζη Γάλα Μαλτόζη Μπύρα

Γλυκαντική ουσία Σχετική γλυκύτητα Νατριούχος σακχαρίνη 200-700 Ασπαρτάμη 100-200 Κυκλαμικά 30-80 Φρουκτόζη 1,1-1,7 Σακχαρόζη 1,0 (πρότυπο) Γλυκερίνη 0,8-1,0 Γλυκόνη, Γλυκίνη 0,5-1,0 Γαλακτόζη, μανιτόλη, μαλτόζη, σορβιτόλη, 0,5-0,8 Λακτόζη 0,3-0,6

Επιδράσεις στην υγεία Τα σάκχαρα στερούνται σχεδόν παντελώς απαραίτητων θρεπτικών ουσιών και έτσι συνεισφέρουν «κενές θερμίδες» στη δίαιτα. Υψηλή συχνότητα τερηδόνας Χρόνιες παθήσεις: καρδιοπάθειες, διαβήτης, παχυσαρκία

Φρουκτόζη Απορροφάται βραδύτερα από τη γλυκόζη και χρησιμοποιείται γρηγορότερα από τους ιστούς Η φρουκτόζη των τροφών δεν προκαλεί μεγάλη αύξηση της γλυκόζης και της ινσουλίνης στο αίμα Η ινσουλίνη δεν είναι απαραίτητη για την είσοδο της φρουκτόζης στα κύτταρα. Μικρότερες απαιτούμενες ποσότητες επειδή έχει μεγάλη γλυκαντική ικανότητα Εναλλακτική λύση σε σχέση με τη σακχαρόζη για ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη

Προβλήματα από τη λήψη φρουκτόζης Ενδοφλέβια λήψη φρουκτόζης εξαντλεί το ΑΤΡ του ήπατος, και τα επίπεδα των φωσφορικών για τη δημιουργία του φρουκτοζο-1-φωσφορικού οξέος Αυξάνει την αποικοδόμηση του ΑΜΡ (αυξάνοντας την παραγωγή ουρικού οξέος) Αυξάνει τα επίπεδα του γαλακτικού οξέος του ορού (προκαλώντας ανταγωνισμό στους μηχανισμούς έκκρισης του νεφρού και επιπλέον αυξήσεις των συγκεντρώσεων ουρικού οξέος στον ορό) Προκαλεί πτώση του RNA και της πρωτεϊνικής σύνθεσης (λόγω εξάντλησης του ΑΤΡ)

Προβλήματα από τη λήψη φρουκτόζης Δίαιτες υψηλές σε σακχαρόζη (άρα και σε φρουκτόζη) μειώνουν την ευαισθησία των υποδοχέων ινσουλίνης και τη σύνδεση της Ίσως αυξάνουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης στον όρό Τα προηγούμενα αποτελέσματα είναι περισσότερο έκδηλα σε ενδοφλέβια χορήγηση φρουκτόζης, γι’ αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε παρεντερικά διαλύματα τροφών

Κληρονομική δυσανοχή φρουκτόζης Άτομα τα οποία έχουν έλλειψη στην αλδολάση που μεταβολίζει το φρουκτοζο-1-φωσφορικό οξύ πρέπει να αποφεύγουν να προσλαμβάνουν σακχαρόζη και φρουκτόζη Η αυξημένη συσσώρευση σε φρουκτοζο-1-φωσφορικό οξύ προκαλεί κοιλιακό πόνο, εμετό, και υπογλυκαιμία Παρατεταμένη έκθεση σε διαιτητική φρουκτόζη (ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα) προκαλεί διόγκωση του ήπατος, προβλήματα στα νεφρά και επιβράδυνση ανάπτυξης Τα συγκεκριμένα άτομα παρουσιάζουν χαμηλή συχνότητα τερηδόνας

Σύνθετοι υδατάνθρακες (άμυλο) Οι δίαιτες που περιέχουν μεγάλη αναλογία ενέργειας με τη μορφή αμυλούχων τροφών (π.χ. σιτάρι, ρύζι, πατάτες, φασόλια) σχετίζονται με χαμηλή συχνότητα εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, θεωρούνται πολύ υγιεινές και συνιστώνται ανεπιφύλακτα

Σύνθετοι υδατάνθρακες (άμυλο) Όταν οι αμυλούχες τροφές είναι ακατέργαστες προσφέρουν σε αφθονία, βιταμίνες, μεταλλικά άλατα και φυτικές ίνες, αλλά η ενέργεια που περιέχουν είναι σχετικά χαμηλή

Σύνθετοι υδατάνθρακες (φυτικές ίνες) Αναφέρονται στα τοιχώματα του φυτικού κυττάρου (π.χ. κυτταρίνη, λιγνίνη, κόμμι, πηκτίνη) που δεν υπόκεινται σε πέψη από τα ανθρώπινα εντερικά ένζυμα. Προσδίδουν στη δίαιτα όγκο, απορροφούν νερό μέσα στο έντερο και παράγουν μαλακότερα κόπρανα και σε μεγαλύτερη ποσότητα, που αποβάλλονται εύκολα

Σύνθετοι υδατάνθρακες (φυτικές ίνες) Επιδημιολογικές μελέτες συσχετίζουν τις δίαιτες που περιέχουν μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών με χαμηλή συχνότητα εκκολπωμάτωσης του εντέρου, καρκίνου του παχέος εντέρου και άλλων ασθενειών του πεπτικού συστήματος Μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στον ορό Μειώνουν σημαντικά το σάκχαρο και την ινσουλίνη στο αίμα ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη

Πόσες φυτικές ίνες (Φ.Ι.) χρειαζόμαστε 20-35 γραμ./ημέρα Τυπική Αμερικάνικη διατροφή = 16 γραμ./ημέρα Οι άνδρες προσλαμβάνουν μεγαλύτερη ποσότητα λόγω μεγαλύτερης πρόσληψης θερμίδων.

Αδιάλυτες Φ.Ι.: Φ.Ι.που δεν διαλύονται στο νερό και δεν μεταβολίζονται από βακτηρίδια στο παχύ έντερο (cellulose- structural part of plants, hemicellulose-πυτιρούχες Φ.Ι. και lignins). Διαλυτές Φ.Ι.: Φ.Ι. που είτε διαλύονται ή διογκώνονται στο νερό και μεταβολίζονται από βακτηρίδια ζύμωση στο παχύ έντερο (Pectins, gums, mucilages-around and inside plant cells).

Φρούτα, λαχανικά, φασόλια, μαύρο ή πολύσπορο ψωμί (ακατέργαστα προϊόντα). Συνιστάται η πρόσληψη νερού με την κατανάλωση τροφών που περιέχουν φυτικές ίνες επειδή αυτές προσκολλούνται στο νερό και απορροφούνται πιο γρήγορα.

Θετικές επιδράσεις των Φ.Ι. στην υγεία Λόγω απορρόφησης του νερού και διατήρησης του στο έντερο οι Φ.Ι. μπορούν και αυξάνουν τον όγκο και μαλακώνουν τα κόπρανα με αποτέλεσμα την πιο γρήγορη απομάκρυνση των. Το μεγαλύτερο μέγεθος των κοπράνων διεγείρει τους μύες του εντερικού τοιχώματος, προάγουν την περισταλτική κίνηση και επομένως απαιτείται μικρότερη πίεση για την αποβολή των. Μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης δυσκοιλιότητας και εμφάνισης αιμορροΐδων.

Πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου (κόλον) Δεύτερος σε συχνότητα και θνησιμότητα καρκίνος, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, στις Η.Π.Α. Χαμηλή πρόσληψη ακατέργαστων προϊόντων, φρούτων, λαχανικών και Υψηλή πρόσληψη λίπους, κρέατος, και θερμίδων αποτελούν κύριους προδιαθεσικούς παράγοντες. -Φυσική δραστηριότητα, - vit C,D, + αλκοόλ (>ποτά/ημέρα), -φυλικό οξύ, -Ca++

Σε ανθρώπινες μελέτες που έγιναν, φαίνεται πως η πρόσληψη Φ. Ι Σε ανθρώπινες μελέτες που έγιναν, φαίνεται πως η πρόσληψη Φ.Ι. διαμέσου της διατροφής από φρούτα κα λαχανικά (vit C, καροτονοειδή) ή η μείωση της πρόσληψης λίπους και κρέατος είναι περισσότερο αποτελεσματική από τη λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων (4 χρόνια μελέτη).

Πιθανός τρόπος πρόληψης Τα καρκινογόνα σωματίδια στον εντερικό σωλήνα αραιώνονται από τα υγρά που προσκολλούνται στις Φ.Ι., ενώνονται με αυτές και αποβάλλονται πιο γρήγορα, αφού οι Φ.Ι. προάγουν την γρήγορη δίοδο των κοπράνων από των εντερικό σωλήνα. Πρόληψη καρκίνου του εντέρου από Φ.Ι. σε πειραματόζωα.

Φ.Ι. και χοληστερόλη Υδατοδιαλυτές Φ.Ι. σε μεγάλες ποσότητες (25-50 γραμ./ημέρα-80-100 γραμ. κουάκερ, 150 γραμ. φασόλια) μπορούν να μειώσουν την ολική χοληστερόλη και την LDL. To αποτέλεσμα επέρχεται μερικώς από την αναστολή της ανακύκλωσης της χολής. Τα χολικά οξέα τα οποία παράγοντα από χοληστερόλη, μεταφέρονται στα κόπρανα και αποβάλλονται. Παραγωγή βραχέων Λ.Ο. (<6 C) τα οποία μπορεί απευθείας να μειώσουν τη σύνθεση χοληστερόλης από το ήπαρ.

Προβλήματα από την πρόσληψη Φ.Ι. Μεγάλη πρόσληψη Φ.Ι. (60 γραμ./ημέρα) χωρίς την ταυτόχρονη αυξημένη πρόσληψη υγρών μπορεί να οδηγήσει σε σκληρά και δύσκολο να αφοδευτούν κόπρανα. Προσκόλληση ανόργανων στοιχείων (Ca++, Zn+, Fe++) και αποβολή τους. Αυξάνει το αίσθημα κορεσμού στα παιδιά (εξαιτίας του μεγάλου όγκου τροφών) με αποτέλεσμα να είναι χαμηλή η πρόσληψη ενέργειας.

Εκκολπωμάτωση συμβαίνει κατά 50% σε ηλικιωμένα άτομα και πολύ σπάνια στις αναπτυσσόμενες χώρες. Σε περίπτωση που οι εκκολπωματικοί ασκοί γεμίσουν τροφή (ξηροί καρποί, σπόροι), τότε βακτηρίδια μπορεί να την χρησιμοποιήσουν για ενέργεια και δημιουργούνται αέρια. Συνιστάται η χρήση αντιβιοτικών μέχρι να υποχωρήσει η δραστηριότητα των βακτηριδίων και αυξημένη πρόσληψη Φ.Ι.

Βιβλιογραφία Marion Nestle. Διατροφή στην κλινική πράξη, Σελ. 16-20.