Του γιοφυριού της Άρτας

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ραψωδία Ε στ ΛΕΟΝΤΗ ΣΟΦΙΑ.
Advertisements

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ,Η ελληνιδα που συγκίνησε το κόσμο
Το Δημοτικό τραγούδι και η Αρκαδοκυπριακή διάλεκτος μέσα από το έργο του Ζακ Λακαριέρ «Το Ελληνικό καλοκαίρι»: πηγές διαχρονικότητας του ελληνισμού.
Εδώ απαθανατίζεται η Ρήνη στην αγκαλιά του μέλλοντα συζύγου της Αντρέα !
Toυ Νεκρού αδερφού Εισαγωγικά Παραλογές
Προξενιό και Γάμος κατά τη βυζαντινή εποχή
Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ Ερευνητική εργασία στα πλαίσια του σχολικού μαθήματος ‘Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας’ Ερευνητική ομάδα: Μοσχοβάκου Δανάη , Νικολοπούλου.
Εδώ απαθανατίζεται η Ρήνη στην αγκαλιά του μέλλοντα συζύγου της Αντρέα !
ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
Το γιοφύρι της Άρτας.
“ΝΟΥΣ ΥΓΙΗΣ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ” Βάτσης Γιώργος Καραπάνος Χρήστος Κόλτσης Νίκος Κωστινάς Δημήτρης.
Το γιοφύρι της Άρτας Γιώργος Κάκαρης Γ
ΜΙΑ Η ΜΑΛΛΟΝ ΔΥΟ ΟΜΟΡΦΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΣΕΒΑΣΜΟΣ – ΕΥΘΥΝΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΣΕΒΑΣΜΟΣ – ΕΥΘΥΝΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Τελετή Έναρξης Προγράμματος.
ΤΑ ΜΟΤΙΒΑ ΤΟΥ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ ‘ΤΟΥ ΓΙΟΦΥΡΙΟΥ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ’
Ο ΟΡΚΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΑΔΕΡΦΟΥ
Η διαδήλωση γράφτηκε και διαδραματίζεται κατα τη διάρκεια του μεσοπολεμου
Μια εργασία του Κων/νου Εκίζανα
Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Τ Ι Κ Α Α Γ Υ Μ Ν Α Σ Ι Ο Υ. Οι ιστορίες των Πατριαρχών έχουν βασικά θρησκευτικό χαρακτήρα. Μιλούν δηλαδή για τη µοναδική σχέση των πρωταγωνιστών.
Διαθεματική Ανάλυση και Παρουσίαση Ποιήματος
1Ο Πρότυπο Πειραματκό Δημοτικό
Ομάδα Ε΄ Δημητρίου Μαρία Κάβουρα Αλεξάνδρα Μουλά Ναυσικά
Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ.
«ΤΟ ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΣ ΜΟΥ» Γ. ΒΙΖΥΗΝΟΥ. Τίτλος: «μου» → 1ο πρόσωπο ενώ στο 1ο τμήμα του διηγήματος «εμείς» (όπου κρύβεται ο συγγραφέας). Αφηγητής ενδοδιηγητικός.
Ένα τραγούδι για το Πολυτεχνείο
Το θέατρο στην αρχαία Αθήνα
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ και οι παραλογεσ
Διεξαγωγή πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο:
Κώστας Βάρναλης. Πύργος – σημερινή Βουλγαρία « Ποιητής του προλεταριάτου » - Μ. Βίτι Περιοδικά Ηγησώ και Νουμάς « Το ξύλο, η καθαρεύουσα και.
2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας
13. Χριστιανισμός – Ελληνισμός : μια ιδιότυπη συνάντηση
Εισαγωγή στη δραματική ποίηση
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ.
Οι Ολυμπιακοί αγώνες ήταν οι αρχαιότεροι και σημαντικότεροι από όλους τους ελληνικούς αγώνες και η σπουδαιότερη θρησκευτική γιορτή προς τιμή του Ολύμπιου.
Εργασία Αρχαίας Ελληνική Γλώσσας
K ΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΑΝΤΑΖΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.  ΔΙΑΣ ΔΙΑΣ  ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ  ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΠΟΛΛΩΝ  ΑΡΗΣ ΑΡΗΣ  ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΗΦΑΙΣΤΟΣ  ΕΡΜΗΣ ΕΡΜΗΣ  ΗΡΑ.
Βιωματική δράση Ταξιδεύοντας με τα παραμύθια Β΄ Τάξη 2ο Γυμνάσιο Πεύκης
ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ. Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ.
Όμιλοι παραδοσιακών τραγουδιών. Εργαστήρι Τέχνης και Πολιτισμού Το "Εργαστήρι Τέχνης και Πολιτισμού" είναι ένας σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με.
Το «ΠΑΡΕ ΑΝΑΣΑ» για μαθητές Δημοτικού Σχολείου Σκοπός των ενοτήτων του προγράμματος «ΠΑΡΕ ΑΝΑΣΑ» που απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού Σχολείου είναι: -Η.
Τάξη Δ1 Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος Κωμωδία και δράμα.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΜΠΑΛΛΑΝΤΑΣ Γαλλική μπαλλάντα > βαλλίζω (χορεύω). Ποίημα τραγουδιστικό και χορευτικό. Έχει σταθερή μορφή. Αποτελείται από 4 στροφές:
΄Αλκη Ζέη: Της ζωής της το παραμύθι. Ενός έτους.
ΔΗΜΟΤΙΚΌ ΤΡΑΓΟΎΔΙ Το ελληνικό δημοτικό τραγούδι ως λογοτεχνικό είδος αντλεί το υλικό του από την προφορική λογοτεχνική παράδοση, δηλαδή αυτήν που αναπτύσσεται.
Μουσική παράσταση μνήμης για τον αγώνα του Οκτώβρη του 1940 ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΤΑΣ 27 Οκτώβρη 2016 Υπεύθυνος εκπαιδευτικός : Γιαννούτσος Παναγιώτης Επιμέλεια.
ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗ ΔΑΝΑΗ ΡΑΝΤΖΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΛΙΑΡΟΥ ΒΕΝΙΑ.
Γεφύρι της Άρτας Καμαρινόπουλος Ιωάννης Γ2. Η ιστορία του γεφυριού της Άρτας To Γεφύρι της Άρτας είναι μια γέφυρα φτιαγμένη από λίθο στο ποταμό Άραχθο,
Πηνελόπη Δέλτα – Πρώτες Ενθυμήσεις
ΞΕΝΙΤΙΑ Ονοματεπώνυμο: Κόνιαρη Ζωή Όνομα Καθηγητή: κ. Ζάχου Μάρθα
Μύθος : Βρικόλακες Όνομα ομάδας :V 4 Vampire Μέλη ομάδας : Μουντζουγιάννης Μάνος Ρουκουνιώτης Ηλίας Φαβιάνος Στέλιος Φλάμπουρα Μελίνα.
ΚΙ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΕΜΟ ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΧΤΣΗΣ
Άντον Τσέχοφ 1.
ΤΑ ΦΥΛΑ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Ορέστης Παπαδόπουλος Βάσια Παππά
Στέφανος Σκαρπέλλος (Φιλόλογος) Σωτηρία Διαμαντοπούλου (Φιλόλογος)
Η ΑΠΟΔΗΜΙΑ – Ο ΚΑΗΜΟΣ ΤΗΣ ΞΕΝΙΤΙΑΣ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ
ΤΟ ΚΑΠΛΑΝΙ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ
ΝΙκοΣ ΚαζαντζΑκηΣ 18/02/ /10/1957
Καμινάρη Χαρούλα Καπετανάκη Μαριέλα Γ2’
ΠΕΡΙΚΛΗΣ Χαλβατζή Μαρία Α’3.
Α Γ Υ Μ Ν Σ Ι Ο Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Τ Ι Α.
ΣΟΦΟΚΛΗΣ Ηλέκτρα – Αντιγόνη.
Η εξέλιξη της ποίησης.
Η δημιουργία του αρχαίου δράματος
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΣΗΜΙΝΑ ΜΥΛΩΝΑ
ΟΜΗΡΟΥ «ΟΔΥΣΣΕΙΑ» ΕΙΣΑΓΩΓΗ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ.
Νίκος Καζαντζάκης Μακρυκώστα Μαριάννα.
ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
«Του γιοφυριού της Άρτας» Ν. Γ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Του γιοφυριού της Άρτας Παραλογή - «μοιάζουν σαν μια τεχνικά καμωμένη περίληψη ενός παραμυθιού, συχνά δραματικού, βαλμένη σε στίχους» (Κ. Δημαράς) Παλιά δοξασία - Θυσία ανθρώπου - Σχέση με την αρχαία τραγωδία Στοιχειό – στοιχειώνω – στοιχείωσις

Του γιοφυριού της Άρτας Αδιάκοπη προσπάθεια στη θεμελίωση του γεφυριού Μαντατοφόρος (υπερφυσικό στοιχείο) - Φωνή, στοιχειό του ποταμού ή πουλί Το μοτίβο της «παρακοής» (αργά –γοργά) Δαχτυλίδι (πολύτιμο αντικείμενο) Αποφασιστικότητα της συζύγου και απόδειξη της αγάπης Τραγικότητα της μοίρας της (αδερφές) Το μοτίβο της κατάρας και η αλλαγή της Δραματικός χαρακτήρας του έργου

Του γιοφυριού της Άρτας Το μοτίβο της ξενιτιάς Λογοτεχνικά έργα: Της Άρτας το γεφύρι - Ηλίας Βουτιερίδης (1905) Πρωτομάστορας (θεατρικό έργο) – Νίκος Καζαντζάκης, ψευδώνυμο «Πέτρος Ψηλορείτης» (1910) Το Γεφύρι της Άρτας (θεατρικό έργο) – Γιώργος Θεοτοκάς (1944)

Του νεκρού αδερφού Ελληνική καταγωγή του τραγουδιού (Ν. Πολίτης), Μικρά Ασία, περίπου στον 9ο αιώνα Διαδεδομένο στο βαλκανικό χώρο Ο πυρήνας του τραγουδιού - Μύθος της Δήμητρας και της Περσεφόνης Αρετή (μονάκριβη) Απόφαση για γάμο (προσωπικό συμφέρον) Ο όρκος του Κωνσταντίνου Αφηγηματικό κενό > μεγάλη συμφορά Η κατάρα της μάνας στον τάφο

Του νεκρού αδερφού Η νεκρανάσταση (βρικολάκιασμα) του Κωνσταντίνου Αναζήτηση της αδερφής (νύχτα) Ανακάλυψη της Αρετούλας και η απορία της Επιστροφή (πουλιά) και η εξαφάνιση του πεθαμένου Οπτικοακουστικές εικόνες

Του νεκρού αδερφού – βασικά θέματα Συνάντηση με τη μητέρα και η αναγνώριση (δεισιδαιμονία) Η δύναμη του αρσενικού παιδιού Η δοξασία για την ανάσταση των νεκρών – βρικόλακας Ανακάλεμα του νεκρού – θρήνος πάνω στον τάφο του νεκρού προσώπου και κάλεσμα για να σηκωθεί

Υφολογικά Προσφώνηση προς τη μάνα Αντίθεση Επανάληψη Ο νόμος των τριών Προσωποποίηση Παρομοίωση Επιβράδυνση Ομοιοτέλευτο σχήμα

Λογοτεχνικά έργα G. A. Burger – Λενόρα (1773) Α. Εφταλιώτης, Βουρκόλακας (1894) Ζ. Παπαντωνίου, Ο όρκος του πεθαμένου (1929)