6.5 ΘΕΡΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΟΛΗ & ΣΥΣΤΟΛΗ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Καταστάσεις των υλικών
Advertisements

Νόμοι αερίων.
Το αυτόματο ηλεκτρικό σίδερο
Χημική Ισορροπία.
Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μιας αντίδρασης
Ο Ηλεκτρονόμος Ο Ηλεκτρονόμος (Relay) είναι ένας μηχανικός διακόπτης, του οποίου οι επαφές ελέγχονται από έναν ηλεκτρομαγνήτη. Ο ηλεκτρονόμος είναι ένα.
ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ ΚΑΙ ΚΡΟΥΝΟΙ.
ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ ΚΑΙ ΚΡΟΥΝΟΙ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΤΣΑΜΑΓΚΑΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ.
Εσωτερική Ενέργεια.
G.I.Pservice.
Θερμικές Ιδιότητες Στερεών
ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ
Αρχή διατήρησης της μάζας – Εξίσωση συνέχειας
ΗΗΜΕΙΑ.
Εξαρτώνται από τη θερμοκρασία
Ο Ηλεκτρονόμος Ο Ηλεκτρονόμος (Relay) είναι ένας μηχανικός διακόπτης, του οποίου οι επαφές ελέγχονται από έναν ηλεκτρομαγνήτη. Ο ηλεκτρονόμος είναι ένα.
ΜΕΤΡΗΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΒΑΘΜΟΝΟΜΗΣΗ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟΥ
Τι καθορίζει την φυσική κατάσταση ενός σώματος
Κεφάλαιο 2 ον ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ.
6.3 ΠΩΣ ΜΕΤΡΑΜΕ ΤΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ
Θερμοκρασία και Θερμότητα
Νόμοι αερίων.
6.1 ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ
Αλλαγές στη φάση των σωμάτων
Υλικά με θετικό θερμικό συντελεστή αντίστασης Η εξάρτηση PTC
2.4 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΑΓΩΓΟΥ
ΒΟΗΘΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΕΚ Μυτιλήνης
«ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ-ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ»
6.4 ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ, ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ & ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ
Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μίας αντίδρασης
6.2 ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ: ΜΙΑ ΜΟΡΦΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΕΡΕΗ ΥΓΡΗ ΑΕΡΙΑ ΡΕΥΣΤΑ
ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ.
5.5 ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΗΧΟΥ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΟΥΛΗ
Ορισμοί Εσωτερικά ύδατα οικοσυστήματα γλυκών νερών Λιμνολογία:μελέτη των δομικών και λειτουργικών αλληλεπιδράσεων των οργανισμών των εσωτερικών υδάτων.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ Επιμέλεια: Φωτεινή Σωτηροπούλου, Βιολόγος, 1ο ΓΕΛ Αμαλιάδας.
Πρόβλημα: Όλοι μας έχουμε περάσει με αυτοκίνητο από κάποια γέφυρα και έχουμε νιώσει κάποιου είδους «αναπηδήσεις». Που οφείλονται αυτές άραγε; Γιατί όσο.
Κ Υ Μ Α Τ Ι Κ Η.
Θερμοκρασία του αέρα. Τι είναι θερμότητα και πώς γίνεται αντιληπτή; Μορφή ενέργειας που διαδίδεται από ένα σώμα σε ένα άλλο λόγω μεταφοράς θερμότητας.
ΥΔΡΟΣΤΑΤΕΣ Οι υδροστάτες είναι όργανα με τα οποία ελέγχουμε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προς τον καυστήρα και τον κυκλοφορητή, ανάλογα με τη θερμοκρασία.
Μηχανική των υλικών Θερμικές τάσεις και παραμορφώσεις

Tεχνολογία Δομικών Υλικών
Ο ΟΓΚΟΣ Πολλά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα
4 ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Πλήρης αναφορά Βιβλιογραφίας θα αναρτηθεί με την ολοκλήρωση των σημειώσεων.
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΕΩΝ
Ο ΟΓΚΟΣ Πολλά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα
Κινητική θεωρία αερίων
ΚΑΝΑΒΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Α.Ε.Μ: Η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΆΣΚΗΣΗ
2η Εργαστηριακή Άσκηση Σιαπέρδα Μαρία Α.Ε.Μ: 4157 Η βαρύτητα.
Θερμόμετρα Αλλαγή Φάσης – Τήξη
Οι καταστάσεις (ή φάσεις) της ύλης
Τι μελετάει η Θερμοδυναμική;
Εσωτερική Ενέργεια ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Πλήρης αναφορά Βιβλιογραφίας θα αναρτηθεί με την ολοκλήρωση των σημειώσεων.
Διδασκαλία φυσικών Επιστημών δημοτικό
Γιάννης Β. Ντελής Δάσκαλος – Φυσικός Συνεργάτης του Ε.Κ.Φ.Ε Καρδίτσας.
Το φαινόμενο ΔΙΑΣΤΟΛΗ.
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ - ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ
ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ
ΥΔΡΟΣΤΑΤΕΣ Οι υδροστάτες είναι όργανα με τα οποία ελέγχουμε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προς τον καυστήρα και τον κυκλοφορητή, ανάλογα με τη θερμοκρασία.
Η ΕΞΑΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Είναι σύνηθες το φαινόμενο σε κάποια σημεία των εγκαταστάσεων των κεντρικών θερμάνσεων να συσσωρεύεται αέρας. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΑΝΤΑΚΗΣ.
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ (Κ)ΚΕΦ.3: 3.3 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Σε 500 mL διαλύματος HCl 1M θερμοκρασίας 25.
Εισαγωγή στα αέρια. Τα σώματα σε αέρια κατάσταση είναι η πιο διαδεδομένη μορφή σωμάτων που βρίσκονται στο περιβάλλον μας, στη Γη. Η ατμόσφαιρα της Γης.
Οι σημαντικότερες εναλλακτικές ιδέες
Εισαγωγή στη Χημεία Δ ΙΑΦΑΝΕΙΕΣ Χ ΗΜΕΙΑΣ Γ ΥΜΝΑΣΙΟΥ τάξη B ΄ γυμνασίου.
ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ
ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ. Μονόδρομη αντίδραση: 1.Είναι η αντίδραση που γίνεται προς μια μόνο κατεύθυνση. 2.Μετά το τέλος ένα τουλάχιστον από τα αντιδρώντα σώματα.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

6.5 ΘΕΡΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΟΛΗ & ΣΥΣΤΟΛΗ 6.5 ΘΕΡΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΟΛΗ & ΣΥΣΤΟΛΗ

Ποια ιδιομορφία παρουσιάζει το νερό κατά τη διαστολή του; Στόχοι μαθήματος Τι είναι η θερμική διαστολή και τι η θερμική συστολή ενός σώματος; Τι ονομάζεται γραμμική διαστολή ενός σώματος και από ποιους παράγοντες εξαρτάται ; Τι γνωρίζετε για τη θερμική διαστολή των υγρών; Τι γνωρίζετε για τη θερμική διαστολή των αερίων; Πως ερμηνεύεται η διαστολή και συστολή των στερεών σωμάτων με τη βοήθεια των μορίων; Γιατί τα γυάλινα σκεύη που χρησιμοποιούμε για το ψήσιμο του φαγητού είναι πυρίμαχα; Ποια ιδιομορφία παρουσιάζει το νερό κατά τη διαστολή του;

Παράγοντες που επηρεάζουν τη γραμμική μεταβολή των στερεών Η μεταβολή του μήκους είναι ανάλογη της μεταβολής της θερμοκρασίας

Παράγοντες που επηρεάζουν τη θερμική διαστολή των υγρών Η αύξηση όγκου εξαρτάται από το είδος του υγρού.

Παράγοντες που επηρεάζουν τη θερμική διαστολή των αερίων Σε όλα τα αέρια, μεταβολή της θερμοκρασίας κατά 1 ο C, υπό σταθερή πίεση, προκαλεί μεταβολή του όγκου κατά το 1/273 του όγκου που είχαν στους 0 ο C.

Ερμηνεία της διαστολής Ερμηνεία της διαστολής Κατά τη διαστολή ενός σώματος αυξάνεται ο όγκος του, η μάζα του όμως παραμένει σταθερή, επομένως η πυκνότητά του μειώνεται.

Δυνάμεις διαστολής ή συστολής: Δυνάμεις διαστολής ή συστολής: Γιατί τα γυάλινα σκεύη που χρησιμοποιούμε για το ψήσιμο του φαγητού είναι πυρίμαχα; Τι είναι ο θερμοστάτης;

Tι είναι το διμεταλλικό έλασμα; Πως λειτουργεί ένας θερμοστάτης που αποτελείται από ένα διμεταλλικό έλασμα;

Πως λειτουργεί ένας θερμοστάτης που αποτελείται από ένα διμεταλλικό έλασμα;

Η ιδιομορφία της διαστολής του νερού Η ιδιομορφία της διαστολής του νερού Μεταβολή του όγκου 1 L νερού, καθώς μεταβάλλεται η θερμοκρασία του.

Ρόλος της ιδιομορφίας διαστολής του νερού του στη διατήρηση της υδρόβιας ζωής;

Ανακεφαλαίωση • Θερμική διαστολή ονομάζουμε το φαινόμενο της αύξησης των διαστάσεων ενός σώματος, όταν θερμαίνεται. • Γραμμική διαστολή ή διαστολή κατά μήκος ενός σώματος ονομάζεται η διαστολή στην οποία η αύξηση του μήκους του είναι συγκριτικά πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση των άλλων διαστάσεών του. • Η μεταβολή του μήκους κατά τη θέρμανση ενός στερεού σώματος είναι ανάλογη της μεταβολής της θερμοκρασίας και του αρχικού μήκους του σώματος και εξαρτάται από το υλικό κατασκευής του σώματος. • Τα υγρά διαστέλλονται περισσότερο από τα στερεά. • Η μεταβολή του όγκου κατά τη θέρμανση ενός υγρού σώματος είναι ανάλογη της μεταβολής της θερμοκρασίας και του αρχικού όγκου του σώματος και εξαρτάται από το είδος του υγρού. • Τα αέρια διαστέλλονται περισσότερο από τα υγρά.

Ανακεφαλαίωση • Η μεταβολή του όγκου κατά τη θέρμανση ενός αέριου σώματος είναι ανάλογη της μεταβολής της θερμοκρασίας και του αρχικού όγκου του σώματος και δεν εξαρτάται από το είδος του αερίου. • Κατά τη διαστολή, δεν αυξάνονται οι διαστάσεις των μορίων του σώματος, αλλά οι μεταξύ τους αποστάσεις. • Κατά τη διαστολή, η μάζα παραμένει σταθερή, ο όγκος αυξάνεται και η πυκνότητα ελαττώνεται. • Οι δυνάμεις διαστολής ή συστολής εμφανίζονται όταν εμποδίζεται η διαστολή ή συστολή ενός σώματος αντίστοιχα. • Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα υγρά τα οποία όταν αυξάνεται η θερμοκρασία τους διαστέλλονται, το νερό όταν θερμαίνεται μεταξύ 0 και 4 ο C, συστέλλεται.