Λύση προβλημάτων Στην επίλυση προβλημάτων ασχολούμαστε με δύο κυρίως θέματα: 1.Ποιες είναι οι στρατηγικές υποδιαίρεσης ενός προβλήματος σε μικρότερους.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΣΤΟΧΟΙ: ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Advertisements

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Τι είναι ο υπολογιστής; Τι είναι ο προγραμματισμός
H διαδικασία ανάπτυξης λογισμικού. Tι θα γνωρίσουμε •Τις φάσεις ανάπτυξης του λογισμικού. •Γιατί χρειάζεται να γίνει ανάλυση του προβλήματος. •Τι θα πρέπει.
Βελτιώνοντας την μάθηση των Μαθηματικών μέσα σε ένα ψηφιακό περιβάλλον Ελισσάβετ Καμπάνη Phd Διδακτική των Μαθηματικών Σχ. Σύμβουλος Μαθηματικών.
ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΕΙΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ
Εμβαδό Ορθ. Παραλληλογράμμου = Μήκος Χ Πλάτος 6 Χ 3 = 18 τ.μ.
Δημιουργία Λογαριασμού. Τι είναι το Gmail; To Gmail είναι ένα webmail, δηλαδή ένας λογαριασμός ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που μπορείτε να λαμβάνετε από.
Πολλαπλασιασμός κλασμάτων
Τι είναι συνισταμένη δύο ή περισσοτέρων δυνάμεων;
Η Νεοκλασική Πολιτική Οικονομία της Παραγωγής και των Αγορών
ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ 4 Η ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΟΜΑΔΑ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ 4 Η ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΟΜΑΔΑ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ.
ΚΟΙΤΑΖΩ ΜΕΣΑ ΜΟΥ ΚΟΙΤΑΖΩ ΓΥΡΩ ΜΟΥ. Η Διαδικασία της λήψης απόφασης στην επιλογή σπουδών και επαγγελμάτων ΓΡΑΣΕΠ Γ/σιο Ερασμίου Ξάνθης.
Ισοδύναμα κλάσματα Δημοτικό Σχολείο Μενιδίου
«Πλακόστρωση» Μαρίνα Πάλλα.
Σχεδίαση Εκπαιδευτικού Λογισμικού Σχέδιο Μαθήματος – Ανάπτυξη Εφαρμογών Γ’ Λυκείου Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Ιωάννης Βλαχόπουλος – Μ1249 Αικατερίνη Δρόσου.
Σκέψη Είδη σκέψης: Προτασιακή (εκφράζει μία πρόταση/ισχυρισμό)
Περίπλοκη μάθηση και γνωστικές παράμετροι. Δεν είναι δυνατό να θεωρήσουμε όλα τα είδη μάθησης συνδυαστικά. Σε περίπλοκες καταστάσεις οι οργανισμοί φαίνεται.
3/4/2015Μαθηματικές έννοιες και Φυσικές Επιστήμες 1 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Συνάντηση 5η.
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Η/Υ
ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΠΙΛΟΤΟΥ Σε μικρή απόσταση από την Πάτρα βρίσκεται η αεροπορική πτέρυγα 007 στην περιοχή της Ανδραβίδας. Την περίοδο που χτιζόταν η γέφυρα.
Διδακτική Μαθηματικών Ι
Γλώσσα και σκέψη Με τον όρο σκέψη εννοούμε ένα μεγάλο φάσμα νοητικών διεργασιών: Επεξεργασία εννοιών, επίλυση προβλημάτων, ονειροπόληση, προγραμματισμό.
Δομές Δεδομένων 1 Θέματα Απόδοσης. Δομές Δεδομένων 2 Οργανώνοντας τα Δεδομένα  Η επιλογή της δομής δεδομένων και του αλγορίθμου επηρεάζουν το χρόνο εκτέλεσης.
Η ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ.
Ένα δείγμα προβλημάτων στα Αριθμητικά του Διόφαντου
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
Μηχανική Μάθηση σε Συστήματα Πολλαπλών Πρακτόρων Παπαλιάς Κωνσταντίνος Τμήμα Πληροφορικής.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
Διάλεξη 14: Εισαγωγή στη ροή ρευστών
Mathematics in the streets and in the schools Terezinha Nunes Carraher, David William Carraher and Analucia Dias Schliemann Καλογεράκης Γιώργος Δ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ – ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Καλαμάρα Αγγελική
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΡΙΓΩΝΩΝ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Αρχές κατασκευής διδακτικών-μαθησιακών σεναρίων
ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΤΑΞΗ κ. ΝΑΚΗ ΧΡΗΣΤΟΥ.
1 Κ ΕΦΑΛΑΙΟ 14 ο: Θεωρία παιγνίων Παρακίνηση: Honda και Toyota 2. Ισορροπία κατά Nash 3. Το δίλημμα του φυλακισμένου 4. Ισορροπία με κυρίαρχη στρατηγική.
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη Ενότητα 4: Στρες και Στρατηγικές Αντιμετώπισης – Νοσηλευτική Φροντίδα. Κοτρώτσιου Ευαγγελία, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής,
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗ ΜΟΥΡΑΤΗ-ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 1.
ΔΙΑΛΕΞΗ 11η Ποσοτική έρευνα υγείας
Επίλυση Προβλημάτων με Αναζήτηση
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΟΥΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥΣ
Περίπλοκη μάθηση και γνωστικές παράμετροι
Δημιουργία Λογαριασμού
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ
Διδάσκων: Δρ. Τσίντζα Παναγιώτα
ΤΡΙΓΩΝΑ.
Βρίσκω το εμβαδό τριγώνου
Mεταβίβαση της μάθησης: Mεταβίβαση γνώσεων και στρατηγικών.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΟΥΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥΣ
ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Διάλεξη 6: Εξίσωση διάχυσης (συνέχεια)
(Απαντήσεις σελ βιβλίου)
Υπολογιστική τεχνολογία και μαθησιακή διαδικασία
Ενότητα 11: Επίλυση Προβλημάτων
Η θεωρία της επεξεργασίας των πληροφοριών
2ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας
Εκπαιδευτικοί σκοποί & στόχοι
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΟΡΙΣΜΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 1)ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ;
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
ΦΤΙΑΧΝΩ ΣΧΗΜΑΤΑ …με προϋποθέσεις.
Σταυρούλα Σαμαρτζή και Σμαράγδα Καζή Τμήμα Ψυχολογίας
Δύο πρωτότυπα προβλήματα από το σχολικό βιβλίο της Ά Γυμνασίου
Πρωτότυπα προβλήματα Κατσανού Μαρία.
ΕΥΡΕΤΙΚΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΡΙΣΙΜΟΥ ΣΥΜΒΑΝΤΟΣ
Παιχνίδι ρόλων Δρ. Δ. Δαποντας.
ΕΝΟΤΗΤΑ : 6   ΘΕΜΑ: Διαίρεση –επιμεριστική ιδιότητα  ΤΑΞΗ: Δ’
ΜΝΗΜΗ: ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
Εργασία στην Αναπτυξιακή Ψυχολογία
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Λύση προβλημάτων Στην επίλυση προβλημάτων ασχολούμαστε με δύο κυρίως θέματα: 1.Ποιες είναι οι στρατηγικές υποδιαίρεσης ενός προβλήματος σε μικρότερους «υποστόχους» 2. Πώς αναπαριστούμε νοερά το πρόβλημα

Στρατηγικές Για να μελετήσουμε τις στρατηγικές, συνήθως ζητάμε από τα υποκείμενα να σκέπτονται «φωναχτά» καθώς λύνουν το πρόβλημα (Newell & Simon, 1972) Οι στρατηγικές μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το πρόβλημα και τη μαθησιακή κατάσταση του υποκειμένου. Μία από τις πιο «πρωτόγονες» στρατηγικές επίλυσης είναι «η δοκιμή και πλάνη». Στη στρατηγική αυτή, παράγουμε συνεχώς λύσεις τις οποίες εφαρμόζουμε στο πρόβλημα, έως ότου βρούμε τη σωστή.

Στρατηγικές Μία άλλη γενικότερη στρατηγική είναι να διαιρούμε το πρόβλημα σε «υποστόχους» τους οποίους όταν επιλύουμε, βρισκόμαστε πιο κοντά στη λύση του προβλήματος. Πρόβλημα: Πρέπει να βρείτε τον τριψήφιο κωδικό μιας κλειδαριάς. Κάθε φορά που πετυχαίνετε ένα αριθμό, ακούγεται ένα «κλικ». Στο συγκεκριμένο πρόβλημα μπορούμε να διαιρέσουμε το γενικό στόχο (να βρούμε τον κώδικα) σε τρεις υποστόχους (να βρούμε κάθε ένα αριθμό χωριστά). Σημειώστε ότι εάν δοκιμάζαμε μία λύση «δοκιμής/πλάνης» το πρόβλημα θα απαιτούσε μεγάλο χρόνο για να επιλυθεί.

Στρατηγικές Πώς διαιρούμε ένα πρόβλημα σε υποστόχους; Μία στρατηγική είναι να επιλέγουμε υποστόχους που η λύση τους μειώνει την απόσταση ανάμεσα στην «παρούσα κατάσταση/συνθήκη» και στην «κατάσταση/συνθήκη επίλυσης του προβλήματος». Αν εφαρμόσουμε στο πρόβλημα του κωδικού, έχουμε: Α. παρούσα συνθήκη «0», συνθήκη επίλυσης «3». Β. παρούσα συνθήκη «1», συνθήκη επίλυσης «3». Γ. παρούσα συνθήκη «2», συνθήκη επίλυσης «3». Δ. παρούσα συνθήκη «3», συνθήκη επίλυσης «3».

Στρατηγικές Μία άλλη στρατηγική επιλογής υποστόχων είναι η «ανάλυση μέσου-σκοπού». Α. Βρίσκουμε τη σημαντικότερη διαφορά ανάμεσα στην παρούσα συνθήκη και την συνθήκη επίλυσης. Β. Η εξάλειψη της διαφοράς γίνεται ο υποστόχος μας. Γ. Βρίσκουμε τα μέσα πραγματοποίησης του υποστόχου. Σε αυτή τη στρατηγική, ο υποστόχος μπορεί να μας οδηγεί προσωρινά, σε μεγαλύτερη απόσταση από τη συνθήκη επίλυσης.

Στρατηγικές Μία τρίτη στρατηγική επιλογής υποστόχου, είναι να ξεκινήσουμε από το στόχο και να λύσουμε το πρόβλημα αντίστροφα. Παράδειγμα: Στο κάτω ορθογώνιο παραλληλόγραμμο, αποδείξτε ότι η ΑΓ και η ΒΔ είναι ίσες. Δ Α Γ Β Α. ΑΓ=ΒΔ, πρέπει τα τρίγωνα ΑΓΔ = ΑΒΔ, πρέπει να έχουν δύο πλευρές και την περικλειόμενη γωνία ίσες.

Αναπαράσταση Η επίλυση ενός προβλήματος συχνά εξαρτάται από την αναπαράστασή του. Έχουμε δύο κύριες αναπαραστάσεις: Α. Εικονική αναπαράσταση Β. Προτασιακή αναπαράσταση Κάποια προβλήματα επιλύονται ευκολότερα με τον ένα από τους δύο τρόπους αναπαράστασης. Παράδειγμα από βιβλίο (σελ. 644)

Αναπαράσταση Πολλές φορές η αποτυχία στη λύση ενός προβλήματος οφείλεται σε δυσλειτουργική αναπαράσταση. Συνδέστε όλες τις τελείες με 4 γραμμές χωρίς να σηκώσετε το μολύβι από το χαρτί.

Αναπαράσταση

Πιθανά προβλήματα στην επίλυση: Α. λειτουργική καθήλωση (functional fixedness) Είναι η τάση να σκεφτόμαστε εργαλεία μόνο σε σχέση με την κύρια λειτουργία τους B. Νοερό σετ (mental set) Προσκόλληση σε στρατηγικές επίλυσης που έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία στο παρελθόν.

Επίδραση εμπειρίας Ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουν ένα πρόβλημα έμπειροι και αρχάριοι είναι ποιοτικά διαφορετικός. Οι έμπειροι έχουν διαφορετικές αναπαραστάσεις του προβλήματος. Αυτό ίσως συμβαίνει γιατί έχουν περισσότερες αποθηκευμένες αναπαραστάσεις (π.χ. σκάκι) Οι έμπειροι έχουν και διαφορετικές στρατηγικές επίλυσης. Συνήθως πριν προβούν στην επίλυση ενός προβλήματος, διαμορφώνουν ένα σχέδιο επίλυσης που αποτελείται από τα χαρακτηριστικά του προβλήματος. Αυτό περιορίζει τις εφαρμογές «λαθεμένων» στρατηγικών σε ένα πρόβλημα (π.χ. προβλήματα φυσικής).