Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ 2017

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ 2017"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ – Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ 2017 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ: Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΦΑΙΡΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

2 ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΦΑΙΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Συμμετοχικότητα, Νομιμοποίηση, Συναίνεση, Ελευθερίες, Αντιπροσώπευση, Λογοδοσία.

3 ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΦΑΙΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Δύο συστήματα: οικονομία και πολιτική – Αποικιοποίηση των συστημάτων – Ελεύθερη αγορά/τέλος της ιστορίας - Η πολιτική είναι αδύναμη μπροστά στην οικονομία; Η πολιτική είναι το «αποκούμπι» της οικονομίας;

4 ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΦΑΙΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Μερικά θέματα είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για να γίνονται αντικείμενο προεκλογικής εκστρατείας. Κουρτ Τουχόλσκι: «Οι σοσιαλδημοκράτες νόμιζαν πως κατείχαν την εξουσία, ήταν απλώς στην κυβέρνηση». Η πολιτική «επιτρέπει» στην οικονομία να λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις – πλήρως απονομιμοποιημένες. Νομιμότητα – Νομιμοποίηση/ «αδύναμες» δημοκρατίες.

5 ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΦΑΙΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
ΕΡΓΑΛΕΙΟ – ΜΕΣΑ – ΣΚΟΠΟΙ Δημοκρατία: σύστημα διαλόγου και ισότιμης αντιπροσώπευσης όλων – Όπως με πολλά πράγματα στην πολιτική: Το διαδίκτυο φέρει το πρόσωπο του Ιανού. Μέσω διαδικτύου: μετέχω αλλά και περιθωριοποιούμαι.

6 ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΦΑΙΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Αποδέσμευση από άσκηση θεσμικής πολιτικής/ έλεγχο των συστημάτων πολιτικής και οικονομίας. Πληροφορία – ενημέρωση – γνώση Γνώση – γνώμη Μέθοδος – θεωρία – πράξη/εφαρμογή - συνέπειες

7 ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΦΑΙΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: Καστέλς, Μανουέλ, Ο γαλαξίας του διαδικτύου, Αθήνα: Καστανιώτης, 2005. Habermas, Juergen, «Αντιλήψεις για τη νεωτερικότητα. Μια αναδρομή σε δύο παραδόσεις», στο Ο μεταεθνικός αστερισμός, Αθήνα: Πόλις, 2003. Χόμπσμπαουμ, Έρικ, Η εποχή των άκρων, ο σύντομος εικοστός αιώνας. Αθήνα: Θεμέλιο, 2010.


Κατέβασμα ppt "ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ 2017"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google