ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εργασία Βιολογίας Από: Ραφτοπούλου Μαρία
Advertisements

Προληψη καρκινου: ΑλλαγεΣ στο τροπο ζωηΣ απο την παιδικη ηλικια
Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Χοληστερόλη.
Τι είναι χοληστερόλη; Λιπίδιο->παράγεται στον οργανισμό μας από το συκώτι. Αποτελεί δομικό συστατικό όλων των κυττάρων του οργανισμού. Χρησιμοποιείται.
ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
Η διατροφική αξία του σταφυλιού και των προϊόντων του
Διατροφή και υγεία «Οι κακοί ζουν για να τρώνε και να πίνουν, ενώ οι καλοί τρώνε και πίνουν για να ζήσουν» ΣΩΚΡΑΤΗΣ.
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ (ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ)
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
Εργασία Οικιακής Οικονομίας με θέμα: ΥΠΕΡΒΙΤΑΜΙΝΩΣΗ&ΥΠΟΒΙΤΑΜΙΝΩΣΗ.
ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΤ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ.
ΔΕΫΔΡΟΕΠΙΑΝΔΡΟΣΤΕΡΟΝΗ (DHEA)
Ground Ivy (Γλήχωμα).
Βιταμίνη Β12 Η βιταμίνη Β12 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη του Β συμπλέγματος βιταμινών. Είναι απαραίτητη για την παραγωγή των ερυθρών και των λευκών.
ΧΟΝΔΡΟΪΤΙΝΗ.
ΦΩΣΦΑΤΙΔΥΛΟΣΕΡΙΝΗ.
ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΣΠΟΡΟΥ ΣΤΑΦΥΛΙΟΥ
ΧΛΩΡΕΛΛΑ.
GINSENG. Το ginseng είναι η αποξηραμένη ρίζα του φυτού Panax ginseng. Υπάρχουν οχτώ είδη του γένους Panax που καλλιεργούνται στα κεντρικά Ιμαλάια, Κίνα,
Ενότητα 5.5 Διαιτητικές ή φυτικές ίνες ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑ.
Ginger (Πιπερόριζα).
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε.
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
Elder (σαμπούκος).
ΚΑΡΟΤΕΝΟΕΙΔΗ. Είναι φυσικές χρωστικές ουσίες που βρίσκονται στα φυτά, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων και λαχανικών, οι οποίες τους δίνουν το λαμπερό.
ΚΑΛΙΟ (Κ).
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ.
σ-ΑΔΕΝΟΣΥΛΟΜΕΘΕΙΟΝΙΝΗ
ΟΚΤΑΚΟΣΑΝΟΛΗ.
Hawthorn (Κράταιγος ο οξυάκανθος)
ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ
Agnus Castus (Άγνος ο αγνός)
ΧΟΝΔΡΟΣ ΚΑΡΧΑΡΙΑ.
ΛΙΝΕΛΑΙΟ.
GINKGO BILOBA.
ΜΕΛΑΤΟΝΙΝΗ.
ΓΛΥΚΟΖΑΜΙΝΗ.
Alfαlfα (Μηδική).
ΧΙΤΟΣΑΝΗ.
ΕΛΑΙΟ ΗΡΑΝΘΕΜΟΥ Ή ΠΡΙΜΟΥΛΑΣ (EVENING PRIMROSE OIL)
Ν-ΑΚΕΤΥΛΚΥΣΤΕΪΝΗ. Η Ν-ακετυλκυστεϊνη (NAC) είναι ένα παράγωγο του αμινοξέος L-κυστεΐνη. Είναι πηγή σουλφυδρυλικών ομάδων και γι’αυτό μπορεί να διεγείρει.
Γ-ΟΡΥΖΑΝΟΛΗ.
Euphorbia (Ευφόρβια). Η euphorbia (Euphorbia hirta L.), γνωστή στην Ελλάδα ως ευφόρβια ή κοινώς γαλατσίδα, ανήκει στην οικογένεια των Εuphorbiaceae. Περιέχει.
ΣΠΕΙΡΙΛΙΟ. Το σπειρίλιο είναι ένας μικροσκοπικό φύκος πράσινου-μπλε χρώματος. Αναπτύσσεται σε λίμνες και ευδοκιμεί σε θερμά και αλκαλικά περιβάλλοντα.
ΠΑΝΤΟΘΕΝΙΚΟ ΟΞΥ.
ΙΩΔΙΟ.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6.
ΚΑΡΝΙΤΙΝΗ.
ΥΠΕΡΟΞΕΙΔΙΚΗ ΔΙΣΜΟΥΤΑΣΗ Superoxide dismutase (SOD)
ΑΝΤΙΫΠΕΡΛΙΠΙΔΑΙΜΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ.  Η στεφανιαία νόσος σχετίζεται με επίπεδα χοληστερόλης στο πλάσμα και λιποπρωτεϊνιικών σωματιδίων που περιέχουν τριακυλογλυκερόλη.
ΠΑΡΑ-ΑΜΙΝΟ ΒΕΝΖΟΪΚΟ ΟΞΥ
Αναστασία Ιωαννίδη Μαρία Παναγή Νίκη Αγρότου, Β΄1
Η σημασία των αντιοξειδωτικών στη διατροφή του ανθρώπου
Μεσογειακή Διατροφή.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF
ΛΕΚΙΘΙΝΗ.
ΠΑΝΓΑΜΙΚΟ ΟΞΥ. Εναλλακτική ονομασία του πανγαμικού οξέος είναι η βιταμίνη Β 15, αλλά δεν έχει επίσημα αναγνωριστεί ως βιταμίνη. Περιέχει D-γλυκονοδιμεθυλο-αμικοακετικό.
Δασκαλάκη Δ. Δέσποινα Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Επ. συνεργάτιδα Medtronic Ηράκλειο, 10/9/2016 Διατροφικές συστάσεις & άσκηση σε ασθενείς με Διαβήτη.
Κατερίνα Τσιαδήμου Αρετή Παρδή Διονύσης Καραγιάννης Ζωή Γκιόζη
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
Φάρμακα για τη Θεραπεία της Οστεοπόρωσης
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Διατροφή και Ασθένειες
ΝΙΤΡΙΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ

Τα φλαβονοειδή (ή βιοφλαβονοειδή) είναι μία μεγάλη ομάδα πολυφαινολικών ενώσεων, που βρίσκονται εν αφθονία στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Μερικά φλαβονοειδή (π.χ. κερκετίνη, ρουτίνη) είναι διαθέσιμα με τη μορφή διαιτητικών συμπληρωμάτων. Τα βιοφλαβονοειδή είναι μία ομάδα πολυφαινολικών αντιοξειδωτικών, τα οποία βρίσκονται με τη μορφή γλυκοσιδών

Μπορούν να υποδιαιρεθούν περαιτέρω σε πέντε βασικές ομάδες: Μπορούν να υποδιαιρεθούν περαιτέρω σε πέντε βασικές ομάδες: φλαβόνες (απιγενίνη, λουτεολίνη) φλαβονόλες (π.χ. καιμφερόλη, κερκετίνη και μυρικετίνη) προανθοκυανιδίνες (άφθονες στο σταφύλι) ανθοκυανίνες (οι κόκκινες χρωστικές ουσίες π.χ. στο κόκκινο κρασί, βατόμουρα, σμέουρα, μούρα) C-γλυκοσυφλαβόνες Άλλες ομάδες φλαβονοειδών περιλαμβάνουν: αουρόνες, διφλαβονύλια, χαλκόνες, διϋδροχαλκόνες, φλαβανόνες, διϋδροφλαβονόλες, φλαβάνες και ισοφλαβόνες

Έχουν προσδιοριστεί περισσότερα από 4000 φλαβονοειδή αλλά λίγα (εκτός από τη κερκετίνη) έχουν μελετηθεί στους ανθρώπους Τα περισσότερα είναι άχρωμα, αλλά μερικά είναι υπεύθυνα για τα φωτεινά χρώματα πολλών φρούτων και λαχανικών Διακρίνονται από τα καροτενοειδή, τα οποία είναι οι κόκκινες, κίτρινες και πορτοκαλί χρωστικές ουσίες που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά Αντίθετα από τα καροτενοειδή , τα φλαβονοειδή είναι υδατοδιαλυτά.

ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ Βρίσκονται στο λευκό τμήμα των φρούτων (ειδικά των εσπεριδοειδών) και των λαχανικών, και επίσης στο τσάι και το κόκκινο κρασί Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το τσάι, τα μήλα και τα κρεμμύδια φαίνονται να είναι σημαντικές πηγές φλαβονοειδών Το περιεχόμενο των τροφίμων σε φλαβονοειδή ποικίλλει (ανάλογα με την πηγή, τις συνθήκες καλλιέργειας κ.τ.λ.)

ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ Η πρόσληψη φλαβονοειδών από τη διατροφή ποικίλλει από 10 έως 100 mg καθημερινά, ανάλογα με τον πληθυσμό που μελετάται, την τεχνική που χρησιμοποιείται και τον αριθμό και την ταυτότητα των φλαβονοειδών που μετριούνται Εάν συμπεριλαμβάνονται όλα τα φλαβονοειδή, η πρόσληψη μπορεί να είναι μερικές εκατοντάδες χιλιοστόγραμμα την ημέρα, ιδιαίτερα εάν το κόκκινο κρασί καταναλώνεται σε μεγάλα ποσότητες

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ   Τα φλαβονοειδή είναι διαθέσιμα σε δισκία και κάψουλες. Η δοσολογία δεν είναι πάντα η ίδια. Συμπληρώματα ρουτίνης και κερκετίνης παρέχουν γύρω στα 500 mg ανά δόση.

ΔΡΑΣΗ έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες διαχωρίζουν τα ιόντα μετάλλων έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες διαχωρίζουν τα ιόντα μετάλλων αναστέλλουν την in vitro οξείδωση των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL) οδηγούν σε μειωμένη συσσώρευση αιμοπεταλίων, σε μειωμένη τάση σχηματισμού θρόμβων και σε μειωμένη αντιφλεγμονώδη δράση αναστέλλουν την απελευθέρωση ισταμίνης βελτιώνουν την λειτουργία των τριχοειδών εμποδίζουν τα διάφορα στάδια της ανάπτυξης όγκων (μελέτες σε ζώα μόνο) Οι δράσεις των φλαβονοειδών εξαρτώνται από τη χημική τους δομή

ΧΡΗΣΕΙΣ Η υψηλή διαιτητική πρόσληψη έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, καρκίνου και καταρράκτη Ίσως παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του σχηματισμού καταρράκτη οφειλόμενου στον διαβήτη Πειραματικές έρευνες έχουν δείξει ότι εμποδίζουν τη δημιουργία έλκους και μπορούν να φανούν χρήσιμα και στην θεραπεία του Διερευνώνται για πιθανή αντιϊκή δράση Αρκετές υποθέσεις έχουν γίνει για την θετική δράση τους ενάντια σε αιμορροΐδες, αλλεργία, άσθμα, συμπτώματα εμμηνόπαυσης καθώς και στην πρόληψη ανεπιθύμητης έκτρωσης αλλά απαιτούνται περαιτέρω επιστημονικές έρευνες για να πιστοποιηθεί η ισχύς τους

Η κερκετίνη ως διαιτητικό συμπλήρωμα χρησιμοποιείται για την πρόληψη και θεραπεία της αθηροσκλήρωσης, της υπερλιπιδαιμίας, του διαβήτη, του καταρράκτη, του ηπατικού έλκους, της φλεγμονής και της προστατίτιδας Η ρουτίνη ως διαιτητικό συμπλήρωμα χρησιμοποιείται για την μείωση της διαπερατότητας των τριχοειδών και για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των κιρσών. Σε συνδυασμό με βρωμελαΐνη και τη θρυψίνη χρησιμοποιείται για την θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας Εντούτοις δεν υπάρχει επαρκής και αξιόπιστη πληροφόρηση σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους σε αυτές τις νόσους

ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΘΗΛΑΣΜΟΣ:Δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα.   ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ  Δεν έχει αναφερθεί καμιά. Εντούτοις δεν υπάρχουν έρευνες για το πόσο ασφαλής είναι η χρήση συμπληρωμάτων φλαβονοειδών για μεγάλο χρονικό διάστημα. ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ Δεν έχουν αναφερθεί. ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι απαιτείται ανάγκη για επιπρόσθετη διαιτητική πρόσληψη