Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μίας αντίδρασης

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Διαλυτοτητα στερεων σε υγρα
Advertisements

Καταστάσεις των υλικών
Χημική Ισορροπία.
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μιας αντίδρασης
Ιοντισμός ισχυρών οξέων – βάσεων pH και pOH
Αρχή LeChatelier: Όταν µεταβάλλουµε έναν από τους συντελεστές ισορροπίας (συγκέντρωση, θερµοκρασία, πίεση), η θέση της ισορροπίας µετατοπίζεται προς την.
Τι χαρακτηριστικά έχουν τα Υλικά Σώματα;
ΧΗΜΕΙΑ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΕΞΙΣΩΣΗ.
Θερμιδομετρία Είναι η μέτρηση του ποσού θερμότητας που εκλύεται η απορροφάται σε μια χημική μεταβολή. Heat Capacity: the amount of heat required to raise.
3.2 ΕΝΖΥΜΑ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ
των διαλυμάτων των οξέων
Αντιδράσεις απλής αντικατάστασης Σειρά δραστικότητας μετάλλων
Επιμέλεια: Σαμαράς Πασχάλης
Αλλάζοντας τη θέση χημικής ισορροπίας σε διαλύματα σόδας και γαλαζόπετρας Νίκη Σπάρταλη, Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτου και Ρομπέρτος Αλεξιάδης ΕΚΦΕ Χανίων
Επιμέλεια: Σαμαράς Πασχάλης
ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΙΚΕΣ.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΑΠΛΕΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ
Τι καθορίζει την φυσική κατάσταση ενός σώματος
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΑΕΡΙΩΝ
ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ
«Η οργάνωση της γνώσης»
Ταχύτητα αντίδρασης Ως ταχύτητα αντίδρασης ορίζεται η μεταβολή της συγκέντρωσης ενός από τα αντιδρώντα ή τα προϊόντα στη μονάδα του χρόνου: ΔC C2.
Σταθερά ιοντισμού Κa ασθενούς οξέος
Υπολογισμός μέσης & στιγμιαίας
Κεφ.10 : ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ : ΧΗΜΕΙΑ.
ΧΗΜΕΙΑ ΛΥΚΕΙΟΥ Παρασκευή σαπουνιού
Περιεχόμενα : Χημική ταυτότητα στοιχείου Χημικές αντιδράσεις Ταχύτητα αντίδρασης Παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα αντίδρασης Γενική εξίσωση ισοζυγίου.
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Εισηγητές Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-Med Αντώνιος Ε. Χρονάκης Χημικός Χημεία Β΄ Λυκείου Επίδραση θερμοκρασίας και συγκέντρωσης.
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
Καταλύτες: Ονομάζονται τα σώματα που με την παρουσία τους σε μικρά ποσά, αυξάνουν την ταχύτητα μίας αντίδρασης, ενώ στο τέλος της παραμένουν ουσιαστικά.
6.5 ΘΕΡΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΟΛΗ & ΣΥΣΤΟΛΗ
Επίδραση οξέων σε μέταλλα
ΒΟΗΘΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΕΚ Μυτιλήνης
Τάση ατμών ενός υγρού Η τάση ατμών ενός υγρού είναι η πίεση ισορροπίας ενός ατμού επάνω από το υγρό της (ή το στερεό) δηλαδή η πίεση του ατμού ως αποτέλεσμα.
6.4 ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ, ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ & ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ
ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΕΡΕΗ ΥΓΡΗ ΑΕΡΙΑ ΡΕΥΣΤΑ
Παράγοντες που επηρεάζουν την θέση της χημικής ισορροπίας.
6ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Βυζιργιαννάκης Μανώλης
Χημεία Α΄Λυκείου 4ο κεφάλαιο Περιεκτικότητες διαλυμάτων Αραίωση
Μεταφορά θερμότητας με ακτινοβολία.  Θερμότητα (Q) - Θερμοκρασία (θ) - Ακτινοβολία - Χρόνος (t)  Ο Στόχοι: Να δείχνεις πειραματικά ότι:  Το ποσό της.
Υδραυλική Φυσικές Ιδιότητες των Ρευστών
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ-ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Χρήστος Γ. Αμοργιανιώτης
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥΚΕΦ.2:2.1 (α) ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΕ ΧΗΜΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ, ΕΝΘΑΛΠΙΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ Ποιες από τις παρακάτω μεταβολές είναι εξώθερμες;
ΕΚΦΕ Αγίων Αναργύρων Υπεύθυνος: Ι. Θεοχαρόπουλος Ταχύτητα Αντίδρασης - Παράγοντες που την επηρεάζουν Εισηγητής:Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-Med Συνεργάτης.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ Οι χημικές ενώσεις προκύπτουν μέσα από μια χημική αντίδραση με την ανάμειξη συνήθως δύο ή περισσοτέρων διαφορετικών ουσιών και αποτέλεσμα.
ΘΕΩΡΙΑ Καταστατική εξίσωση των τέλειων αερίων Καταστατική εξίσωση των τέλειων αερίων P V = n R T.
Α. ΣΥΝΘΕΣΗΣ Α+Β → ΑΒ  π.χ. Η 2 + Cl 2 → 2HCl Στο Η ο αριθμός οξείδωσης αυξάνεται (από 0 γίνεται +1) και οξειδώνεται Στο Cl ο αριθμός οξείδωσης ελαττώνεται.
Ένζυμα Ένζυμο: Πρωτεϊνικό μόριο που ενεργεί ως καταλύτης δηλαδή ως χημικός παράγοντας ο οποίος επιταχύνει μια συγκεκριμένη χημική αντίδραση χωρίς να καταναλώνεται.
Μέτρηση μήκους (L) Μονάδες μήκους:

ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ
ΛΟΥΚΕΡΗ ΜΑΡΙΑ – ΕΥΤΥΧΙΑ
Μ.Ε.Κ. Ι Κεφάλαιο 2 Θερμότητα & Τρόποι μετάδοσης της Θερμότητας
Μ.Ε.Κ. Ι Κεφάλαιο 2 Πυκνότητα – Ειδικό Βάρος – Ειδικός Όγκος
Κινητική θεωρία των αερίων
Θερμότητα.
Οι καταστάσεις (ή φάσεις) της ύλης
ΦΕ1: ΟΓΚΟΣ Για να προσδιορίσουμε τον όγκο ενός υγρού ή ενός στερεού με ακανόνιστο σχήμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ογκομετρικό δοχείο. Ο όγκος του.
Θερμοχημεία.
ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥΣ
ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΨΕΚΑΣΤΙΚΟΥ ΝΕΦΟΥΣ (Spray drift)
ΡΥΘΜΟΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΡΡΙΚΝΟΥΜΕΝΑ ΣΦΑΙΡΙΚΑ ΤΕΜΑΧΙΔΙΑ
Κούρτη Μαρία Βιολόγος, Msc, PhD 17 Μαρτίου 2017
Κινητική θεωρία των αερίων
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ (Κ)ΚΕΦ.3: 3.3 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Σε 500 mL διαλύματος HCl 1M θερμοκρασίας 25.
Εισαγωγή στα αέρια. Τα σώματα σε αέρια κατάσταση είναι η πιο διαδεδομένη μορφή σωμάτων που βρίσκονται στο περιβάλλον μας, στη Γη. Η ατμόσφαιρα της Γης.
ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ. Μονόδρομη αντίδραση: 1.Είναι η αντίδραση που γίνεται προς μια μόνο κατεύθυνση. 2.Μετά το τέλος ένα τουλάχιστον από τα αντιδρώντα σώματα.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μίας αντίδρασης α. Συγκέντρωση των αντιδρώντων: Αύξηση της προκαλεί αύξηση της ταχύτητας. β. Πίεση: Όταν ένα τουλάχιστον από τα αντιδρώντα είναι αέριο, αύξηση της πίεσης προκαλεί αύξηση της ταχύτητας. γ. Επιφάνεια επαφής των στερεών: Αύξηση της, προκαλεί αύξηση της ταχύτητας. δ. Θερμοκρασία: Αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί αύξηση της ταχύτητας. ε. Ακτινοβολίες: Σε ορισμένες αντιδράσεις οι ακτινοβολίες προκαλούν μοριακές μεταβολές στα αντιδρώντα με αποτέλεσμα να αλλάζει ο μηχανισμός της αντίδρασης και να αυξάνει η ταχύτητά της. ζ. Καταλύτες: Ονομάζονται τα σώματα που με την παρουσία τους σε μικρά ποσά, αυξάνουν την ταχύτητα μίας αντίδρασης, ενώ στο τέλος της παραμένουν ουσιαστικά αμετάβλητα, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά.

Πείραμα 1 εξάρτηση ταχύτητας από τη φύση του υλικού 1. Προσθέτουμε ένα κομμάτι διαφορετικό μέταλλο (Mg , Al , Cu ) σε κάθε σωλήνα . 2. Προσθέτουμε 5 mL διαλύματος 6M HCl σε κάθε σωλήνα . 3. Παρατηρούμε την ταχύτητα σχηματισμού του αέριου Η2 σε κάθε σωλήνα ..

Επίδραση θερμοκρασίας στην ταχύτητα αντίδρασης Τα μόρια σε υψηλότερη θερμοκρασία κινούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα Άρα ένα μεγαλύτερο ποσοστό μορίων θα έχει την απαραίτητη ενέργεια για να αντιδράσει.

Κατανομή μορίων ανάλογα με την ενέργεια τους

Ενέργεια ενεργοποίησης και θερμοκρασία Σε υψηλότερη θερμοκρασία ένα μεγαλύτερο ποσοστό μορίων έχει ενέργεια μεγαλύτερη από την ενέργεια ενεργοποίησης

Πείραμα 2 επίδραση της θερμοκρασίας στην ταχύτητα της αντίδρασης Πείραμα 2 επίδραση της θερμοκρασίας στην ταχύτητα της αντίδρασης 1.Τοποθετούμε από ένα σωλήνα που περιέχει διάλυμα ΚΜηΟ4 και οξαλικό οξύ α) σε ποτήρι με πάγο Β) σε ποτήρι με νερό θερμοκρασία δωματίου και γ) σε ποτήρι με νερό σε θερμοκρασία 60οC Προσθέτουμε διάλυμα ΚΜηΟ4 στο σωλήνα του οξαλικό οξύ και στα τρία ποτήρια Με διαφορετική θερμοκρασία 3. Παρατηρούμε το χρόνο που θα αποχρωματιστεί ο κάθε σωλήνας.

Επίδραση της πίεσης Αύξηση της πίεσης σε αντίδραση αέριων έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της ταχύτητας της αντίδρασης

Μέτρηση ταχύτητας αντίδρασης Μετράμε τον παραγόμενο όγκο αερίου ανά ορισμένο χρονικό διάστημα

Επιφάνεια επαφής και μέγεθος σωματιδίων Κύβος με ακμή 4cm έχει εξωτερική επιφάνεια 96cm2 Η ίδια ποσότητα σε Κύβους με ακμή 2cm έχει εξωτερική επιφάνεια 192cm2 Δηλαδή διπλασιάζεται η επιφάνεια επαφής διαιρώντας τον κύβο σε 8 κομμάτια

Επίδραση επιφάνειας επαφής στην ταχύτητα της αντίδρασης Μεγάλα κομμάτια στερεού μικρή επιφάνεια επαφής άρα λίγες συγκρούσεις και μικρή ταχύτητα μικρότερα κομμάτια στερεού μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής άρα περισσότερες συγκρούσεις και μεγαλύτερη ταχύτητα

Επίδραση επιφάνειας επαφής στην ταχύτητα της αντίδρασης

V. Επιδραση συγκέντρωσης στην ταχύτητα εξήγηση με την Θεωρία των συγκρούσεων Για να αντιδράσουν τα μόρια πρέπει να συγκρουσθούν Α περίπτωση 2 μόρια Α με 2 μόρια Β σε δοχείο όγκού V υ= k[A][B] 2 μόρια A 2 μόρια B A B 4 πιθανότητες σύγκρουσης 2 x 2 A B

V. Μικροσκοπική εξέταση εξήγηση με την Θεωρία των συγκρούσεων Για να αντιδράσουν τα μόρια πρέπει να συγκρουσθούν b περίπτωση 2 μόρια Α με 3 μόρια Β σε δοχείο όγκού V υ = k[A][B] 2 μόρια A 3 μόρια B A B 6 πιθανότητες σύγκρουσης 2 x 3 B A B

V. Μικροσκοπική εξέταση εξήγηση με την Θεωρία των συγκρούσεων Για να αντιδράσουν τα μόρια πρέπει να συγκρουσθούν Γ περίπτωση 3 μόρια Α με 3 μόρια Β σε δοχείο όγκού V υ = k[A][B] 3 μόρια A 3 μόρια B A B 9 πιθανότητες σύγκρουσης 3 x 3 A B A B

Επίδραση συγκέντρωσης στην ταχύτητα της αντίδρασης όσο περνά ο χρόνος η συγκέντρωση των αντιδρώντων μειώνεται άρα και η ταχύτητα της αντίδρασης μειώνεται

CH3N≡C  CH3C≡N