Λαχανικά ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα λαχανικά

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Advertisements

Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΤΟ ΤΥΡΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΡΕΤΑΝΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟ Carl Warner
Σωστή Διατροφή !!! Γιατί πρέπει να πίνουμε φυσικούς χυμούς;
ΟΣΠΡΙΑ Τα όσπρια χρησιμοποιούνται άμεσα για τη διατροφή του ανθρώπου, ενώ πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των ζώων. Ανάμεσα στα όσπρια,
ΠΡΩΙΝΟ : Το πρώτο γεύμα της ημέρας
ΤΑ ΦΥΤΑ.
Οπωροκηπευτικά προϊόντα
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ
Μεσογειακή Διατροφή Μαρίνα Πόγκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Όσπρια ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα όσπρια και να δινει παραδείγματα
Εισαγωγή στην Τροφογνωσία
Όσπρια Σήμερα θα : 1. Μάθουμε να αναγνωρίζουμε και να ονομάζουμε τα διάφορα όσπρια 2. Μάθουμε για τη θρεπτική τους αξία, άρα και γιατί πρέπει να τα βάζουμε.
Τα μυστικα της υγειασ… για μικρουσ μαθητεσ
4η ομάδα Ιωάννα , Άννα , Κωνσταντίνος ,Τάσος
ΥΓΕΙΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΣΑΛΑΤΕΣ & ΟΡΕΚΤΙΚΑ.
ΘΑΝΑΣΗΣ και ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΤ1 109 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Ποιότητα Τροφής και Είδη Καλλιεργειών
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΣ Α’
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Υδατάνθρακες & Διατροφή
Μαθαίνω για τις… Ομαδεσ τροφιμων.
ΣΤΟΧΟΙ Ξηροί καρποί Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ:
4o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ‘’ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ’’
Φαγητά εύκολης χρήσης ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ:
να φροντίσει καλύτερα την υγεία σου
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
Ομάδες τροφών Ιουστίνη.
4ο μαθημα στο τραπεζι την ωρα του φαγητου
Ομάδες Τροφών Ακραμ.
Σαλατες - Salads.
Συλλογή παραδοσιακών σπόρων Περιφέρειας Ταμασού και Ορεινής
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔιατροφικεΣ συνηθειεσ
Ευθύνη δική μου η διατροφή μου.
Ομάδες Τροφών Ιωάννα & Σταυρούλα.
Μάθημα Οικιακής Οικονομίας Καθηγήτρια: Γκουτζουρέλα Μαρία
Ομάδες τροφών Παναγιώτα & Ζαχαρούλα.
Δημητριακά ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα δημητριακά
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ. Γραπτή αξιολόγηση / διαγωνίσματα (προειδοποιημένα και απροειδοποίητα ) 60% Προφορική αξιολόγηση (συμμετοχή στο μάθημα)
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Γαλακτοκομικά προϊόντα
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ♪ ΑΦΘΟΝΙΑ ΤΡΟΦΩΝ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (ΦΡΟΥΤΑ,ΛΑΧΑΝΙΚΑ,ΠΑΤΑΤΕΣ,ΟΣΠΡΙΑ) ♪ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ♪ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΦΑΓΗΤΟΥ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΥ ΣΕ ΠΙΑΤΟ 2
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ.
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Γυμνάσιο Βαλτινού Τρικάλων
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Λαχανικά. Τα λαχανικά χωρίζονται σε έξι ομάδες: Καρποί Πράσινα φυλλώδη Ρίζες Κόνδυλοι Βολβοί Άνθη.
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Οδυσσέας Πέτρος. ΙΟΥΝΙΟΣ Ο Ιούνιος στην αρχαιότητα Ο Ιούνιος πήρε το όνομά του από την σύζυγο του Δία την Ήρα, η οποία στα λατινικά ονομάζονταν.
Eυέλικτη ζώνη « Παιδί και υγιεινή διατροφή »
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
ΒΡΑΣΤΑ Σ ΤΟΧΟΙ Μ ΑΘΗΜΑΤΟ Σ Ορίζει και περιγράφει τη μέθοδο μαγειρέματος. Αναφέρει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τις τροφές που ψήνονται με τη μέθοδο.
Κλινική διαιτολόγια ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ-ΚΑΤΑΡΤΗΣΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
11 ερωτήσεις για τη διατροφή
ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΡΕΤΑΝΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟ Carl Warner
Λαχανικά ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα λαχανικά
ΑΝΟΙΞΗ ΕΒΕΛΙΝΑ & ΡΑΦΑΗΛΙΑ.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ!
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
ΓΕΜΙΣΤΑ: Από τον κήπο στο τραπέζι μας
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Λαχανικά ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα λαχανικά Ταξινομεί τα λαχανικά, αναφέρει τις υποδιαιρέσεις τους και παραδείγματα για κάθε υποδιαίρεση Αναφέρει τα θρεπτικά στοιχεία τα οποία παρέχουν τα λαχανικά στον άνθρωπο σε ικανοποιητικές ποσότητες Σχολιάζει την σημασία των λαχανικών στη διατροφή του ανθρώπου Κατονομάζει τις εποχές κατά τις οποίες ευδοκιμούν τα κυριότερα λαχανικά

Ορισμός και ταξινόμηση των λαχανικών Λαχανικά είναι φυτά τα οποία καταναλώνει ο άνθρωπος Ταξινόμηση λαχανικών Λαχανικά που μεγαλώνουν κάτω από τη γη Ρίζες (καρότα, παντζάρια, ραπανάκια) Βολβοί (κρεμμύδια, σκόρδα, πράσα) Κόνδυλοι (πατάτες) Λαχανικά που μεγαλώνουν πάνω από τη γη Φύλλα (λάχανα, σπανάκι, κραμπί, μαρούλι) Στελέχη ή κορμοί (σέλινο, σπαράγγι) Άνθη (κουνουπίδι, μπρόκολο, αγκινάρα) Καρπούς ή σπόρους (μπιζέλια, φρέσκα λουβιά, φασόλια ξεκούνια, φρέσκα κουκιά) Φρούτα (ντομάτες, αγγουράκια, μελιτζάνες, μπάμιες, πιπεριές)

Πάνω από τη γή Κάτω από τη γή Φύλλα Κόνδυλοι Άνθη Πατάτες Φρούτα Σπανάχι Κόνδυλοι Άνθη Πατάτες Αγκινάρες Φρούτα Αγγουράκια Κρεμμύδια Βολβοί Λουβιά Σπόροι Καρότα Σέλινο Ρίζες Κορμοί

Θρεπτική αξία και σημασία των λαχανικών στη διατροφή του ανθρώπου Απαραίτητα για κάθε άνθρωπο ωμά και ψημένα Νερό μέχρι 97% Πρωτεΐνες σε μικρές ποσότητες Λάδια σχεδόν καθόλου Εξαίρεση οι ελιές 16%-20%, αβοκάντο 16% Υδατάνθρακες (φυτικές ίνες κυρίως στη φλούδα) σε ικανοποιητικές ποσότητες Οι καλύτερες πηγές σε βιταμίνες, άλατα και μέταλλα Σημασία στη διατροφή Πολύ θρεπτικά Σχετικά φτηνά Ποικιλία γεύσεων, αρωμάτων και χρωμάτων Καταναλώνονται ωμά και ψημένα Έχουν διάφορες θέσεις στο μενού (πρώτα, κύρια κλπ) Διακοσμητικά και συνοδευτικά Κύρια τροφή των χορτοφάγων Διατηρούνται εύκολα με διάφορους τρόπους

Μανιτάρια και Αποθήκευση και εποχικότητα των λαχανικών Μανιτάρια και Αποθήκευση και εποχικότητα των λαχανικών Αποθήκευση των λαχανικών Αλλοιώνονται πολύ εύκολα Φυλλώδη λαχανικά – καλυμμένα με βρεγμένο ρούχο ή σελοφάν Σκληρά – υγρό και δροσερό περιβάλλον Πατάτες – σκοτεινό μέρος για να μην πρασινίζουν Κρεμμύδια – καλό αερισμό και ξηρό, δροσερό περιβάλλον Εποχικότητα Σήμερα η τεχνολογία φέρνει τα λαχανικά στο τραπέζι του καταναλωτή ολόχρονα Χάνουν όμως από τη γεύση, το άρωμα και τη θρεπτικότητα τους Μανιτάρια Φυτική οργανισμοί χωρίς χλωροφύλλη – μύκητες Στη φύση ή σε ειδικά θερμοκήπια Ασήμαντη θρεπτική αξία Χαρακτηριστική γεύση και υφή Καλοκαίρι Φθινόπωρο Χειμώνας Άνοιξη Αγγουράκι Κολοκύθι Μελιτζάνες Μπάμιες Ντομάτες Πατάτες Κολοκάσι Αβοκάντο Κουνουπίδι Κραμπί Μαρούλια Ρόκα Καρότα Αγκινάρες Λουβιά Μπιζέλια

ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Λαχανικό Εποχή αγγουράκια καλοκαίρι αγκινάρες άνοιξη κολοκάσι φθινόπωρο κραμπί χειμώνας μαρούλι λάχανα μαιτανός ολοχρονα πατάτες Φθινόπωρο-Άνοιξη σέλινα πιπεριές κρεμμυδάκια φασολάκια ντομάτες

Αξιολόγηση 1.Να δώσετε τον ορισμό των λαχανικών. 2.Να αναφέρετε τις κατηγορίες των λαχανικών ,τις υποκατηγορίες και να δώσετε 2 ονομασιές λαχανικών για καθε υποκατηγορία 3.Ποιο από τα πιο κάτω λαχανικά δεν ταιριάζει με τα άλλα :σπαναχι,μπιζέλι ,κουνουπίδι ,πατάτες.Δικαιολογείστε την απάντησης σας. 4.Κάντε μια έρευνα για το τι είναι τα μανιτάρια και πως διαφέρουν από τα άλλα λαχανικά.

Eργασία στη τάξη Ονομάστε τις ομάδες που ανήκουν τα πιο κάτω λαχανικά αφού πρώτα τα ομαδοποιήσετε-συνεργαστείτε και με τον διπλανό σας

Ομαδοποίηση Λαχανικών Ρίζες Φύλλλα Φρούτα Άνθη Καρποί η σπόροι Κόνδυλοι Βολβοι

Κ Α Λ Η Ξ Ε Ο Υ Ρ Σ

Η ΑΚΡΟΣΤΙΧΙΔΑ ΤΗΣ ΜΠΑΝΑΝΑΣ!                    Μ __  __  __  __  __  __                           Π __ __ __ __ __ __ __ __         __ __ Α  __ __ __                Ν __ __ __              __ Α__ __ __ __ __ __ __          __ __Ν __ __ __   __ __ __ Α __ __ __ __ __   Με αυτό κόβουμε τα φρούτα! Πίνουμε το χυμό του κυρίως το χειμώνα! Είναι εξωτικό φρούτο, κίτρινο με λίγο ξινή γεύση! Με αυτό ποτίζουμε τα δέντρα! Είναι γλυκιά, την φτιάχνουμε από φρούτα και την αλείφουμε στο ψωμί! Μετά το φαγητό πρέπει να πάντοτε να τα πλένουμε! Τα φρούτα έχουν πολλές από αυτές!