ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Σεμινάρια Επιθεωρητών Σεπτεμβρίου Σχολική χρονιά
Advertisements

Συνεργασία Εκπαιδευτικών και Γονέων
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ AIDS ΔΗ.ΜΟ.Π. «ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΟΣ» «Η Πρόληψη Τόπος Συνάντησης και Συναπάντησης για τη Συνερασία,
αποτελούν, για κάθε χώρα, δείκτες «Πολιτισμού και Ανάπτυξης»
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Φιλοθέη-Ψυχικό 2013 Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα
«Ενδυναμώνοντας την Παιδαγωγική Αυτονομία
ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ.  Κ ανένα παιδί απ’ έξω  Ό λα τα παιδιά ενταγμένα στη μαθησιακή διαδικασία εκπαιδευτικός συνδιαμορφωτής του υλικού  Ο.
Μ. Βιβίτσου, Ν. Λαμπροπούλου, Αλ. Γκίκας, Ι. Χαρδαλούπα
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Φυσική Άσκηση & Υγεία»
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΑΝΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΔΡΑΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ● Η δράση της συμβουλευτικής περιλαμβάνει όλες εκείνες.
Γιατί ένα πολιτιστικό πρόγραμμα;. Τα Πολιτιστικά προγράμματα προϋπήρχαν του θεσμού. Θετικό γιατί υπάρχει ενδιαφέρον και παράδοση. Αρνητικό γιατί δεν είναι.
«ΠΙΡΠΙΡΟΥΝΑ» Πειραματισμός για τη διδασκαλία της παραδοσιακής μουσικής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Δέσποινα Μπογδάνη – Σουγιούλ Ιούνιος 2002.
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Δ.Ε.
5ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Ενότητα Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ.
Καλλιβρετάκη Αργυρώ Καθηγήτρια Πληροφορικής Π.Ε. 19
Η ομάδα στις ερευνητικές εργασίες. Τι είναι μια ομάδα; Πως μπορούμε να την προσδιορίσουμε; Η ομάδα έχει τουλάχιστον δυο στόχους α) Πραγματοποίηση ενός.
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ.
ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΑΘΗΤΗ – ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΜΑΘΗΤΗ
Δημιουργία θετικής ατμόσφαιρας μάθησης Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης Περιφερειακό Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Θεσσαλονίκης Παπαδόπουλος Πάρης.
Πρόταση αποτελεσματικής μαθησιακής διαδικασίας για το μάθημα : Προγραμματιστικά εργαλεία για το διαδίκτυο. Εισηγητής: Msc Νίκος Νίκας.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ – ΣΧ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ –ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 1/3/2004 Σκοπός – στόχοι της Συνάντησης Ο ρόλος του Σχολικού Συμβούλου (Παιδαγωγική ευθύνη λειτουργίας.
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ Dr. ΜΗΤΣΙΟΥ ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ- ΝΕΥΡΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ.
Είναι σύνολο ατόμων, που έχουν ένα ή περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά, βρίσκονται σε αλληλεξάρτηση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αλληλεπιδρούν μεταξύ.
Το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα του ελληνικού Νηπιαγωγείου
Όψεις της Πραγματικότητας Ερευνητική Εργασία Α΄ τάξης Γενικό Λύκειο Σπήλιου Μελέτη Περίπτωσης με αποτελεσματικές πρακτικές.
Δύσκολες Συμπεριφορές στο Σχολείο.
Μέθοδος Project Μια εναλλακτική μορφή διδασκαλίας απέναντι στην παραδοσιακή, στο μάθημα της Έκφρασης-΄Εκθεσης. Προσανατολισμός: Ανθρωπιστικός - Παιδοκεντρικός.
ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Στρατηγικές ένταξης και επικοινωνίας Ευάγγελος Πεπές.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης.
Γεωργιάδης Μιχάλης ΣΣ Φιλολόγων. Αφετηρία: α)από τη μικρή ομάδα στη μεγάλη και από τη μεγάλη στην ολομέλεια) β) διαμόρφωση μόνο μιας ομάδας στην οποία.
H εφαρμογή της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας στα φιλολογικά μαθήματα Γεωργιάδης Μιχάλης ΣΣ Φιλολόγων.
Ιγ’ δημοτικο σχολειο παφου Προγραμμα «Νιωθω ασφαλησ στο σχολειo μου»
Οκτώβριος, 2012 Ειδική Θεματική δραστηριότητα Β΄ Τάξης ΕΠΑΛ Τομέας Ηλεκτρολογικός.
οργάνωση & διαδικασία ΠΑΤΜΑΝΟΓΛΟΥ Σ. – ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Μ.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Συνεργασία Εκπαιδευτικών και Γονέων
Σημαντικοί άξονες του Μείζονος Προγράμματος Επιμόρφωσης Παναγιώτης Νταβαρίνος Σχολικός Σύμβουλος (ΠΕ02)
… ένα σχολείο για όλους… μαθητές, γονείς, κοινότητα Ευγενία Νιάκα: Σχολική Σύμβουλος Περιφερειακή Υπεύθυνη Συντονισμού του Προγράμματος ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.
Δ΄ ΔIEYΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΑΘΗΝΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
Ιχνηλατώντας το «καινούριο» στο σύγχρονο σχολείο.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Μια τάξη να μας χωρά …»
ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ – ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Μπούντα Ελένη Αίγινα Ιούνιος 2013.
Σχολικές πρακτικές για την καλλιέργεια θετικού κλίματος Φραντζή Αντιόπη Διευθύντρια 70 ου Δ.Σ Αθηνών Σάββατο, 16 Μαΐου ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών.
Παρουσίαση Αξιολόγηση μαθητή και διδασκαλίας Κατσίρας Λεωνίδας, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 13, Νομικών- Πολιτικών Επιστημών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
«Οι Αρχές της διαφοροποιημένης παιδαγωγικής
Δρ. Μάριος Παντελή (EdD)
Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου.
Βιωματική Δράση Α΄Τάξης 2ου Γυμνασίου Πεύκης
«Αυτοαντίληψη, επικοινωνία και συνεργατικότητα στο σχολικό περιβάλλον»
7ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ
Ψηφιακό Παιγνίδι στην προσχολική ηλικία
1ος υπό έμφαση στόχος - ΥΠΠ
Νεοελληνική Γλώσσα (ΝΠΣ)
ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ
ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης:
6η Μαρτίου - Παγκόσμια ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού
Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΛΟΥΡΙΩΤΙΣΣΑΣ
Εισηγητής: Msc Νίκος Νίκας
«Παιδιά με Σωματικές Αναπηρίες & Δυσκολίες Προσαρμογής»
Η ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΗΜΕΡΑ
Σχολικός Σύμβουλος Ν. Φλώρινας
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ-ΓΟΝΕΩΝ Γιαλυράκη Πόπη Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας(Msc), Play Therapist Θεραπεύτρια ζευγαριών (ICEEFT), Εκπαιδεύτρια ομάδων γονέων(Gordon-Fillial)
Διαφοροποιημένη διδασκαλία και εναλλακτική αξιολόγηση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ?

Στοχεύουν στην μάθηση με βιωματικό, συνεργατικό και διερευνητικό τρόπο ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ Αφορούν σε δράσεις (με μαθητές Α/Β/Γ) Γυμνασίου που: Στοχεύουν στην μάθηση με βιωματικό, συνεργατικό και διερευνητικό τρόπο

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ: Ενεργοποίηση των μαθητών Επικοινωνία Δεξιότητα του «μαθαίνω πώς να μαθαίνω» Ενίσχυση της αυτοεκτίμησης Μαθησιακές εμπειρίες συνδεδεμένες με την πραγματική ζωή Δημιουργικότητα Θετική στάση σε θέματα μελέτης

ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ: Τοπική ιστορία, Περιβάλλον και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη (Π.Ε.Α.Α), Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό (Σ.Ε.Π.), Φύση και Άσκηση, Πολιτισμό και Δραστηριότητες Τέχνης και Σχολική και Κοινωνική Ζωή (Σ.Κ.Ζ.).

ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ Κατάθεση προτάσεων από εκπαιδευτικούς Ενημέρωση μαθητών για τα επιλεγόμενα θέματα (Με βάση την 139609/Γ2/01-10-2013 εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ, υπάρχει για πρακτικούς λόγους δυνατότητα υλοποίησης των Β.Δ. στο πλαίσιο των αλφαβητικών τμημάτων – μετά από έγκριση του Σχολικού Συμβούλου) Δήλωση θέματος από τους μαθητές Επιλογή μέχρι και δύο Β.Δ. από τους εκπαιδευτικούς

Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ

ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ - ΣΚΖ ΣΚΟΠΟΣ – ΣΤΟΧΟΙ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΚΖ Η υλοποίηση εκπαιδευτικών βιωματικών δράσεων με μαθητές της Α΄ Γυμνασίου

ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΣΚΖ Καλλιέργεια ικανοτήτων και αξιών που είναι σημαντικές στα σύγχρονα κοινωνικά δεδομένα

Με εκπαιδευτικές δράσεις που βοηθούν στην ανάπτυξη: Πώς θα γίνει αυτό; Με εκπαιδευτικές δράσεις που βοηθούν στην ανάπτυξη: Κλίματος εποικοδομητικής επικοινωνίας Συνεργατικότητας Καλών σχέσεων στην ομάδα Αποδοχής και αξιοποίησης της διαφορετικότητας Ενθάρρυνσης της δημιουργικότητας/καινοτομίας

Επιθυμητό εκπαιδευτικό όφελος Διαμόρφωση θετικού και υποστηρικτικού περιβάλλοντος το οποίο μεριμνά για: Την ψυχοκοινωνική προσαρμογή των μαθητών Την προαγωγή της ψυχικής υγείας Την ανάπτυξη συναισθηματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων

Πώς συμμετέχουν οι μαθητές; Μελετούν – προτείνουν ιδέες/λύσεις για τα προβλήματα της σχολικής ζωής, του τμήματος ή της ευρύτερης κοινωνικής ζωής Ενθαρρύνονται να εκφράσουν την γνώμη τους Επικοινωνούν με συμμαθητές/εκπαιδευτικούς/γονείς/φορείς

Πώς συμμετέχουν οι μαθητές; Χρησιμοποιούν διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας (γραπτή/προφορική/ηλεκτρονική) Οργανώνουν εκδηλώσεις Συζητούν – ανταλλάσουν απόψεις με προσκεκλημένους ομιλητές Αναλαμβάνουν τον ρόλο τους στην ομάδα και άρα την ευθύνη των δράσεών τους

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΚΖ Επικοινωνώντας με τους άλλους Τα συναισθήματά μας Γνωριμία με τον εαυτό μας Αντιμετωπίζοντας το άγχος Οι σχέσεις μεταξύ μας Διαχειρίζομαι συγκρούσεις - Βάζω όρια Σχολείο και διαφορετικότητα Αξίες και κοινωνικές συμπεριφορές στην ομάδα Φροντίζω τον εαυτό μου Το σχολείο ως κοινότητα

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΚΖ; Προβλήματα μάθησης; ΝΑΙ!! ΑΛΛΑ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ: Ψυχοκοινωνικής προσαρμογής των μαθητών στο σχολικό περιβάλλον Ανεπαρκούς κάλυψης ψυχοκοινωνικών και συναισθηματικών αναγκών των μαθητών Εμφάνισης νέων προκλήσεων

Σε τι μπορεί να συνεισφέρει η ΣΚΖ; ΣΤΟ ΝΑ: Να λειτουργήσουμε σε επίπεδο πρόληψης Να ενδυναμώσουμε την ψυχική ανθεκτικότητα των μαθητών μας Να τους παρέχουμε νέες δεξιότητες και γνώσεις όπως:

Σε τι μπορεί να συνεισφέρει η ΣΚΖ; Στην καλλιέργεια δεξιοτήτων: Συνεργασίας Κριτική σκέψης Αυτογνωσίας Αποδοχή του εαυτού και της διαφορετικότητας Αλληλοϋποστήριξης Διαχείρισης συγκρούσεων

Μερικά χρήσιμα σημεία Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα 4 προτεινόμενα σχέδια εργασίας αν θέλουμε Διαλέγουμε αυτό που μπορούμε να διαχειριστούμε Αν κάτι αλλάξει στην πορεία (πχ. αλλαγή εκπαιδευτικού) είμαστε ευέλικτοι (μπορούμε να τροποποιήσουμε το θέμα ή και να το αλλάξουμε)

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Portfolios για τους μαθητές Κριτήρια: Βαθμός συνεργασίας Επικοινωνίας Συμμετοχής Ενδιαφέροντος ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι μαθητές πρέπει να γνωρίζουν πως θα αξιολογηθούν και με ποια κριτήρια

ΣΚΖ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ ΑΥΤΟΜΑΘΗΣΗ

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας!