ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Τιμές και η συναλλαγματική ισοτιμία
Advertisements

Αποφάσεις Τιμολόγησης
Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν
Ελαστικότητα 4η Διάλεξη.
Σχέση ισοτιμίας και εισοδήματος
ΠΑΡΑΓΩΓΗ και ΚΟΣΤΟΣ.
Κεφ. 7: Χρήμα – πληθωρισμός
Ε.Σ.Β.Ε.Π. H συνεισφορά των επιχειρήσεων επωνύμων προϊόντων στην ανάπτυξη της οικονομίας.
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΖΗΤΗΣΗ 10η Διάλεξη.
Θεωρία Κεφαλαιακής Διάρθρωσης: Το Υπόδειγμα Κόστους-Οφέλους
Διαμεσολάβηση και πραγματική οικονομία
ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας ΙΟΒΕ - DG ECFIN Απρίλιος 2010.
ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας ΙΟΒΕ - DG ECFIN ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ Ιούνιος 2009.
© 2007 Εκδόσεις Κριτική Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Β’ David Begg S. Fischer, R. Dornbusch.
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
Βασικές Οικονομικές Έννοιες
ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας ΙΟΒΕ - DG ECFIN Ιανουάριος 2011.
ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας ΙΟΒΕ - DG ECFIN Μάιος 2011.
ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας ΙΟΒΕ - DG ECFIN Οκτώβριος 2011.
ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας ΙΟΒΕ - DG ECFIN Σεπτέμβριος 2009.
ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας ΙΟΒΕ - DG ECFIN Μάιος 2012.
ΑΝΕΡΓΙΑ 13η Διάλεξη.
1 Προϋπολογισμός 2007 Δεκέμβριος Ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης του Κρατικού προϋπολογισμού ; Ο προϋπολογισμός του 2007, όπως και κάθε προϋπολογισμός,
ΜΕΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας ΙΟΒΕ - DG ECFIN Φεβρουάριος 2010.
Συνολική Ζήτηση Εθνικό Εισόδημα Εθνικό Προϊόν Εθνική Δαπάνη
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ 14η Διάλεξη.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
3ο ΓΕΛ Κορίνθου (Ασημακόπουλος Γ. ΠΕ 09 - Μπόγια Π. ΠΕ 10) 5.1 ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΑ Ανταλλακτική αξία ενός αγαθού είναι οι μονάδες ενός αλλού.
ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας ΙΟΒΕ - DG ECFIN Οκτώβριος 2010.
Ζήτηση χρήματος: εξαρτάται από ονομαστικό επιτόκιo, i
ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας ΙΟΒΕ - DG ECFIN Νοέμβριος 2010.
Α ΝΩΤΑΤΟ Τ ΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ Ε ΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ Ι ΔΡΥΜΑ Σ ΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΙΤΙΕΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ
Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 4η
Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 3η
Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 6η
Κεφάλαιο 7 Δημόσια οικονομικά σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης Μακροοικονομία.
Κεφάλαιο 6 Το μοντέλο της πλήρους απασχόλησης Β μέρος
1 Η Απουσία Διεθνούς Μακροοικονομικής Ισορροπίας στην Πρόσφατη Οικονομική Κρίση και η Περίπτωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γ. Δ. Δημόπουλος Καθηγητής Ευρωπαϊκής.
Μακροοικονομική της Ανοικτής Οικονομίας Μακροοικονομική της Ανοικτής Οικονομίας n … είναι η μελέτη των οικονομιών στις οποίες οι διεθνείς συναλλαγές.
Εισαγωγή στη Μακροοικονομία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΦΤΩΧΕΙΑ.
Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων, Ενότητα : Βέλτιστη Κεφαλαιακή Δομή, ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ – Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα.
Μετρώντας το εισόδημα ενός έθνους Κεφάλαιο 22 Copyright © 2001 by Harcourt, Inc. All rights reserved. Requests for permission to make copies of any part.
ΤΟ Α.Ε.Π. ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΟΥ.. Τι ονομάζουμε Α.Ε.Π. ; Το ποσό που αξίζουν τα αγαθά και οι υπηρεσίες που παράγει μια οικονομία σε ένα συγκεκριμένο.
ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ 7η Περί Χρήματος. ΧΡΗΜΑ Χρήμα (Money) οτιδήποτε γενικά αποδεκτό στις συναλλαγές. Λειτουργεί ως:  Μέτρο υπολογισμού αξιών και.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ νοικοκυριά επιχειρήσεις ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Δημόσιοι Οργανισμοί Δημόσιες επιχειρήσεις Στόχοι: 1.νοικοκυριά: max.
Μικροοικονομική Θεωρία και Πολιτική Ενότητα 2: ΖΗΤΗΣΗ. Διάλεξη 3. Γεώργιος Θεοδοσίου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, T.E.I. Θεσσαλίας.
Μακροοικονομία Διάλεξη 4. Χρήμα 1) Μέσο Ανταλλαγής -να είναι αποδεκτό από όλα τα μέλη της κοινωνίας -να μην υπόκειται σε φθορά και αλλοίωση με την πάροδο.
1 Σχέση ισοτιμίας και εισοδήματος Οικονομική πολιτική Βραχυχρόνιες-μακροχρόνιες επιπτώσεις.
Διάλεξη 7 Μακροοικονομία. Κεϋνσιανός Σταυρός Πραγματική δαπάνη (Υ): το ποσό που τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και το κράτος δαπανούν σε αγαθά και υπηρεσίες,
Μακροοικονομία Διάλεξη 8. Ισορροπία στο Υπόδειγμα IS-LM Καμπύλη IS: ισορροπία στην αγορά αγαθών Υ = C(Y – T) + I(r) + G Καμπύλη LM: ισορροπία στην αγορά.
Μακροοικονομία Διάλεξη 5. Πληθωρισμός: μετράει τη μεταβολή του γενικού επιπέδου των τιμών Τα αίτια του Πληθωρισμού 1)Η θεωρία του πληθωρισμό ζήτησης:
Μακροοικονομία Διάλεξη 6. Ανεργία Τριβής: (βραχυχρόνια) είναι το ελάχιστο επίπεδο ανεργίας σε μια οικονομία. Η ανεργία που οφείλεται στο χρόνο που είναι.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Υπολογιςμος εθνικης παραγωγης – Πληθωριςμος και ανεργια
Άσκηση 1.
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9ο: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ – ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ – ΑΝΕΡΓΙΑ
ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ 9η
ANDREW B. ABEL,BEN S. BERNANKE, DEAN CROUSHORE
Διεθνής οικονομική Θεωρία και πολιτική 4η βελτιωμένη έκδοση
2. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 2.3 Οικογενειακός προϋπολογισμός
ΘΕΜΑ 2015 μη κληρωθέν α) Ποιες επιδράσεις επιφέρει στο εγχώριο εμπορικό ισοζύγιο μια υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος σε μια μεγάλη χώρα με ανεξάρτητη.
ΘΕΜΑ 2016 Ανεργία και Απασχόληση και οι συνέπειες τους για την οικονομία. α) Αίτια και πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας. β) Η επίδραση της σημερινής.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΠΑΔ 1η 2013-2014 ΜΑΘΗΜΑ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Α΄ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΧΑΒΛΗ ΕΛΕΝΑ 9/12/2013

ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Η σημασία και ο έλεγχος της σταθερότητας των τιμών και της αξίας του χρήματος. Ορισμός και μέτρηση του πληθωρισμού (αποπληθωρισμού) και οι συνέπειες του. Ο ρόλος της Ε.Κ.Τ. στην διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και του πληθωρισμού

Η σταθερότητα των τιμών Ορίζεται ως η ετήσια αύξηση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή για την ζώνη του ευρώ με ρυθμό χαμηλότερο του 2% Τα βασικά καθήκοντα της Ε.Κ.Τ. είναι να διατηρεί την σταθερότητα των τιμών και τον πληθωρισμό σε επίπεδο λίγο κάτω από το 2%.

Η σταθερότητα των τιμών και η αξία των χρημάτων σου Σταθερότητα των τιμών σημαίνει ότι τα χρήματά σου διατηρούν την αξία τους με την πάροδο του χρόνου. Αυτό έχει μεγάλη σημασία αν θέλεις να αποταμιεύσεις τα χρήματά σου, π.χ. για μια μελλοντική αγορά ενός βιβλίου

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή

Γιατί υπάρχει το χρήμα; Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές σε κάποια αγαθά; Πώς υπολογίζονται οι μεταβολές των τιμών; Πως ελέγχουμε την σταθερότητα των τιμών

Γιατί υπάρχει το χρήμα ; Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές; Γιατί υπάρχει το χρήμα ; Ανταλλακτική κοινωνία Το χρήμα κάνει εύκολες τις συναλλαγές αλλά δεν διατηρεί πάντα την αξία του. Οι τιμές μεταβάλλονται (αυξάνονται, μειώνονται) Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές; Αν υπάρχει πολύ χρήμα αλλά ελάχιστα αγαθά, οι τιμές ανεβαίνουν και το χρήμα χάνει την αξία Η άνοδος των τιμών μπορεί να οφείλεται: όταν υπάρχει έντονη ζήτηση όταν αυξηθεί το κόστος παραγωγής τους αγοραστική του δύναμη.

Πώς υπολογίζονται οι μεταβολές των τιμών; χρησιμοποιούμε δείκτες τιμών καταναλωτή, τους οποίους καταρτίζονται μία φορά το μήνα με τη χρήση ενός «καλαθιού» αγαθών (όλα τα αγαθά και οι υπηρεσίες που καταναλώνουν τα νοικοκυριά στη διάρκεια ενός έτους ) . Η συνολική τιμή του καλαθιού, η οποία λειτουργεί ως μέτρο του γενικού επιπέδου των τιμών για να διαπιστωθεί η άνοδος ή, η μείωση των τιμών

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ Πληθωρισμός είναι γενική αύξηση τιμών και υπηρεσιών (γενική άνοδος επίπεδου τιμών) και όχι ορισμένων προϊόντων σε μια παρατεταμένη περίοδο, μείωση της αξίας χρήματος, της αγοραστικής δύναμης Αποπληθωρισμός η γενική μείωση των τιμών (αναβολή επενδύσεων & ζήτησης)

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΛΘΩΡΙΣΜΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΛΘΩΡΙΣΜΟΥ Τιμή (έτος βάσης) Τιμή (1 έτος μετά ) Τιμή( 2 έτη μετά ) Ποσότητες που αγοράστηκαν στο έτος βάσης ανά μονάδα σύνολο 150 τεμάχια ψωμί(είδος καθημερινής χρήσης) 1,50 € 225 € 1,30 € 195 € 1,60 € 240 € 100 λίτρα γάλα (είδος καθημερινής ρήσης) 2,40 € 2,15 € 215 € 12 κουρέματα (υπηρεσία) 20,00 € 22,00 € 264 € 23,00 € 276 € 1 χειμερινό μπουφάν(διαρκή αγαθά) 145,00 € 145 € 176,00 € 176 € 160,00 € 160 € Συνολικό κόστος καλαθιού   850 € 875 € 891 € Δείκτης τιμών 100 102,9 104,8 Ρυθμός πληθωρισμού 2,90% 1,80%

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ Μείωση του πραγματικού εισοδήματος λόγω πληθωρισμού Μηνιαίο εισόδημα 700 ευρώ. Το καλάθι κοστίζει 100 ευρώ. Το πραγματικό του εισόδημα είναι: ονομαστικό εισόδημα /επίπεδο τιμών =700/100=7 καλάθια Άρα το άτομο αυτό μπορεί να αγοράσει τα αγαθά που περιλαμβάνονται στο καλάθι επτά φορές. Έστω ότι σε μια περίοδο ο πληθωρισμός είναι 25% και επομένως το καλάθι κοστίζει 125 ευρώ. Τώρα το πραγματικό εισόδημα των 700 ευρώ είναι 700/125=5,6 Δηλαδή με 700 ευρώ μπορεί κανείς να αγοράσει μόνο 5,6 καλάθια. Η απώλεια είναι 1,4 καλάθια

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ Η Νομισματική πολιτική της Ε.Κ.Π. έχει διαρκή αντίκτυπο στην εξέλιξη τιμών και στον πληθωρισμό, αλλά παροδική επίδραση όχι μόνιμη Οικονομική ανάπτυξη Τιμές πετρελαίου Κυκλοφορία χρήματος στην αγορά (έλεγχος επιτοκίων)

Η σταθερότητα των τιμών προάγει την οικονομική ανάπτυξη (επενδύσεις άνοδος βιοτικού επιπέδου ) την απασχόληση (βελτίωση ανταγωνιστικότητας με αύξηση θέσεων) διευκολύνοντας τη σύγκριση των τιμών (επιλογή αγαθών συγκριτικά των τιμών) μειώνοντας το κόστος των δανείων (χαμηλότερα επιτόκια, μείωση ασφάλιστρων πληθωριστικού κινδύνου)

Οι κοινωνικές πτυχές της σταθερότητας των τιμών Συμβάλλει στη γενική ευημερία, αποτρέπει την αυθαίρετη διανομή πλούτου και εισοδήματος (διάβρωση της πραγματικής αξίας των ονομαστικών απαιτήσεων) λόγω του πληθωρισμού. Οι κεντρικές τράπεζες συμβάλλουν στην επίτευξη γενικότερων οικονομικών στόχων και συνεισφέρουν στη γενική πολιτική σταθερότητα

Επιπτώσεις του πληθωρισμού (ή αποπληθωρισμού) Μεγάλη διάβρωση του πραγματικού πλούτου και εισοδήματος ως πηγή κοινωνικών αναταραχών, πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας Μείωση την αξία των αποταμιεύσεων Πλήττονται ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες Παρερμηνεύονται οι μεταβολές των τιμών, λανθασμένες αγορές

Ευχαριστώ για το χρόνο και τη προσοχή σας!