28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΄40.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Οι Έλληνες στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Advertisements

Όταν περνούν οι …. Γερμανοί!!!
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Α΄ Βαλκανικός πόλεμος( )
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ Ο Μακεδονικός Αγώνας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση της Μακεδονίας. Θεωρείται από τα πιο αξιοσημείωτα γεγονότα της νεότερης.
Τίτλος Εργασίας: Η Ιταλική Εισβολή Στην Ελλάδα 28 Οκτωβρίου 1940
ΣΥΝΟΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος
επιμέλεια: Ευδωρίδου Μαρία
Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΑΣΑΠΗΣ 6/4/2017.
ΕΛΛΗΝΟ-ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ Το έπος του 1940 ( )
ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΟΣΜΟΥ Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου Πέμπτη
Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛ ΠΟΛΕΜΟΣ
Οι Οθωμανοί Τούρκοι κατακτούν βυζαντινά εδάφη
Χρονολόγιο Β’ Π.Π. World War II Timeline.
TO ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
Μια ιστορική αναδρομή στο ηρωικό ‘40
28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940.
Η κατάσταση πριν από τους βαλκανικούς πολέμους
Μικρασιατική εκστρατεία
Μια παρουσίαση της νηπιαγωγού Χρυστάλλας Λουλλή 28η Οκτωβρίου 1940.
28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 Το καταδρομικό «Έλλη» (Βυθίστηκε από ιταλική τορπίλη τις 15 Αυγούστου 1940)
Η μάχη των Πλαταιών και η ναυμαχία της Μυκάλης
Η Ιταλία, που δεν έκρυβε την επιδίωξη της να κυριαρχήσει στη Μεσόγειο, είχε αρχίσει εχθρικές ενέργειες εις βάρος της Ελλάδας. Η σοβαρότερη ήταν ο τορπιλισμός.
Οι Έλληνες αντιμέτωποι με τους κατακτητές
28η Οκτωβρίου 1940.
Ο Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ.
28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 Το καταδρομικό «Έλλη» (Βυθίστηκε από ιταλική τορπίλη τις 15 Αυγούστου 1940)
28 Οκτωβρίου 1940: Μια ιστορική εθνική επέτειος που, κάθε χρόνο, γιορτάζεται με κάθε επισημότητα, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος.
ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑΣ.
Το ΌΧΙ …...  Η Ιταλία, που δεν έκρυβε την επιδίωξη της να κυριαρχήσει στη Μεσόγειο, είχε αρχίσει εχθρικές ενέργειες εις βάρος της Ελλάδας. Η σοβαρότερη.
H Ελλάδα το 1940 βρισκόταν υπό διαρκώς αυξανόμενη πίεση
Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
H Βαλκανική χερσόνησο, πριν από τους Βαλκανικούς πολέμους
28η Οκτωβρίου «ΟΧΙ» Το ιταλικό τηλεσίγραφο της 28ης Οκτωβρίου 1940 με το οποίο ο Μουσολίνι ζητούσε την ελεύθερη δίοδο των ιταλικών στρατευμάτων απορρίπτεται.
Σακκά Νικολέτα Μελιώ Πολίτη
1ος παγκόσμιος πόλεμος Αίτια και Αφορμές Μέτωπα
Ο Άξονας (Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία)
Η ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΟΥ ΛΕΝΙΝΓΚΡΑΝΤ
ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940 «Γιατί μόνο εμείς (οι Έλληνες)
Το 1908, εθνικιστές Τούρκοι αξιωματικοί -που θα γίνουν γνωστοί με το όνομα Νεότουρκοι- καταλαμβάνουν την εξουσία στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και.
28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 Η Ελλάδα πολεμά τον φασισμό.
Οι βαλκανικοί πόλεμοι ( )
20. Φιλικές σχέσεις και συγκρούσεις με τους Βούλγαρους
Φιλικές σχέσεις και συγκρούσεις με τους Βουλγάρους και τους Ρώσους
28η Οκτωβρίου 1940 Αφιέρωµα.
Παρουσίαση των γεγονότων του
Η ΠΕΙΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ
28η Οκτωβριου Η Μερα ΟΧΙ ΤΖΟΡΤΖΙ ΙΒΑΝΟΒ Ε’1.
28η Οκτωβρίου.
ΒΑΣΙΚΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ Εργασία των μαθητών Μιχαήλ Γαρυφόπουλου και Αναστάσιου Αποστολακόπουλου Πηγή: ηλεκτρονική σελίδα WW
Οι Φοίνικες ήταν αρχαίος σημιτικός λαός, που κατοικούσε στα παράλια της ανατολικής Μεσογείου...
Αυτό το αεροδρόμιο, είχε το πλεονέκτημα της εγγύτητας με το σιδηροδρομικό δίκτυο και το σιδηροδρομικό σταθμό (μόλις 200 μέτρα μακριά). Μετά τη γερμανική.
ΧΡΟΝΑΛΟΓΙΟ-15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1940 ΕΩΣ 12 ΟΚΥΩΒΡΙΟΥ 1944 ΕΠΙΜΕΛΙΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ.
Για τη Μακεδονία θα μιλήσουμε σήμερα. Όχι όμως για τη σημερινή Μακεδονία που είναι ελεύθερη και ζούμε σ’ αυτήν και είμαστε περήφανοι για το όνομά της,
Οι Έλληνες στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος «Ο Ολοκληρωτικός Πόλεμος»
Β ΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ & ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940.
70 χρόνια μετά τη λήξη του β΄ παγκοσμίου πολέμου,
H ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ
O ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ.
28η Οκτωβρίου 1940 ΕΙΚΟΝΕΣ.
Οι Έλληνες στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Οι Έλληνες στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Οι Έλληνες στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Το τέλος της Επανάστασης και η ελληνική ανεξαρτησία
Ο Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Μια ιστορική αναδρομή στο ηρωικό ‘40
Μεταγράφημα παρουσίασης:

28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΄40

ΔΕΥΤΕΡΑ, 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 28 Οκτωβρίου, Δευτέρα Νύκτα στις τρείς με ξυπνούν, ο Τραυλός. Έρχεται ο Grazzi. -Πόλεμος! -Ζητώ αμέσως Νικολούδη, Μαυρουδή. -Αναφέρω Bασιλέα. -Καλώ Πάλαιρετ και ζητώ βοήθειαν Αγγλίας. -Κατεβαίνω 5 Υπουργικόν Συμβούλιον. Όλοι πιστοί και Μαυρουδής. -Όλοι πλην Κύρου. -Βασιλεύς. Περιφορά μαζί του. Φανατισμός του λαού αφάνταστος. -Μάχαι εις σύνορα Ηπείρου. -Βομβαρδισμοί. Σειρήνες. - Αρχίζουμε να τακτοποιούμεθα. Ο Θεός βοηθός!! 

ΤΟΠΟΣ- ΧΡΟΝΟΣ Έλληνες στρατιώτες στο Αλβανικό μέτωπο γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά του 1941 Χρονολογία 28 Οκτωβρίου, 1940 - 23 Απριλίου, 1941

ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ Aνεξάρτητα των όσων έχουν γραφεί κατά καιρούς σε διάφορα έντυπα, ο πόλεμος αυτός δεν ήταν αιφνίδιος. Η επίδοση του τελεσιγράφου αναμενόταν ήδη από ημέρα σε ημέρα, η δε ημερομηνία αυτή της επίδοσης θεωρούνταν η πλέον πιθανή δεδομένου ότι αποτελούσε εθνική επέτειο του φασισμού στην Ιταλία από το 1925. Αλλά και από ένα τεράστιο δίκτυο πληροφοριών που είχε αναπτυχθεί τότε, σε συνδυασμό με διάφορα γεγονότα όπως αναφέρονται παρακάτω, οδηγούσαν με απόλυτη ακρίβεια την επερχόμενη πολεμική σύγκρουση κατά την οποία η Ελλάδα βρέθηκε τουλάχιστον έτοιμη να το αντιμετωπίσει. Ο Ελληνικός Στρατός αντεπιτέθηκε και ανάγκασε τον ιταλικό σε υποχώρηση και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, σχεδόν το ένα τέταρτο του εδάφους της Αλβανίας είχε καταληφθεί από τους Έλληνες. Η αντεπίθεση των Ιταλών, το Μάρτιο του 1941, απέτυχε, με κέρδος μόνο μικρές εδαφικές εκτάσεις στην περιοχή της Χειμάρρας

ΝΕΑ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ Τις πρώτες μέρες του Απριλίου, με την έναρξη της γερμανικής επίθεσης, οι Ιταλοί ξεκίνησαν και αυτοί νέα αντεπίθεση. Από τις 12 Απριλίου, ο Ελληνικός Στρατός άρχισε να υποχωρεί από την Αλβανία, για να μην περικυκλωθεί από τους προελαύνοντες Γερμανούς. Ακολούθησε η συνθηκολόγηση με τους Γερμανούς, στις 20 Απριλίου και με τους Ιταλούς, τρεις μέρες αργότερα, οι οποίες περαίωσαν τυπικά τον ελληνοϊταλικόγερμανικό πόλεμο

ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Η απόκρουση της ιταλικής εισβολής αποτέλεσε τη πρώτη νίκη των Συμμάχων κατά των δυνάμεων του Άξονα στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και ανύψωσε το ηθικό των λαών στη σκλαβωμένη Ευρώπη. Πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι η νίκη των Ελλήνων επηρέασε την έκβαση ολόκληρου του πολέμου, καθώς υποχρέωσε τους Γερμανούς να αναβάλουν την επίθεση

ΗΤΤΑ ΓΕΡΜΑΝΩΝ Η καθυστερημένη επίθεση τον Ιούνιο του 1941, ενέπλεξε τις γερμανικές δυνάμεις στις σκληρές συνθήκες του ρωσικού χειμώνα, με αποτέλεσμα την ήττα τους στη διάρκεια της Μάχης της Μόσχας.

Η ΕΚΒΑΣΗ Η ιταλική επίθεση στην Ελλάδα είχε αποτύχει και ο ιταλικός στρατός είχε υποχωρήσει μέσα στο έδαφος της Αλβανίας μετά από την ελληνική αντεπίθεση.Ο Ελληνικός Στρατός,είχε προχωρήσει μέχρι τις πόλεις της Αλβανίας Κορυτσά και Αργυρόκαστρο. Για να βοηθήσει την Ιταλία, ο Χίτλερ μέσω Βουλγαρίας επιτέθηκε στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου 1941, και ταυτόχρονα κατά της Γιουγκοσλαβίας Η Γιουγκοσλαβία παραδόθηκε στις 14 Απριλίου, και στο μεταξύ, μέσω του εδάφους της, υπερφαλαγγίστηκε η γραμμή Μεταξά, η οποία με οχυρά όπως αυτό του Ρούπελ κράτησε Θωρακισμένων, με διοικητή τον Ρούντολφ Φάιελ διεισδύει μέσω λίμνης Δοϊράνης, προελαύνει ταχύτατα μη τις αμυντικές θέσεις της χωρίς να διασπασθεί.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ Η 2η Μεραρχία συναντώντας αντίσταση και καταλαμβάνει την Θεσσαλονίκη. Ενώ το μέτωπο δεν είχε καταρρεύσει, στη Θεσσαλονίκη υπογράφεται συνθηκολόγηση. Στην Ελλάδα συνέχισαν να μάχονται οι Βρετανικές δυνάμεις μέχρι τις 27 Μαΐου θέλοντας να βρουν διέξοδο για να διαφύγουν. Η δραστηριοτητα των Βρετανικών δυνάμεων στην Ελλάδα έληξε με τη Μάχη της Κρήτης.

28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ- ΣΟΦΙΑ –ΧΡΥΣΑ