Ο ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΡΗΣ ΤΗΣ ΓΙΑΛΟΒΑΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η ζωή μου: Ερευνώ-ανακαλύπτω τον κόσμο. Σχεδιάζω το μέλλον μου.
Advertisements

Κρητική Φορεσιά Δήμητρα Καρκάνη Κτιστάκη
8 κανόνες της έξυπνης κατανάλω-σης Κλείσε τον κύκλο
ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Ο σύγχρονος άνθρωπος πρέπει συνεχώς να αποφασίζει και να ελίσσεται σε διαρκώς μεταβαλ .κόσμο.Έχει μεγαλύτερο εύρος επιλογών.
ΧΡΗΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΤΥΠΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ
Κεφάλαιο 8 Πειρατεία Λογισμικού Πληροφορική Α’ Γυμνασίου Κεφάλαιο 8.
ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΕΝΑ ΝΕΟΛΙΘΙΚΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΧΟΙΡΟΚΟΙΤΙΑΣ
ΧΑΡΤΙ Χρήσεις Ιστορική αναδρομή
Η παραγωγή καυσίμων βιομάζας με βάση το πυρηνόξυλο
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΙΡΚΗΣ
ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΑ
Ηλεκτρικό…παιχνίδι Παίξτε για να δοκιμάσετε τις γνώσεις σας σε θέματα ασφάλειας σε σχέση με τον ηλεκτρισμό.
Η ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΚΟΠΟ ΘΕΛΟΥΝ ΤΡΟΠΟ…
Πάντα οι άνθρωποι αναζητούν την αλήθεια.
Μικροί μας φίλοι, Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι μια υπηρεσία που φροντίζει για την ασφάλειά σας σε περίπτωση που συμβαίνει μια καταστροφή.
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΣΟΥΖΑΝΑ ΒΙΛΑΝΑΚΗ ΜΑΡΩ ΚΟΝΤΟΒΕΡΟΥ
Ηλεκτρικό…παιχνίδι Παίξτε για να δοκιμάσετε τις γνώσεις σας σε θέματα ασφάλειας σε σχέση με τον ηλεκτρισμό.
Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Μακελλαράκη Σταυρούλα
ΜΠΟΥΦΕ.
Μαρία Κουφέλου Όλγα Δουγραματζή Μαρία Παυλή Θάλεια Τσουκαρέλλη
«Το κάθε φύλλο της ελιάς έσταζε... φως» -
Μεσαιωνικά Φεστιβάλ Η συμβολή τους στον Πολιτιστικό Τουρισμό.
ΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟ
α) Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΥΦΑΝΤΙΚΗΣ Φωτόπουλος Φάνης
ΚΡΗΤΗ ΟΝΟΜΑΤΑ ΟΜΑΔΑΣ Μαρία Κρόκου Σοφία Κότσαρη Δήμητρα Γιαγκίνη.
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ Ονομάζουμε την επαναφορά των χρήσιμων υλικών στο φυσικό και οικονομικό κύκλο. Περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που έχουν σκοπό την ανάκτηση.
Project Β’ Λυκείου Καταναλώνω Έξυπνα στο σπίτι.
ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΜΠΛΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
Εκπαιδευτικές επιλογές μετά το Γυμνάσιο
Η καταστροφή των δασών Η καταστροφή των δασών αποτελεί ένα τεράστιο περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόβλημα αφού είναι ένας από τους βασικούς λόγους του.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η επιστημονική μέθοδος
Ερευνητική εργασία «Φύλα και επαγγέλματα»
Τα παλιά τα χρόνια… Τα παλιά χρόνια που δεν υπήρχαν ψυγεία για να διατηρηθεί το κρέας, οι άνθρωποι είχαν βρει διάφορες μεθόδους συντήρησης ακόμα και στο.
Άλλο μόρφωση και άλλο παιδία και αγωγή
ΓΕΛ ΡΑΦΗΝΑΣ, ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ Τι είναι η φλόγα;
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Η ελιά στον τόπο μας»
2ο ΓΕΛ ΣΠΑΡΤΗΣ ΧΤΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΧΩΜΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΑ
ΦΤΙΑΞΑΜΕ «ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ» ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ… «ΧΗΜΕΙΑ» ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ
ΠΡΩΤΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ … Μπορείς να σκεφτείς αν υπάρχει τίποτα άλλο που να μας δίνει χαρτί, φρούτα, καρπούς, ξυλεία, φωλιές για τα πουλιά και τα άλλα ζώα,
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
Η ζωή μου: Ερευνώ-ανακαλύπτω τον κόσμο. Σχεδιάζω το μέλλον μου.
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Innovation Culture and Creativity for a new Economy.
Ελιά Γ1.
Το σχολείο μας ξεκίνησε να λειτουργεί το 1936 με ιδρυτή τον Ιωακείμ Ξενόπουλο, ο οποίος ήταν δάσκαλος και είχε έρθει από τη Μ. Ασία. Το πρώτο κτίριο που.
ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΜΠΟΥΖΙΚΑ Θ. – ΠΕ 14
ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Ο σύγχρονος άνθρωπος πρέπει συνεχώς να αποφασίζει και να ελίσσεται σε διαρκώς μεταβαλ .κόσμο.Έχει μεγαλύτερο εύρος επιλογών.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Ερευνητική εργασία Α’ Λυκείου
Σχολικό έτος Υπεύθυνη καθηγήτρια Σταυρούλα Μαυρομματάκη.
ΜΕ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΗΝ ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΔΙ
7ο Δημοτικό σχολείο Αρτέμιδος Δ2’ Αλέξανδρος, Δημήτρης, Μάρκος
1 η ομάδα Γεωπόνοι Γαμπιεράκης Γιάννης Γιαννουκάς Ηλίας Ντεληγιώργη Σαββίνα Φασόλης Γιώργος Χαρινού Σταυρούλα Ελιά: από το δέντρο στο... πιάτο μας.
Τσικνοπέμπτη. Τοπικά έθιμα Σύμφωνα με τη λαογραφία την ημέρα της Τσικνοπέμπτης στη Θήβα αρχίζει ο "βλάχικος γάμος" που ξεκινά με το προξενιό δύο νέων,
MATERIALS AND EQUIPMENT ΥΛΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ.
Μπαταριών ΑΝΑΚΎΚΛΩΣΗ ΜΠΑΤΑΡΙΏΝ. Πρώτη η Ελλάδα στην ανακύκλωση μπαταριών! Στην Ελλάδα η συλλογή μπαταριών ξεπέρασε τους 681 τόνους (περίπου 27,5 εκατομμύρια.
Ηλεκτρικό…παιχνίδι Παίξτε για να δοκιμάσετε τις γνώσεις σας σε θέματα ασφάλειας σε σχέση με τον ηλεκτρισμό.
ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Γ ΤΡΙΜΗΝΟΥ
Μέθοδοι Επεξεργασίας Απορριμμάτων
4o Γυμνάσιο Σπάρτης «Γ. Ρίτσος» Τάξη Α’ Τμήμα Α1 Σχ
Tα ορυκτα του λαυριου.
Θέμα: Επιστήμη στο πιάτο
ΦΤΙΑΞΑΜΕ «ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ» ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ… «ΧΗΜΕΙΑ» ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ
Άριστη-Αντωνία Αντωνοπούλου Α1
Περιβαλλοντική εκπαίδευση
 Η χώρα μας εξαιτίας της μακρόχρονης ιστορίας της, διατηρεί πολυάριθμα μουσεία με ποικίλα θέματα.  Ωστόσο, οι νεοέλληνες δεν δείχνουν μεγάλη ευαισθησία.
ΒΟΤΑΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.  Από την αρχαιότητα οι άνθρωποι γνώριζαν τη βότανα στη λαϊκή θεραπευτική δράση των φυτών. Διάφορες ουσίες των φυτών χρησιμοποιούνται.
Εργασία στην τεχνολογία Θέμα: Κινητό τηλέφωνο
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ο ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΡΗΣ ΤΗΣ ΓΙΑΛΟΒΑΣ Ο ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΡΗΣ ΤΗΣ ΓΙΑΛΟΒΑΣ

Καρβουνιάρης : Ένα επάγγελμα που υπάρχει από αρχαιοτάτων χρόνων, βασικό για τις καθημερινές ανάγκες όλων των ανθρώπων τότε. Πρώτη ύλη που χρησιμοποιεί είναι το ξύλο και ιδιαίτερα η ελιά. Η εργασία ξεκινά με τη συλλογή καύσιμης ύλης, αγορά και κοπή

Αφού συγκεντρωθεί η απαραίτητη ποσότητα διάφορων μεγεθών ξύλου, αρχίζει το στήσιμο του καμινιού σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Ο καρβουνιάρης στοιβάζει τα ξύλα ξεκινώντας από τα χοντρά και καταλήγει στα λιανά, δημιουργώντας ένα ομοιόμορφο ημισφαίριο και αφήνοντας στη βάση τους απαραίτητους αγωγούς εξαερισμού. Στη συνέχεια καλύπτει το σωρό με στρώσεις άχυρου και τελειώνει το στήσιμο με χώμα. Το καμίνι είναι έτοιμο να αναφτεί και να αρχίσει η καύση.

Η διαδικασία της καύσης θα διαρκέσει 15 ημέρες ανάλογα με την ποσότητα του ξύλου. Αυτές τις 15 ημέρες, ο καρβουνιάρης στην κυριολεξία χάνει τον ύπνο του, γιατί το καμίνι πρέπει να παρακολουθείται επί εικοσιτετραώρου βάσεως, να τροφοδοτείται με τα απαραίτητα ξύλα προς κάψιμο ώστε να μην καούν αυτά που προορίζονται για κάρβουνο, τον αέρα που χρειάζεται να παρέχεται στο καμίνι για τη σωστή καύση ή το μερικό σβήσιμο που μπορεί να χρειαστεί αν η φωτιά είναι δυνατή. Όταν ψηθεί το κάρβουνο ο καρβουνιάρης σβήνει το καμίνι με νερό κι εφ’ όσον τα κάρβουνα κρυώσουν τα τοποθετεί σε σακιά κι είναι έτοιμα για να διοχετευτούν στην αγορά.

Ο Καρβουνιάρης της Γιάλοβας , Γιώργος Καζάζης ασκεί το επάγγελμα του καρβουνιάρη επαγγελματικά περίπου μισό αιώνα από το 1962. Ο ίδιος και η οικογένειά του ήρθαν στην ευρύτερη περιοχή της Πύλου από το 1975. Ο μόνος καρβουνιάρης στην Μεσσηνία και ένας από τους ελάχιστους που έχουν απομείνει στην Ελλάδα παραδίνει την σκυτάλη αυτού του μοναδικού επαγγέλματος στους γιούς του Ιγνάτιο και Γιάννη. Αφοσιωμένα στην παράδοση και την ποιότητα του προϊόντος τους τα δυο αδέρφια εξακολουθούν να παράγουν κάρβουνο με τον ίδιο οικολογικό τρόπο και αυθεντικότητα και τα διαθέτουν πλέον σε εστιατόρια και ταβέρνες αλλά και σε ιδιώτες που θέλουν να έχουν την νοστιμιά και την ιδιαίτερη φυσική γεύση που δίνει το αυθεντικό κάρβουνο. Το χώρο των καμινιών τους που βρίσκεται στην Βοϊδοκοιλιά της Γιάλοβας Πύλου στη Μεσσηνία, επισκέπτονται καθημερινά πολλοί τουρίστες αλλά και Έλληνες.

Το επάγγελμα του καρβουνιάρη πέραν της διαχρονικότητάς του, θα έπρεπε να χαρακτηριστεί ως ΤΕΧΝΗ, κι ο καρβουνιάρης ως καλλιτέχνης γιατί απαιτεί μεγάλη τεχνική και υπομονή για να εξασκηθεί και το διέπει πολιτιστικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον.