ΚΟΙΝΑ ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ 4ου & 22ου ΔΗΜ. ΣΧ. ΕΥΟΣΜΟΥ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Advertisements

Σχεδιασμός προγραμμάτων πρόληψης στο σχολικό περιβάλλον
Συνεργασία Εκπαιδευτικών και Γονέων
Ενημέρωση και αγωγή υγείας για τη νέα γρίπη στα σχολεία Α. Ξεκαλάκη Παιδίατρος Δ/νση Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού.
Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης
Σχέδιο εργασίας “Παιδικά ατυχήματα”
αποτελούν, για κάθε χώρα, δείκτες «Πολιτισμού και Ανάπτυξης»
ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ Μαρια Κουτάτζη ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012.
Πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» στο πλαίσιο των αξόνων προτεραιότητας.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Φυσική Άσκηση & Υγεία»
Γιατί ένα πολιτιστικό πρόγραμμα;. Τα Πολιτιστικά προγράμματα προϋπήρχαν του θεσμού. Θετικό γιατί υπάρχει ενδιαφέρον και παράδοση. Αρνητικό γιατί δεν είναι.
Η μαθητική μετακίνηση του 1ου ΕΠΑΛ Ν.Ιωνίας
7ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ-Λ.Τ. ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ
1ο Γυμνάσιο Κρύας Βρύσης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΜΑ : Η αυλή μας χώρος μόρφωσης, παιχνιδιού, δημιουργίας.
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Απ’ το βυζαντινό πάπυρο
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Παίζω, γελάω, περνάω όμορφα»
5ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Διαβίωση στη Φύση – Μικροί Κατασκηνωτές Περιβαλλοντική Ομάδα Δημοτικού Σχολείου Νέας Χηλής Στ1 τάξη Υπεύθυνη προγράμματος: Ελένη Δελίδου Υπεύθυνη τμήματος:
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Παίζοντας & ζωγραφίζοντας
Δ΄Δ/ΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
ΚΑΠΝΙΣΜΑ; ΌΧΙ ΕΜΕΙΣ! SİGARA MI? BİZDEN UZAK!
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ.
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της Αγωγής,
Σχεδιασμός – Οργάνωση –Υλοποίηση προγράμματος Αγωγής Υγείας
 Εισαγωγή  Χωροταξική κατανομή  Προσωπικό  Μαθησιακές μέθοδοι  Επίλογος.
Παρεμβάσεις ενάντια στο σχολικό εκφοβισμό Εντοπίζονται σε τρία επίπεδα: Στοχευμένες παρεμβάσεις Ολιστικές παρεμβάσεις ή παρεμβάσεις βασισμένες στο σχολείο.
Δύσκολες Συμπεριφορές στο Σχολείο.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ
Πρόγραμμα Αγωγής υγείας «περπατάω δεν τρέχω και ασφάλεια έχω»
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Στρατηγικές ένταξης και επικοινωνίας Ευάγγελος Πεπές.
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
«Σχολείο …παγίδα» Μαθητική έρευνα των παιδιών της τάξης ΣΤ΄1 του 11ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου.
H εφαρμογή της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας στα φιλολογικά μαθήματα Γεωργιάδης Μιχάλης ΣΣ Φιλολόγων.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας « Βοηθώ Πρώτος » Σχολικό έτος ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας.
Σχολική Σύμβουλος Π.Ε. Φλώρινας
Ιγ’ δημοτικο σχολειο παφου Προγραμμα «Νιωθω ασφαλησ στο σχολειo μου»
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Οι Ποδηλάτρες…»
Σχολικό έτος ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Λάδι, ο πράσινος χρυσός»
Συνεργασία Εκπαιδευτικών και Γονέων
Σχολικός εκφοβισμός Δούκας Αλβανός Med,
Κατερίνα Θεοδοσέλη, Συντονίστρια Εθνικού Δικτύου Κυκλοφοριακής Αγωγής
Bullying Τρόποι Πρόληψης και Αντιμετώπισης
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Κυκλοφορώ με ασφάλεια στο δρόμο»
Προετοιμασία για την ανάληψη προγράμματος
ΕΡΕΥΝ ΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ :ΗΜΕΡΙΔΑ
Σεμιναριο 9 σεπτεμβριου 2014
ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ: RAINBOW TEAM ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ: ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ (BULLYING)
1 Σχέδια Εργασίας & Φυσική Αγωγή. 2 Σκοπός της συνάντησης η παρουσίαση, ανάπτυξη & εφαρμογή της μεθόδου διδασκαλίας με σχέδια εργασίας στη Φυσική Αγωγή.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Δρ. Μόνικα Σιακού Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχολογίας Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Παρουσίαση Αξιολόγηση μαθητή και διδασκαλίας Κατσίρας Λεωνίδας, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 13, Νομικών- Πολιτικών Επιστημών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
«Στο δρόμο για την αειφορία».  Βρίσκεται στην περιοχή της Νέας Κυψέλης, στην οδό Δοϊράνης 43.  Μετρά 90 χρόνια λειτουργίας.  Έχει πλούσια συμμετοχή.
ΟΜΑΔΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Εύη Μακρή-Μπότσαρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας
Στα πλαίσια της ενότητας της Γλώσσας «Ατυχήματα» και της θεματικής ενότητας των Μαθηματικών «Συλλογή και επεξεργασία δεδομένων», αποφασίσαμε να εκπονήσουμε.
Μαθαίνω να χρησιμοποιώ με ασφάλεια το διαδίκτυο
6η Μαρτίου - Παγκόσμια ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού
Θεματικη εβδομαδα «Σώμα και Ταυτότητα»
Υπεύθυνες εκπ/κοί : Λασκαρίδου Μαγδαληνή – Τιουτιούφα Μαρία
Αναζητώντας το καλό κλίμα στο σχολείο
Μέθοδος Project Μάντω Βροντίση
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «……Τίτλος…»
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
Προετοιμασία για την ανάληψη προγράμματος
Μετά το σχεδιασμό και την υλoποίηση των προγραμμάτων ΠΕ…
Συνεργασία νηπιαγωγείου -οικογένειας
3/θ 45ο Νηπιαγωγείο Πατρών
37 ο Νηπιαγωγείο Πατρών
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΚΟΙΝΑ ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ 4ου & 22ου ΔΗΜ. ΣΧ. ΕΥΟΣΜΟΥ ΚΟΙΝΑ ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ 4ου & 22ου ΔΗΜ. ΣΧ. ΕΥΟΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ: «Ατυχήματα - Ασφάλεια» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 Δημιουργία παρουσίασης: Τζελέπης Γεώργιος δάσκαλος, Υπεύθυνος Ολοήμερων Τμημάτων

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο όρος ατύχημα υποδηλώνει ότι πρόκειται για συμβάν που οφείλεται σε έλλειψη τύχης, που είναι απρόβλεπτο και επομένως δεν μπορεί να προληφθεί. Τα παιδιά σε μικρή ηλικία είναι από τη φύση τους γεμάτα περιέργεια και δεν έχουν αναπτυγμένη την αίσθηση του κινδύνου, γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στα ατυχήματα. Ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος προφύλαξης και αποφυγής ατυχημάτων είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των παιδιών

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Η υψηλή συχνότητα ατυχημάτων στο σχολείο. Η ανάγκη για καλλιέργεια της προσωπικής ευθύνης των παιδιών στην πρόληψη των ατυχημάτων και στην ασφάλεια τους.

ΣΚΟΠΟΣ Σκοπός του προγράμματος αυτού δεν είναι μόνο η καταγραφή και η ανάδειξη του φαινομένου των παιδικών ατυχημάτων. Σκοπός είναι προσεγγίζοντας τις αιτίες των ατυχημάτων αυτών να αλλάξουμε στάσεις και συμπεριφορές των μαθητών για προσωπική ασφάλεια και αποφυγή ατυχημάτων.

ΣΤΟΧΟΙ Ο εντοπισμός επικίνδυνων σημείων για πρόκληση ατυχήματος στους χώρους που το παιδί περνάει τον περισσότερο του χρόνο (σπίτι, σχολείο, δρόμος) Να συνειδητοποιήσουν τους κινδύνους που διατρέχουν στους χώρους που ζούνε. Να εντοπίσουν τις αιτίες και τους παράγοντες που ευθύνονται για τ’ ατυχήματα. Να μάθουν τι είναι οι πρώτες βοήθειες και πώς πρέπει ν’ αντιδράσουν σε περίπτωση ατυχήματος. Να γνωρίσουν τρόπους αυτοπροστασίας, πρόληψης και αντιμετώπισης των ατυχημάτων. Να συνεργαστούν μεταξύ τους μέσα από τις ομαδικές εργασίες. Να αναπτύξουν δεξιότητες για τη λήψη αποφάσεων σε περίπτωση κινδύνου ή ατυχήματος Να είναι ικανά να λαβαίνουν μέτρα αυτοπροστασίας Ανάπτυξη δεξιοτήτων οι οποίες θα προάγουν μορφές ασφαλούς συμπεριφοράς

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ - ΠΡΟΣΩΠΑ Ελληνική Ένωση Έρευνας και Διάσωσης (ΕΕΕΔ) κ. Τσιτσιλέγκας Γεώργιος διασώστης εκπαιδευτής PreHospitalTraumaLifeSupport (PHTLS)

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ - ΤΕΧΝΙΚΕΣ μεθοδολογία μαθητοκεντρική – Ομαδοσυνεργατική Μέθοδος project τεχνικές Καταιγισμός ιδεών Συζήτηση Ερωτηματολόγιο Έρευνα πηγών Διατύπωση συμπερασμάτων και προτάσεων Παρουσίαση νέας γνώσης Ενεργητική βιωματική μάθηση

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Οι δραστηριότητες κινήθηκαν σε τρεις άξονες: Ατυχήματα και ασφάλεια στο σχολείο Ατυχήματα και ασφάλεια στο σπίτι Ατυχήματα και ασφάλεια στο δρόμο

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 1. Προβολή βίντεο εκπαιδευτικής τηλεόρασης

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 2. Συζήτηση προσωπικών εμπειριών με ατυχήματα Με αφορμή την προβολή των βίντεο της εκπαιδευτικής τηλεόρασης συζητήσαμε στις τάξεις με τους μαθητές προσωπικές τους εμπειρίες από ατυχήματα που συνέβησαν στους ίδιους ή σε άλλους και έτυχε να είναι παρόντες. Όλοι οι μαθητές είχαν να αναφέρουν ένα ή περισσότερα δικά τους ατυχήματα που τους συνέβησαν στο σχολείο, στο σπίτι, στο δρόμο από και προς το σχολείο ή και αλλού.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 3. Συμβόλαιο της σχολικής τάξης Κρίθηκε απαραίτητο ξεκινώντας το πρόγραμμά μας να υπάρχει μια συμφωνία ως προς τους κανόνες που θα έπρεπε να τηρηθούν από όλους τους μαθητές κατά τη διάρκεια εφαρμογής του. Οι κανόνες που έπρεπε να τηρηθούν αποτέλεσαν το συμβόλαιο της κάθε τάξης.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 4. Ερωτηματολόγιο Ερωτηματολόγιο – αποτελέσματα Αποτελέσματα – γραφήματα

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ - ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 6. Διερεύνηση και καταγραφή κινδύνων Τα παιδιά επισήμαναν και κατέγραψαν κινδύνους μέσα στις αίθουσες, στους διαδρόμους, στις σκάλες και στην αυλή του σχολείου. Αναδείχθηκαν έτσι οι περισσότερες περιπτώσεις κατά τις οποίες θα μπορούσε να προκληθεί κάποιο ατύχημα. Επίσης προτάθηκαν τρόποι που θα μπορούσαν να κάνουν ασφαλέστερο το σχολικό περιβάλλον.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 7. Ζωγραφική

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Κανόνες συμπεριφοράς στο σχολείο 8. Δημιουργία κανόνων (τα πρέπει και δεν πρέπει) Κανόνες συμπεριφοράς στο σχολείο Κανόνες συμπεριφοράς στο σπίτι Κανόνες συμπεριφοράς στο δρόμο

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 9. Εκδήλωση παρουσίαση πρώτων βοηθειών–ΚΑΡΠΑ Στα πλαίσια του προγράμματός μας ζητήσαμε από τον διασώστη εκπαιδευτή Pre Hospital Trauma Life Support (PHTLS) κ. Τσιτσιλέγκα Γεώργιο να μας δείξει τρόπους παροχής πρώτων βοηθειών. Με χαρά ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας και μαζί με τους κ.κ Κοτσαμπασίδη Αθανάσιο, Εφραιμίδη Κωνσταντίνο και την κα Γιάντσιου Κυριακή μέλη της Ελληνικής Ένωσης Έρευνας και Διάσωσης παρουσίασαν στους μαθητές τρόπους παροχής πρώτων βοηθειών. Οι διασώστες εκτός τη θεωρητική παρουσίαση για το τι πρέπει να κάνουν οι μαθητές σε περίπτωση που είναι μάρτυρες σοβαρού ατυχήματος υπέδειξαν στους μαθητές με τη βοήθεια ομοιωμάτων, βασική καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ).

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Με βάση: τη συμμετοχή των μαθητών στις προγραμματισμένες δραστηριότητες την αύξηση γνώσεων των μαθητών το βαθμό υιοθέτησης αξιών, απόψεων και στάσεων και την αισθητή βελτίωση στη συμπεριφορά των παιδιών (έγιναν πιο προσεκτικοί και δίνουν συμβουλές και στους άλλους) καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι στόχοι του προγράμματος έχουν επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό παρά τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίσαμε.