ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ- ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2013
Advertisements

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ «Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΕΡΕΣΙΩΤΩΝ»
Ο ΝΑΒΙΝΤ ΔΕΝ ΕΙΡΘΕ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ
4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πρωτοπόρων Δασκάλων Συνεργάτες στη Μάθηση Microsoft Hellas.
Α΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΑΦΟΥ (ΝΕΟΦΥΤΕΙΟ)
ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ: ΟΒΒΑΔΙΑ ΑΙΜΙΛΙΑ ΝΤΑΒΛΑΜΑΝΟΥ ΕΛΕΝΑ ΒΟΛΟΣ
Μια ιστορία που γράφτηκε
Ο κόσμος στα όνειρά μας.
Πολιτιστικό πρόγραμμα
27 ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών Το Απέραντο Γαλάζιο.
Το φθινόπωρο μέσα από τα μάτια των παιδιών
Επιμελήτρια παρουσίασης: Μαρία Γαϊτανίδου
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Παίζω, γελάω, περνάω όμορφα»
Τίτλος εκπαιδευτικής δραστηριότητας: «Ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο» Όνομα Εκπαιδευτικού: Μιχαηλίδης Θανάσης Σχολείο: Δ.Σ. Ερατεινού-Πετροπηγής- Ποντολιβάδου.
Όλα τώρα γύρω μου γελούνε κι απ’ αγάπη τώρα με μεθούνε σαν φιλώ γλυκά τα δυο σου χείλη που `ναι σαν τριαντάφυλλα τ’ Απρίλη.
14ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών Τάξη ΣΤ’
27o Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
Εκεί που είσαι ήμουν Και εκεί που είσαι θα’ρθω Υ. Γ: Να με περιμένεις
…Ιδανικός κι ανάξιος εραστής…
Αναγνωσεις & ακουσματα
Σ ΄ αγαπώ Είσαι για μένα το πιο τρελό μου όνειρο.
Λεωνίδας Κραλίδης 8/12/2013 1ο Πρότυπο Πειρ. Θεσ/νίκης
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Τα ειδώματα του πανηγυριού» Σχ. έτος
Οδυσσέας Ελύτης, «Πίνοντας ήλιο κορινθιακό», Ποίηση, Ίκαρος.
Παρατηρήστε τις εικόνες που ακολουθούν
Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο ΔΔΜΝ Ναυστάθμου Κρήτης
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Τίτλος: «Συναισθήματα»
Κώστας Μπάρτζης Α.Π.Θ. Π.Τ.Δ.Ε. 1 Ο Πρότυπο Πειραματκό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νικης
«ΤΑ ΡΩ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ» ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Το βιβλίο είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» Σχ. έτος Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Λυμπέρη Παναγιώτα Τάξη: Β Κλασικό 13ο.
ΔΟΜΗ Σεφέρης Γιώργος 1η Στροφή: Η φύση(τόπος-χρόνος-άνθρωπος )
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ,
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΙΟΛΟΥ
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Οι Ποδηλάτρες…»
ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΥΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…… 1 Ο Ολοήμερο τμήμα.
1ο Γυμνάσιο Νέας Μάκρης 20 Μαρτίου 2013
Διονύσης Καρατζάς Ο Διονύσης Καρατζάς είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους πατρινούς ποιητές.
Μια φορά κι έναν καιρό, υπήρχε ένα νησί στο οποίο ζούσαν όλα τα συναισθήματα. Εκεί ζούσαν η Ευτυχία, η Λύπη, η Γνώση, η Αγάπη και όλα τα άλλα συναισθήματα.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Λάδι, ο πράσινος χρυσός»
Φιλοτελισμός, ένα πρόγραμμα πολιτιστικών θεμάτων που δουλέψαμε στο 14ο Νηπιαγωγείο Δράμας κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους ΟΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ Γεωργιαδου.
Η ποίηση ως παιχνίδι λέξεων και εικόνων
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Σχολικό έτος
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Αναγνώριση, έκφραση, χειρισμός συναισθημάτων»
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Καούρες μας, ξινίλες μας και σκορδοκαΐλες μας…» Σχολικό έτος ο Νηπιαγωγείο Πατρών.
ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ.. ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Η Φιλία στη ζωή μας»
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Μια τάξη να μας χωρά …»
Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας
Σεπτέμβριος 2015 Στ΄1. Λουίζα Μέι Άλκοτ  Τέσσερεις αδερφές η Μέγκ, η Τζό, η Μπέθ και η μικρή Άμμυ. Η κάθε μια με τις φιλοδοξίες της ζει την εφηβεία.
ΣΔΕ ΝΑΟΥΣΑΣ Σχέδιο Δράσης Β’ Τετραμήνου Μελοποιημένη ποίηση.
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Εργασία στο μάθημα : Η Λογοτεχνία στο Νηπιαγωγείο Καραμπότη Μαίρη.
Ο Φοίβος και η Αθηνά ταξιδεύουν στην Ευρώπη!! 14 ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών Τάξη: Στ΄1 Υπεύθυνη Δασκάλα: Ευτυχία Καλογερά Σχολικό έτος:
Το «ΠΑΡΕ ΑΝΑΣΑ» για μαθητές Δημοτικού Σχολείου Σκοπός των ενοτήτων του προγράμματος «ΠΑΡΕ ΑΝΑΣΑ» που απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού Σχολείου είναι: -Η.
«DIFRIENDS» Κατερίνα Μαρία-Αγγελική Βασιλική Ανδριάνα Σενάριο για το μάθημα της Γλώσσας Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Κ. Κατερίνα Νικολοπούλου.
Μουσική παράσταση μνήμης για τον αγώνα του Οκτώβρη του 1940 ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΤΑΣ 27 Οκτώβρη 2016 Υπεύθυνος εκπαιδευτικός : Γιαννούτσος Παναγιώτης Επιμέλεια.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ-COMENIUS Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ ΟΠΩΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Γ΄ ΤΑΞΗ Αθανάσιος Παπίας Στόχος είναι να εμπεδώσουν οι μαθητές την αρχή, ότι με την παρέμβαση.
ΨΥΛΛΑ ΟΥΡΑΝΙΑ 4497 ΕΞΑΜΗΝΟ ΄Ζ ΜΑΘΗΜΑ: Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: κ. ΠΟΛΙΤΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ.
ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ –ΖΩ-ΥΠΑΡΧΩ
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟ ΛΕΝΕ ΑΓΑΠΗ. . .;
ΌΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
«Ειρήνη» Γιαννησ ριτσοσ ποίημα
Στόχος: να αναπτύξουν την δημιουργική φαντασία ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: φτιάχνοντας ένα δικό μας τραγούδι για την ειρήνη παίξαμε θεατρικό παιχνίδι όπου εμψυχώσαμε.
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΦΙΛΙΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;
Διαθεματική δραστηριότητα στη Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄ Γυμνασίου Αργυρώ Μοχιανάκη – 4 ο Γυμνάσιο Ηρακλείου.
Ο ΓΥΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΣΤΑ ΙΑΠΩΝΙΚΑ
44ο Νηπιαγωγείο Πατρών
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ- ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ   ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ- ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ ΔΑΣΚΑΛ Α Δ’ ΤΑΞΗΣ :ΠΙΤΣΙΚΑΛΗ ΑΡΓΥΡΟΥΛΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ : 2013-2014   ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΕΛΙΚΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «Με τα φτερά της ποίησης στον κόσμο ταξιδεύω…παρέα με τον Ελύτη»  

  Το εξώφυλλό μας

(Δ’ τάξη) γνωρίσαμε την ποίηση του Στην τάξη μας (Δ’ τάξη) γνωρίσαμε την ποίηση του μεγάλου Έλληνα ποιητή   ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ

Αλλά και άλλους σπουδαίους ποιητές Σεφέρης Ρίτσος Γκάτσος Και ταξιδέψαμε μαζί τους σε τοπία αιγαιοπελαγίτικα, σε σημαντικές χρονικές στιγμές της Ελλάδας.

που συγκεντρώσαμε και αναλύσαμε τον τρόπο γραφής τους. Στην αρχή, για να τους γνωρίσουμε καλύτερα,   διαβάσαμε τα βιογραφικά τους στοιχεία που συγκεντρώσαμε και αναλύσαμε τον τρόπο γραφής τους. Ο ενθουσιασμός ήταν έντονος ,αφού τα ποιήματά τους μας ταξίδεψαν σε μέρη που υμνούν την Ελλάδα, σε εικόνες που σε κάνουν περήφανο για τον τόπο μας!

Γιώργος Σεφέρης-Άρνηση Στο περιγιάλι το κρυφό κι άσπρο σαν περιστέρι διψάσαμε το μεσημέρι μα το νερό γλυφό. Πάνω στην άμμο την ξανθή γράψαμε τ’ όνομά της Ωραία που φύσηξε ο μπάτης και σβήστηκε η γραφή . Με τι καρδιά, με τι πνοή, τι πόθους και τι πάθος πήραμε τη ζωή μας· λάθος! κι αλλάξαμε ζωή.

Μετά την ανάλυση του ποιήματος ,τα παιδιά εκφράστηκαν μέσα από την τέχνη και το τραγούδι. Σχεδίασαν με το δικό τους τρόπο και αποτύπωσαν στο χαρτί όλα όσα ένιωσαν μέσα από αυτό το ποίημα.

Γιάννης Ρίτσος Αφού ασχοληθήκαμε με την πολυτάραχη ζωή του, «ταξιδέψαμε» αναλύοντας το ποιήμα του «Τούτες τις μέρες». Για πρώτη φορά σε ένα ποιήμα νιώσαμε τα δεινά των Ελλήνων.Η μοναδική ερμηνεία του Ξυλούρη μας συγκλόνισε.

Τούτες τις μέρες ο άνεμος μας κυνηγάει, μας κυνηγάει Γύρω σε κάθε βλέμμα το συρματόπλεγμα γύρω στην καρδιά μας το συρματόπλεγμα γύρω στην ελπίδα το συρματόπλεγμα Πολύ κρύο, πολύ κρύο, πολύ κρύο εφέτος Πιο κοντά, πιο κοντά μουσκεμένα χιλιόμετρα μαζεύονται γύρω τους Μέσα στις τσέπες του παλιού πανωφοριού τους έχουν μικρά τζάκια να ζεσταίνουν τα παιδιά Κάθονται στον πάγκο κι αχνίζουν απ’ τη βροχή και την από στάση Η ανάσα τους είν’ ο καπνός ενός τραίνου που πάει μακριά, πολύ μακριά Κουβεντιάζουν και τότε η ξεβαμμένη πόρτα της κάμαρας γίνεται σαν μητέρα που σταυρώνει τα χέρια της κι ακούει Πιο κοντά, πιο κοντά Τούτες τις μέρες... Πιο κοντά, πιο κοντά

Νίκος Γκάτσος Η ενδεκάτη εντολή Το δίχτυ Έλα πάρε μου τη λύπη Κόκκινα γαρύφαλλα Κυκλαδίτικο Η μικρή Ραλλού

Τα συναισθήματά μας

Ενθουσιαστήκαμε τόσο που θελήσαμε να μετατρέψουμε τα ποήματα σε μικρές ιστορίεςπου τις παρουσιάσαμε σε παντομίμα μέσα στην τάξη.  

Οδυσσέας Ελύτης-Ο ποιητής του Αιγαίου Το μαγισσάκι Τα τζιτζίκια Το θαλασσινό τριφύλλι Το παράπονο Της αγάπης αίματα Το τρελοβάπορο

Σε κάθε ποίημα, αφού αναλύθηκε ,ασχοληθήκαμε με τη μελοποίηση του και εκεί η τάξη μας μετατράπηκε σε μια χορωδία που συνδύαζε μελωδικές φωνές με χαρούμενες μορφές των παιδιών. Ακολούθησε η ενασχόληση κάθε ομάδας με ένα ποίημα του Ελύτη και κατόπιν το παρουσίαζαν εικονογραφημένο.

Η γωνιά της ποίησης

Τα τζιτζίκια

Ωδή στη Σαντορίνη

Το τρελοβάπορο

Μετά την ανάλυση των ποιημάτων, οι μαθητές κλήθηκαν να αποτυπώσουν τα συναισθήματά τους στο χαρτί.

«Μέσα από την ποίηση ένιωσα την ελευθερία! EΒΓΑΛΑ ΦΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΕΤΑΩ!!»

Η αφίσα μας

Στο τελευταίο μάθημα, επειδή αγαπήσαμε πολύ τον ήλιο, μέσα από την ποίηση του Ελύτη, εκφραστήκαμε αισθητικά γι’ αυτόν, φτιάχνοντας κολλάζ, προς τιμή του.  

Ίσως να ήταν ένα παραμύθι… ίσως να ήταν ένα όνειρο… ίσως και πραγματικότητα…   Γνωρίσαμε τους πρωταγωνιστές του Ελύτη. Τζιτζίκια , κορίτσια να παίζουν σε μπαξέδες, θαλασσινά τριφύλλια. Ακούσαμε τον ήλιο να συνομιλεί με τους ανέμους για τη χώρα μας. Παίξαμε στον κήπο παρέα με έναν μενεξέ και μια πεταλούδα. Ταξιδέψαμε με ένα τρελοβάπορο σε όλη την Ελλάδα… Και συνεχίζουμε να ταξιδεύουμε… Με το ίδιο τρελοβάπορο-την Ελλάδα μας Και βοηθό και συμβουλάτορα ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΤΟΝ ΗΛΙΑΤΟΡΑ

Aυτός ο κόσμος ο μικρός ο μέγας

Πώς και γιατί το επιλέξαμε; Στα πλαίσια του μαθήματος της Γλώσσας και με αφορμή το μάθημα-ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη «Το κορίτσι»

Πόσο διήρκεσε και πού βρέθηκε ο χρόνος; Διήρκεσε 5 μήνες. Χρόνος που χρησιμοποιήθηκε ήταν οι ώρες της ευέλικτης ζώνης.

Στόχοι του προγράμματος: Να εμπλακούν στην προσέγγιση ενός λογοτεχνικού κειμένου και να ταξιδέψουν με «μέσο» τις λέξεις. Να αναπτύξουν τη φαντασία τους και την κριτική τους σκέψη. Να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να κατανοήσουν τις αφηγηματικές τεχνικές.

Να εργαστούν ομαδικά. Να έρθουν σε επαφή με τη ζωή και το έργο σπουδαίων Ελλήνων ποιητών και κυρίως του Οδυσσέα Ελύτη, καθώς και με τη μελοποιημένη ποίησή του.

Βοηθητικό- υποστηρικτικό υλικό: Πληροφορίες, εικόνες και σχετικό υλικό από ποιητικές συλλογες καθώς και από το ίντερνετ. Έντυπο με όλο το υλικό μας , το οποίο εμπλουτιζόταν κάθε φορά.

Επίτευξη στόχων: Οι στόχοι που τέθηκαν αρχικά, επιτεύχθηκαν και ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.Οι μαθητές ένιωθαν ευτυχισμένοι κάθε φορά που ασχολιόμασταν με το πρόγραμμα. Γνώρισαν την ποίηση, τον τρόπο γραφής της, ανέπτυξαν κριτική σκέψη και καταπιάστηκαν με ένα είδος μουσικής που η νέα γενιά έχει ξεχάσει.

Μέσα από τα μελοποιημένα ποιήματα, ανακάλυψαν τις φωνητικές τους ικανότητες και λάτρεψαν το είδος αυτό της μουσικής. Ζήσαμε υπέροχες στιγμές ποίησης και μελωδίας!

Από την πρόβα της παρουσίασης

Aπό την παρουσίαση του προγράμματος μας.

Πάντα με συντροφιά μας τον Ήλιο τον Ηλιάτορα!