Γαλακτοκομικά προϊόντα

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Advertisements

Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
ΠΡΩΙΝΟ : Το πρώτο γεύμα της ημέρας
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
Πυραμίδα των τροφών.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
Αυγά ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ:
Γαλακτοκομικά Προϊόντα
Χαράλαμπος Σπύρου Δάσκαλος ΛΕΥ14Γ3_Α06Δ 28/2/2006
ΖΥΜΑΡΙΚΑ.
Όσπρια ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα όσπρια και να δινει παραδείγματα
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α’
ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ Στοιχεια: ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ
Β΄ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΑΧΩΝΙΟΥ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ « ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
Τεχνολογία Εστιατορικης Τεχνης
ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΣ Α’
Κρέατα ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ:
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΣ Α’
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Μάθημα Οικιακής Οικονομίας Καθηγήτρια: Γκουτζουρέλα Μαρία
ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει το γάλα Κατονομάζει ζώα των οποίων το γάλα καταναλώνει ο άνθρωπος Αναφέρει τα θρεπτικά στοιχεία τα οποία παρέχει το γάλα σε.
Λαχανικά ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα λαχανικά
ΣΤΟΧΟΙ Ξηροί καρποί Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ:
Φαγητά εύκολης χρήσης ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ:
Κοστολόγηση Μάθημα 10.
ΨΥΞΗ.
καρβοξυλικών οξέων, υδατανθράκων,
Ενότητα 5.1 Λίπη - Λάδια.
Ενότητα 6.1 ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ.
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Ομάδες τροφών Ιουστίνη.
Ενότητα 1.1 Νερό.
ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ Α’3 ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΤΣΟΥΚΑΣ
ΛΙΠΗ ΚΑΙ ΛΑΔΙΑ Στόχοι Ο Μαθητής
ΣΑΛΤΣΕΣ.
Ομάδες Τροφών Ακραμ.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔιατροφικεΣ συνηθειεσ
Ομάδες Τροφών Ιωάννα & Σταυρούλα.
Ομάδες τροφών Παναγιώτα & Ζαχαρούλα.
Δημητριακά ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα δημητριακά
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ. Γραπτή αξιολόγηση / διαγωνίσματα (προειδοποιημένα και απροειδοποίητα ) 60% Προφορική αξιολόγηση (συμμετοχή στο μάθημα)
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Είδη Σοκολάτας Τα είδη σοκολάτας από την Dream Team
ΓΑΛΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ.
ΣΑΛΤΣΕΣ - SAUCES.
ΣΗΜΑΝΣΗ # 2.
Οξυγαλακτικά βακτήρια
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Η Χημεια και η Τεχνολογια του Παγωτου
22:28 ΣΑΛΤΣΕΣ Ευριπίδης Σάββα Ευριπίδης Σάββα.
Π ΡΟΓΕ Υ ΜΑΤΑ Ευριπίδης Σάββα. ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤ ΗΣ ΝΑ Ε Ι ΝΑΙ Σ Ε Θ ΕΣ Η ΝΑ : Διακρίνει τους παράγοντες ελέγχου της ποιότητα των αυγών. Περιγράφει τους.
Μέθοδος Παρασκευής Κασεριού και η Θέση του στην Εγχώρια Αγορά Τυριών ΓΕΡΟΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Αριθμός Μητρώου: Δ15198 Πρακτική Άσκηση: Μάρτιος-Απρίλιος 2012.
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 8 Η ΖΥΜΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
ΕΝΖΥΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΟΞΥΓΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων - Άσκηση 8η.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Αυγά ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ:
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Λαχανικά ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα λαχανικά
Ενότητα 4.2 { Στοματική υγεία }.
Τεχνολογία Εστιατορικης Τεχνης
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΤΑΞΗ Α’ ΤΜΗΜΑ 2 ΣΧ. EΤΟΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Γαλακτοκομικά προϊόντα ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα γαλακτοκομικά προϊόντα Κατονομάζει διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα Ορίζει τα τυριά Ταξινομεί τα τυριά λαμβάνοντας υπόψη διάφορους παράγοντες Κατονομάζει διάφορα ντόπια και ξένα τυριά Περιγράφει τον τρόπο παρασκευής των τυριών Συγκρίνει τη θρεπτική αξία των τυριών με αυτή του γάλακτος Κατονομάζει τις θερμοκρασίες στις οποίες πρέπει να φυλάγονται τα τυριά και τη θερμοκρασία τους κατά το σερβίρισμα τους Περιγράφει τον τρόπο παραγωγής του γιαουρτιού Συγκρίνει τη θρεπτική αξία του γιαουρτιού με αυτή των τυριών Ορίζει την κρέμα γάλακτος και αναφέρει είδη της Περιγράφει τον τρόπο διαχωρισμού της κρέμας από το γάλα Περιγράφει τον τρόπο παραγωγής του βουτύρου Αναφέρει τις κυριότερες χρήσεις των γαλακτοκομικών προϊόντων στην επισιτιστική βιομηχανία

Γαλακτοκομικά προϊόντα – Τυριά Γαλακτοκομικά προϊόντα είναι προϊόντα που έχουν ως κύριο συστατικό το γάλα Τέτοια προϊόντα είναι: Το τυρί Το γιαούρτι Η κρέμα γάλακτος Το βούτυρο Τυριά είναι τα φρέσκα ή ώριμα προϊόντα από το πήξιμο του γάλακτος Μερικά τυριά γίνονται από κρέμα γάλακτος αντί γάλα Το πήξιμο του γάλακτος προκαλούν ζυμομύκητες Ταξινόμηση των τυριών Βαθμός ωρίμανσης Φρέσκα Ώριμα Σκληρότητα Μαλακά Σκληρά Ημίσκληρα Προέλευση Ντόπια Ξένα Επιπρόσθετη επεξεργασία Καπνιστά Με μούχλα Εμπλουτισμένα Με τρύπες

Παραγωγή, θρεπτική αξία, αποθήκευση και σερβίρισμα των τυριών Παραγωγή τυριών Οφείλεται στην ιδιότητα των πρωτεϊνών να πήζουν όταν στο γάλα προστεθούν ζυμομύκητες ή πυτιά στις κατάλληλες θερμοκρασίες (40 °C) Ωρίμανση Αλλαγές στην γεύση, στο άρωμα, στην υφή και στην εμφάνιση Πρωτεΐνες αμινοξέα Λίπη λιπαρά οξέα Λακτόζη λακτικό οξύ Θρεπτική αξία Ζωικό λίπος (34%) Πρωτεΐνες (26%) Νερό (37%) Ασβέστιο, φωσφόρο, βιταμίνες A&D Αποθήκευση Μαλακά τυριά –1 με 0 °C Σκληρά τυριά δροσερό, ξηρό και καθαρό περιβάλλον Τα αλλοιωμένα τυριά (πικρά, ξινά, διογκωμένα, μουχλιασμένα) μπορεί να είναι θανατηφόρα λόγο των τυροξινών Σερβίρισμα Τα τυριά σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου (20 °C)

Γιαούρτι - Ορισμός, Παρασκευή και Θρεπτική αξία Γιαούρτι ή υγείαρτος – το ψωμί της υγείας Γιαούρτι είναι το προϊόν από το πήξιμο του γάλακτος που προκαλούν γαλακτικές καλλιέργειες (lactobacillus bulgaricus και streptococcus thermophilus) Παρασκευή Στο γάλα προστίθενται καλλιέργειες και τοποθετείται στους 38°C με 40°C μέχρι να πήξει, ανακατεύοντας συστηματικά Το πήξιμο προκαλούν οι ζυμομύκητες επιδρόντας με τις πρωτεΐνες Διατηρείται στο ψυγείο για μια βδομάδα Θρεπτική αξία Πρωτεΐνες 3%, Υδατάνθρακες 4,5%, Λίπη 3% Αναγεννά την εντερική χλωρίδα Περιέχει ένζυμα που διευκολύνουν την πέψη και έχουν αντιβιοτική, αντικαρκινική και ανοσολογική δράση Τύποι γιαουρτιών Τρόπος παρασκευής Στραγγισμένα Με λεία επιφάνεια στο κύπελλο (set) Με χυμό ή φρούτα (Fruit yogurt) Περιεκτικότητα σε λιπαρά Πλήρη (6-10%) Μεσαία (3-5%) Χαμηλά (1-3%) Αποβουτυρωμένα (0%)

Κρέμα γάλακτος ή ανθόγαλα Είσοδος γάλακτος Έξοδος κρέμας Κρέμα γάλακτος ή ανθόγαλα Έξοδος άπαχου γάλακτος Κρέμα Άπαχο γάλα Κρέμα γάλακτος είναι το ελαφρύ μέρος του γάλακτος το οποίο περιέχει λίπος και μικρές ποσότητες νερού Η κρέμα αφαιρείται από το γάλα στον κορυφολόγο με την φυγόκεντρο δύναμη Πλούσια σε λίπη και βιταμίνες Α και D Διατηρείται στο ψυγείο για 3-4 μέρες Καλά καλυμμένη γιατί εύκολα ξινίζει Απορροφά έντονες μυρωδιές Είδη κρέμας γάλακτος Φρέσκα κρέμα γάλακτος Από πλήρες γάλα 40% λίπος Κρέμα γάλακτος μακράς διάρκειας (UHT) Περνά από θερμοκρασία 145°C Εξοντώνονται όλα τα μικρόβια Διατηρείται για μήνες Κρέμα σαντιγί (chantilly) Κτυπημένη με ζάχαρη 2-5% Διατίθεται και σε σκόνη Ξινή κρέμα Περιέχει γαλακτικές καλλιέργειες Ξινή με άρωμα

Βούτυρο – Ορισμός, Παραγωγή, Είδη και Αποθήκευση Βούτυρο είναι στερεό γαλάκτωμα το οποίο έχει βάση το λίπος του γάλακτος (κρέμα) Παραγωγή βουτύρου Η κρέμα γάλακτος (35%λίπος) παστεριώνεται και ψύχεται απότομα για να πήξει Προτού πήξει προστίθενται βακτήρια και αφήνεται να ωριμάσει 12 ώρες Κτυπιέται και ξεχωρίζει το νερό από το λίπος ( μέγιστο νερό 16%) Ξεπλένεται και προστίθεται άλας και χρωστικές ουσίες Ζυμώνεται για απαλή μάζα Είδη βουτύρου Αλατισμένο Μέγιστο αλάτι 2% Ανάλατο Για γλυκίσματα Αποθήκευση βουτύρου Διατηρείται στο ψυγείο, μακριά από μυρωδιές, σε σκοτεινό μέρος, καλά τυλιγμένο για 6 βδομάδες Διαφορετικά προκαλείται τάγκιασμά του βουτύρου Στην κατάψυξη διατηρείται μέχρι 9 μήνες

AΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 1.Τι είναι τα γαλακτοκομικά προιόντα,κατονομάστε τουλάχιστον έξι 2.Να αναφέρετε τους παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη για την ταξινόμηση των Τυριών .Κατονομάστε 4 ντόπια και 4 ξένα τυριά 3.Να περιγράψετε τις κατάλληλες συνθήκες για την αποθήκευση των τυριών 4.Να αναφέτεραι τα τέσσερα είδη γάλακτος και να επεξηγήσετε τις Διαφορές που έχουν μεταξύ τους 5.Να περιγράψετε με συντομία την παραγωγή βουτύρου δίνοντας Τα δύο είδη που υπάρχουν 6.Να σχολιάσετε την θρεπτική αξία του γιαουρτιού.

στη τάξη 1.Γαλακτοκομικά προϊόντα-------------------------------------------- 2. Τυριά είναι τα φρέσκα ή ώριμα προϊόντα από το πήξιμο του γάλακτος Σωστό/Λαθος 3. Το πήξιμο του γάλακτος προκαλούν ------------------------------- 4.Ποια τυριά εσεις γνωρίζετε ;Kατονομάστε τέσσερα 5.Τα τυριά ταξινομούνται αναλογα με--------------------------------

Π---------η Ε---------α Β------α 1. Κρέμα γάλακτος είναι το ελαφρύ μέρος του γάλακτος το οποίο δεν περιέχει λίπος και μικρές ποσότητες νερού .Σωστό/Λάθος 2. Η κρέμα γάλακτος (35%λίπος) παστεριώνεται και ψύχεται παρα πολύ σιγά για να πήξει .Σωστό/Λάθος 3. Τα τυριά σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου (20°C).Σωστό/Λαθος 4.Τα αλλοιωμένα τυριά μπορεί να είναι θανατηφόρα λόγο των τυροξινών .Σωστό/Λάθος Η εργασία είναι το μυστικό της επιτυχίας.