Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πρώτες βοήθειες στη χιονοδρομία

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πρώτες βοήθειες στη χιονοδρομία"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πρώτες βοήθειες στη χιονοδρομία
Αμούτζας Κυριάκος Επίκουρος Καθηγητής

2 Σε αυτή την θεματική ενότητα οι φοιτητές θα ενημερωθούν για τα προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπίσουν σε ένα χιονοδρομικό κέντρο. Τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν σε περίπτωση: Λιποθυμίας, Αιμορραγίας, Δύσπνοιας Υποθερμίας Σε περίπτωση που βρεθούν αβοήθητοι με μαθητές Σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού.

3 Προτεραιότητες στις ενέργειες που θα κάνετε:

4 Εξασφαλίστε πρώτα την δική σας προστασία.
Βεβαιωθείτε ότι δεν στέκεστε σε στενό μέρος ή στη μέση της πίστας. Προσέξτε μην παγώσετε. Αποφύγετε χιονοστιβάδες.

5 Ζητείστε βοήθεια Αν στον τόπο του ατυχήματος, στην πίστα, βρίσκονται και άλλοι που μπορούν να σας βοηθήσουν, έχετε τη δυνατότητα ενώ εσείς θα παρέχετε με τις πρώτες βοήθειες, το άλλο άτομο να ειδοποιήσει. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει άλλος ή δεν έχετε εμπιστοσύνη σε άλλους, ΠΡΩΤΑ να φροντίστε τον τραυματία. Εάν δεν έχει τις αισθήσεις του δεν τον εγκαταλείπετε!!!

6 Πρώτα ελέγξτε την αναπνοή
Αν ένα άτομο δεν αναπνέει ή δεν μπορεί να αναπνεύσει εξαιτίας πνιγμονής, ξαναδώσετε του την αναπνοή, πριν προχωρήσετε σε οτιδήποτε άλλο. Κινδυνεύει να πεθάνει από ασφυξία.

7 Ελέγξτε το σφυγμό Αν κάποιος αναπνέει, θα έχει πάντα παλμούς στην καρδιά, αν όμως δεν αναπνέει ,η καρδιά του μπορεί να έχει σταματήσει. Αν έχετε εκπαιδευτεί, δοκιμάστε να τον αναζωογονήσετε με το΄΄φιλί της ζωής¨΄ ή με μαλάξεις στο στήθος.

8 Όταν ειδοποιείτε: Αναφέρετε με σαφήνεια το πρόβλημα
Βεβαιωθείτε ότι δώσατε να καταλάβουν ότι πρόκειται για επείγουσα ανάγκη Προσδιορίστε με δυνατόν ακρίβεια το σημείο της πίστας που βρίσκεστε και πως θα σας βρουν Κρατήστε χρονοδιάγραμμα του περιστατικού, και το είδος των προβλημάτων που αντιμετωπίζετε. Καθ’ όλη την διάρκεια της διάσωσης ή παροχής πρώτων βοηθειών, προσέξετε να μην πάθετε «υποθερμία». Μην δίνετε – μην βγάζετε ρούχα δικά σας ή γάντια ή σκούφο.

9 Προσοχή… Ενώ θα περιμένετε ιατρική βοήθεια, ανασηκώστε τα πόδια του θύματος. Γυρίστε το σώμα στο πλάι, αν κάνει εμετό. Υποθέστε ότι υπάρχουν κακώσεις στον αυχένα ή τη ράχη και γυρίστε τον τραυματία στο πλάι, με προσοχή, χωρίς να λυγίσετε ή να στρίψετε τον αυχένα ή τη ράχη. Αν ο τραυματίας βρίσκεται σε κατάσταση σοκ προσπαθούμε να τον ηρεμήσουμε για να αποφύγουμε καταστάσεις υστερίας ή λιποθυμίας.

10 ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ Άμεση Πίεση
Καλύψτε την επιφάνεια της πληγής με χοντρό επίδεσμο από καθαρό πανί ή πιέστε δυνατά με τα χέρια σας. Πιέστε σταθερά την πληγή επί δέκα λεπτά χωρίς να χαλαρώσετε την πίεση. Όταν σταματήσει η αιμορραγία, στερεώστε καλά τον επίδεσμο.

11 Δύσπνοια Προσδιορίστε την ηλικία του ασθενούς και παρατηρήστε αν φαίνεται, γενικά υγιής. Πληροφορηθείτε αν ο ασθενής έχει ιστορικό καρδιοπάθειας ή πνευμονοπάθειας και αν παίρνει φάρμακα για την καρδιά. Βοηθήστε τον ασθενή να καθίσει ή να ξαπλώσει με ανασηκωμένο το στήθος (αφήστε τον να διαλέξει την πιο άνετη από τις δύο στάσεις), ξεσφίξτε τις μπότες του σκι. Προσπαθήστε να τον καθησυχάσετε, για να ηρεμήσει. Αν δεν υπάρχουν συμπτώματα όπως πόνος στο στήθος, εφίδρωση κλπ. και αν όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η δύσπνοια οφείλεται σε ανησυχία ή στρες, τότε το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για κοινό άγχος.Το φαινόμενο αυτό είναι πιο συνηθισμένο σε νεαρά άτομα. Κατεβάστε τον σε χαμηλότερο υψόμετρο.

12 Απώλεια Αισθήσεων Βεβαιωθείτε ότι έχει χάσει τις αισθήσεις του.
Δώστε του μερικά σταθερά χτυπηματάκια στον ώμο και φωνάξτε του '' Είσαι καλά΄΄ Αν δεν απαντήσει, καλέστε βοήθεια. Ελέγξτε την αναπνοή Αποκαταστήσετε την αναπνοή ,αν έχετε εκπαιδευτεί κατάλληλα στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση.

13 Υποθερμία Παραμονή στο ύπαιθρο με κρύο καιρό, ιδρωμένος, βυθισμένος στο παγωμένο νερό ή σε παραμονή σε υποθερμαινόμενα δωμάτια χιονοδρομικών κέντρων Ο ασθενής δεν έχει ρίγη ούτε αίσθηση κρύου Yπνηλία και εξασθένηση Δέρμα χλωμό, μελανό ή ζωηρό ρόδινο ή πρησμένο Διαταραχή στην ομιλία και παραζάλη Απώλεια αισθήσεων και ακαμψία των μυών Μεταφέρετε τον τραυματία σε ζεστό χώρο, δώστε του ζεστά ροφήματα και ζεστά ρούχα.

14 Βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών
Ηλεκτρικό Φακό Τριγωνικοί επίδεσμοι ή καθαρό πανί για επιδέσμους Πετσέτες για διάφορες χρήσεις Κουβέρτα (aloyminium) για ζεστασιά σε περίπτωση σοκ ή υποθερμίας Νάρθηκες

15 Ευχαριστώ!!!


Κατέβασμα ppt "Πρώτες βοήθειες στη χιονοδρομία"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google