ΣΙΔΗΡΟΣ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Advertisements

ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
Βιταμίνες Η ζωή είναι τόσο σύντομη, ώστε δεν πρέπει να κοιτάζουμε ούτε πολύ μακριά πίσω ούτε πολύ μακριά μπροστά. Γιαυτό ας εξετάσουμε πως θα βρούμε την.
Χαράλαμπος Σπύρου Δάσκαλος ΛΕΥ14Γ3_Α06Δ 28/2/2006
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Ορισμός Νηστείας Νηστεία σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια «Αμερικάνα» ερμηνεύεται ως «εκούσια ή ακούσια αποχή από κάθε τροφή, ασιτία».  Αλλά, στην θρησκεία.
ΔΙΑIΤΑ ΣΤΗ ΣΦΠΚ.
ΕΝΟΤΗΤΑ 3 ΑΛΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΑ.
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Μαθαίνω για τις… Ομαδεσ τροφιμων.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔιατροφικεΣ συνηθειεσ
Πρωτεΐνες Πρωτεΐνες Αυτοί που συμφωνούν στο φαγητό, συμφωνούν και στη ζωή. ΜΑΛΑΙΣΙΑΝΗ ΠΑΡΟΙΜΙΑ.
Ομάδες τροφών Παναγιώτα & Ζαχαρούλα.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ♪ ΑΦΘΟΝΙΑ ΤΡΟΦΩΝ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (ΦΡΟΥΤΑ,ΛΑΧΑΝΙΚΑ,ΠΑΤΑΤΕΣ,ΟΣΠΡΙΑ) ♪ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ♪ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ.
Βιταμίνη Β12 Η βιταμίνη Β12 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη του Β συμπλέγματος βιταμινών. Είναι απαραίτητη για την παραγωγή των ερυθρών και των λευκών.
ΝΑΤΡΙΟ (Να). ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ Η κυριότερη πηγή Να είναι το επιτραπέζιο αλάτι Προσοχή χρειάζεται η χρησιμοποίηση των επεξεργασμένων τροφίμων και κονσερβών.
ΧΛΩΡΕΛΛΑ.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε.
ΚΑΛΙΟ (Κ).
ΒΙΤΑΜΙΝΗ D.
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ.
ΦΩΣΦΟΡΟΣ (Ρ).
ΣΕΛΗΝΙΟ.
ΓΛΥΚΟΖΑΜΙΝΗ.
ΑΣΒΕΣΤΙΟ (Ca).
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α.
ΘΕΙΑΜΙΝΗ.
ΧΑΛΚΟΣ.
ΠΑΝΤΟΘΕΝΙΚΟ ΟΞΥ.
ΙΩΔΙΟ.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6.
ΚΑΡΝΙΤΙΝΗ.
Λίπη και έλαια Παπαηλιού Άννα.
Διατροφική Αγωγή Σταμπουλής Θεόδωρος Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. Υποψήφιος Διδάκτωρ Σ.Ε.Φ.Α.Α. Δ.Π.Θ. ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration.
BABY BOOM. HOW THE FIRST NINE MONTHS SHAPE THE REST OF YOUR LIFE.
Πεπτικό σύστημα Από τι αποτελείται το πεπτικό σύστημα;
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλίας Χημεία Τροφίμων Ενότητα #7: Τα ανόργανα συστατικά Αθανάσιος Μανούρας Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας.
Δημήτριος Κυφωνίδης Παιδίατρος Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής «Μποδοσάκειου» Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας.
Πρωτεΐνες ή Λευκώματα:. Πρωτεϊνες Το όνομά τους « πρωτεΐνες » προέρχεται από το ρήμα πρωτεύω και υποδηλώνει την πρωταρχική τους σημασία για τη ζωή, αν.
Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους θεωρεία & Άσκηση Πράξης ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’
Ν ΕΡΟ ΚΑΙ Α ΝΟΡΓΑΝΑ Σ ΤΟΙΧΕΙΑ Άντρη Τζιωνή. Ν ΕΡΟ Το νερό είναι ανόργανη ουσία πόλυ απαραίτητη για τους ζωντανούς οργανισμούς Η2Ο: ένωση ενός μορίου οξυγόνου.
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΓΟΥΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ Ως φυτοφάγος χαρακτηρίζεται εκείνος που συνειδητά έχει αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο την κατανάλωση.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
Διατροφική Αγωγή ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
Aλληλεπιδράσεις φαρμάκων-τροφών
Ορισμός Χημικά στοιχεία απαραίτητα για
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
Εισαγωγή στη Τεχνολογία Τροφίμων
Κατάρτιση διαιτολογίου
Το Πεπτικό Σύστημα του ανθρώπου
Calcium ΑΣΒΕΣΤΙΟ Ca.
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΧΑΛΚΟΣ ΚΑΙ ΕΡΥΘΡΟΠΟΙΗΣΗ
ΑΝΑΙΜΙΕΣ.
Μικροσυστατικά ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ Μικρές ποσότητες.
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
Διατροφή είναι η επιστήμη της τροφής που σχετίζεται με την υγεία.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ. ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Σ΄ αυτήν την εργασία θα αναφερθούμε συνοπτικά στις ομάδες τροφίμων, στα θρεπτικά που περιέχονται σ’ αυτές και.
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
Ορθόδοξη Χριστιανική Διατροφή
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΣΙΔΗΡΟΣ

Ο σίδηρος αποτελεί απαραίτητο μεταλλικό ιχνοστοιχείο Ο σίδηρος αποτελεί απαραίτητο μεταλλικό ιχνοστοιχείο. Ο σίδηρος της διατροφής μπορεί να είναι είτε συνδεδεμένος με την αίμη, είτε ελεύθερος. Στα ζωικά τρόφιμα, περίπου 40% του σιδήρου βρίσκεται συνδεδεμένος στην αίμη και το 60% ελεύθερος. Στα φυτικά τρόφιμα όλος ο σίδηρος είναι ελεύθερος.

Διαιτητικές πηγές του σιδήρου Ποσότητα τροφίμου Σίδηρος (mg) Δημητριακά 1 μπολ All-Bran (45gr) 1 μπολ Bran Flakes (45gr) 1 μπολ Corn Flakes (30gr) 1 μπολ Muesli(95gr) 1 μπολ Start (30 gr) 1 μπολ Sultana Bran (35 gr)   5 9 2 Ψάρια Στρείδια (80gr) Μύδια (80gr) Pichards, κονσέρβα (105gr) Σαρδέλες, κονσέρβα (70 gr) 21 6 2.8 3 Αμυλούχα τρόφιμα Ψωμί, σίκαλης, 2 φέτες Ψωμί, άσπρο, 2 φέτες Ψωμί, ολικής άλεσης, 2 φέτες Μακαρόνια, μαύρα, βρασμένα (150g) Μακαρόνια άσπρα, βρασμένα (150g) Ρύζι, μαύρο, βρασμένο (165g) Ρύζι άσπρο, βρασμένο (165g) Πατάτες, βραστές (150g) 1.5 1 1.0 0.7 0.3 0.5 Λαχανικά Πράσινα λαχανικά, βρασμένα (100gr) Φασόλια, κονσέρβα (200 gr) Dahl, chickpea (115 gr) Φακές, kidney beans (105gr) Φασόλια σόγιας, μαγειρεμένα (100gr)

Διαιτητικές πηγές του σιδήρου 1 αβγό μεγέθους 2 (60 gr) 1 Φρούτα 8 αποξηραμένα βερύκοκκα 4 σύκα ½ αβακάντο Βατόμουρα (100gr)   2 2.5 1.5 Κρέας 1 μπριζόλα μοσχαριού (155gr) 1 μπούτι κοτόπουλου (190 gr) Συκώτι, προβάτου, μαγειρεμένο (75gr) Νεφρό, προβάτου, μαγειρεμένο (75gr) 5.4 9 Καρποί 20 αμύγδαλα 10 Βραζιλιάνικα φιστίκια Αράπικα φιστίκια (25gr) 0.5 Σοκολάτα γάλακτος (100 gr) Σοκολάτα «υγείας» 1.6 2.4

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ Η καλύτερη λήψη του σιδήρου είναι με άδειο στομάχι, ενώ η τροφή μειώνει την πιθανότητα στομαχικών ενοχλήσεων Τα υγρά σκευάσματα του σιδήρου πρέπει να είναι καλά αραιωμένα με νερό ή φρουτοχυμό Σαν διαιτητικό συμπλήρωμα, 10-20 mg ημερησίως

Περιεχόμενα σιδήρου από συνήθη συμπληρώματα σιδήρου Σιδηρούχο φουμαρικό άλας 330 33 Σιδηρούχο γλυκονικό άλας 120 12 Σιδηρούχο γλυκινικό θειικό άλας 180 18 Σιδηρούχο ορατικό άλας 150 15 Σιδηρούχο ηλεκτρικό άλας 350 35 Σιδηρούχο θειικό άλας 200 20 Ξηρό σιδηρούχο θειικό άλας 300 30 Άλας σιδήρου Σίδηρος (mg/g) Σίδηρος (%) Σίδηρος χηλικού αμινοξέος 100 10

ΔΡΑΣΗ Ο σίδηρος είναι συστατικό της αιμοσφαιρίνης, μυοσφαιρίνης και πολλών άλλων ενζύμων με μεγάλη ποικιλία μεταβολικών λειτουργιών, όπως η μεταφορά και αποθήκευση οξυγόνου, η αλυσίδα μεταφοράς ηλεκτρονίων, η σύνθεση του DNA και ο μεταβολισμός των κατεχολαμινών

ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Απορρόφηση Λαμβάνει χώρα κυρίως στο δωδεκαδάκτυλο και στο εγγύς τμήμα της νήστιδας Ποικίλει από 5 έως 15% Ο σίδηρος της αίμης απορροφάται ευκολότερα από το μη αιματικό σίδηρο Κατανομή Μεταφέρεται στο αίμα από την πρωτεΐνη τρανσφερρίνη και αποθηκεύεται στο ήπαρ, στον σπλήνα και στο μυελό των οστών σαν φερριτίνη και αιμοσιδηρίνη Αποβολή Το ανθρώπινο σώμα εμφανίζει μειωμένη ικανότητα στην αποβολή του σιδήρου, γι’ αυτό ο σίδηρος μπορεί να αθροιστεί και να εμφανιστούν τοξικές συγκεντρώσεις Μικρές ποσότητες απεκκρίνονται στα κόπρανα, στα ούρα, στο δέρμα, στον ιδρώτα, στις τρίχες, στα νύχια και κατά την έμμηνο ρύση

ΒΙΟΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ Η απορρόφηση του μη αιματικού σιδήρου ενισχύεται μέσω της ταυτόχρονης απορρόφησης κρέατος, πουλερικών και ψαριού και μέσω διαφόρων οργανικών οξέων, ειδικότερα ασκορβικών οξέων Αναστέλλεται από άλατα φυτικού οξέος (βρισκόμενα σε δημητριακά ολικής αλέσεως), τανίνες (βρίσκονται στο τσάι και τον καφέ), από τον κρόκο του αυγού και από ορισμένα φάρμακα και θρεπτικά στοιχεία Ο τρισθενής σίδηρος είναι περισσότερα απορροφήσιμος από τον δισθενή

ΕΛΛΕΙΨΗ Ανεπάρκεια σε σίδηρο οδηγεί σε μικροκυτταρική, υπόχρωμη αναιμία (εξουθένωση, αδυναμία, ωχρότητα, δύσπνοια σε άσκηση και αίσθημα σφυγμών) Μη αιματολογικές επιδράσεις περιλαμβάνουν εξασθένιση στην ικανότητα άσκησης, στη διανοητική απόδοση, στη νευρολογική και ανοσολογική λειτουργία, και στα παιδιά, διαταραχές συμπεριφοράς Συμπτώματα από το γαστρεντερικό απαντώνται συχνά, ενώ οι όνυχες μπορεί να χάσουν την λάμψη τους, να καταστούν εύθραυστοι και πεπλατυσμένοι

ΧΡΗΣΕΙΣ Οι απαιτήσεις μπορεί να είναι αυξημένες και συμπληρώματα να είναι αναγκαία σε: Βρέφη και παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 μηνών και 4 ετών Προεφηβεία Αναπαραγωγική περίοδος στις γυναίκες Κύηση Χορτοφάγους

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ Τα συμπληρώματα σιδήρου πρέπει να αποφεύγονται σε καταστάσεις σχετικές με υπερπλήρωση σιδήρου (π.χ. αιμοχρωμάτωση, αιμοσιδήρωση, θαλασσαιμία), γαστρεντερικές διαταραχές, ιδίως σε φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, εντερική στένωση, εκκολπωματίτιδα και πεπτικό έλκος Εγκυμοσύνη και θηλασμός Οι ημερήσιες ανάγκες για το σίδηρο κατά την εγκυμοσύνη δεν είναι μεγαλύτερες από αυτές των υπόλοιπων ενήλικων γυναικών Οι ανάγκες κατά την κύηση αντισταθμίζονται μερικώς από την έλλειψη εμμηνόρροιας και από την εν μέρει δραστική αύξηση της απορρόφησης του σιδήρου Η λήψη σιδηρούχων συμπληρωμάτων κατά την κύηση δεν είναι απαραίτητη, αλλά τα επίπεδα σιδήρου πρέπει να ελέγχονται

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ Τα συμπληρώματα σιδήρου μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικό ερεθισμό, ναυτία και δυσκοιλιότητα Σε ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου μπορεί να επιφέρουν επιδείνωση της διάρροιας Σκευάσματα βραδείας απελευθέρωσης μπορεί να επιφέρουν λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες διότι ο σίδηρος απελευθερώνεται σταδιακά στο έντερο Η υγρή προετοιμασία του σιδήρου μπορεί να σπιλώσει τα δόντια

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ Φάρμακα Αντιόξινα: Μειώνεται η απορρόφηση σιδήρου. Λήψη τουλάχιστον με 2 ώρες διαφορά Διφωσφονικά: Μειώνεται η απορρόφηση σιδήρου. Λήψη τουλάχιστον με 2 ώρες διαφορά Μεθυλοντόπα: Μειώνεται η απορρόφηση της μεθυλοντόπα Λεβοντόπα: Μειώνεται η απορρόφηση της λεβοντόπα Κινολόνες: Μειώνεται η απορρόφηση της κιπροφλοξασίνης, νορφλοξασίνης και οφλοξασίνης. Λήψη τουλάχιστον με 2 ώρες διαφορά Τετρακυκλίνες: Μειώνεται η απορρόφηση σιδήρου και αντίστροφα. Λήψη τουλάχιστον με 2 ώρες διαφορά Τριεντίνη: Μειώνεται η απορρόφηση σιδήρου. Λήψη τουλάχιστον με 2 ώρες διαφορά 

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ Θρεπτικά Συστατικά Ασβέστιο: Το ανθρακικό ή φωσφορικό ασβέστιο μπορεί να μειώσει την απορρόφηση σιδήρου. Λήψη τουλάχιστον με 2 ώρες διαφορά Χαλκός: Υψηλές δόσεις σιδήρου μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χαλκού και αντιστρόφως Μαγγάνιο: Μειώνει την απορρόφηση μαγγανίου Βιταμίνη Ε: Υψηλές δόσεις σιδήρου μπορούν να αυξήσουν τις απαιτήσεις σε βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη Ε είναι δυνατόν να ελαττώσει την αιματολογική ανταπόκριση του σιδήρου σε ασθενείς με σιδηροπενική αναιμία Ψευδάργυρος: Μειώνει την απορρόφηση σιδήρου και αντίστροφα

Συνιστώμενες ημερήσιες προσλήψεις για τον σίδηρο (mg/ημέρα) EU RDA= 14mg Ηλικία UK USA WHO RNI EU PRI LNRI EAR RDA UL 0-3 μηνών 4-6 μηνών 7-12 μηνών 1-3 ετών 4-6 ετών 4-8 ετών 7-10 ετών 9-13 ετών 0.9 2.3 4.2 3.7 3.3 - 4.7 1.3 6.0 5.3 6.7 1.7 4.3 7.8 6.9 6.1 8.7 0.272 11 7 10 8 40 30 8.5 5.0 5.5 9.5 6 4 Άνδρες 11-14 ετών 15-18 ετών 14-18 ετών 19-50+ ετών 11.3 45 15 9 13 Γυναίκες 15-50+ ετών 50+ ετών Εγκυμοσύνη Θηλασμός Μετά εμμηνόπαυση Προ εμμηνόπαυση * 11.4 14.81 18 27 93   16 12.5 10.5 18-22 17-21