ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ, ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Περιμένοντας τα Χριστούγεννα Ήθη κι έθιμα απ’ όλη την Ελλάδα
Advertisements

Χριστούγεννα Στράτος Μουστακίδης.
Χριστούγεννα.
Χριστούγεννα προσαρμογή από PositivelyAutism
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΙΣΙΔΩΡΑ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ.
ΜΑΓΔΑ ΔΑΣΤΕΡΙΔΟΥ ΚΥΠΡΟΣ.
ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΑΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!
Χριστουγεννιάτικα έθιμα χωρών
Εθιμα Χριστουγεννων Σχέδιο μαθήματος.
ΤΑΞΗ Γ-2 17ου ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Χριστουγεννιάτικα έθιμα
Ελλάδα vs Γερμανία. Χριστουγεννιάτικα έθιμα. Γερμανία.
ωρα σκεφτομαι στιχο για να φιαξω…
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.
Τις διακοπές τις πέρασα…
Χριστούγεννα στη Γερμανία Weihnachten in Deutschland
Χριστούγεννα.
Χριστουγεννιάτικα έθιμα
EΘΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ Ντανιέλα.
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ
Χριστούγεννα στη Σέρβια
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2013!!!.
Έλενα Γουδέλη Χριστούγεννα 2014
Χριστούγεννα στη Γαλλία
Χριστουγεννιάτικα έθιμα
ΕΘΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ Γιάννης.
Χριστούγεννα στον Πόντο
Χριστούγεννα Το 2015 να φέρει στη ζωή μας νέα ελπίδα, νέες προσδοκίες και να αφήσει στο παρελθόν τις πίκρες. Να βλέπουμε μπροστά και να χαμογελάμε!
Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά
Χριστουγεννιατικα εθιμα της Κυπρου και της Ελλαδας
ΤΑ ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΑ - ΜΑΡΙΑΣ Όταν τρως σπιτικό φαγητό το καταλαβαίνεις…… μυρίζει και έχει Μμμμμ… άλλη γεύση!!!!!!!!!!!!
Ηλιάνα Κοντογεώργη. Τα Χριστούγεννα όλοι στολίζουν δέντρα…
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!.
Επισκέψεις τα Χριστούγεννα προσαρμογή από: Χριστίνα Γκριτζιώτη
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΕΤΣΑΣ Δ’ ΤΑΞΗ.
Από την μαθήτρια Υρώ Δάβου του Β1’
Χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα ήθη και έθιμα
Χριστούγεννα στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο Εργασία στο μάθημα της πληροφορικής Φάνης Βλάχος ΣΤ’ Τάξη.
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ Δημοπούλου Ιωάννα Β1. Χριστούγεννα στην Ήπειρο Η Ήπειρος είναι το γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας που εκτείνεται στο βορειοδυτικό.
Αναστασία Νάστου Μαρία Καζελίδη.  Περιλαμβάνει φωτεινά κόκκινα Αλεξανδριανά γύρω από το τζάκι, καθώς και κλαδιά « γκι » που κρέμονται από την οροφή που.
ΜΑΡΙΑΝΘΗ 25 ο Δημοτικό σχολείο Περιστερίου Τμήμα : Ε 1.
Έ ΘΙΜΑ Χ ΡΙΣΤΟΥΓΈΝΝΩΝ Από τη μαθήτρια Ξανθοπλά Χριστίνα!
ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΘΕΟΦΑΝΙΩΝ ΑΠΌ ΤΗ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΞΑΝΘΟΠΛΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ.
ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ- ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ-ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ Θεοδώρα Ευθυμίου Δ’1 20/12/2015.
ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ. Τα Θεοφάνεια ή Φώτα ή Επιφάνεια γιορτάζουμε τη βάπτιση του Ιησού Χριστού από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο και Βαπτιστή. Ο πρώτος αγιασμός.
ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΑΠΌ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΑΣΜΑΝΙΔΟΥ.
Διδασκαλία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο: Σχεδιασμός Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων Ι Ενότητα 10: Χριστούγεννα! Διδάσκουσα: Βασιλική Φωτοπούλου Τμήμα Επιστημών.
ΧΡΙΣΤΟΎΓΕΝΝΑ Τάσος Κρασάκης. ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΆΤΙΚΗ ΒΑΣΙΛΌΠΙΤΑ.
Bonjour Athenes, Καλημέρα Παρίσι
Έθιμα Δωδεκαήμερου στην Κύπρο Έθιμα Δωδεκαήμερου στην Κύπρο
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΑΠ’ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ Τα ήθη και τα έθιμα είναι ένα ξεχωριστό, χαρακτηριστικό κομμάτι της παράδοσης, γέννημα του κάθε τόπου. Μαρτυρούν τις συνθήκες, μέσα στις.
Διάφορες πληροφορίες για τα Δωδεκάνησα
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!!!
Χριστούγεννα σε ολόκληρο τον κόσμο
ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΚρητικΟΣ ΓAμοΣ Στην Κρήτη υπάρχουν δύο είδη γάμου. Ο γάμος με κλέψιμο και με προξενιό. Στο γάμο με κλέψιμο ο γαμπρός έκλεβε την νύφη αφού οι γονείς του.
Χριστούγεννα 2015 Έφη Άνθη.
ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΧΩΡΩΝ.
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ
Τα έθιμα των μηνών Μέλη ομάδας :.
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Βασίλης Ευτυχία Ιάσωνας ΤΜΗΜΑ E1.
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.
Νεοελληνικός Πολιτισμός
Χριστούγεννα στην Θράκη
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Φώτης Ελευθερία ΤΜΗΜΑ Δ3.
ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ;
ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ, ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ, ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΝΕΦΕΛΗ ΜΙΧΑΗΛ, Δ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ   Ένα έθιμο της Κύπρου τα Χριστούγεννα είναι να φτιάχνουμε γλυκά όπως κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Οι νοικοκυρές κατασκεύαζαν το χριστόψωμο που ήταν μια πίτα με σησάμι με το σημείο του Σταυρού.  Την έλεγαν και γεννόπιττα. Επίσης στολίζουμε στο σπίτι μας ένα Χριστουγεννιάτικο δέντρο με χρωματιστά στολίδια, έλατα, Αγιους Βασίληδες, ελαφάκια και λαμπίτσες και καλούμε φίλους ή συγγενείς για να φάμε μαζί. Τα παιδιά γύριζαν στο χωριό και τραγουδούσαν τα κάλαντα των Χριστουγέννων  και της Πρωτοχρονιάς και μάζευαν δώρα.

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ  Το απόγευμά της παραμονής της πρωτοχρονιάς η γιαγιά μου πήγαινε και έκοβε κλωνάρια ελιάς για να στολίσουν την εξώπορτα τους. Μερικά κλωνάρια ελιάς τα κρατούσαν για το βράδυ που θα μαζευόταν οι οικογένεια γύρω από το τζάκι. Έκοβαν φυλλαράκια ελιάς και τα πέταγαν μέσα στη φωτιά λέγοντας: «Αϊ Βασίλη βασιλιά δείξε και φανέρωσε αν μ’αγαπά ο καλός μου.» Αν τα φυλλαράκια πετάγονταν πάνω στη φωτιά τότε σήμαινε ότι ο καλός τους, τους αγαπούσε. Αν τα φυλλαράκια έμεναν εκεί και καιγόταν τότε ο καλός τους δεν τους αγαπούσε. Το πιο βασικό φαγητό είναι η Βασιλόπιτα.  Μέσα στη Βασιλόπιτα βάζουμε ένα κέρμα.  Η Βασιλόπιτα κόβεται με την εξής σειρά – Το πρώτο κομμάτι κόβεται για τον Άγιο Βασίλη.  Το δεύτερο κομμάτι κόβεται για το σπίτι.  Το τρίτο κομμάτι είναι για τον πιο μεγάλο της οικογένειας.  Και τα άλλα κόβονται με τη σειρά της ηλικίας. Όποιος βρει το κέρμα είναι η τυχερή του χρονιά.   Την παραμονή της πρωτοχρονιάς διασκέδαζαν επίσης λέγοντας διάφορα πρωτοχρονιάτικα τραγούδια.

ΦΩΤΑ Η γιορτή των Θεοφανείων ... τα Φώτα όπως λέμε στη Κύπρο. Μεγάλη γιορτή για την εκκλησία. Ο κόσμος πηγαίνει εκκλησία, παίρνει το Δρόσο (τον αγιασμό) τον οποίο πίνει και με αυτόν ραντίζει τα σπίτια του, τα χωράφια του, τις δουλειές του για να πάνε όλα καλά. Την παραμονή των Φώτων οι νοικοκυρές έκαναν ξεροτήγανα  και έριχναν και μερικά στη στέγη του σπιτιού για να φάνε οι καλικάντζαροι.  Έριχναν επίσης και μερικά λουκάνικα γιατί τα αγαπούσαν οι καλικάντζαροι, και έλεγαν τη φράση: Τιτσίν, τιτσίν λουκάνικον, κομμάτιν ξεροτήανον, να φάμεν και να φύουμεν. Την ημέρα των Φώτων τα παιδιά γυρίζουν στις γειτονιές και στους συγγενείς τους και τους λένε ένα τραγουδάκι με σκοπό να πάρουν χρήματα: Καλημέρα και τα Φώτα και την Πουλουστρίνα πρώτα. Σε μερικά χωριά της Κύπρου έκαναν μερικά έθιμα. Όταν τελείωνε η λειτουργία, πήγαιναν όλοι σε μια δεξαμενή και ο ιερέας έριχνε  μέσα το σταυρό και μερικοί πηδούσαν για να τον πιάσουν. Εκείνος που τον έπιανε κέρδιζε ένα μικρό δώρο.  ΝΕΦΕΛΗ ΜΙΧΑΗΛ, Δ