Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

G.I.Pservice.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "G.I.Pservice."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 G.I.Pservice

2 Αισθητή & Λανθάνουσα Θερμότητα
Αισθητή θερμότητα είναι το ποσόν της θερμότητας που μπορεί να προστεθεί ή να αφαιρεθεί από την μάζα ενός σώματος , χωρίς να επιφέρει αλλαγή στην φυσική του κατάσταση . Με την αύξηση της αισθητής θερμότητας στην μάζα ενός σώματος , έχουμε ανάλογη αύξηση της θερμοκρασίας του και αντιστρόφως . Λανθάνουσα θερμότητα είναι το ποσόν της θερμότητας , που πρέπει να προστεθεί ή να αφαιρεθεί από την μάζα ενός σώματος , όταν αυτό βρίσκεται ήδη στην θερμοκρασία αλλαγής , ώστε το σώμα να αλλάζει κατάσταση χωρίς την αύξηση της θερμοκρασίας του .

3 ΕΝΘΑΛΠΙΑ (Η) Ενθαλπία είναι το σύνολο της περιεχόμενης θερμότητας στην μάζα ( Αισθητής & Λανθάνουσας ).

4 ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ – ΕΝΘΑΛΠΙΑΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

5 Νόμος του Charles & Gay-Lussac
Αν η πίεση P που εφαρμόζεται στην μάζα ενός αερίου διατηρηθεί σταθερή , ο όγκος αυτού V μεταβάλλεται αναλόγως της απολύτου θερμοκρασίας του . Νόμος των τέλειων αερίων Αν ένα αέριο θερμανθεί ή ψυχθεί υπό σταθερό όγκο V , η απόλυτη πίεση αυτού P , είναι ανάλογος της απολύτου θερμοκρασίας του T .

6 Διάγραμμα πιέσεως-ενθαλπίας
Υγρό Μίγμα Υγρού – Ατμού % Ατμός

7 Καμπύλες Μεταβολών Ισοθερμοκρασιακή Ποσοστό % Υγρού - Αερίου

8

9

10

11 Πίνακας χαρακτηριστικών ψυκτικών μέσων με πιέσεις - θερμοκρασίες

12 Κύκλος Ψύξεως

13 Κύκλος Ψύξεως 1Φάση Εκτόνωση ( Κατά την φάση αυτή
Κύκλος Ψύξεως 1Φάση Εκτόνωση ( Κατά την φάση αυτή δεν υφίσταται εναλλαγή θερμότητας , η ενθαλπία παραμένει σταθερή . Αντίθετα η πίεση έχει ελαττωθεί ).

14 Κύκλος Ψύξεως 2Φάση Εξάτμιση ( Μεταβολή υπό σταθερή
Κύκλος Ψύξεως 2Φάση Εξάτμιση ( Μεταβολή υπό σταθερή πίεση και θερμοκρασία . Απορρόφηση θερμότητας και επομένως αύξηση της Ενθαλπίας ) .

15 Κύκλος Ψύξεως 3Φάση Συμπίεση ( Αύξηση πίεσης και
Κύκλος Ψύξεως 3Φάση Συμπίεση ( Αύξηση πίεσης και θερμοκρασίας. Παρατηρείται η μέγιστη θερμοκρασία στο κύκλο ψύξης ) .

16 Κύκλος Ψύξεως 4Φάση Συμπύκνωση ( Ξεκινά με την ψύξη
Κύκλος Ψύξεως 4Φάση Συμπύκνωση ( Ξεκινά με την ψύξη του υπερθερμανθέντος ψυκτικού αερίου και συνεχίζει με την υγροποίηση του ).

17 Ολοκληρωμένος Κύκλος Ψύξεως
Υπόψυξη Υπερθέρμανση

18 Υπερθέρμανση Υπερθέρμανση ονομάζουμε την διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ της θερμοκρασίας εξατμίσεως του ψυκτικού και της θερμοκρασίας που επικρατεί στην έξοδο του εξατμιστή . ( ΠΕΡΙΠΟΥ 6 °C ) Α) Σημειώνουμε την ένδειξη του μανομέτρου αναρρόφησης Β) Μετατρέπουμε αυτήν την ένδειξη της πίεσης αναρρόφησης σε θερμοκρασία αναρρόφησης , χρησιμοποιώντας τον πίνακα πίεσης – θερμοκρασίας του αντίστοιχου ψυκτικού μέσου . Γ) Με την χρήση κατάλληλου θερμομέτρου , καταγράφουμε την πραγματική θερμοκρασία της γραμμής αναρρόφησης . Δ) Αφαιρούμε την θερμοκρασία αναρρόφησης από την πραγματική θερμοκρασία της γραμμής αναρρόφησης .

19 Υπόψυξη Υπόψυξη ονομάζουμε την διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ της θερμοκρασίας συμπυκνώσεως του ψυκτικού και της θερμοκρασίας που επικρατεί στην έξοδο του συμπυκνωτή . ( ΠΕΡΙΠΟΥ 8 °C ) Α) Σημειώνουμε την ένδειξη του μανομέτρου κατάθλιψης . Β) Μετατρέπουμε αυτήν την ένδειξη της πίεσης κατάθλιψης σε θερμοκρασία , χρησιμοποιώντας τον πίνακα πίεσης – θερμοκρασίας του αντίστοιχου ψυκτικού μέσου . Γ) Με την χρήση ενός κατάλληλου θερμομέτρου , καταγράφουμε την πραγματική θερμοκρασία της γραμμής υγρού . Δ) Αφαιρούμε την θερμοκρασία της γραμμής υγρού από την θερμοκρασία κατάθλιψης

20 ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΘΕΩΡΙΑΣ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΥΚΛΟ ΨΥΞΗΣ

21

22 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Έστω ότι εσφαλμένη πλήρωση
ψυκτικού μέσου με αποτέλεσμα να χαθεί η υπόψυξη του κυκλώματος . ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ - Ψυκτικό αποτέλεσμα 61 BTU/LB από 68 BTU/LB . Μείωση απόδοσης περίπου 11 % . - Το υγρό εγκαταλείπει την εκτονωτική με περιεκτικότητα 33 % σε ατμό , αντί του 23% .

23 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2: Έστω κύκλωμα με ακάθαρτο συμπυκνωτή
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2: Έστω κύκλωμα με ακάθαρτο συμπυκνωτή . ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ : Αύξηση της θερμοκρασίας κατάθλιψης . Μείωση ψυκτικού αποτελέσματος στα 57 BTU/LB με ποσοστό ατμού 37 % . Μείωση από προηγούμενο παράδειγμα 7 %

24 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 3: Κακή ρύθμιση υπερθέρμανσης ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ : Πολύ υψηλή θερμοκρασία κατάθλιψης. Θερμοκρασία κατάθλιψης που προσεγγίζει τη θερμοκρασία διάσπασης του λαδιού με παρουσία οξέων στο κύκλωμα.


Κατέβασμα ppt "G.I.Pservice."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google