Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Donnybrook Quarter Hackney, Lower East End London

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Donnybrook Quarter Hackney, Lower East End London"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Donnybrook Quarter Hackney, Lower East End London
Peter Barber Architects Μάιος Μάρτιος 2005

2 Σύνδεση με τον ιστό της πόλης/ Προσβάσεις/Διαδρομές πεζών
Το Donnybrook Quarter βρίσκεται στο Hackney νοτιοανατολικά του Λονδίνου, στη διασταύρωση των οδών Parnell και Οld Ford κοντά στον αυτοκινητόδρομο East Cross. π.μ. μ.μ. μ.μ.

3 Ένταξη στο κτισμένο περιβάλλον
Η πρόταση έγινε στα πλαίσια της πολιτικής πύκνωσης που βασίστηκε στα πολεοδομικά σχέδια του αρχιτέκτονα Richard Rogers, τα οποία υιοθέτησε η κυβέρνηση για την επίλυση 3 σημαντικών προβλημάτων. 1. Την κοινωνική και οικονομική υποβάθμιση των ενοποιημένων αστικών κέντρων. 2. Την ανάγκη δημιουργίας κατοικιών. 3. Την ανησυχητική εξάπλωση των αστικοποιημένων περιοχών σε όλη την χώρα. Σε αντίθεση με τα γύρω 20ώροφα κτήρια εδώ έχουμε πυκνές κατοικίες χαμηλού ύψους που συνδέονται άμεσα με τη ζωή στους δρόμους της πόλης θυμίζοντας μεσογειακές κατοικίες. Το Donnybrook project εμποτίζει 35 μονάδες στέγασης σ’ έναν πυκνό ιστό με τρόπο που σέβεται την παράδοση αλλά προσφέροντας τες με καινοτόμους τρόπους. Τοποθετώντας την μία κατοικία πάνω στην άλλη σε μία τυπολογία οδοντωτής ταράτσας επιτυγχάνεται η ίδια πυκνότητα με τα γύρω ψηλά κτήρια.

4 Σχέση κτισμένου – κενού: πώς συγκροτείται το κενό
Συνολική έκταση τ.μ. Κάλυψη τ.μ. (44%)  Κατοικίες τ.μ. / Γραφεία, Εμπόριο 127 τ.μ. Δρόμοι τ.μ. (37,4%) Ιδιωτικές αυλές τ. μ. (18,6%) Οι στενοί δρόμοι πλάτους 7,5 μ. οριοθετούνται από 2ώροφα ή 3ώροφα κτίρια, που στην τομή τους, στην καρδιά του σχήματος, διευρύνονται σχηματίζοντας ένα δεντρόφυτο πλάτωμα. Οι αυλές βρίσκονται στο πίσω μέρος των κατοικιών και κάθε μία από αυτές αντιστοιχεί σε ένα διαμέρισμα του ισογείου. Σε απόλυτη στοίχιση μεταξύ τους ή και πλάτη με πλάτη.

5 Τυπολογίες κτιρίων: οργάνωση των κινήσεων, συνδυασμός των μονάδων κατοικίας, σχέση ιδιωτικού και συλλογικού – δημόσιου Κάθε πτυχή του σχεδίου έχει διαμορφωθεί για να ενισχύσει τον πολύβουο χαρακτήρα του δημόσιου χώρου. Δρόμοι στους οποίους οι άνθρωποι θα μπορούν να ξαποσταίνουν, τα παιδιά να παίζουν ή απλά να διέρχονται περαστικοί. Το Donnybrook Quarter είναι ένα πυκνό σύστημα μικτής χρήσης που αποτελείται από κατοικίες, κοινόχρηστους χώρους, γραφεία, λιανικό εμπόριο, που έχει ρυθμιστεί από μία υβριδική τυπολογία ταράτσας- αυλής. Η «οδοντωτή» ταράτσα (που είναι ένα διαμέρισμα στο ισόγειο) είναι τοποθετημένη κάτω από μία μεζονέτα. Μία περιφραγμένη εξωτερικά σκάλα οδηγεί σ’ αυτήν τη μεζονέτα από το δρόμο μέσα από μία αυλή με κήπο στην εγκοπή, στο «δόντι» .Κάθε μονάδα διαθέτει τον δικό της ιδιωτικό κήπο καθώς και ταράτσα. Η ποικιλία στις προσόψεις των δρόμων είναι εξασφαλισμένη από μια συστοιχία από κομψές ταράτσες κατοικιών, από στοιχεία ορόσημα και εισόδους στο χώρο. Οι μπροστινές πόρτες δίνουν την αίσθηση της ιδιοκτησίας , ενώ όπου συναντάμε μη οικιστικές χρήσεις στο ισόγειο, οι δρόμοι ζωντανεύουν πιο πολύ.

6

7 Τυπολογίες κατοικιών

8 Τυπολογίες κατοικιών

9 Σχέδια κατοικιών

10 Το χρώμα είναι καθοριστικό στοιχείο στο συγκρότημα κατοικιών αυτών και έρχεται σε αντίθεση με το γκρίζο περιβάλλον της γειτονιάς. Σαν λευκός καμβάς που επιδέχεται τις παρεμβάσεις των κατοίκων για να οικειοποιηθούν τον χώρο τους. Η πρόθεση του αρχιτέκτονα είναι το φως να διαχέεται σε όλους τους χώρους. Πολυάριθμα μπαλκόνια που τονίζουν τις προσόψεις με παιχνιδιάρικο τρόπο, έρκερ, παράθυρα και ταράτσες ζωντανεύουν την κοινωνική δραστηριότητα στο δρόμο. Οι στρογγυλεμένες γωνίες απαλύνουν την σκληρή γεωμετρία των κτιρίων.

11 Φωτογραφίες στο εσωτερικό των διαμερισμάτων
Φωτογραφίες στο εσωτερικό των διαμερισμάτων

12


Κατέβασμα ppt "Donnybrook Quarter Hackney, Lower East End London"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google