3.8. Φαινόμενα λαϊκισμού - Η προπαγάνδα 3.8. Φαινόμενα λαϊκισμού - Η προπαγάνδα Σε τι διαφέρει η έννοια λαϊκισμός και τι η έννοια λαϊκότητα και σε τι διαφέρει;

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εξωτερική Αξιολόγηση – • Λειτουργεί.
Advertisements

Διαχείριση του Νερού στην Πόλη Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης «Αστική Χρήση του Νερού» Δίκτυο Μεσόγειος SOS
Ανθρώπινα δικαιώματα.
Ρατσισμός.
Tα χρoνια του Περικλh.
Τα προβλήματα της ελληνικής τηλεόρασης
KOIΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Μάθημα 8
ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ και η επίδρασή τους στη ζωή μας
ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟΣ Ορισμός: O αναλφαβητισμός ορίζεται ως η ανικανότητα γραφής και ανάγνωσης ενός απλού κειμένου σε μία έστω γλώσσα.
ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ Ορισμός: Σταθερές αντιλήψεις που υιοθετούμε άκριτα, ασυναίσθητα σχετικά με χαρακτηριστικά ορισμένων ομάδων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΑΝΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΔΡΑΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ● Η δράση της συμβουλευτικής περιλαμβάνει όλες εκείνες.
Συνεργατική τέχνη, αφήγηση και συμπεριληπτική εκπαίδευση
Κοινωνικη και πολιτικη αγωγη
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ «ΔΙΑΛΟΓΟ»
ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΜΕ ΑΛΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΑ ΕΙΔΗ
Η επίδρασή της στην κοινωνία.  Τονώνει την οικονομική δραστηριότητα  Αυξάνει την κερδοφορία, επομένως δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας  Ενημερώνει το.
Δρ Ι.Π.Αμπελάς Ορισμός, αίτια, συνέπειες, τρόποι αντιμετώπισης
Θουκυδίδης Ἀθηναῖος (c. 455 – 399 π.Χ.).
«Δρω εθελοντικά για ένα Αειφόρο Περιβάλλον, για ένα καλύτερο αύριο»
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ κεφάλαιο 2 κατανοώντας τα πράγματα
ΔΗΣ 110 Δημόσιες Σχέσεις ΣΤΕΛΛΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ 02/02/2015 1
Δόμηση και αποδόμηση κειμένων εκπαιδευτικής πολιτικής
Είναι ο τρόπος οργάνωσης και άσκησης της κρατικής εξουσίας
“Τι είναι τα Ανθρώπινα Δικαιώματα”
Γιάννης Παπαδόπουλος Φιλόλογος
Μορφές πολιτευμάτων Τι θα πει πολίτευμα;
Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης Κοινωνικός αποκλεισμός: Σεβασμός – Ευθύνη - Αλληλεγγύη Γεωργία Κούμα ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων.
Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ
«Η τηλεόραση χειραγωγεί: πώς πρέπει να αντιδρούν οι τηλεθεατές;»
ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΙΝΟΥΣΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ
Τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας
ΔΗΣ 110 Δημόσιες Σχέσεις ΣΤΕΛΛΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ 09/02/2015 2
Μεσσιανισμός Η πίστη στο μελλοντικό ερχομό ενός Μεσσία, γενικότερα ενός σωτήρα στο πολιτικό / εθνικό επίπεδο, δηλ. σ’ ένα πρόσωπο με εξαιρετικές ικανότητες,
1 ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ‘ΑΛΛΟΥ’ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ.
Διαγραμματική θεώρηση της έννοιας
1.4 Ο πολιτικός - Οι ιδιότητες του πολιτικού
Για το μάθημα των Θρησκευτικών Μητσάνη Ιωάννα Γ2
ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ. ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ Πρόλογος Παρά την ανάπτυξη της επιστήμης, παρά τη διάδοση της γνώσης και τη ορθολογική οργάνωση των λαών. Παρά τις διακηρύξεις.
Γεωργάκη Άννα-Μαρία Φίλιου Δήμητρα Χαλός Αλέξανδρος Χαντρόι Βησσαρίων.
Π ΟΛΙΤΙΚΉ Π ΑΙΔΕΙΑ Α’ Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
«Η εικόνα της ‘Ευρώπης’ και του ‘Άλλου’ στο σχολείο και στα σχολικά εγχειρίδια» « Ευρωπαϊκή Διάσταση στην εκπαίδευση. Όψεις, θεωρήσεις, προβληματισμοί,
Η πολιτική κουλτούρα Η πολιτική κουλτούρα συντίθεται από τις στάσεις, τις πεποιθήσεις, τις αντιλήψεις, τα συναισθήματα και τις αξίες που σχετίζονται με.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
1 ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΛΟΓΟΥ (Critical Discourse Analysis) ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ.
Η κριτική του Ορθού Λόγου
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ 2017
Οι νέες πολιτικές έννοιες
Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Ευάγγελος Αλμπανίδης Καθηγητής
Προστασία Πνευματικής Ιδιοκτησίας
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ 2017
Μάθημα: Πολιτική Παιδεία
Ρατσισμός Πολυπολιτισμικότητα και Ελληνικό Σχολείο:
Αγωγή Ειρήνης και Διαπολιτισμική Αγωγή
Η τέχνη του δρόμου. Η τέχνη του δρόμου Τι ονομάζουμε τεχνη; Τέχνη είναι η ικανότητα του ανθρώπου να εκφράζεται χρησιμοποιώντας δεξιότητα, εμπειρία.
ΟΜΑΔΑ1 - ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΜΑΡΙΑ ΣΟΥΡΤΖΙΝΟΥ ΤΖΕΝΗ ΣΤΑΜΟ ΕΛΕΝΗ ΦΩΤΙΑΔΗ
ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ Ο όρος ρατσισμός στην κυριολεκτικά σημαίνει το μίσος ή τον φόβο για άτομα που ανήκουν σε φυλές διαφορετικές από τη δική μας, καθώς και την εχθρική.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΛΟΥΡΙΩΤΙΣΣΑΣ
Κομματικός Φανατισμός
Ρατσισμός & Προκατάληψη
«Ιππείς» Μία πολιτειακή προσέγγιση του έργου του Αριστοφάνη
Ο κοινωνικός περίγυρος - Μορφές διαπροσωπικών σχέσεων.
Α. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ
ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ-ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ Α.ΓΟΥΛΟΣΠΥΡΟΥ.
           ΠΡΑΣΙΝΗ   ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ   ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ   ΑΝΑΠΤΥΞΗ Μία  δυναμική  Οικονομική και Κοινωνική διέξοδος για  τους κατόχους πτυχίων.
ΚΠΑ Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Πολιτική Παιδεία Α’ Λυκείου Διδάσκων: Κοψιδάς Οδυσσέας
ΕΚΦΡΑΣΗ-ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ- ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
ΟΙ ΔΙΟΜΑΔΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

3.8. Φαινόμενα λαϊκισμού - Η προπαγάνδα 3.8. Φαινόμενα λαϊκισμού - Η προπαγάνδα Σε τι διαφέρει η έννοια λαϊκισμός και τι η έννοια λαϊκότητα και σε τι διαφέρει; «λαϊκός» προέρχεταιλαό Το επίθετο «λαϊκός» αναφέρεται σε αυτόν που ανήκει στον λαό ή που προέρχεται από τον λαό. «λαϊκότητα»στον χώρο της πολιτικής συμμετοχή παρουσίαπολιτικήςεξουσίας ανύψωσήπαράγοντα Η «λαϊκότητα» αναφέρεται στον χώρο της πολιτικής, εκφράζει τη συμμετοχή, την παρουσία του λαού στην άσκηση της πολιτικής εξουσίας και την ανύψωσή του σε καθοριστικό παράγοντα της ιστορίας. Λαϊκισμόςεπίφαση δείχνει να είναιδενείναι Λαϊκισμός είναι η κατ’ επίφαση λαϊκότητα, δηλαδή αυτό που δείχνει να είναι λαϊκό, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι.

3.8. Φαινόμενα λαϊκισμού - Η προπαγάνδα Ολαϊκισμόςστηρίζεται Ο λαϊκισμός στηρίζεται  στην εσκεμμένη ανειλικρίνεια (π.χ. στη διάδοση κάποιου θέματος που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα),  στην παραπλάνηση και τον εφησυχασμό του λαού, με στόχο την καθοδήγηση και ποδηγέτησή του. στοχεύει  Ο λαϊκισμός στοχεύει στον πατερναλισμό. (Ο πατερναλισμός αφορά την τάση κάποιου να φέρεται προστατευτικά και κηδεμονευτικά σε κάποια πρόσωπα).

3.8. Φαινόμενα λαϊκισμού - Η προπαγάνδα 3.8. Φαινόμενα λαϊκισμού - Η προπαγάνδα Ποια θεωρείται η πιο επικίνδυνη μορφή λαϊκισμού; θέτειψευτοδιλήμματαΟ λαϊκιστής ηγέτης θέτει σκοπίμως ψευτοδιλήμματα, όπως εχθροίφίλοι « εχθροί ή φίλοι », ταραξίεςφιλήσυχοι « ταραξίες ή φιλήσυχοι », αλλογενείςγηγενείς « αλλογενείς ή γηγενείς », καλλιέργειαανασφάλειας με απώτερο σκοπό την καλλιέργεια ανασφάλειας στον λαό, αυτοπροβληθεί ώστε να αυτοπροβληθεί στη συνέχεια ο ίδιος σαν προστάτης και σωτήρας.

3.8. Φαινόμενα λαϊκισμού - Η προπαγάνδα 3.8. Φαινόμενα λαϊκισμού - Η προπαγάνδα Ποια θεωρείται η πιο επικίνδυνη μορφή λαϊκισμού; η πιο επικίνδυνη λαϊκισμούναμετασχηματίσειΣτο σημείο αυτό έγκειται και η πιο επικίνδυνη συνέπεια του λαϊκισμού που μπορεί να μετασχηματίσει την διαφορετικότητα σε εχθρότητα και να παρωθήσει έτσι στην ξενοφοβία και σε κάθε μορφής ρατσισμό.

3.8. Φαινόμενα λαϊκισμού - Η προπαγάνδα 3.8. Φαινόμενα λαϊκισμού - Η προπαγάνδα Που συναντάται ο λαϊκισμός; Ο λαϊκισμός σε επίπεδο:Ο λαϊκισμός απαντάται σε επίπεδο: Στοχεύει στην πολιτισμική υποβάθμιση του λαού και στην καθήλωση του στο περιθώριοΣτοχεύει στην πολιτισμική υποβάθμιση του λαού και στην καθήλωση του στο περιθώριο Κοινωνικό Τέχνη Τέχνη Γλώσσα Γλώσσα Επιστήμη ΕπιστήμηΠολιτικό Εξαπάτηση του λαούΕξαπάτηση του λαού Δημαγωγία Δημαγωγία ΧειραγώγησηΧειραγώγηση ΠροσωπολατρίαΠροσωπολατρία

Προπαγάνδα πεποιθήσεωναντιλήψεωνεπηρεαστεί γνώμηυιοθετήσουν προβούνΠροπαγάνδα είναι η στοχευμένη διάδοση πεποιθήσεων, αντιλήψεων με σκοπό να επηρεαστεί η κοινή γνώμη, ώστε οι πολίτες να υιοθετήσουν ορισμένη στάση και κατ’ επέκταση να προβούν σε ορισμένες ενέργειες. πειθώεπιχειρήματα τεκμήρια Διαφέρει από την πειθώ που χρησιμοποιεί επιχειρήματα και τεκμήρια. προπαγάνδα πεισθείαποδεχθεί πεποίθησηκάνεικάποιαεπιλογήΑντίθετα, η προπαγάνδα αποτελεί συνειδητή προσπάθεια να πεισθεί το άτομο να αποδεχθεί κάποια πεποίθηση άκριτα ή να κάνει κάποια επιλογή Φαινόμενα λαϊκισμού - Η προπαγάνδα Τι είναι η προπαγάνδα;

3.8. Φαινόμενα λαϊκισμού - Η προπαγάνδα 3.8. Φαινόμενα λαϊκισμού - Η προπαγάνδα Τι είναι η προπαγάνδα; αυταρχικά καθεστώτα χειραγωγήσουν εξασφαλίσουνΣυνήθως, αυταρχικά καθεστώτα που δεν έχουν τη συναίνεση του λαού, καταφεύγουν σε αυτή την τεχνική για να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη προκειμένου να εξασφαλίσουν την παραμονή τους στην εξουσία.

3.8. Φαινόμενα λαϊκισμού - Η προπαγάνδα 3.8. Φαινόμενα λαϊκισμού - Η προπαγάνδα Ποια μέσα χρησιμοποιεί η προπαγάνδα για να εξυπηρετήσει τους σκοπούς της; Τα μέσα (τεχνικές διάδοσης) της προπαγάνδας:Τα μέσα (τεχνικές διάδοσης) της προπαγάνδας: ο προφορικός λόγοςο προφορικός λόγος (συζήτηση, διαλέξεις, ημερίδες, συνέδρια, ειδησεογραφικά πρακτορεία, κυβερνητικές δηλώσεις κτλ.), ο γραπτός λόγοςο γραπτός λόγος (προκηρύξεις, επιστολές, εφημερίδες, βιβλία, κτλ.). Η κάθε μορφής τέχνης,Η κάθε μορφής τέχνης, του θεάτρου, του κινηματογράφου, της ζωγραφικής, της λογοτεχνίας κτλ. Το διαδίκτυο που αποτελεί μέσον διάδοσης προπαγάνδας στην σημερινή εποχή.

3.8. Φαινόμενα λαϊκισμού - Η προπαγάνδα 3.8. Φαινόμενα λαϊκισμού - Η προπαγάνδα Από ποιους παράγοντες ευνοούνται ο λαϊκισμός και η προπαγάνδα; ευνοούνταιΤόσο ο λαϊκισμός, όσο και η προπαγάνδα ευνοούνται από τους εξής παράγοντες: Την έλλειψη παιδείας και κριτικής ικανότητας Την έλλειψη παιδείας και κριτικής ικανότητας, καθιστούντοάτομοέρμαιολαϊκιστών προπαγανδιστώνδιακρίνειγνήσιο πολιτικόδημαγωγό που καθιστούν το άτομο έρμαιο στα χέρια των λαϊκιστών / προπαγανδιστών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διακρίνει τον γνήσιο πολιτικό από τον δημαγωγό. Την πολιτική απάθεια. αδιαφορίατουλαούδημόσιαζωή υπερβολικήφιλοδοξίακαθιστούν θήραμαλαϊκιστών/προπαγανδιστών Η αδιαφορία του λαού για συμμετοχή του στη δημόσια ζωή αφενός, και η υπερβολική φιλοδοξία ορισμένων πολιτικών αφετέρου, καθιστούν τον λαό εύκολο θήραμα των λαϊκιστών/προπαγανδιστών.

3.8. Φαινόμενα λαϊκισμού - Η προπαγάνδα 3.8. Φαινόμενα λαϊκισμού - Η προπαγάνδα Πως μπορούν να προστατευτούν οι πολίτες από τον λαϊκισμό και την προπαγάνδα; ανύψωσημορφωτικού επιπέδου καθιστάαντιταχθεί ευτέλειαλαϊκισμού προπαγάνδας Η ανύψωση του μορφωτικού επιπέδου του λαού, καθιστά τον πολίτη ικανό να αντιταχθεί στην ευτέλεια του λαϊκισμού και σε κάθε μορφή προπαγάνδας. συμμετοχήτουστακοινάπαραγκωνίζει λαϊκιστέςπροπαγανδιστές πολιτικέςτουςΗ συμμετοχή του στα «κοινά» παραγκωνίζει τους λαϊκιστές και προπαγανδιστές ηγέτες και τις πολιτικές τους

3.8. Φαινόμενα λαϊκισμού - Η προπαγάνδα 3.8. Φαινόμενα λαϊκισμού - Η προπαγάνδα Σε ποιες περιπτώσεις ασκείται η προπαγάνδα στα δημοκρατικά πολιτεύματα; θεμιτούςΈνα είδος προπαγάνδας πάντως ασκείται και σε δημοκρατικά πολιτεύματα για θεμιτούς όμως σκοπούς. Για παράδειγμα, στη διάρκεια του Δευτέρου παγκόσμιου πολέμου τόσο τα βρετανικά, όσο και τα αμερικάνικα Μ.Μ.Ε. έκαναν προπαγάνδα (εκστρατεία) υπέρ της πολεμικής προσπάθειας για να ανυψώσουν το ηθικό του κοινού, αλλά και να το εκπαιδεύσουν σε τρόπους προστασίας.

3.8. Φαινόμενα λαϊκισμού - Η προπαγάνδα εκστρατείες ενημέρωσης ευαισθητοποίησηπολιτώνΣύγχρονο παράδειγμα αποτελούν οι εκστρατείες ενημέρωσης που γίνονται κατά καιρούς για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, π.χ. από το Υπουργείο Μεταφορών για την ασφαλή οδήγηση ή από διάφορες οργανώσεις, όπως η Greenpeace για τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος κ.ά.