Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ευθύνη δική μου η διατροφή μου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ευθύνη δική μου η διατροφή μου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ευθύνη δική μου η διατροφή μου.
Διατροφή

2 Το τεύχος της διατροφής

3

4 ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Ένα από τα βασικά και μάλλον μοναδικό ένστικτο του ανθρώπου, είναι η πρόληψη τροφής. Ο τρόπος όμως που θα αναζητήσουμε την τροφή, πώς θα τη διαλέξουμε, το πότε θα την καταναλώσουμε, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ατομικούς και περιβαντολλογικούς. Ο κυριότερος προσωπικός παράγοντας διατροφικής συμπεριφοράς είναι η μάθηση. Τα γονίδιά μας βέβαια, ευθύνονται για ένα μικρό ποσοστό της συμπεριφοράς μας αυτής. Το μεγαλύτερο όμως μέρος από αυτά που γνωρίζουμε για τη διατροφή προέρχονται από «μηνύματα» που παίρνουμε από το περιβάλλον μας, δηλαδή από την οικογένεια, τη θρησκεία, τον κοινωνικό μας περίγυρο, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το σχολείο αλλά και την εποχή που ζούμε. Ο σημαντικότερος περιβαντολλογικός παράγοντας της διατροφικής μας συμπεριφοράς είναι η «διαθεσιμότητα» των τροφών, δηλαδή η ποσότητα, η ποικιλία και η ποιότητα των τροφών που βρίσκονται στο περιβάλλον που ζούμε καθώς και η ευκολία για την απόκτησή τους. «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ» το μέσον της γης, ίσως το «κέντρο της γης», για κάποιες περιόδους της ιστορίας. Οι χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα ήταν από τα προϊστορικά ακόμα χρόνια οι ευνοούμενες της φύσης. Η χλωρίδα και η πανίδα, σε συνδυασμό με το άριστο κλίμα συντέλεσαν στην εμφάνιση στην περιοχή αυτή των μεγαλύτερων πολιτισμών της ιστορίας του ανθρώπου. Ποτέ δε θα πρέπει να ξεφύγουμε από τους χρυσούς κανόνες της Ελληνικής Μεσογειακής διατροφής. Χρήση μόνο ελαιολάδου ως λιπαρής ουσίας και κατανάλωση άφθονων φρούτων και φρέσκων λαχανικών. Με οδηγό το χθες, προγραμματίζουμε τη διατροφή μας για να είμαστε υγιείς αύριο!

5

6

7 Στον παρακάτω πίνακα να καταγράψεις τη διατροφή σου για δυο μέρες.
Ημέρα 1η Ημέρα 2η Πρωινό: Δεκατιανό: Γεύμα: Απογευματινό: Βραδινό:

8 Φρούτα-Γάλα-κοτόπουλο.
Σήμερα έφαγα! Φρούτα-Γάλα-κοτόπουλο. Μακαρόνια-Φρούτα

9 Τρώμε σε κάθε κύριο γεύμα κάτι από κάθε ομάδα τροφίμων.
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΗΜΩΝ Τρώμε σε κάθε κύριο γεύμα κάτι από κάθε ομάδα τροφίμων. Φρούτα και λαχανικά. Δημητριακά Γαλακτοκομικά Κρέας και αυγά Γλυκά

10 ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Φρούτα και λαχανικά Δημητριακά

11 Δόντια κόκαλα γερά και ανάπτυξη σωστή με γάλα και τυρί.
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΥΝΘΗΜΑ Δόντια κόκαλα γερά και ανάπτυξη σωστή με γάλα και τυρί. ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ

12 Ψάρι, κότα , αυγά και ξηροί καρποί.
ΣΥΝΘΗΜΑ Με κρέας ψάρι, κότα και αυγά θα ψηλώσεις για καλά και θα ‘χεις κόκαλα γερά. Ψάρι, κότα , αυγά και ξηροί καρποί. Κόκκινο κρέας(τρώμε λίγες φορές)

13 ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

14 Tα τρόφιμα που μας χαρίζουν υγεία.

15 ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ ΥΛΙΚΑ
Έτσι και το σώμα μας για να μεγαλώσει χρειάζεται μεγάλη φροντίδα και σωστά υλικά.

16 ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΓΙΑ ΝΑ ΧΤΙΣΩ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ
Πρωτεΐνες : χτίζουν το σώμα, δίνουν ενέργεια . Κρέατα, τυρί και όσπρια. Υδατάνθρακες: δίνουν ενέργεια και βοηθούν της πρωτεΐνες . Αλεύρι, ρύζι, πατάτες, ξηροί καρποί. Όταν μπαίνουν στο στόμα με το σάλιο γίνονται σάκχαρα. Λύπη: δίνουν πολύ ενέργεια. Χωρίζονται σε ζωικά και φυτικά. (κρέας , τυρί , λάδι, βούτυρο).

17 ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΓΙΑ ΝΑ ΧΤΙΣΩ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ
Σάκχαρα: δίνουν ενέργεια. Βρίσκονται στη ζάχαρη, τα φρούτα και σε όλους τους υδατάνθρακες. Βιταμίνες: δε δίνουν ενέργεια αλλά βοηθούν τον οργανισμό να λειτουργεί :λαχανικά και φρούτα. A,B,C,D,E,K.

18 ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ

19 ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

20 Διατροφή παιδιών και Βιταμίνες

21 Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για τον
οργανισμό. Μην ξεχνάτε ότι: Βιταμίνη Α Περιέχεται στο σπανάκι, στο μαρούλι, στο λάχανο, στο καρότο, στα πράσινα μπιζέλια.

22 Βιταμίνη Β Περιέχεται στα λαχανικά, στα δημητριακά,
στα πορτοκάλια, στα λεμόνια, σε όλους τους ωμούς ξηρούς καρπούς, στη μαγιά της μπίρας.

23 Βιταμίνη C Περιέχεται στα λεμόνια, στα πορτοκάλια, στις
πιπεριές, στο χυμό ντομάτας, στα φρέσκα φρούτα, στα λαχανογογγύλια, κυρίως σε ωμή μορφή.

24 Βιταμίνη D Περιέχεται στα λαχανικά,
στο μουρουνέλαιο, στα αβγά, στο βούτυρο, στο συκώτι.

25 Βιταμίνη Ε Περιέχεται στο μαρούλι, στα αράπικα
φιστίκια, στα φυτικά έλαια, στον κρόκο του αβγού.

26 Σάββατο και Κυριακή φρούτα και ξεκούραση!
Τη Δευτέρα θέλω μήλο το σχολείο μου να αρχίσω. Για την Τρίτη και Τετάρτη μανταρίνι, πορτοκάλι. Για την Πέμπτη ένα αχλάδι δίνει δύναμη μεγάλη. Την Παρασκευή μπανάνα, βιταμίνες κι άρωμα. Σάββατο και Κυριακή φρούτα και ξεκούραση!

27 Το τραγούδι με τις βιταμίνες.
Είμαι η βιταμίνη Άλφα, που με λένε ρετινόλη. Στο σπανάκι τριγυρνώ, στο μαρούλι και στ’ αυγό. Γάλα, βούτυρο τυράκι, Μεγαλώνει το παιδάκι Και θα βλέπει πιο καλά Αν την Άλφα αγαπά. Είμαι η Βήτα βιταμίνη Κι έχω και πολλά αδέρφια Στο ψωμάκι την αράζω Και τα νεύρα ξεκουράζω. Μέσα στο πορτοκαλάκι Που το πίνουν χυμουδάκι, Στο στομάχι κολυμπώ Είμ’ η c κι οπλοφορώ. Άσπρα δυνατά δοντάκια Τα χαρίζω στα παιδάκια Είμ’ η βιταμίνη D Γιαουρτάκι στον κεσέ. Κι άλλες κι άλλες για μεγάλες Δεσποινίδες και πεινάλες Βιταμίνες κάθε μέρα Το γιατρό τον κάνουν πέρα.

28 Βίτα, βίτα βιταμίνη, τύφλα να ‘χει η ασπιρίνη, άλφα ,βήτα , C και D, Φύγε μακριά γιατρέ.

29 Βάλε τα φρούτα και τα λαχανικά στον αντίστοιχο πίνακα.
Φρούτα και λαχανικά

30 Μπράβο! Μπράβο!

31 Βάλε το κάθε φρούτο στην εποχή του.

32 Μπράβο!

33 Φρούτα και οι μήνες Καρπούζι Ιούλιος - Σεπτέμβριος
Πεπόνι Ιούλιος - Σεπτέμβριος Φράουλες αρχές Μαΐου έως τέλος Ιουλίου

34 Κεράσια αρχές Μαΐου - Ιούλιος
Βερίκοκο Ιούνιος - Ιούλιος Ροδάκινο Ιούνιος - Σεπτέμβριος Νεκταρίνι Ιούνιος - Σεπτέμβριος

35 Σύκα Ιούλιος - Σεπτέμβριος
Σταφύλια Αύγουστος - Οκτώβριος Αχλάδια Αύγουστος - Οκτώβριος

36 Χρήσιμες συμβουλές Διαλέγετε φρέσκα φρούτα και πριν τα φάτε να τα πλένετε καλά.

37 Χρήσιμες συμβουλές Τα φρούτα περιέχουν βιταμίνες A και C.
Πολλά φρούτα και λαχανικά δύναμη υγεία και χαρά.

38 Χρήσιμες συμβουλές Τρώτε πολλά εσπεριδοειδή, πεπόνια και φράουλες. Έχουν βιταμίνη C.

39 Χρήσιμες συμβουλές Αποφεύγετε να ρίχνετε σιρόπι και ζάχαρη στα φρούτα.

40 Πρόβλημα-ποίημα Ένας μανάβης μια φορά στη λαϊκή πουλούσε, κεράσια κόκκινα ,γλυκά κι όλο τα διαλαλούσε. Πέντε τελάρα αγοράζει και τη λαϊκή τραντάζει. Κάθε τελάρο δέκα κιλά, Δυο τελάρα μόνο ξεπουλά. Μήπως ξέρετε παιδιά πόσα πούλησε κιλά; Ο μανάβης

41 πρωινό

42 Πρωινό στο σχολείο. Γάλα με δημητριακά.

43 ΠΡΩΙΝΟ Γάλα με δημητριακά και μέλι. Πολύ νόστιμο. Είμαι χαρούμενος
Θέλω κι άλλο. Γάλα με δημητριακά και μέλι.

44 Μ’ αρέσει το πρωινό. Θεόδωρος Ταχτσίδης.
Να ‘ταν Κάθε μέρα!! Είναι το σημαντικότερο γεύμα της μέρας. Θεόδωρος Καγιόγλου.

45 Η καλύτερη στιγμή της ημέρας.
Όταν τρώμε δε μιλάμε!! Η καλύτερη στιγμή της ημέρας. Μας αρέσει να τρώμε όλοι μαζί.

46 Τα λαχανικά του χειμώνα.
Δεκέμβριος: τα ίδια με τον Νοέμβριο και επιπλέον ,αβοκάντο, άνηθος και μαϊντανός. Ιανουάριος: άνηθος, μαϊντανός, μπρόκολο, παντζάρι, πράσα, ραδίκια, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, αβοκάντο, κουνουπίδι, μαρούλια, καρότο. Φεβρουάριος: άνηθος, μαϊντανός, μπρόκολο, παντζάρι, πράσα, ραδίκια, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, αβοκάντο, κουνουπίδι, μαρούλια, καρότο αγκινάρα.

47 Τα λαχανικά της Άνοιξης.
Μάρτιος: σπαράγγια λευκά και πράσινα, αρακάς και ραπανάκι άνηθος, μαϊντανός, μπρόκολο, παντζάρι, πράσα, ραδίκια, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, αβοκάντο, κουνουπίδι, μαρούλια, καρότο αγκινάρα. Απρίλιος: Κολοκυθάκια, κουκιά, (τελευταία), αγκινάρες, αβοκάντο, άνηθος, αρακάς, καρότο, κουνουπίδι, κρεμμύδια φρέσκα, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, μαϊντανός, μαρούλι, μπρόκολο, παντζάρι, πράσο, ραδίκια, σπαράγγια, σέσκουλο, σπανάκι. Μάιος: Αβοκάντο, βλίτα, φασολάκια, πρώιμα αγγούρια, πρώιμες μελιτζάνες, άνηθος, αντίδι, αρακάς, καρότο, κολοκυθάκια, λάχανο, μαϊντανός, μάραθο, μαρούλι, παντζάρι, πιπεριά, ραδίκια, ραπανάκια, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, σπαράγγια και μπρόκολο.  

48 Τα λαχανικά του Καλοκαιριού.
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Ιούνιος: Ντομάτες, αγγούρι, αβοκάντο, βλίτα, κρεμμύδι, μαϊντανός, ραπανάκια, σκόρδο, σπανάκι, πιπεριά, πατάτες, αρακάς, κολοκυθάκια, μελιτζάνα, φασολάκια

49 Τα λαχανικά του καλοκαιριού.
Ιούλιος: Αγγούρι, άνηθος, αντίδι, αρακάς, βλίτα, κολοκυθάκια, φρέσκο κρεμμύδι, λάχανο, μαϊντανός, μάραθος, μαρούλι, πιπεριά, ραδίκια, μπάμιες, σέλινο, σέσκουλο, σκόρδο, φασολάκια, ντομάτες, παντζάρια, ραπανάκια, καρότα, κολοκύθες, μελιτζάνες, πατάτες Αύγουστος: Αγγούρια, άνηθος, αντίδια, βλίτα, καρότα, κολοκύθα, κολοκυθάκια, κρεμμύδι, λάχανο, μαϊντανός, μάραθος, μαρούλι, μελιτζάνες, μπάμιες, παντζάρια, πατάτες, πιπεριές, ραδίκια, ραπανάκια, σέλινο, σέσκουλο, σκόρδο και φρέσκα φασολάκια, ντομάτες.

50 ΠΡΩΙΝΟ Εγώ είμαι το πρωινό. Νιώθω σαν βασιλιάς.
Ποιος είμαι; ΠΡΩΙΝΟ Εγώ είμαι το πρωινό. Νιώθω σαν βασιλιάς. Ψωμί, μέλι, αυγό, δημητριακά, γάλα, χυμό και του πουλιού το γάλα σας έχω για πρωινό.

51 ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ Εγώ είμαι το μεσημεριανό. Νιώθω σαν πρίγκιπας.
Εγώ είμαι το μεσημεριανό. Νιώθω σαν πρίγκιπας. Σαλάτες, ψάρια όσπρια, κρέας λίγο και πολλά φρούτα . Ε! και για γλυκό σας έχω παγωτό.

52 ΒΡΑΔΙΝΟ Εγώ είμαι το βραδινό. Νιώθω φτωχό Και έχω πιάτο αδειανό.
Εγώ είμαι το βραδινό. Νιώθω φτωχό Και έχω πιάτο αδειανό. Αλλά ποτέ δεν κοιμάμαι νηστικό. Φρούτο, σαλάτα, γιαούρτι, γάλα και ρυζόγαλο σας είναι αρκετό.

53 Κυρίες μου, Κύριοι, φίλοι μου Καλημέρα.
Πέρασε μια ολόκληρη χρονιά όλο παιχνίδι και χαρά, μέσα στη στολισμένη τάξη μας είχε η κυρία μας μη βρέξει και μη στάξει.

54 Θα σας το πούμε δυνατά ! Θέλουμε να γίνουμε γερά παιδιά!!
Όμως τώρα έφτασε το τέλος της χρονιάς. Γι’ αυτό κι εμείς ετοιμάσαμε μια όμορφη γιορτή για την υγιεινή διατροφή. Θα σας το πούμε δυνατά ! Θέλουμε να γίνουμε γερά παιδιά!!

55 Σε λίγο όλοι οι φίλοι οι μικροί εδώ μπροστά θα έρθουν όμορφα ποιηματάκια να σας πουν.
Με προσοχή ν’ ακούσετε και να τα εφαρμόσετε.

56 Είμαι μια μαθητευόμενη μαγείρισσα.
Ο δάσκαλός μου ο πασίγνωστος σεφ Αρίστης μου ζήτησε να βρω και να του πάω το καλύτερο φρούτο της Άνοιξης και του Καλοκαιριού. Θέλει να φτιάξει ένα φρουτένιο γλυκό , ειδικά για τα παιδιά.

57 Πρέπει να συγκεντρώσω τα καλύτερα υλικά! Μα πώς θα βρω το καλύτερο;
Πω ! Πω! Πρόβλημα μεγάλο! Ποιο το φρούτο που θα βάλω: Στο φρουτένιο το γλυκάκι, που το φτιάχνει με μεράκι;

58 Μπανάνα Ένα φρούτο αν προτιμάτε Να ‘χει όλα όσα ζητάτε,
Ένα φρούτο αν προτιμάτε Να ‘χει όλα όσα ζητάτε, Μια μπανάνα ξεφλουδίστε Κι άμυλο πολύ κερδίστε. Βοηθάω την καρδιά σας Και ρυθμίζω τα υγρά σας . Για υγεία στη ζωή σας, Μια μπανάνα η τροφή σας.

59 Φράουλα Φραουλίτσα με φωνάζουν Με χαρά με δοκιμάζουν .
Κόκκινη καρδιά θυμίζω και με γεύση σας γεμίζω! Βιταμίνη C χαρίζω Και με φώσφορο ταΐζω Τα μικρά σας κοκαλάκια Και τα άσπρα σας δοντάκια.

60 Βερίκοκο Στρογγυλό και κιτρινάκι, είμαι εγώ βερικοκάκι.
Στρογγυλό και κιτρινάκι, είμαι εγώ βερικοκάκι. Είμαι πάντα μυρωδάτο και με σίδηρο γεμάτο! Βιταμίνες σας γεμίζω και το δέρμα σας φροντίζω. Θα το πω ,δεν είναι ψέμα, βοηθάω και το αίμα.

61 ΚΑΡΠΟΥΖΙ Βασιλιάς το καλοκαίρι τη δροσιά του θα σου φέρει.
Το καρπούζι το μεγάλο σαν και αυτό δεν είναι άλλο. Από έξω πρασινούλι . Από μέσα κοκκινούλι, και στη ζέστη βοηθάει, τους χυμούς του σε κερνάει. ΚΑΡΠΟΥΖΙ

62 ΚΕΡΑΣΙ Είμαι ένα κερασάκι. Ένα τόσο δα φρουτάκι.
Μα στη γεύση ξεχωρίζω κι από γλύκα πλημμυρίζω. Τα παιδάκια με λατρεύουν και ασβέστιο μαζεύουν. Όταν δύο δύο φάνε τα κεράσια π’ αγαπάνε. ΚΕΡΑΣΙ

63 φρουτοσαλάτα Τι να διαλέξω, λοιπόν;
Όλα έχουν βιταμίνες. Άλλα αυτές κι άλλα εκείνες. Χρήσιμα για την υγεία! Και στη γεύση μια μαγεία! φρουτοσαλάτα Τι να διαλέξω, λοιπόν;

64 Φράουλες και κερασάκια και γλυκά βερικοκάκια
Φράουλες και κερασάκια και γλυκά βερικοκάκια. Όλοι μας τα λαχταράμε και ζητάμε να τα φάμε. Το καρπούζι μας δροσίζει κι η μπανάνα θα στολίσει μια σωστή φρουτοσαλάτα από φρούτα μυρωδάτα. Κάθε φρούτο έχει αξία Και φροντίζει την υγεία κι έτσι πάντα προτιμάτε Ένα φρούτο όταν πεινάτε.

65 Δημοτικό Σχ. Ανδριανής –Νικηφόρου Μαθητολόγιο Α΄ τάξης
Ανδρέογλου Μελέτιος Βαλασίδου Μαρία- Ελένη Βογιατζόγλου Ραφαηλία Γκέγκαϊ Ηλίας Δογραμματζίδου Νικολέτα Δογραμματζίδου Καλλιόπη Δομβρίδης Ηλίας Ζαχαριάδου Αγγελική -Ελένη Καγιόγλου Θεόδωρος Καλοτραπέζης Γαβριήλ Μπιρόλγλου Σταύρος Μπογατίνη Αικατερίνη Παπαδόπουλος Παναγιώτης -Ρήγας Ταχταλίδου Μαρία -Ελένη Ταχτσίδης Θεόδωρος Τεκλακης Εμμανουήλ Τσαγκαλίδης Χρήστος Χάμπογλου Νικόλαος Κοτσώνη. Γεωργία Η ΔΑΣΚΑΛΑ : Τζεβελέκη Μαρία


Κατέβασμα ppt "Ευθύνη δική μου η διατροφή μου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google