ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
39ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών
Advertisements

Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Ισορροπημένη διατροφή
ΠΡΩΙΝΟ : Το πρώτο γεύμα της ημέρας
Πυραμίδα των τροφών.
Εβδομάδα Υγιεινής Διατροφής
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
Διατροφή στην αρχαία Ελλάδα
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.
ΕΝΙΑΙΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΨΙΟΥΣ
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΕΛΛΗ -ΨΥΧΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Εργασία για > Παπαδοπούλου Νικολέτα ΒΛ2 Σχολικό Έτος:
Διατροφή και υγεία «Οι κακοί ζουν για να τρώνε και να πίνουν, ενώ οι καλοί τρώνε και πίνουν για να ζήσουν» ΣΩΚΡΑΤΗΣ.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με θέμα: <<Μεσογειακή Διατροφή>>
Project με θέμα: Υγιεινή διατροφή, Αθλητισμός και παχυσαρκία
Η δική μας έρευνα για τη διατροφή
Μεσογειακή Διατροφή Εκδήλωση «Μεσογειακό γεύμα»
Μεσογειακή Διατροφή Μαρίνα Πόγκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Β΄ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΑΧΩΝΙΟΥ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ « ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
Τα μυστικα της υγειασ… για μικρουσ μαθητεσ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
τρώω καλύτερα ζω καλύτερα
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Δημοτικό Σχολείο Δρεπάνου
Διατροφικές συνήθειες των νέων και Μεσογειακή Διατροφή
Καλημέρα στην ζωή με … υγιεινό πρόγευμα!
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
Ομάδες τροφών Ιουστίνη.
Ομάδες Τροφών Ακραμ.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔιατροφικεΣ συνηθειεσ
Ομάδες Τροφών Ιωάννα & Σταυρούλα.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Ο Φαγανούλης στη χώρα της κρίσης»
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ομάδες τροφών Παναγιώτα & Ζαχαρούλα.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
ΠΑΙΔΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Όπως όλοι ξέρουμε, πολλοί άνθρωποι έχουν πρόβλημα με την υγεία τους. Έχετε σκεφτεί τι φταίει γι' αυτό; Μερικές φορές δεν έχουμε καλή διάθεση.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Είμαστε ό,τι τρώμε»
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Ομάδα 1 ΡΟΥΣΣΟΥ ΕΛΕΟΝΩΡΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
Συνιστώμενες Διατροφικές Οδηγίες για τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους Μπίλιου Διαμάντω Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Εξειδικευμένη στις Διατροφικές.
Όλα για την υγεία μου Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό. Ο οργανισμός για να λειτουργήσει καλά, χρειάζεται ενέργεια. Για τον.
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Επιμέλεια παρουσίασης Καλοδήμου Ιωάννα
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Μέτρο, ποικιλία , ισορροπία¨ έχει
Τρέφομαι σωστά… μεγαλώνω σωστά
Παρουσίαση Πρακτικής στην Κοινότητα (Α’ Εξάμηνο) Ιδιωτικό Διαιτολογικό Γραφείο Α. Παπαλαζάρου Γκίκας Κωνσταντίνος Α.Μ.:
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ 3 ος Διαγωνισμός Έφηβου Μεσσήνιου Καταναλωτή.
Υγιεινή διατροφή: Είμαστε ό,τι τρώμε. Μια εργασία των μαθητών της Β΄ τάξης.
Πεπτικό σύστημα Από τι αποτελείται το πεπτικό σύστημα;
ΑΠΟ ΤΙ ΕΙΣΑΙ ΦΑΓΗΤΑΚΙ; Κουτσομήτρου Θεοδώρα 2 ο Γυμνάσιο Καλαμάτας 2014.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Κατάρτιση διαιτολογίου
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Η ελληνική κουζίνα και τα οφέλη της
ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ THE DIGESTIVE SYSTEM
ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΕΙΟ: 2ο Γυμνάσιο Μετaμόρφωσης
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
Πρακτική στη Κοινότητα
ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ εργασια στο μαθημα της οικιακησ οικονομιασ τμημα : α1 δημητρα βλαχιωτη ολγα βογκλη σοφια ανδρικοπουλου δημητρα δενδρινελλη.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ PROJECT(BΠ1) 1 1 1

Κωνσταντίνου Γιώργος Β2 Σισμανίδης Στέφανος Β3 Βελλολάρι Ντόναλτ Β4 ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ Ευαγγελίδης Πέτρος Β4 Κωνσταντίνου Γιώργος Β2 Σισμανίδης Στέφανος Β3 Βελλολάρι Ντόναλτ Β4 Λυκοπούλου Σοφία Β4 3 3

Γραμματόπουλος Κώστας Β1 Καραγκεζίδου Μαρία Β4 Παπαδοπούλου Σοφία Β3 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ Φαντίδης Ραφαήλ Β5 Γραμματόπουλος Κώστας Β1 Καραγκεζίδου Μαρία Β4 Παπαδοπούλου Σοφία Β3 4 4

Στεργίου Άννα Β4 Φωτιάδου Περσεφόνη Β3 Καρακάση Φρειδερίκη Β2 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Στεργίου Άννα Β4 Φωτιάδου Περσεφόνη Β3 Καρακάση Φρειδερίκη Β2 Καραδάκη Χρύσα Β2 Νικολαϊδου Μαρία Β2 5 5

ΣΕΝΑΡΙΟ-ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ-ΘΕΑΤΡΟΥ Γιαννάκη Νικολέτα Β1 Γουδέλη Δέσποινα Β1 Κεμανετζίδου Μελίνα Β1 6 6

Γραμματόπουλος Κώστας Β1 Καραδάκη Χρύσα Β2 ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Καρακάση Φρειδερίκη Β2 Γραμματόπουλος Κώστας Β1 Καραδάκη Χρύσα Β2 7 7

Ο αρχικός σκοπός της έρευνας και γενικότερες πτυχές της είναι: Ο αρχικός σκοπός της έρευνας και γενικότερες πτυχές της είναι: • Να διεξαχθεί μια γενική διερεύνηση και τεκμηρίωση της σημασίας της υγιεινής διατροφής. • Ποιες είναι οι θετικές και ποιες οι αρνητικές συνέπειες για το άτομο (ποιότητα- ποσότητα τροφών, διατροφική πυραμίδα, φυσική και πνευματική υγεία). • Να αναγνωριστεί η αξία της Μεσογειακής διατροφής. 8

Θεωρητικό Υπόβαθρο Περιεχόμενα. 1.Τι σημαίνει υγιεινή διατροφή 2.Μεσογειακή Διατροφή 3.Θετικές και αρνητικές συνέπειες της διατροφής 4.Διατροφικές συνήθειες του λαού μας 5.Ελληνική παραδοσιακή Διατροφή 6.Ελληνική κουζίνα, η πιο υγιεινή 7.Η Δίαιτα του μαθητή 8.Η διατροφή των παιδιών στο σχολείο 9.Ξέρουμε τι τρώμε; 10.Βιβλιογραφία 9

10 10

11 11

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ 2 ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΩΡΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟ: Κο ΠΕΡΠΕΡΙΔΗ ΙΟΡΔΑΝΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ 2 ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΩΡΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΒΙΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ: Κα ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ «ΥΓΙΕΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ» ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΥΓΙΕΙΝΩΝ ΕΔΕΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΥΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ 17

1) Τα κορίτσια είναι αυτά τα οποία δεν τρώνε πρωινό 2) Οι περισσότεροι μαθητές τρώνε στο σχολείο (περαιτέρω διερεύνηση για το τι τρώνε 3) Τοστ και πενιρλί προτιμάνε οι περισσότεροι (μη σωστός τρόπος επιλογής 4) Οι περισσότεροι απαντήσανε όχι (το κυλικείο του σχολείου δεν διαθέτει υγιεινές τροφές) 5) Οι περισσότεροι καταναλώνουν μικρό αριθμό γευμάτων ημερήσιως(2-3) 6) Οι περισσότεροι απαντήσανε προτιμάνε το σπιτικό φαγητό. Λόγω της κρίσης υπάρχει προτίμηση στο σπιτικό φαγητό 7) Οι περισσότεροι 81% συμπεριλαμβάνει τα γαλακτοκομικά στην διατροφή τους. 18

8) Οι περισσότεροι 64-70% προτιμάνε το άσπρο ψωμί. 9) Ένα 40% επιλέγει να επιβαρύνει τον οργανισμό του με βάσει τον αριθμό των γευμάτων (2-3) είναι μικρό με αποτέλεσμα την συσσώρευση λίπους 10) Οι περισσότεροι μαθητές στην διατροφή τους συμπεριλαμβάνουν κατά 65% τα γλύκα 11) Η πλειοψηφία προτιμάνε και τα δύο( αγοραστά-σπιτικά) με έναν αυξημένο αριθμό από το δείγμα να προτιμάν τα αγοραστά 12) Οι μαθητές σπάνια τρώνε φρούτα, αν και επιθυμούν να το έχουν στην διατροφή τους δεν το καταναλώνουν 13) Οι μαθητές αντί να τρώνε φρούτα επιθυμούν να πίνουν φυσικό χυμό 19

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

1)Το κυλικείο θα πρέπει να διαθέτει και υγιεινές τροφές (φρούτα, γάλα, δημητριακά και φυσικούς χυμούς) 2)Οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν περισσότερα γεύματα ημερησίως, πάνω από πέντε. 3) Θα πρέπει να επιλέγουν ψωμί ολικής αλέσεως και πολύσπορο ψωμί. 4) Θα πρέπει να προτιμούν να τρώνε βραδινό πριν τις 21:00 , για να μην επιβαρύνουν τον οργανισμό τους 5) Να προτιμούν αντί για τυποποιημένα γλύκα τα σπιτικά γλύκα , τη μαύρη σοκολάτα και το μέλι

6)Σε καθημερινή βάση θα πρέπει οι μαθητές να τρώνε φρούτα 6)Σε καθημερινή βάση θα πρέπει οι μαθητές να τρώνε φρούτα. Αποφεύγουμε τα γλυκά του εμπορίου και μάλιστα αυτά που είναι συσκευασμένα διότι έχουν χημικά πρόσθετα (χρωστικές και τα συντηρητικά) 7) Θα πρέπει οι μαθητές να αντικαταστήσουν το κρέας με ψαρικά, τα οποία είναι πλούσια σε λιπαρά Ω3 ( σαρδέλα, σκουμπρί, σολομό) και να προτιμούν το λευκό από το κόκκινο κρέας (κουνέλι, κοτόπουλο) 8. Αποστροφή από τα αλκοολούχα ποτά γιατί επιφέρουν εθισμό και καταστρέφουν ζωτικά όργανα (πάγκρεας, σηκωτή, μνήμη). 9. Στην ηλικία που βρίσκονται οι μαθητές δεν είναι σωστό να ακολουθούν δίαιτες, γιατί ακόμα αναπτύσσεται ο οργανισμός τους. 10. Όλες τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία θα πρέπει να λαμβάνονται από τις τροφές.

11. Στη διατροφή μας θα πρέπει να συμπεριλάβουμε τα ψάρια. 12. Θα πρέπει να επιλέγουμε ανάλατα τα φαγητά μας και αν χρησιμοποιούμε αλάτι, να είναι αλάτι Ιμαλάϊων. (το φυσικό αλάτι Ιμαλάϊων, περιέχει 84 μεταλλικά στοιχεία, αλκαλοποιεί το ΠΓ του οργανισμού με αποτέλεσμα την καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών, την απομάκρυνση των τοξινών και την ρύθμιση της πίεσης). 13. Θα πρέπει να επιλέγουμε καλύτερους τρόπους για να μαγειρεύουμε (ψητά, βραστά, στον ατμό) και όχι τηγανιτά.

ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ & ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η Επικοινωνία καθηγητή - μαθητή ήταν περισσότερο αμφίδρομη και λιγότερο μονοδρομική. Ο ατομικισμός και ο ανταγωνισμός παραμερίστηκαν και τη θέση τους πήρε ο συνεργατικός τρόπο οργάνωσης του μαθήματος. Με την από κοινού εργασία πάνω στο θέμα της διατροφής προωθήθηκε η ατομική μάθηση μέσω των συνεργατικών διεργασιών. Η ομαδική μάθηση των υποομάδων και της ομάδας ως τμήμα, λειτούργησε άψογα και με σημαντικές μαθησιακές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μαθητών Ο ενεργό διάλογος μεταξύ μαθητών – καθηγητή και ειδικών βοήθησε στο να κατανοηθούν αλλά και να χρησιμοποιήσουν έννοιες και τεχνικές απαραίτητες για την υλοποίηση της εργασίας, αλλά και την καλύτερη αντίληψη σχετικά με το θέμα.

Προβλήματα Η έλλειψη πόρων (χρημάτων) για την αγορά πρώτων υλών, με σκοπό τη δημιουργία προϊόντων υγιεινής διατροφής. Η πίεση του χρόνου για την παρουσίαση δε μας επέτρεψε να μεγαλώσουμε τη χρονική διάρκεια του θεατρικού Η υλικοτεχνική υποδομή του σχολείου μας δε μας επέτρεψε να χρησιμοποιήσουμε για περισσότερες ώρες την αίθουσα πληροφορικής και προβολών για τη δημιουργία ταινίας καρτούν με τον Αστεριξ και Οβελιξ ως μαθητές υγιεινής διατροφής. Η αρνητική οικονομική κατάσταση της εποχής δε μας επέτρεψε να πραγματοποιήσουμε διδακτικές επισκέψεις όπως αρχικά είχαμε σχεδιάσει.