Στο τελευταίο C.I.A.M. ο Aldo Van Eyck παρουσιάζει τους “κύκλους του Otterlo” με τη μορφή μανιφέστου, όπου διακηρύσσει την ανάγκη συγκερασμού, και όχι.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ Ερευνητική Ομάδα Διαχείρισης Υδατικών Πόρων του Ε.Μ.Π.
Advertisements

Δρ. Κων/νος ΜαρινάκοςΤουρισμός και Τοπική Ανάπτυξη1 Δρ. Κων/νος Μαρινάκος Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδοχείων Αρκαδίας.
Η Μαγούλα Είναι μια αστική περιοχή στην δυτική πλευρά του Θριασίου.
 εργαλείο δυναμικής διαχείρισης γεωμετρικών σχημάτων και αλγεβρικών παραστάσεων  δυνατότητα δυναμικής αλλαγής των αντικειμένων :  είναι δυνατή η μετακίνηση,
Η καθημερινή ζωή στην ύπαιθρο στα χρόνια των Ισαύρων και των Μακεδόνων
Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης Πυρόπληκτων Περιοχών Το πρόγραμμα της Φτέρης εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχεδιασμό που.
ΕΚΕ: Η προσέγγιση της S&B
Αρχαιολογικό μουσείο Μυτιλήνης
Αρχιτεκτονική του 20ου αιώνα De Stijl
κριτική ανάλυση παραδειγμάτων αστικού σχεδιασμού:
Donnybrook Quarter Hackney, Lower East End London
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Ε. ΜΑΙΣΤΡΟΥ.
APARTMENTS BUILDINGS IN RUE DES SUISSES, Paris
Το νερό και η εξοικονόμησή του.
Re-think-Athens Ανασχεδιασμός της λεωφόρου Αμαλίας, ολόκληρης της ζώνης ανάμεσα στην Ακαδημίας και τη Σταδίου, καθώς και της οδού Πατησίων μέχρι το Αρχαιολογικό.
E.M.Π. – ΣXOΛH APXITEKTONΩN AKAΔHMAΪKO ETOΣ TOMEIΣ I, II, III 9ο XEIMEPINO EΞAMHNO MAΘHMA: APXITEKTONIKOΣ ΣXEΔIAΣMOΣ 9: AΣTIKOΣ ΣXEΔIAΣMOΣ COURS.
Le Corbusier, Η πόλη του αύριο
ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΕΠΑΝΕΚΤΙΜΙΣΗ ΤΥΠΩΝ
Η γειτονιά του Αγίου Ιωάννη στην Λάρνακα
O πύργος του Ολύμπιου Στο νότιο μέρος του χωριού και κάτω απ' τον επαρχιακό δρόμο Βόλου -Τσαγκαράδας, ανάμεσα σε οπωρώνες στέκεται αγέρωχος ο τρίπατος.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ
Η ποιότητα της πληροφορίας στο εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιείται ή διανέμεται μέσω του Internet Χρήστος Σαβρανίδης Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Τμήμα ΦΠΨ.
ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΑΕΙΦΟΡΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ – ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΑΔΟΣΗΣ Βασιλική Μίσσα ΕΠΤΑ ΕΠΕ 5η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008.
Almere – Oλλανδία – 2006 αρχ. Christian de Portzamparc Πυκνότητα κατοικιών 29 / ha (κατοίκων 100 / ha) Εισόδημα / έτος ευρώ Xρηματοδότηση 100% ιδιωτικό.
Σ ΧΕΔΙΟ Ο ΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ Α ΣΤΙΚΗΣ Π ΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ «60 δράσεις για τη Δυτική Αθήνα» Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας.
«Τοπικό Σχέδιο Δήμου Ηλιούπολης για την Κοινωνική Ένταξη Ευάλωτων Ομάδων» Ενημερωτική Ημερίδα Ωφελουμένων Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013 Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣΥΓΓΕΝΙΚΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΑΓΑΘΑ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΕΠΙΤΟΠΟΥ ΑΣΤΙΚΗ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΔΥΝΑΤΙΖΟΥΝ ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΙΚΟΙ.
 Η καθαριότητα και η λειτουργικότητα του αστικού περιβάλλοντος αποτελούν δύο από τις σημαντικότερες συνιστώσες της ποιότητας ζωής των δημοτών και καθιστά.
Τότε και Τώρα Μονοκατοικίες – Πολυκατοικίες
H Νέα Πολιτεία είναι η μεγαλύτερη σε εμβαδόν συνοικία της Λάρισας.
Le Corbusier-πολεοδομικές προτάσεις
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ SPANGEN ΡΟΤΕΡΝΤΑΜ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Δρ. Αναστάσιος Δ. Αναστασίου Κ.Υ. του ΥΠΕΣΔΔΑ
Πρόταση για οικιστική ανάπτυξη
1 Καλώς ορίσατε! Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2006 Συνεδριακό Κέντρο Κρύας Χαιρετισμός Δημάρχου Λεβαδέων κ. Αριστείδη Ρούσσαρη στην ημερίδα με θέμα: «Δράσεις κοινωνικού.
1 Καλώς ορίσατε! Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2009 Συνεδριακό Κέντρο Κρύας Χαιρετισμός Δημάρχου Λεβαδέων κ. Δημητρίου Τσιφή στην ημερίδα με θέμα: «Δράσεις του.
Διδάσκοντες: Β.Καρβουντζή, Κ. Σερράος Nexus World Fukuoka Ιαπωνία Σπουδάστριες: Μητρατζά Χριστίνα, Μίχαλου Μαρία Μαργαρίτα Steven Holl.
ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ
Πεζόδρομοι και δίκτυα πεζοδρόμων: ελληνική και διεθνής εμπειρία
Άσκηση 8/1/2013 για όλες τις υποομάδες. Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΙΣ Mια πόλη με λιγότερους δρόμους και περισσότερο πράσινο.
ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ Αρχάγγελος, Προβλήματα  Απουσία εκπαιδευτικών  Κτηριακό  Συστέγαση σχολικών μονάδων.
Καζελίδου Ιωάννα - Παναγιωτάκη Ελένη - Δεματάς Αθανάσιος Φωτισμός του κτιρίου του Ωδείου Αθηνών ΣΦΠ 61.
Ερμηνεία Όρων που Χρησιμοποιούνται στο Μάθημα Απόδοση Προϊόντων Ο όρος «απόδοση προϊόντος» περιγράφει το ποσοστό της πρώτης ύλης που θα καταλήξει στο πιάτο,
Η Καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο. Η Κωνσταντινούπολη ήταν χτισμένη στις πλαγιές επτά λόφων,γι' αυτό πολλοί την έλεγαν και "Επτάλοφη". Όλα τα σπίτια της έβλεπαν.
Τι είναι το πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης αστικής ανάπτυξης Αφορά :  Στην κοινωνική ένταξη & υποστήριξη ανέργων, μειονεκτικών & ευπαθών ομάδων πληθυσμού.
«Οι Αρχές της διαφοροποιημένης παιδαγωγικής
Επίσημος ορισμός Ποιότητας (πρότυπο ISO 8402) Σύνολο χαρακτηριστικών μιας οντότητας για την ικανοποίηση εκφρασμένων και συνεπαγόμενων αναγκών. Αντικείμενο.
Α ΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 4. Ημιηπαιθριοι χώροι. 3. Στον υπολογισμό της επιτρεπόμενης κάλυψης του οικοπέδου: προσμετράται η επιφάνεια που ορίζεται από τις προβολές.
Jessica Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ JESSICA ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ Μανώλης Ματσάγκας.
ΩΣ ΤΡΙΤΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
10. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Προϊόν - Υπηρεσίες και Διανομή
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ. ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ.
PROJECT BUILDING A HOUSE Kαλογεροπούλου Καπόγιαννης Κουφός Κοροπούλης
1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ… ΤΣΟΥΛΗΘΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ
Project Τμήμα : Γ1 του 6ου Γυμνασίου Χαλκίδας
Η οικογένεια - Η ελληνική οικογένεια
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ-ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
Το κόστος Ποιότητας    
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ
EU in My Region 2018 Χίος,
Διδάσκουσα : Μαρία Φακίρη. Η έννοια της κατοίκησης Κατοίκηση : κατοικία Ανάγκες : Aσφάλεια Φυσιολογία Κοινωνικός χαρακτήρας Εργασία Ελεύθερος χρόνος.
Μελέτη αστικού περιβάλλοντος ΚΠΕ Μουζακίου
Μελέτη αστικού περιβάλλοντος ΚΠΕ Μουζακίου
Μελέτη αστικού περιβάλλοντος ΚΠΕ Μουζακίου
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Στο τελευταίο C.I.A.M. ο Aldo Van Eyck παρουσιάζει τους “κύκλους του Otterlo” με τη μορφή μανιφέστου, όπου διακηρύσσει την ανάγκη συγκερασμού, και όχι σύγκρουσης, των διαφόρων αρχιτεκτονικών αξιών, με τελικό αποδέκτη τον άνθρωπο τόσο ατομικά όσο και συλλογικά. “Ο θάνατος των CIAM”,μετά το τελευταίο συνέδριο στο Otterlo το 1959 Aldo Van Eyck: Hubertus House Jordaan Σπουδαστική ομάδα Γ. Γεωργίου Ε. Σαγιά

Βασικά σημεία στην θεωρία του Van Eyck -αναγνώριση της ιστορικής πόλης ως αναντικατάστατη πηγή χωρικών ποιοτήτων -η πόλη δεν είναι μια γεωμετρικά ισότροπη ακολουθία, αλλά “ένας λαβύρινθος, ένα καλειδοσκόπιο” -ο πλουραλισμός των εντυπώσεων και των ερμηνειών -η σημασία και η αρχιτεκτονική ποιότητα του “τόπου”, δηλαδή του χώρου του κατακτημένου από τη γλώσσα της πόλης -τα δίδυμα φαινόμενα: παρελθόν-μέλλον, χώρος-χρόνος, ατομικό-συλλογικό -το ενδιάμεσο Το δέντρο είναι φύλλο και το φύλλο είναι δέντρο- Η πόλη είναι σπίτι και το σπίτι είναι πόλη Αντίστοιχα σημεία στο μοντέρνο κίνημα -δαιμονοποίηση της ιστορικής πόλης -σχεδιασμός με μαθηματική ακρίβεια -καθαρή έκφραση του κτισμένου, χωρίς αμφισημίες -αδιαφορία για τον τόπο -διακοπή κάθε συνέχειας με το παρελθόν -απουσία της έννοιας του ενδιάμεσου (κυρίως όσον αφορά τη σχέση κτιρίου και αστικού χώρου)

Hubertus House, Plantage Middenlaan, Amsterdam Σπίτι για μονογονεϊκές οικογένειες -Κτήριο “κρίκος” μέσα στον αστικό ιστό(infill), όχι με τη χρήση μορφολογικών στοιχείων αλλά με τη δομή του χώρου και την έκφραση της κατασκευής (αρχές του μοντέρνου) -Το νέο δεν αποτελεί αντανάκλαση του υπάρχοντος, αλλά απάντηση σε αυτό

Κάτοψη ισογείου

Ανάπλαση της συνοικίας Jordaan 1970 – 1973 Aldo van Eyck, Theo Bosch, Lucien Lafour, Guus Knemeijer -Η περιοχή είναι τμήμα της παλαιάς πόλης, περιβάλλεται από δύο κανάλια και δύο λεωφόρους. -Τα οικόπεδα περιλαμβάνουν 48 κατοικίες και 22 καταστήματα και εργαστήρια -Η είσοδος του αυτοκινήτου και η εγκατάσταση εμπορίου και επιχειρήσεων επιβάρυνε την κατοικία (κυρίως εργάτες) -Η ομάδα του Aldo προτείνει ένα εικοσαετές πρόγραμμα αναβίωσης της περιοχής που περιλαμβάνει αξιολόγηση των υπαρχόντων κτηρίων, συντήρηση και σταδιακή ανοικοδόμηση. Με την στρατηγική αυτή αποφεύγει την ευρεία κερδοσκοπία της αστικής ανανέωσης Περιοχή ανάπλασης

Η πρόταση επιχειρεί: -να εξασφαλίσει την ποικιλία των λειτουργιών και το συσχετισμό τους -να αποφύγει κάθε απώλεια στη φυσική και κοινωνική δομή της περιοχής -να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των κατοίκων στη διαδικασία του σχεδιασμού -να μη διαχωρίσει τις εμπορικές λειτουργίες, ενισχύοντάς τις σε βάρος της κατοικίας -να διαθέσει πολλούς τύπους κατοικίας

Κάτοψη ισογείουΚάτοψη ορόφου Για τις κατοικίες υιοθετήθηκαν οι στενόμακροι πυρήνες της παραδοσιακής τυπολογίας της πόλης (4,5x11m) -εκφράζουν το ρυθμικό πρότυπο της πόλης (όμοια πρόσωπα οικοπέδων) -υποδηλώνονται από τις θολωτές στέγες, που συνδυάζονται με το περίγραμμα των υπολοίπων κτηρίων -ανοιχτές σκάλες, εξώστες-διάδρομοι και ταρατσώματα εξασφαλίζουν τη ροή ανοικτού-κλειστού χώρου

Κάτοψη ισογείου Κάτοψη ορόφου -Η ποικιλία τύπων και χωρικών ποιοτήτων είναι βασικό στοιχείο της πρότασης. Στο ιδιόμορφο αυτό τμήμα τα κτήρια των δύο οικοπέδων συνδέονται μεταξύ τους με ταρατσώματα μεταξύ των εσωτερικών αυλών του 3 ου ορόφου

Οι υπαίθριοι χώροι στο εσωτερικό των τετραγώνων: -αξιοποιούνται ως δημόσιοι και ημιδημόσιοι κοινόχρηστοι χώροι -Συνδέονται με περάσματα με τους δρόμους -Εξασφαλίζεται η ροή ανοικτού-κλειστού χώρου -Ο δημόσιος αυτός χώρος διαφοροποιείται σε ταράτσες –πεζοδρόμους και ταράτσες με μεγαλύτερη ιδιωτικότητα