Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ρατσισμός & Προκατάληψη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ρατσισμός & Προκατάληψη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ρατσισμός & Προκατάληψη
Ρατσισμός & Προκατάληψη Μάθημα:Project Δώρα Κούβαρη Ελένη Αδαναλόγλου Τζέσικα Σκέμπι

2 Τι είναι Ρατσισμός; Ρατσισμός είναι μία ιδεολογία η οποία εκφράζει ότι όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίσοι μεταξύ τους, εξαιτίας της διαφορετικότητάς τους, άρα και δεν έχουν ίδια δικαιώματα. Σύμφονα με αυτην την ιδέα οι άνθρωποι χωρίζονται σε ανώτερη και κατώτερη τάξη.

3 Εκδηλώνεται: με στοιχεία όπως υπεροψία, καχυποψία, περιφρόνηση, απομόνωση, περιθωριοποίηση, απόρριψη ( κοινωνικός αποκλεισμός), φαινόμενα βίας και μπορεί να πάρει πολλές μορφές: Σεξισμός – Φυλετισμός – Ξενοφοβία- Κοινωνικές και φυλετικές προκαταλήψεις και στερεότυπα.

4 Προκατάληψη αρνητικές γνώμες και απόψεις χωρίς κάποια επιστημονική απόδειξη σε βάρος μιας ομάδας ατόμων οι οποίες προκαλούν άσεμνες συμπεριφορές και συγκρούσεις. Ένα παράδειγμα προκατάληψης. Σύμφονα με αυτό το σκίτσο ο άντρας συνηθίζει να βρίζει ενώ η γυναίκα να συγκινήται (κλαίει)..

5 Στερεότυπα παγιωμένες αντιλήψεις για τα μέλη μιας ομάδας ανθρώπων που βασίζονται σε γενικεύσεις και γίνονται αποδεκτές από άτομα χωρίς κριτική επεξεργασία ή αμφισβήτηση

6 Είδη ρατσισμού Φυλετικός ρατσισμός Θρησκευτικός ρατσισμός
Κοινωνικονομικός ρατσισμός Πολιτικός Πολιτισμικός Εθνικός ρατσισμός

7 Φυλετικός: με κριτήριο διάκρισης των ατόμων το χρώμα του δέρματος (λευκοί, μαύροι, ερυθρόδερμοι,κιτρινόχρωμοι) είτε με βάση διαχωρισμού τη φυλετική καταγωγή (ξανθή Άρεια φυλή - Εβραίοι )

8 Εθνικός διαφοροποίηση των ανθρώπων με γνώμονα την εθνική τους καταγωγή Θρησκευτικός η διάκριση των ατόμων εστιάζεται στις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους (Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι, Ορθόδοξοι, Καθολικοί, Προτεστάντες). Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν σε διάφορες θρησκείες. Κάποιοι θεωρούν τη θρησκεία τους ανώτερη από την άλλη.

9 I’m Muslim but I’m not…

10 Πολιτικός διάκριση των ατόμων με κριτήριο την πολιτική τους ιδεολογία και την κομματική τους ένταξη (δημοκράτες, συντηρητικοί, φιλοβασιλικοί

11 Κοινωνικοοικονομικός
με βάση την οικονομική τους καταστασή (πλούσιοι-φτωχοί), την υγεία, τις συνήθειες, τη σεξουαλική συμπεριφορά (φορείς του AIDS, εξαρτημένοι σε εθιστικές ουσίες, ομοφυλόφυλοι), το μορφωτικό τους επίπεδο (μορφωμένοι-αμόρφωτοι), το φύλο (γυναίκες,άνδρες) το επάγγελμα (πνευματικοί άνθρωποι-χειρώνακτες), τη σωματική ή νοητική ικανότητα (αρτιμελείς-άνθρωποι με ειδικές ανάγκες την εμφάνιση(swag-punk

12

13

14

15 Ένα πείραμα για το φυλετικό ρατσισμό

16 Σεξισμός Είναι η διάκριση μεταξύ των ανθρώπων εξ αιτίας του φύλου τους. Πρόκειται για έναν ρατσισμό προς τις γυναίκες. Οφείλεται σε ένα βαθιά ριζωμένο και συχνά μη συνειδητό σύνολο πεποιθήσεων και νοοτροπιών που συνοψίζονται στην εγγενή κατω- τερότητα όσων ανθρώπων ανήκουν στο γυναικείο βιολογικό φύλο. Αυτό έχει ως συνέπεια τον αποκλεισμό τους από δραστηριότητες που θεωρούνται «Αντρικές» τις οποίες οι γυναίκες δεν είναι ικανές να κάνουν.

17 Οι γυναίκες θα έπρεπε να:
Μένουν σπίτι Να είναι σκλάβες Να είναι στη κουζίνα Να μην μιλάνε στην εκκλησία

18

19 Ετεροσεξισμός (ομοφοβία)
O όρος αναφέρεται στην εχθρότητα των ετεροφυλόφιλων εναντίον των ομοφυλόφιλων και στις διακρίσεις που απορρέουν από αυτή την εχθρότητα κατά ανθρώπων εξαιτίας του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.

20 Είναι η βάση του φασισμού, του εθνικισμού και του ναζισμού, όπου σε αυτόν βασίζονται οι ιδεολογίες αυτές.

21 Συνέπειες -Οικονομική εκμετάλευση ατόμων και λαών
-Πνευματική ανελευθερία (αποδοχή σκοταδιστικών αντιλήψεων) -Περιθωριοποίηση ατόμων και ομάδων. Μη συμμετοχή στα κοινά . -Στερεί από τους λαούς θύματα του ρατσισμού την ευκαιρία να αναπτύξουν πολιτισμό. -Κυριαρχεί ο φόβος ανάμεσα στους ανθρώπους.Τα άτομα δεν συνεργάζονται αρμονικά. -Φαινόμενο εκδηλώσεων βίας από τους ρατσιστές. -Ο εθνικισμός μπορεί να οδηγείσει σε πολεμικές συγκρούσεις.

22 Πως αντιμετωπίζεται: Με τη παιδεία. Να κρίνει και να μην πέφτει θύμα προπαγάνδας. Η πολιτική ηγεσία να μην ενθαρρύνει ρατσιστικές εκδήλώσεις. Τα Μ.Μ.Ε. Να μην καλλιεργούν ρατσιστικές αντιλήψεις Οι πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των λαών και η επαφή με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους είναι ένα μέσον καταπολέμισης του ρατισμού. Ο κάθε πολίτης πρέπει να διαθέτει κονωνική συνείδηση. Η οικογένια πρέπει να μην περνάει απαρχαιωμένες απόψεις και αντιλήψεις στα νεαρα μέλη της Επιβολή κυρώσεων σε όσους καταπατουν ανθρώπινα δικαιώματα

23 Επίλογος Ο Ρατσισμός είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο μπορεί να πάρει ανεξέλεκτες διαστάσεις. Στον 21ο αιώνα που ζούμε όμως θεωρήται απαράδεκτο να υπάρχουν ρατσιστές αλλά και να προωθήται ο ρατσισμός απο τα Μ.Μ.Ε. Ως νέοι και μορφωμένοι πολίτες οφείλουμε να αποφύγουμε στερεότυπα και προκαταλήψεις τις οποίες μας διχάζουν.

24 Βιντεο για τον Ρατσισμό

25 URL http://ti-einai.gr/ratsismos/
Και φωτογραφίες..


Κατέβασμα ppt "Ρατσισμός & Προκατάληψη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google