Πρώτες Βοήθειες : Ο κοινωνικός άνθρωπος αρωγός στο συνάνθρωπο

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Πρόληψη ατυχημάτων στην ύπαιθρο
Advertisements

Ιορδάνης Γ. Αμπατζίδης ΕΚΑΒ Πάτρας
Όταν αθλούμαστε, παίζουμε,γυμναζόμαστε…
Εγκαύματα ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Πρώτου βαθμού – κοκκίνισμα και πόνος στο δέρμα
KINΔΥΝΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ & Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ Φ/Θ ΣΤΗ ΠΡΟΛΗΨΗ - ΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΙΚΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
Χαιρετισμός στον ήλιο.
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ 1ο Λύκειο Χαϊδαρίου
ΠΝΙΓΜΟΣ & ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
Κυκλοφορικό και υγεία Το κυκλοφορικό σύστημα, που αποτελείται από την καρδιά, τις αρτηρίες, τα τριχοειδή αγγεία και τις φλέβες, είναι ο μηχανισμός που.
ΜΕΤΡΗΣΗ ΖΩΤΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ
ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Αιμορραγίες-Κατάγματα-Τραυματισμοί Σ.Σ.
Επιληψία Αργυρίου Κατερίνα, Φαρμακοποιός.
ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ – ΘΕΣΗ ΑΝΑΝΗΨΗΣ
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ.
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΙΜΑΤΟΣ I A. Αρμακόλας.
ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Συστηματικές βλάβες από την έκθεση σε θερμό περιβάλλον Αργυρίου Κατερίνα, Φαρμακοποιός.
Σταυρόλεξο ---- Κρυπτόλεξο
ΑΙΜΑ Σύσταση του αίματος Το αίμα αποτελείται από: Κύτταρα Πλάσμα
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
ΕΠΑΛ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ ΣΧ.ΕΤΟΣ
Διαδικασία Αναζωογόνησης για Ενήλικες-Παιδιά-Βρέφη
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ Γ’ ΕΠΑ.Λ. ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ.
ΑΙΜΟΦΟΡΑ ΑΓΓΕΙΑ.
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Σοφία Μερμίγκη Α3.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ: μυθοι και πραγματικοτητες
ΚΑΣΣΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14: ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΟΣΤΩΝ - ΑΡΘΡΩΣΕΩΝ (1)
24/2/2014 Δρ. Ευριπιδου Πολυκαρπος
Το Καρδιαγγειακό σύστημα!!!
Καταπληξία ή Shock Προοδευτική και βαθμιαία κατάρρευση της λειτουργίας των ζωτικών οργάνων του οργανισμού. Σύνδρομο που οφείλεται ή συνοδεύεται από διαταραχή.
ΟΣΦΥΟΝΩΤΙΑΙΑ ΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ
ΜΑΘΗΜΑ 3o: 6/11/2015 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΕ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΙΟΥΤΑ Α. ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ (MSc) ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’ ΤΜΗΜΑ ΒΟΗΘΟΣ.
ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΑ Πόνος και ευαισθησία της περιοχής Οίδημα Εκχύμωση (Μελανιά) Δυσκινησία ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Ψυχρά επιθέματα για 10'-20' Ακινησία.
Αποστολίδου Ευτέρπη Νοέμβριος 2011
Αποστολίδου Ευτέρπη Νοέμβριος  Όταν διακόπτεται η παροχή αίματος σε ένα τμήμα του εγκεφάλου, τα εγκεφαλικά κύτταρα λόγω έλλειψης οξυγόνου δεν μπορούν.
ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥ
Κωνςταντινιδης Κωνςταντινος Λαττας πετρος Παγωνης νικος
ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΕΣ
Κεντρικός καθετηριασμός
Υπάρχει ένας κίνδυνος μόλυνσης όσο μικρό και αν είναι το ζώο!
Πρώτες βοήθειες στη χιονοδρομία
Καρδιαγγειακό και αναισθησία!
Αποστολίδου Ευτέρπη Νοέμβριος 2011
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ-ΥΠΗΡΕΣΙΑ« ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ»-ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗΣ ΑΙΜΑΤΟΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΟΥΛΟΥ, βιολόγος
ΜΙΚΡΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΒΟΛΗ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
Τα αγγεία που μεταφέρουν το αίμα
ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑ – ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΑ.
ΚΑΡΠΑ Διαδικασία Αναζωογόνησης για Ενήλικες-Παιδιά-Βρέφη.
Σπλήνας Θέση: Αριστερό άνω μέρος της κοιλιάς, μεταξύ 9ης και 12ης πλευράς. Αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του λεμφικού ιστού οργανισμού. Παραμένει σταθερό.
Βιολόγος 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου
ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗΣ ΑΙΜΑΤΟΣ
Πρώτες βοήθειες & πρόληψη ατυχημάτων
ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ Δ. κόλπος Α. κόλπος Δ. κοιλία Α. κοιλία Μέρη του Σώματος
Κανελλόπουλος Ιω.. 2 Κάθε νευρώνας αποτελείται από το …………… ………. και από τις…………… Οι τελευταίες διακρίνονται στους…………… και στον…………… ή…………… Οι νευρώνες,
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ:ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ
ΑΝΑΤΟΜΙΑ – ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ
ΕΠΙΣΤΑΞΗ & ΡΙΝΟΡΡΑΓΙΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Πρώτες Βοήθειες : Ο κοινωνικός άνθρωπος αρωγός στο συνάνθρωπο

Η ΟΜΑΔΑ : ΕΛΕΝΗ ΛΑΤΣΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΤΣΟΤΣΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΓΚΟΥΤΖΙΑΜΑΝΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ SHOCK-ΚΑΤΑΠΛΗΞΙΑ ΡΙΝΟΡΡΑΓΙΑ

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΚΑΤΑΠΛΗΞΙΑ-SHOCK ΡΙΝΟΡΑΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΑΞΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΚΑΤΑΠΛΗΞΙΑ-SHOCK ΡΙΝΟΡΑΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΑΞΗ

ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ Αιμορραγία ονομάζεται η διαφυγή αίματος από τις αρτηρίες, τα τριχοειδή αγγεία ή τις φλέβες. Είναι αποτέλεσμα, δηλαδή της ρήξης των αιμοσφαιρικών αγγείων η οποία προκαλείται από κακώσεις ή ορισμένα νοσήματα. ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ . Η εξωτερική αιμορραγία παρατηρείται σε ένα τραύμα. Συνήθως η αιμορραγία σταματάει μέσα σε 6-10 λεπτά καθώς ο οργανισμός έχει πολλούς εσωτερικούς αμυντικούς μηχανισμούς, οι οποίοι την καταστέλλουν. Το γεγονός ότι η αιμορραγία μπορεί να συνεχιστεί και να έχουμε ταχεία απώλεια αίματος, μπορεί να επιφέρει ακόμη και θάνατο

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Η εξωτερική αιμορραγία μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο με την εφαρμογή πίεσης πάνω στο τραύμα, καθώς έτσι σταματά η ροή του αίματος και επιτυγχάνεται η φυσιολογική πήξη. Φορέστε γάντια και πιέστε το σημείο που αιμορραγεί για 5-10 λεπτά, με τα δάχτυλα ή την παλάμη σας (άμεση πίεση) Εφαρμόστε γάζες ή καθαρό ύφασμα πάνω στο τραύμα και δέστε με επίδεσμο. Εάν ο επίδεσμος ματώσει τοποθετείστε επιπλέον γάζες και συνεχίστε να δένετε με τον επίδεσμο χωρίς να αφαιρέσετε τις πρώτες γάζες. Καλέστε ασθενοφόρο και φροντίστε για άμεση μεταφορά αν έχει χαθεί πολύ αίμα.

SHOCK – ΚΑΤΑΠΛΗΞΙΑ ΑΙΤΙA ΤΟΥ SHOCK Βλάβες στην καρδιά που την καταστούν ανίκανη να λειτουργεί ως αντλία. Ανεπαρκής όγκος αίματος για εξίδρωση λόγω της συνεχούς απώλειας αίματος. Διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και ανεπάρκεια του αίματος να προκαλέσει εξίδρωση.

ΤΥΠΟΙ SHOCK Υποογκαιμικό shock( απώλεια αίματος) Αδύναμος σφυγμός Ακανόνιστη εισπνοή Απώλεια συνείδησης Ναυτία ή έμετος Υπερβολική εφίδρωση Ωχρότητα και μελάνιασμα των άκρων

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Διατηρούμε ανοιχτή την αναπνευστική οδό και δίνουμε οξυγόνο αν χρειαστεί Πιέζουμε τα σημεία στα οποία έχει προκληθεί η αιμορραγία Σηκώνουμε τα πόδια, περίπου, 30 εκατοστά Χειριζόμαστε τον ασθενή χωρίς βιαστικές ή απότομες κινήσεις. Φροντίζουμε να διατηρήσουμε ζεστό τον ασθενή( κουβέρτες) Κρατούμε τον τραυματία σε θέση ύπτια( ανάσκελα) σε άλλες περιπτώσεις( σοβαρή καρδιακή προσβολή, νόσος των πνευμόνων) τον τοποθετούμε σε ημικαθιστή θέση Μετράμε τον σφυγμό κάθε 5 λεπτά ελέγχοντας τα άλλα ζωτικά σημεία Δεν δίνουμε στο θύμα να φάει ή να πιει τίποτα Όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους καταστάσεις πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, καλούμε ασθενοφόρο ή γιατρό και μετά ξεκινάμε τις απαραίτητες βοήθειες στο θύμα και δεν το αφήνουμε ούτε λεπτό μόνο του.

ΡΙΝΟΡΡΑΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΑΞΗ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Η ρινορραγία ή αλλιώς επίσταξη αν και είναι ένα άκρως συνηθισμένο περιστατικό μπορεί να αποβεί μοιραίο καθώς το ποσό του αίματος που χάνεται μπορεί να οδηγήσει το άτομο σε αιμορραγικό σοκ. Τοποθέτηση πάγου επάνω στην περιοχή της μύτης. Τοποθέτηση του ατόμου που έχει ρινορραγία σε καθιστή θέση με κλίση του κεφαλιού προς τα μπροστά για την αποφυγή του κίνδυνου εισροής αίματος. Ηρεμία του ασθενή γιατί λόγω της ανησυχίας είναι δυνατό να ανέβει η πίεση και να χειροτερέψει η επίσταξη. ΡΙΝΟΡΡΑΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΑΞΗ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

ΑΙΤΙΑ ΡΙΝΟΡΡΑΓΙΑΣ – ΕΠΙΣΤΑΞΗΣ Αλλεργική ρινίτιδα Άμεσος τραυματισμός της μύτης Βαρύτραυμα Ενσφηνωμένο αντικείμενο στη μύτη Επαναλαμβανόμενο φτάρνισμα Λήψη μεγάλης δόσης αντισηπτικών φαρμάκων Λοίμωξη ανώτερου αναπνευστικού Πολύ δυνατό φύσημα της μύτης Υπερβολική χρήση αποσυμφορητικών ρινικών σπρέι Χειρουργείο σε πρόσωπο ή μύτη ( ρινοπλαστική ) Χρήση χημικών ερεθιστικών ( χημικά ερεθιστικά )