ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ  5η χιλιετία λαοί διαφορετικής προέλευσης και οικισμοί νεολιθικού χαρακτήρα (καλλιεργούν τη γη και κυνηγάνε/ ψαρεύουν) 4η χιλιετία

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ανακαλύψεις και εξερευνήσεις των Ευρωπαίων κατά το 15ο αιώνα.
Advertisements

ΣΤ1 ΕΙΡΗΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ίσως να μην υπάρχουν άλλες λέξεις που να χρησιμοποιήθηκαν με τόσο άστοχο και ανεύθυνο τρόπο, όσο οι λέξεις και . Γιατί.
Η φύλαξη των ανατολικών συνόρων και οι Ακρίτες
Οι πρώτες μορφές γραφής των Ανατολικών λαών και της εποχής του Χαλκού
8. Οι διάδοχοι του Μέγα Κωνσταντίνου Η αυτοκρατορία χωρίζεται σε
ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ, Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ
ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΛΙΘΟΥ.
Ιστοριογραφία Η επιστήμη που καταγράφει σε χρονολογική σειρά την πορεία των γεγονότων σε ένα ανθρώπινο σύνολο μιας ορισμένης χρονικής περιόδου.
Οι χετταιοΙ Ένας αρχαίος λαός..
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Κατοικήθηκε ήδη από την Παλαιολιθική εποχή Πρώτα ίχνη ελληνικής παρουσίας στην Ύστερη Χαλκοκρατία ( π.Χ. ) Χωρίζεται σε Άνω και Κάτω.
TA ΕΠΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Αλέξανδρος ο Μέγας Ο Αλέξανδρος ο Μέγας ή Αλέξανδρος Γ' ο Μακεδών, υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους στρατηγούς της ιστορίας, που σε ηλικία μόλις 33.
Μυκηναϊκός πολιτισμός Αχαιοί οι πρώτοι Έλληνες
ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ.
Παναγιώτης Βουτσιώτης Διονύσης Θεοφιλόπουλος Θοδωρής Γκάντσεφ
5. Μεγάλες αλλαγές στη διοίκηση της αυτοκρατορίας
Ιστορία της Αρχιτεκτονικής
ΤΑ ΕΠΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ.
Αναδρομή στην Ιστορία της Α΄Λυκείου. Αρχαία Ελλάδα Σπουδαίοι πολιτισμοί, όπως οι Αιγύπτιοι, οι Φοίνικες, οι Εβραίοι, οι Χετταίοι και οι Βαβυλώνιοι, μέχρι.
ΜΑΘΗΜΑ 1ο - ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΡΧΑΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ Ιστορία Προ -ιστορία
(Παλιά εποχή της πέτρας)
Ιστορία του Αρχαίου Κόσμου Α. Αίγυπτος. Χρονικό πλαίσιο Έναρξη αιγυπτιακού πολιτισμού, περ π.χ. Έναρξη αιγυπτιακού πολιτισμού, περ π.χ. Αρχαίο.
ΑΙΓΥΠΤΟΣ.
ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Η εποχή του χαλκού στον ελλαδικό χώρο
Αρχαία Αιγυπτιακή Τέχνη
Γιάννης Βαρής Ε2’ 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Π. Τ. Δ
Οι βιβλικές διηγήσεις για τους Κριτές και τους βασιλείς
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΚΟΣΜΟ
Η Μακεδονία, μια νέα ελληνική δύναμη Βασικά σημεία του μαθήματος.
Η ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ κεφ.20
Αίγυπτος Από γεωγραφικής άποψης το μεγαλύτερο τμήμα της αρχαίας Αιγύπτου καταλάμβανε τμήμα της Βόρειας Αφρικής αν και η χερσόνησος του Σινά βρίσκεται.
Μυκηναϊκός πολιτισμός
Μαθητές: Γαγαμάνης Σάκης Δογάνης Γιώργος Καρκαδάκης Θεόφιλος
ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΜΥΡΤΩ ΤΡΑΚΑΔΑ.
ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ Αρχαία Αίγυπτος π.Χ
1Ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης Π.Τ.Δ.Ε. Α.Π.Θ.
ΒασίληςΑθανασιάδης Τάγη Ε2 ΠΤΔΕ-ΑΠΘ
Λευτέρης Δάλπης 1 ο Πρότυπο Πειραματικό δημοτικό 12\ Θ Σχολείο Π. Τ. Δ. Ε Α. Π. Θ Ε ’
ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Από την πόλη-κράτος στην απέραντη μοναρχία
ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
2. Ο ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αρχαία Ιστορία. Ο ΧΡΟΝΟΣ Εποχή του Λίθου (έως το 3000 π. Χ.) Εποχή του Χαλκού (3000 – 1100 π.Χ.) --- Παλαιολιθική Μεσολιθική.
Αρχαία Ελληνικά Ευρήματα στην Ισπανία. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν γνωρίσει την Ιβηρική Χερσόνησο και είχαν προσεγγίσει ακόμα και σε λιμάνια της που βρέχονται.
Οι Φοίνικες ήταν αρχαίος σημιτικός λαός, που κατοικούσε στα παράλια της ανατολικής Μεσογείου...
οι Βυζαντινοί και οι Άραβες
ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Πολιτισμός που διαμορφώθηκε και εξελίχθηκε στην ηπειρωτική Ελλάδα κατά την ύστερη εποχή του χαλκού ( π.Χ.) και το σπουδαιότερο.
10 ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΑΡΧΑΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ!
H Θράκη κατά τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Μέγας Αλέξανδρος Η μεγάλη εκστρατεία.
Αιγυπτιακός πολιτισμός
ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ Με την εργασία ασχολήθηκαν οι μαθητές: Αλέξανδρος Φράγκος, Γαβριήλ Χαϊδεμένος, Κώστας Σταθόπουλος, Χρηστογιάννης Πρεβεζάνος, Kωνσταντίνος Χρυσανθακόπουλος.
ΑΣΣΥΡΙΟΙ.
Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου
Νικοσ φραγκοσ και Νικοσ μαστορακησ
Ο Φίλιππος Β΄και η ένωση των Ελλήνων
ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΓΓΥΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ
ΤΑ 7 ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.
ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ
ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ π.Χ.
ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Τα χρόνια από τη διάσπαση του ενιαίου βασιλείου έως τη Βαβυλώνια αιχμαλωσία 926π. Χ έως 587π. Χ. Τις πληροφορίες τις παίρνουμε από τα βιβλία Βασιλειών.
Βασίλης Αθανασιάδης Τάξη Ε ΠΤΔΕ-ΑΠΘ
ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η αυτοκρατορία χωρίζεται σε Ανατολική και Δυτική
π.Χ. επιστροφή από τη Βαβυλώνα μέχρι την κατάκτηση της Παλαιστίνης από τους Ρωμαίους
2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας
ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ- Α ΛΥΚΕΙΟΥ
ΟΙ ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΙ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ  5η χιλιετία λαοί διαφορετικής προέλευσης και οικισμοί νεολιθικού χαρακτήρα (καλλιεργούν τη γη και κυνηγάνε/ ψαρεύουν) 4η χιλιετία χρήση μετάλλων - καλλιέργεια γης - ένωση των βασιλείων της Άνω και Κάτω Αιγύπτου από το Μήνη (ενώ πριν χωρισμένοι σε φυλές) –πρωτεύουσα : η Μέμφις

ΙΣΤΟΡΙΑ Αρχαίο Βασίλειο (περ. 3000-2000 π.Χ.) ΙΣΤΟΡΙΑ   Αρχαίο Βασίλειο (περ. 3000-2000 π.Χ.) Επεκτείνονται Νότια κ Ανατολικά (για χρυσό και χαλκό) Πρωτεύουσα η Μέμφις, μεγάλες πυραμίδες στη Γκίζα Κρίση όταν οι τοπικοί διοικητές αποκτούν δύναμη Βελτίωση της ζωής των χωρικών Μέσο Βασίλειο(περ. 2000-1540 π.Χ.) Πρωτεύουσα η Θήβα, κατακτήθηκε από τους Υξώς (ασιατικός λαός) για 2 αιώνες σεβάστηκαν τον αιγυπτιακό πολιτισμό (δοξασίες/ παραδόσεις) Οι τελευταίοι διοικητές των Υξώς αυστηρή διακυνέρνηση Επιμειξία με το βασιλικό οίκο των Θηβών και έφεραν το «πολεμικό άρμα».

--Ραμσής ο Β’ (13ος αι.):ονομάστηκε Μέγας Νέο Βασίλειο(1540-1075 π.Χ.) Πρωτεύουσα η Θήβα- εκδίωξη των Υξώς Τούθμωσις ο Γ’ (15ος αι.)    επέκταση συνόρων (Ανατολικά και Νότια) Ακενατών  (14ος αι.)         θέλησε να επιβάλει το μονοθεϊσμό, τη λατρεία του θεού Ήλιου   αποτυχία --Ραμσής ο Β’ (13ος αι.):ονομάστηκε Μέγας οικοδομική άνθηση- κυριαρχία στο εξωτερικό - εμπορικές σχέσεις  Μάχη του Καντές : εκδιώχνεται από τους Χετταίους Γιατί απεικονίζεται ως νικητής; (παράθεμα) Εμπορικές σχέσεις με Φοινίκη , Κρήτη , Αιγαίο

12ος αι. «Λαοί της θάλασσας» προκαλούν αναταραχές11ος-7ος αι. 525 π.Χ. 332π.Χ.  Παρακμή: κατάκτηση από τους Ασσυρίους  Ο Ψαμμήτιχος τους διώχνει , γίνεται Φαραώ και αναπτύσσονται το εμπόριο και η μετανάστευση Ελλήνων (Ναύκρατις) στην Αίγυπτο- πρωτεύουσα η Σάιδα  Έλληνες μισθοφόροι στη βασιλική σωματοφυλακή. Κατάκτηση από τους Πέρσες (Κύρος Β’) και έπειτα από το Μ. Αλέξανδρο (φαραώ στη Μέμφιδα – γιος του Άμμωνα –Ρα).