Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ
Πρώτες βοήθειες: Πρόληψη και αντιμετώπιση ατυχημάτων στο σχολείο και στο σπίτι.

2 ΟΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ:ΣΩΤΗΡΕΣ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Συντονιστής :Αθηνά Φλώρου Μέλη :Αναστασία Πιτσικάλη Μαρία Τζάτζου Κων/νος Χουχουλής Εύη Φάλαρη Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κομπούρη Σ.

3 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ Τι είναι πρώτες βοήθειες;
Πότε μπορεί να εμφανιστεί μια επείγουσα κατάσταση στο σχολείο ή στο σπίτι; Αναγνώριση ,εκτίμηση και έγκαιρη αντιμετώπιση των παρακάτω περιστατικών: Τραύματα Θλάσεις Διαστρέμματα Κατάγματα Εξαρθρήματα

4 1)Τι είναι πρώτες βοήθειες;
Οι πρώτες βοήθειες είναι οι άμεσες ενέργειες βοήθειας, σε έναν ασθενή ή τραυματία στον τόπο του συμβάντος πριν την προσέλευση ασθενοφόρου αν χρειαστεί. Οι στόχοι των πρώτων βοηθειών είναι η διατήρηση του ανθρώπου στη ζωή , η πρόληψη περαιτέρω βλαβών και η προσπάθεια υποβοήθησης της καλύτερα ποιοτικά κατάστασης της υγείας. Σε αυτούς τους στόχους δεν πρέπει να παραβλέψουμε και την αξία της ανακούφισης από τον πόνο αλλά και την απλή συμπαράστασή μας και δείχνοντας ανθρωπιά και συμπόνια.

5 3)Αναγνώριση ,εκτίμηση και έγκαιρη αντιμετώπιση των παρακάτω περιστατικών: ΤΡΑΥΜΑΤΑ:
Πλύντε την πληγή με πολύ τρεχούμενο νερό. Πιέστε σταθερά την πληγή με ένα βαμβάκι ή με ένα καθαρό πανί έως ότου σταματήσει να τρέχει αίμα. Κοιτάξτε προσεκτικά την πληγή για να εκτιμήσετε αν πρέπει να τη δει γιατρός. Για παράδειγμα, αν το τραύμα είναι μεγάλο, ίσως χρειαστεί να γίνουν ράμματα. Βέβαια, σημασία έχει και το σημείο όπου βρίσκεται το τραύμα. Τραύματα κοντά σε αρθρώσεις, π.χ. των δαχτύλων, μπορεί, αν αφεθούν, να δημιουργήσουν ουλή που να περιορίζει την κινητικότητα της άρθρωσης. Αν το τραύμα δεν κρίνετε ότι χρειάζεται ιατρική επέμβαση, σκεπάστε το με μια γάζα και στερεώστε τη με αυτοκόλλητη ταινία. Τα υλικά αυτά μπορείτε να τα βρείτε στο φαρμακείο του σπιτιού. Αν το τραύμα είναι στο κεφάλι, ανάμεσα στα μαλλιά, θα τρέχει πολύ αίμα γιατί η περιοχή έχει πολλά αγγεία. Μην τρομάζετε. Σταματήστε την αιμορραγία πιέζοντας σταθερά και αποφύγετε να βάλετε αυτοκόλλητη ταινία όταν σταματήσει, γιατί θα δυσκολευτείτε μετά να την ξεκολλήσετε από τα μαλλιά.

6

7 ΘΛΑΣΕΙΣ Θλάση είναι η ρήξη των μυϊκών ινών είτε από
υπερβολικά έντονη σύσπαση, είτε από άμεση πλήξη του μυ από κάποιο εξωτερικό παράγοντα. Οι αιτίες των μυϊκών θλάσεων είναι οι εξής: Μειωμένη ελαστικότητα των μυών από παράλειψη των διατατικών ασκήσεων. Υπερβολική κόπωση των μυών μετά από παρατεταμένη άσκηση. Κακή διατροφή και έλλειψη καλίου, νατρίου ή μαγνησίου στον οργανισμό. Κακή τεχνική κατά την εκτέλεση των ασκήσεων, υπερεκτίμηση δυνατοτήτων απο τον προπονητή ή τον ίδιο τον αθλητή. Αμέσως μετά τη θλάση επιβάλλεται ακινητοποίηση του σκέλους σε ανάροπη θέση, περίδεση του σκέλους και εφαρμογή ψυχρού επιθέματος ή πάγου για λεπτά. Η εφαρμογή ψυχρών επιθεμάτων γίνεται αρκετά συχνά κατά το πρώτο 48ωρο για την μείωση του πόνου, του αιματώματος και την κατά το δυνατό μείωση της έκτασης του οιδήματος. 

8

9 ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ Διάστρεμμα ορίζεται η τραυματική ρήξη διαφόρων συνδέσμων της αρθρώσεως αλλά χωρίς κάταγμα στα οστά. Οι βασικές αρχές της αντιμετώπισης του στραμπουλήγματος του αστραγάλου περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

10 Βοηθήστε τον τραυματία να καθίσει σε άνετη θέση και βάλτε στην άρθρωση κρύες κομπρέσες επί 30 λεπτά.
Τοποθέτηση πιεστικού επιδέσμου στον αστράγαλο και ακινητοποίηση της άρθρωσης. Φέρτε τον επίδεσμο από πάνω και γύρω από τον αστράγαλο. Συνεχίστε το δέσιμο με επίδεσμο σε σχήμα 8, με κάθε στροφή επιδέσμου να επικαλύπτει την προηγούμενη κατά τα 3/4 του πλάτους της. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της περίπτωσης, ο γιατρός θα αποφασίσει εάν ένας επίδεσμος είναι αρκετός ή εάν χρειάζεται γύψος, νάρθηκας ή χειρουργική αποκατάσταση. Ανύψωση του ποδιού. Ξεκούραση της άρθρωσης και ανάπαυση του ασθενούς. Σταδιακά και προσεκτικά κατά την εξέλιξη της πάθησης, γίνονται ασκήσεις για την αύξηση της δύναμης και της κινητικότητας.

11 ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ Όταν κάποιος υποστεί κάκωση του οστού, δηλαδή κάταγμα ή διάστρεμμα, εκδηλώνει μία σειρά συμπτωμάτων που εξαρτώνται από τη βαρύτητα της κάκωσης. Αυτά είναι συνήθως τα εξής: -Αδυναμία κίνησης του τραυματισμένου μέλους (κάταγμα) -Οίδημα -Οξύς πόνος -Μετατόπιση άρθρωσης (εξάρθρωση) Όποια και αν είναι η έκταση των συμπτωμάτων, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τη βλάβη, είναι απαραίτητη η ακτινογραφία. Πώς θα δώσετε τις πρώτες βοήθειες: Ακουμπήστε το τραυματισμένο μέλος σε ένα σταθερό σημείο, φροντίζοντας να βρίσκεται πιο ψηλά από το υπόλοιπο σώμα, προκειμένου να περιορίσετε την εξάπλωση του οιδήματος. Τυλίξτε πάγο σε μια πετσέτα ή ένα κομμάτι ύφασμα και τοποθετήστε το πάνω στο τραυματισμένο μέλος. Κρατήστε το όσο αντέχει ο πάσχων. Μην ακουμπήσετε τον πάγο απευθείας επάνω στο τραυματισμένο μέλος, γιατί μπορεί να προκληθεί έγκαυμα. Μεταφέρετε τον τραυματία στο νοσοκομείο για να υποβληθεί σε ακτινογραφία.

12 ΕΞΑΡΘΡΗΜΑΤΑ Το εξάρθρημα είναι η μόνιμη μετατόπιση των οστών μιας
άρθρωσης και μπορεί να συνοδεύεται από κάκωση των μαλακών μορίων της άρθρωσης. Συμπτώματα: Παραμόρφωση. Έντονος πόνος. Έλληψη κίνησης στη συγκεκριμένη άρθρωση. Πιθανό οίδημα και μελάνιασμα. Πρώτες βοήθειες: -Τοποθετείστε ψυχρά επιθέματα στην άρθρωση για λεπτά. -Ακινητοποιείστε την άρθρωση χρησιμοποιώντας κάποιο πρόχειρο νάρθηκα. -Τοποθετείστε το μέλος σε αναπαυτική θέση. -Απαγορεύεται η ανάταξη από μη ειδικό. -Μεταφορά στο Νοσοκομείο για ανάταξη.

13

14 ΠΗΓΕΣ 1)Wikipedia 2)Πρώτες βοήθειες 3)Περιοδικό υγεία


Κατέβασμα ppt "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google