Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

2 Η Θεσσαλονίκη, ή Σαλονίκη, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας
Η Θεσσαλονίκη, ή Σαλονίκη, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Αποτελεί έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Από την ίδρυσή της από τον Κάσσανδρο, ως μια ακμάζουσα ελληνιστική πόλη, μέχρι την οθωμανική κυριαρχία αξιοποιεί τη στρατηγική της θέση και αναπτύσσεται σε μια πολυπολιτισμική πόλη. Από το 1912, με τη λήξη των Βαλκανικών Πολέμων και την ενσωμάτωση της περιοχής στο σύγχρονο Ελληνικό Κράτος, η Θεσσαλονίκη αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Ο πληθυσμός του πολεοδομικού συγκροτήματος υπολογίζεται σήμερα στους κατοίκους.

3 …ο Κάσσανδρος διάλεξε καλά την τοποθεσία του.
Ο Κάσσανδρος (358 ή 350 - 297 π.Χ. ) ήταν ένας από τους Επιγόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μια από τις πρωταγωνιστικές φυσιογνωμίες στους πολέμους των Διαδόχων, που βασίλεψε στο χώρο της Μακεδονίας . Ήταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία γιος του Αντιπάτρου και ένα από τα πιο αξιοσημείωτα γεγονότα που σχετίζονται με τη βασιλεία του είναι η ίδρυση της Θεσσαλονίκης το 316/15 π.Χ.

4 «Η πόλη χτισμένη στην πλαγιά που κατηφορίζει από τις υπώρειες του Χορτιάτη προς τη θάλασσα, έδινε στους κατοίκους της μιαν εύκολη και φιλόξενη αίσθηση προσανατολισμού: από τα παλιότερα χρόνια κιόλας έβλεπαν μπροστά τους το Θερμαϊκό, με τον Όλυμπο στην άλλη μεριά του κόλπου πίσω τους υψώνονταν οι δασωμένοι λόφοι και τα βουνά, και δυτικά απλωνόταν ως τον ορίζοντα ο κάμπος με τα πολλά ποτάμια η νέα πόλη έσμιγε με τον περίγυρό της, όντας το σημείο όπου συναντιόνταν τα βουνά, τα ποτάμια και η θάλασσα».

5 ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ Ο Θερμαϊκός Κόλπος είναι ο μεγαλύτερος κόλπος του Αιγαίου πελάγους. Βρέχει τη Θεσσαλονίκη στο βορειότερο σημείο του, την Πιερία στα δυτικά και τη Χαλκιδική στα ανατολικά. Το πλάτος του κυμαίνεται από 5 χλμ. στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και μέχρι 50 στο νοτιότερο τμήμα του. Στο Θερμαϊκό εκβάλλουν οι ποταμοί Αξιός, Αλιάκμονας, Λουδίας και Γαλλικός, καθώς και αρκετοί μικρότεροι. Στις δυτικές του ακτές δεσπόζουν τα Πιέρια όρη και ο Όλυμπος. Οι ακτές του συγκεντρώνουν μερικές από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας, τις οποίες επισκέπτεται μεγάλος αριθμός τουριστών. Πήρε το όνομά του από την Αρχαία Θέρμη, πόλη που βρισκόταν στη θέση της σημερινής Θεσσαλονίκης.

6 ΟΛΥΜΠΟΣ Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδος, αλλά και το δεύτερο μεγαλύτερο όρος στα Βαλκάνια. Η ιστορία του είναι γνωστή παγκοσμίως, διότι εκεί τονίζεται ότι ζούσαν οι Δώδεκα θεοί του Ολύμπου. Από την Θεσσαλονίκη το βουνό φαίνεται ολοκάθαρα από την απέναντι όχθη. Ο Όλυμπος (στο βάθος) όπως φαίνεται από τη Θεσσαλονίκη

7 Η Θεσσαλονίκη «Φρουρούσε τον πιο προσιτό χερσαίο δρόμο από τη Μεσόγειο προς το εσωτερικό των Βαλκανίων και την κεντρική Ευρώπη, δρόμο από τον οποίον κατέβηκαν οι Σλάβοι [τον έκτο αιώνα] και οι Γερμανοί [το 1941], ενώ οι έμποροι και οι φάλαγγες του ΝΑΤΟ [καθοδόν προς το Κόσοβο το 1999] πήραν την αντίθετη κατεύθυνση».

8 Οι Γερμανοί μπαίνουν στη Θεσσαλονίκη (9 Απριλίου 1941)

9 Γερμανική επίθεση στην Ελλάδα (1941)
Η ιταλική επίθεση στην Ελλάδα είχε αποτύχει και ο ιταλικός στρατός είχε υποχωρήσει μέσα στο έδαφος της Αλβανίας μετά από την ελληνική αντεπίθεση. Ο Ελληνικός Στρατός, μάλιστα, είχε προχωρήσει μέχρι τις πόλεις της Αλβανίας Κορυτσά και Αργυρόκαστρο. Για να βοηθήσει την Ιταλία, ο Χίτλερ μέσω Βουλγαρίας επιτέθηκε στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου 1941, και ταυτόχρονα κατά της Γιουγκοσλαβίας . Η 2η Μεραρχία Θωρακισμένων, με διοικητή τον Ρούντολφ Φάιελ (Rudolf Veiel), διεισδύει μέσω λίμνης Δοϊράνης, προελαύνει ταχύτατα μη συναντώντας αντίσταση (αφού η μοναδική ελληνική Μεραρχία που τελούσε σε εφεδρεία, η 19η, δεν έχει τα μέσα να τον σταματήσει) και καταλαμβάνει την Θεσσαλονίκη. Ενώ το μέτωπο δεν είχε καταρρεύσει, στις 9 Απριλίου, στη Θεσσαλονίκη υπογράφεται συνθηκολόγηση, καθώς η γραμμή Μεταξά είναι πλέον περικυκλωμένη.

10 ΣΛΑΒΟΙ Οι Σλάβοι είχαν μεγάλο ενδιαφέρον για τη Θεσσαλονίκη, αφού οι δημιουργοί του Σλαβικού αλφαβήτου ήταν οι θεσσαλονικείς Κύριλλος και Μεθόδιος. Λόγω των μακροχρόνιων πολέμων με άλλες αυτοκρατορίες, αρκετοί Σλάβοι μετανάστευσαν στη Θεσσαλονίκη τον 6ο αιώνα. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκαν οι «Σλαβικές αποικίες».

11 Οι Νατοϊκές δυνάμεις στο δρόμο προς το Κόσοβο (1999)
Το Κόσοβο είναι μια περιοχή των Βαλκανίων (πρώην επαρχία της Σερβίας), η οποία από το 1999 βρίσκεται υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ και τη στρατιωτική προστασία του ΝΑΤΟ.

12 Οι Ρωμαίοι «Τη στρατηγική της θέση μεταξύ Ανατολής και Δύσης την εκμεταλλεύτηκαν αργότερα και οι Ρωμαίοι οι οποίοι κατασκεύασαν την Εγνατία Οδό, μια αρτηρία επτακοσίων χιλιομέτρων που συνέδεε την Ιταλία με τη Μικρά Ασία, περνώντας μέσα απ’ την πόλη».

13 Η Ρωμαϊκή Εγνατία

14 ΑΡΧΑΙΑ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, ένας από τους δύο πιο σημαντικούς δρόμους που ξεκινούσαν από την πρωτεύουσα Ρώμη ήταν η Via Egnatia, ουσιαστικά προέκταση της Via Traiana. Ξεκινώντας από τη Ρώμη και με νοτιοανατολική κατεύθυνση διέσχιζε την Απουλία (Puglie), μέχρι την παραθαλλάσια πόλη Γνάθια (Εgnazia), που βρισκόταν μεταξύ των πόλεων-λιμένων της Απουλίας Μπάρι και Μπρίντιζι και πιο συγκεκριμένα των πόλεων Monopoli και Fasano στις δυτικές πλευρές της Αδριατικής.

15 . Το επί ιταλικής χερσονήσου χερσαίο οδικό τμήμα ονομαζόταν Via Traiana προς τιμήν του Ρωμαίου αυτοκράτορα Τραϊανού. Ακολουθούσε η υπερπόντια προέκτασή της από τη Γνάθια στην απέναντι ανατολική πλευρά της Αδριατικής την αρχαία Επίδαμνο, το σημερινό Δυρράχιο, αποτελώντας ένα είδος πορθμείου μεταξύ των δυτικών και ανατολικών ακτών της Αδριατικής. Διέσχιζε τη Βαλκανική χερσόνησο από την ανατολική Αδριατική ως τα Κύψελα, περνώντας από την Επίδαμνο (Δυρράχιο), Λυχνιδό (Οχρίδα), Ηράκλεια, Βεύη, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Αμφίπολη, Φιλίππους, Τόπειρο, Μαξιμιανούπολη και Τραιανούπολη, συνδέοντας τη νότια Ιταλία και τη δυτική Μεσόγειο με το Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο, τον Εύξεινο Πόντο και τελικά την Ασία. Υπολείμματα της Εγνατίας οδού στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων (πλακόστρωτο τμήμα)

16 ΠΗΓΕΣ Βικιπαίδεια, http://el.wikipedia.org
Βικιπαίδεια, Μάρκ Μαζάουερ, Θεσσαλονίκη Πόλη των Φαντασμάτων, εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2006, σ. 37.

17 Ευχαριστούμε πολύ για την προσοχή σας…
Γουνοπούλου Ειρήνη Δάτση Βικτώρια Γ΄1


Κατέβασμα ppt "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google