Καρυκεύματα τροφίμων ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ:

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ.
Advertisements

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΞΥΔΙΑ
ΤΑ ΦΥΤΑ.
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 6η ΟΜΑΔΑ Γεύματα(Παλάτι-Μοναστήρια). ΠΕΤΡΟΣ. ΓΙΑΝΝΗΣ
ΖΑΧΑΡΗ & ΟΞΕΑ.
Τεχνολογία Εστιατορικής Τέχνης 3ου Έτους
Αυγά ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ:
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
ΖΥΜΑΡΙΚΑ.
ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ.
Όσπρια ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα όσπρια και να δινει παραδείγματα
Παραδοσιακές Συνταγές Μυτιλήνης
Τεχνολογία Εστιατορικης Τεχνης
ΘΑΝΑΣΗΣ και ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΤ1 109 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
2010 Σ Α Λ Τ Σ Ε Σ.
ΣΠΙΤΙΚΟ ΓΛΥΚΟ ΚΥΔΩΝΙ.
Χημεία και καθημερινή ζωή Ομάδα Εργασίας
ΡΟΦΗΜΑΤΑ ΣΤΟΧΟΙ.Ο Μαθητής να μπορεί 1.Να αναφέρει χώρες που παράγουν καφέ 2.Κατονομάζει διάφορα είδη καφέ,όπως προσφέρονται στη Κυπριακή αγορά 3.Κατονομάζει.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ
Λαχανικά ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα λαχανικά
ΣΤΟΧΟΙ Ξηροί καρποί Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ:
Φαγητά εύκολης χρήσης ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ:
ΥΛΙΚΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ # 2.
Κοστολόγηση Μάθημα 10.
ΣΑΛΟΜΙΔΟΥ ΕΥΗ ΟΜΠΟΥΚΟΒΙΤΣ ΠΑΟΛΑ
Μαγειρική Χώρου Εστίασης Θέμα: Παρασκευές Βοδινών
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΙΠΗ ΚΑΙ ΛΑΔΙΑ Στόχοι Ο Μαθητής
ΣΑΛΤΣΕΣ.
Σαλατες - Salads.
Ενότητα: 3 – Παράθεση απλών και σύνθετων Οινοπνευματωδών Ποτών Κεφάλαιο Αποστάγματα (ουδέτερα αρωματισμένα) Ζιβανία - Βότκα.
ΥΠΟΘΕΜΑ 2ο : ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ
Μάθημα Οικιακής Οικονομίας Καθηγήτρια: Γκουτζουρέλα Μαρία
Ζυμαρικά - Pasta.
Δημητριακά ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα δημητριακά
Ενότητα: 2 - Παράθεση Αφεψημάτων και μη Οινοπνευματωδών Ποτών
Γαλακτοκομικά προϊόντα
Ενότητα: 9 - Ζούλεπς (Juleps) και Ζεστά ποτά)
ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Ενότητα: 2 - Παράθεση Αφεψημάτων και μη Οινοπνευματωδών Ποτών.
ΣΑΛΤΣΕΣ - SAUCES.
Ενότητα: 5 Ετοιμασία και Παράθεση Σάλτσες Σαλατών και Σαλάτες Κεφάλαιο Caesar dressing, Thousand island dressing.
Ενότητα: 5 Ετοιμασία και Παράθεση Σάλτσες Σαλατών και Σαλάτες Κεφάλαιο Vinaigrette, Citronette, Roquefort dressing.
Αφροδισιακές τροφές.
Project στο μάθημα Τ.Π.Ε Μυκονιάτικη Κουζίνα.
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Μάθημα: Φλαμπέ Ενότητα: 19 - Μαγειρική χώρου εστίασης Κεφάλαιο 1 - Αστακός Νιούμπουργκ (Lobster Newburg) 1.
Όταν το λάδι συνάντησε τα βότανα! Μία καινοτόμος δράση συνεργασίας των περιβαλλοντικών ομάδων: 1 ου Γυμνασίου Πύργου με τίτλο :«Βότανα και αρωματικά φυτά.
ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΑΘΗΜΑ 4.
22:28 ΣΑΛΤΣΕΣ Ευριπίδης Σάββα Ευριπίδης Σάββα.
ΜΠΡΕΖΕ BRAISE.
ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ.
ΒΟΤΑΝΑ ΧΑΡΟΥΛΑ ΝΕΝΝΕ ΒΙΟΛΕΤΑ ΛΙΚΕΡΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΤΑΛΙΑΝΗΣ.
ΦΥΤΟΛΟΓΙΑ.
 Ορίζει και περιγράφει τη μέθοδο μαγειρέματος.  Αναφέρει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τις τροφές που ψήνονται με τη μέθοδο και τον εξοπλισμό.
Υλικά : 1 κιλό κρέας 3 σκελίδες σκόρδο 2 κουταλιές βιτάμ αλάτι και πιπέρι Εκτέλεση : Ξεθερμίζουμε το κρέας, το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε μια λαδόκολλα.
Αυγά ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ:
Κλινική διαιτολόγια ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ-ΚΑΤΑΡΤΗΣΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ
ΙΑ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΦΟΥ Αγίου Σπυρίδωνα
Αμερικανική και Μεξικανική κουζίνα
Προέλευση και παραγωγή
Λαχανικά ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα λαχανικά
ΓΕΥΜΑΤΑ ΠΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ 6Η ΟΜΑΔΑ
ΑΓΝΑ – ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ
23:37 ΣΑΛΤΣΕΣ 11/12/2018 Ευριπίδης Σάββα.
ΣΑΛΤΣΕΣ Ευριπίδης Σάββα 23:19 Ευριπίδης Σάββα.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Καρυκεύματα τροφίμων ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Σχολιάζει τη σημασία των καρυκευμάτων στη κουζίνα Ορίζει τα καρυκεύματα, τα αρωματικά φυτά, τα μπαχαρικά, αρωματικά υγρά και τις χρωστικές ουσίες Περιγράφει την επεξεργασία των φρέσκων και αποξηραμένων αρωματικών φυτών Κατονομάζει διάφορα καρυκεύματα τροφίμων

Η σημασία και ο ορισμός των καρυκευμάτων Καρυκεύματα χρησιμοποιούσαν πρώτοι οι αιγύπτιοι πριν από 5000 χρόνια τόσο στη μαγειρική όσο και σαν φάρμακα Η εμπορική τους αξία ήταν τόσο μεγάλη που έγιναν πόλεμοι για τον έλεγχο τους Οι αρχαίοι ρωμαίοι στρατιώτες πληρώνονταν με αλάτι (salt – salary) Η σημασία των καρυκευμάτων Αναπόσπαστο μέρος κάθε συνταγής Βελτιώνουν το άρωμα, τη γεύση και την εμφάνιση των παρασκευών Μαλακώνουν διάφορες προμήθειες Καθορίζουν την επιτυχία ή την αποτυχία μιας συνταγής Ορισμός Καρυκεύματα είναι οι ουσίες οι οποίες προστίθενται στα γεύματα κατά την προετοιμασία, το ψήσιμο τους και το σερβίρισμα, για να βελτιώσουν την ποιότητα τους Κατηγορίες Αρωματικά χόρτα Μπαχαρικά Αρωματικά υγρά Χρωστικές ουσίες Αρτύματα Μαρινάρισμα είναι η επεξεργασία των τροφών με καρυκεύματα για μαλάκωμα και βελτιώσει της γεύσης (ξύδι, κρασί, λεμόνι, λάδι και μπαχαρικά)

Αρωματικά φυτά Ορισμός Επεξεργασία και αποθήκευση Αρωματικά φυτά είναι τα φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα των φυτών, τα οποία χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουν το άρωμα των διαφόρων παρασκευών Επεξεργασία και αποθήκευση Τα φρέσκα αρωματικά φυτά καθαρίζονται και πλένονται. Τυλίγονται σε ρούχινη ή χάρτινη πετσέτα, τοποθετούνται σε πλαστικό σακούλι και μπαίνουν στο ψυγείο Τα αποξηραμένα αρωματικά φυτά μαζεύονται προτού το φυτό ανθίσει, γίνονται δέσμες και κρεμμάζονται, τη δεύτερη μέρα καλύπτονται με χαρτοσακούλα, αφού αποξηρανθούν αφαιρούνται τα σκληρά μέρη και αλέθονται, τοποθετούνται σε αεροστεγή δοχεία σε σκοτεινό, δροσερό μέρος Κυριότερα αρωματικά φυτά Άνηθος-dill Βασιλικός - basil Δάφνη – bay leaf Δεντρολίβανο (λασμαρί) -rosemary Δυόσμος-mint Θυμάρι-thyme Μαϊντανός - parsley Μαντζουράνα- marjoram Μάραθος-fennel Ρίγανη - oregano Τραχούρι- tarragon Φασκόμηλο (σπατζιά) -sage

Μπαχαρικά Ορισμός Κυριότερα μπαχαρικά Μπαχαρικά είναι οι φυσικές ουσίες, από αποξηραμένα μέρη θάμνων ή δέντρων, όπως τα φρούτα, οι σπόροι, οι ρίζες, τα φύλλα, ο φλοιός ή τα άνθη Κυριότερα μπαχαρικά Ανάμικτα μπαχαρικά – mixed spices Γαρύφαλλα - cloves Γλυκάνισο - anise Ζιζίμπρι - ginger Κανέλλα - cinnamon Κάρυ σκόνη – curry powder Κόλιαντρος σπόροι – coriander seeds Μαστίχα Χίου – mastic Κύμινο (αρτισιά) - cumin Μοσχοκάρυδο - nutmeg Πανάρτυμα - allspice Παπαρούνα σπόροι – poppy seeds Πάπρικα - paprika Ζαφορά - saffron Σησάμι – sesame seeds

Αρωματικά υγρά και χρωστικές ουσίες Ορισμός αρωματικών υγρών Αρωματικά υγρά (έλαια, σιρόπια και αποστάγματα) είναι συμπυκνωμένα υγρά από φυτά, καρπούς ή φρούτα που βγαίνουν με ψηλή πίεση ή με απόσταξη Φυσικά, τεχνητά και σύνθετα Κυριότερα αρωματικά υγρά Ορισμός χρωστικών ουσιών Χρωστικές ουσίες είναι συμπυκνωμένα υγρά ή σκόνη που χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουν την εμφάνιση των παρασκευών Κυριότερα χρώματα Κόκκινο (από έντομα του Μεξικού) Πράσινο (από πράσινα λαχανικά) Κίτρινο (από κρόκους, ζαφορά, καροτίνη και ρίζες turmeric) Καφέ (από σκούρα ζάχαρη ή καραμέλα) Σοκολατί (από γλυκερίνη και κακάο ή σοκολάτα) Καφές Σοκολάτα Αμύγδαλο Βανίλια Λεμόνι Πορτοκάλι Ανανάς Αχλάδι Φράουλα Βατόμουρο Μπανάνα Μέντα Ροδόσταμα Ανθόνερο Μπράντι Ρούμι

Αρτύματα Αλάτι (χλωριούχο νάτριο) Ξύδι Μουστάρδα Προέρχεται από τα αλατωρυχεία σαν ορυκτό ή τη θάλασσα και τις αλυκές Μπορεί να είναι χοντρό ή λεπτό Πιπέρι Είναι το φρούτο αναρριχητικού φυτού της Ινδίας Μαύρο (τα φρούτα μαζεύονται ενώ είναι ακόμη πράσινα και αποξηραίνονται ) Άσπρο (τα φρούτα μαζεύονται ώριμα, ξεφλουδίζονται και αποξηραίνονται) Πράσινο ( φρέσκο μαριναρισμένο ή αποξηραμένο) Ροδοκόκκινο (ώριμο μαριναρισμένο ή αποξηραμένο) Ξύδι Το προϊόν της οξικής ζύμωσης διαφόρων χυμών (σταφύλι, μήλο, κριθάρι, πατάτες κλπ) Μουστάρδα Παρασκευάζεται από τους σπόρους του φυτού της μουστάρδας (σινάπι) Αγγλική (κίτρινο χρώμα, καυτή) Γαλλική (σκούρο χρώμα, απαλή, γλυκιά) Διατίθεται στην αγορά σε σκόνη ή κρέμα

Αξιολόγηση ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΜΠΟ ΡΕΙΣ ΚΑΘΕ 1. Nα Σχολιάσετε τη σημασία των καρυκευμάτων στη κουζίνα 2. Να κατονομάσετε δύο καρυκεύματα, δυο αρωματικά φυτά, δυο μπαχαρικά, δυο αρωματικά υγρά και δυο χρωστικές ουσίες δίνοντας και πού μπορούν να χρησιμοποιηθουν 3. Να περιγράψετε την επεξεργασία των φρέσκων και αποξηραμένων αρωματικών φυτών 4. Τα αποξηραμένα αρωματικά φυτά διατηρούνται σε ----------------------------- 5.Να καταγράψετε όλα τα καρυκεύματα που έχετε στο σπίτι σας.ρωτήστε στο σπίτι που τα χρησιμοποιούν και να καταγράψετε τις χρήσεις

Εργασία στη τάξη 1.Καρυκεύματα είναι ---------------------------------------------------------------------------- 2. Αρωματικά φυτά είναι ----------------------------------------------------------------------- 3. Μαρινάρισμα είναι η επεξεργασία των τροφών με καρυκεύματα για μαλάκωμα και βελτιώσει της γεύσης .Σωστό/Λάθος 4. Η σημασία των καρυκευμάτων είναι 1. 2. 3. 4. 5. Τα αρωματικά φυτά χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουν το άρωμα των διαφόρων παρασκευών .Σωστό/Λάθος

Εργασία στη τάξη 1.Μπαχαρικά είναι ---------------------------------------------------------------------------- 2.Κατονομάστε τέσσερα μπαχαρικά που γνωρίζετε--------------------------------------- 3. Αρωματικά υγρά -------------------------------------------------------------------------------- 4. Χρωστικές ουσίες είναι συμπυκνωμένα υγρά ή σκόνη που χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουν την εμφάνιση των παρασκευών .Σωστό./Λαθος 5.Κατονομάστε πέντε αρωματικά υγρά ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 6.Κατονομάστε πέντε αρτύματα που γνωρίζετε---- ------------------------ ------------------------- ----------------------------- -------------------------- ------------------------------------